Publicerad 29 januari 2013 klockan 17.18.

Nyhetsbrev Götene Bibliotek Januari 2013

Publicerad: 29 januari 2013klockan 17.18

Varje månad kommer biblioteket att ge ut ett nyhetsbrev med boktips, information om olika aktiviteter och service som biblioteket erbjuder.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Månadens innehåll

Biblioteket lördagsstängt

Läsecirklarna startar

Blå Huset i Lundsbrunn

Nytt År – nya föresatser

200 år gammal klassiker

Kulturprogram – sopplunch

Digidel – datakurser för nybörjare

Boktips

Biblioteket lördagsstängt

Från och med januari 2013 är biblioteket stängt på lördagar. Biblioteket är tillgängligt från kl 08.00 varje morgon för självbetjäning. Måndag, tisdag, torsdag: 10.00-19.00, onsdag: 13.00-19.00, fredag:10.00-17.00.

Läsecirklarna startar

Gillar du att läsa och diskutera böcker. Välkommen att delta i de läsecirklar som startar i januari. En cirkel vänder sig till ”läsivriga” herrar och startar onsdag den 23 januari kl 15.00.

Anmälan till Margareta Johansson, 0511-38 60 88 eller biblioteket 38 60 80.

Den andra läsecirkeln, som har pågått några år, består av idel damer, som gärna läser och tycker till om böcker. Här finns möjlighet att få många bra boktips.

Anmälan till Annicka Berggren, 0511-38 60 85 eller biblioteket 38 60 80. Cirkeln startar onsdag den 30 januari kl 16.00. Båda är kamratcirklar via Vuxenskolan.

Blå Husets bokträffar i Lundsbrunn

Om huset fått sitt namn efter färgen det målades i kan vara osagt, men det är blått och kallas därför Blå Huset. Huset byggdes 1991 och används av Brunnsbyns boende för olika sammankomster. En gång per månad kommer en bibliotekarie från biblioteket i Götene för att låna ut och ta emot återlämnade böcker. Bibliotekarien  

ger också tips om nya och ”äldre” böcker. Över en kopp kaffe diskuteras och utbyts tankar om de lästa böckerna. Det är en trevlig samvaro som uppskattas av de boende.  

Nytt År – nya föresatser

Efter alla helger med mycket mat är det kanske dags med lite motion. Det är aldrig försent att börja träna/motionera. Här kommer några boktips för att få inspiration.

Heja, heja

Tolv minuter! Jag sprang i tolv minuter utan att stanna. Fan, vad jag är bra. I morgon blir det tretton. Kan jag tolv, så måste jag kunna tretton. Heja, heja! är en peppande löparbok för folk som tänker att de är för gamla/tjocka/trötta/ointresserade av att börja springa. Den är lika humoristisk som Martina Haags tidigare böcker, men med handfasta tips om hur du tar dig från att nästan orka springa tolv minuter, till att genomföra ett maraton och vara glad hela vägen. .

Det är aldrig för sent att träna

Rockaren Jerry Williams fyller 70 i år, men är fortfarande ett energiknippe på scenen. Tillsammans med Uffe Bengtsson, som bäst trea i världen inom bodybuilding, har han skrivit en bok om konsten att hålla kroppen ung långt upp i åren, men den handlar också om vänskap, sprudlande livsfilosofi - och lite om motorcyklar.                                                                                    Om hur man tränar styrka, kondition och smidighet på bästa sätt när man fyllt femtio. Här finns ett flertal illustrerade träningsprogram, anpassade övningar och träningstips. Även råd kring kost och kosttillskott

Stavgång effektiv träning

Fler och fler upptäcker stavgång som en effektiv träningsform. Det som krävs är ett par stavar i rätt längd och ett par bra träningsskor. Stavgång passar alla och kan utföras individuellt eller i grupp, året runt och nästan överallt. Inom Korpen arbetar man aktivt för att sprida träningsformen och att ge så många som möjligt tillgång till kunskap om nyttan och glädjen av stavgång. I häftet kan du läsa om allt från teknik och tips för dig som nybörjare till inspirerande idéer och förslag på variationer för dig som är van att träna.

Kulturprogram – Sopplunch

Christer Westerdahl berättar om hällristningar i allmänhet och om Flyhov i synnerhet. Hällristningarna vid Flyhov är den största fyndplatsen i Västergötland och upptäcktes 1899. Sommaren 2012 gjordes nya spännande fynd, då arkeologerna under grässvålen upptäckte ristningar som inte sett dagens ljus på 3.000 år.

Torsdag den 31 januari, soppa serveras i Centrum Cafét från 11.30, föredrag i biblioteket kl 12.15.

Stolthet och fördom – en klassiker med 200 år på nacken

I år är det 200 år sedan som romanen Stolthet och fördom publicerades. Den 19 januari 1813 kunde den stolta och förtjusta författarinnan Jane Austen ta emot ett bokpaket från förläggaren i London. Romanen gavs naturligtvis ut anonymt, av blygsamhet eller var det helt enkelt opassande för en ung dam att skriva böcker.  

I romanen möter vi de fem ogifta systrarna Bennet. Det finns ingen son/bror som kan

ärva Longbourn och därmed kunna ta hand om ogifta systrar. Det är den krassa äktenskapsmarknaden som gäller och att bli gift med en man med en viss (helst stor) förmögenhet är mycket viktigt.  

Huvudpersonen är Elisabeth Bennet, den näst äldsta systern, en hjältinna som Jane Austen själv är mycket förtjust i. Elisabeth är en ung kvinna med intelligens och med stor integritet. Hon skulle aldrig gifta sig utan kärlek, hellre avstår hon helt.

Flera år tidigare hade Jane Austen skrivit ett manuskript med titeln First impressions, som fadern försökt få publicerad men misslyckats. De första intrycken är viktiga i alla möten. Första mötet mellan Mr Darcy och Elisabeth Bennet på balen på Netherfields blir katastrofal. Båda lider av stolthet och fördomar mot varandra och vägen fram till ett uppvaknande med kärlek och äktenskap är lång.

Det två männen i Elisabeth Bennets liv – den arrogante och högdragne Mr Darcy och den lismande, stilige, kurtiserande Mr Wickham - är varandras motsatser. Elisabeth faller för den sympatiske Mr Wickham, men upptäcker snart hans uppblåsta ego och övriga dåliga egenskaper. Mr Darcy däremot visar sig ha en inre resning och visar både godhet och generositet gentemot sina medmänniskor. Det är hans blyghet som lagt hinder i vägen för honom, men han vinner Elisabeths hjärta och allt slutar lyckligt. Namnet Wickham är intressant; wicked=elak, är det en vink till läsaren om vilken karaktär Wickham egentligen har.

Det finns ytterligare en man i Elisabeths liv, den uppblåste släktingen och prästen Mr Collins. Porträttet av honom är en svidande nidbild av en man som Elisabeth aldrig skulle kunna gifta sig med. Däremot kan väninnan Charlotte Lucas inte vara så nogräknad utan hon blir istället Mrs Collins.  

Läs gärna även:

Emma Tennant: Pemberley.

P D James: När döden kom till Pemberley.

Seth Grahame-Smith: Stolthet och fördom och zombier.

Colleen McCullough: Miss Mary Bennets självständighet.

Samt biografierna om Jane Austen:

Myer: Det envisa hjärtat.

Edström: Livets gåtor.

Shields: Jane Austen.

Se filmerna: Becoming Jane (om den unga Jane Austen) och Lost in Austen.

Biblioteket + Digidel = Sant   

Den digitala klyftan i Sverige ökar. Biblioteket har en viktig funktion att minska denna klyfta. "Alla ska våga, vilja och kunna ta del av samhällets digitala tjänster!"

IT-caféer på biblioteket           

Biblioteket i Götene ingår i Digidelprojektet och vi kommer att fortsätta erbjuda IT-caféer under våren. I lugn takt går vi igenom någon aspekt av Internet eller datorn eller tar upp andra frågor som deltagarna har.

Boka en IT-coach

Nu kan ni boka en "personlig IT-coach" på biblioteket. En bibliotekarie finns som resurs att boka för enskild rådgivning och hjälp vid dataproblem, t ex torsdagskvällar. Men det finns även möjlighet att boka andra tider.

Boka tid på tel. 0511-38 60 80 eller 0511-38 60 74

Boktips:

Rowling, Joanne K: Den tomma stolen

Äntligen var väntan över. Alla vuxna Harry Potter-fans har längtat sedan nyheten kom om en vuxenroman från Rowling. Så dök den upp och steget från Harry Potter var långt. Romanen handlar om den lilla engelska staden Pagford och dess invånare. En plats i grevskapsrådet blir tillgänglig efter ett plötsligt dödsfall, vilket leder till en kamp om ”den tomma stolen”. För under den idylliska ytan råder en stor oenighet bland stadens invånare. Det är många förvecklingar och problemen känns ofta mycket mänskliga och nära. Persongalleriet är rikt och det hade underlättat med en lista över bokens karaktärer. Det tog ett tag att lista ur vilka alla är och vilken relation de har till de andra i den lilla byn. Men en rik bok på det mesta och Rowlings språkbruk är fantastiskt.

Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar, del 2 Sjukdomen

Nu kommer den andra delen Sjukdomen. I den första delen, Kärleken, lär vi känna gänget som träffas i Stockholm och som blir vänner och älskare. Här möter vi

Benjamin och Rasmus och får ta del deras uppväxt. I del 2 får vi naturligtvis fortsätta lära känna deras kärlek och liv tillsammans. Vi får veta mer om de andra i gänget,

t ex Reine som växt upp i Stockholm innan han och hans mamma flyttade till västkusten, där de bildar en ny familj. Boken ger en mycket bra bild av samtiden och hur reaktionerna är på den nya ”bögpesten” som sprids. Dessutom finns sorgen och vemodet hela tiden närvarande eftersom sjukdomen nu slår till hos vännerna och döden kommer krypande.

Välkomna till Biblioteket!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!