Publicerad: 28 september 2017 10.24

Bibliotekets nyhetsbrev, september 2017

Publicerad: 28 september 2017 klockan 10.24

Konstens vecka uppmärksammas med föredrag om konstnären Hilma af Klint. Flera nya biografier samt nya romaner presenteras.

 

 

Konstens vecka (vecka 40)

Under Konstens vecka uppmärksammas ett spännande konstnärskap – nämligen Hilma af Klint, som levde under åren 1862-1944.

Författaren Anna Laestadius Larsson berättar om sin bok ”Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint” (2017).

Måndag 2 oktober, klockan 19.00, Sessionssalen, Centrumhuset, Götene. Biljetter: 60 kr.

Hilma af Klint föddes rakt in i en högreståndsmiljö på Karlbergs slott 1862. Fadern var kommendörkapten. I sann Fröken Friman-anda vägrade hon att följa den ”utstakade” vägen med äktenskap och familj. Istället ville hon studera konst och lyckades genomdriva studier på Kungliga Konstakademien. Här tillbringade hon åren 1882-1887 med studier i teckning samt porträtt- och landskapsmåleri.

Redan som tonåring var Hilma af Klint intresserad av andliga ting och deltog i spiritistiska seanser. 1896 bildade hon tillsammans med fyra konstnärskollegor den så kallade Fredagsgruppen, även kallad ”De fem”. Under seanser kom de fem i kontakt med högre andliga väsen, som de kallade ”De Höga”. Vid 43 års ålder fick Hilma ett uppdrag att utföra ”målningarna till Templet”. Detta arbete utförde hon mellan åren 1906 och 1915 och skulle komma att förändra hela hennes liv. Målningarna till Templet består av 193 tavlor och utgör de första abstrakta konstverken i västvärlden.

Hilma af Klint insåg att hon var tidigt ute och att ingen skulle förstå hennes konst. Därför beslutade hon att tavlorna inte skulle få visas förrän tidigast 20 år efter hennes död. Debuten blev först 1986 då hennes konst visades för första gången på en stor utställning i Los Angeles och här började Hilma af Klints internationella erkännande.

Hilma af Klint avled 1944 i sviterna efter en trafikolycka och efterlämnade, förutom sin konst bestående av ca 1300 verk, även 125 antecknings- och skissböcker.

Anna Laestadius Larsson har också skrivit de populära böckerna; Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan.

Programmet ges med stöd av Västra Götalandsregionen och är ett samarbete mellan Biblioteket, NBV och Götene Konstförening.


Biografier:

 

Svalin Gunnarsson, E: I min trädgård vill jag vara Karinen praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn (2017).

I nästa bok gör vi ett besök hos konstnären Karin Larsson på Lilla Hyttnäs i Sundborn – sett ur ett trädgårdsperspektiv.

Karin Larsson ville ha sin trädgård enkel, vacker och funktionell. Hon skapade ett uterum för arbete och familjeliv. Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter där gammaldags kulturväxter fick samsas med exotiska nyheter och där vilda blommor var välkomna och ogräset tolererades.

Även Göran Greider går ut i sin trädgård – I trädgården hörs andra ekon (2017) - och gör reflektioner om hur vi kan avläsa samhället genom trädgården. Hur har vår moderna trädgård uppstått? Här finns också råd, tips och inspiration. Det är en bok full av blommor, politik, poesi samt författarens recept på syrensaft.

Ytterligare en kvinnlig konstnär – Sigrid Hjertén – presenteras i en ny biografi:

Kvinna i avantgardet; Sigrid Hjertén. Liv och verk (2017)

Sigrid Hjertén reste 1909 till Paris för att studera för Henri Matisse. Hon var redan då yrkesarbetande och utbildad som textilkonstnär. Vistelsen i Paris kommer att förändra hennes liv. Bland annat mötte hon sin blivande man Isaac Grünewald och tog starka intryck av de moderna konstriktningar som bröt fram. Åter i Sverige blev hon en av avantgardets frontgestalter. Periodvis levde paret åtskilda och Sigrid Hjertén hamnade ofta i skuggan av sin man. Mot slutet av sitt liv drabbades hon av psykisk sjukdom och tillbringade många år på Beckomberga.

Det finns flera böcker om Sigrid Hjertén; bland andra Wahlgren, A: Sigrid & Isaac (2007).

Läs även: Johannnisson, K: Den sårade divan (2015)


Karin Boye

En ny och heltäckande biografi om Karin Boyes liv och diktning har just kommit och är skriven av Johan Svedjedal: Den nya dagen gryr (2017).

Författaren följer Karin Boye (1900-1941) från barndomen, via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala. Här etablerade hon sig som poet, mötte psykoanalysen och socialismen. Vidare till Stockholm och Clarté, Spektrum och olika kvinnotidskrifter.

Hon bodde tidvis i Berlin där hon genomgick psykoanalys. Hon mötte den begynnande nazimens hot och blev gradvis en allt djärvare röst för de homosexuellas sak.

Läs även den nya romanen:

Hjorth, Elisabeth: Nattens regn och dagens möda (2017)

Romanen är inspirerad av verkliga personer och händelser. Världen rustar för krig när ett antal intellektuella samlas i Sigtuna för att diskutera dikten och moralen. Karin Boye är en av de tongivande. En kväll råkar hon möta Ruth Kjellén, gift med Sigtunastiftelsens Manfred Björkquist. Ruth blir smickrad över att Karin visar intresse för henne som fritt tänkande människa, men känner sig med tiden allt mer trängd och illa till mods.

Läs även: Kolterjahn, J: Den bästa dagen är en dag av törst (2013), som skildrar ett år i Karin Boyes liv; 1932, då hon bosätter sig i Berlin, går på psykoanalys och börjar bejaka sin homosexualitet.


Tage Erlander; jag har ingen vilja till makt (2017)

Dick Harrison är en mycket flitig författare och kommer nu med en stor biografi om Tage Erlander.

Enligt baksidestexten står det att Harrisons bok är ”en folkhemshistorisk freskmålning med en fascinerande enskild individ i centrum”.

Biografin ger en bild av en mycket sammansatt person. Tage Erlander var statsministern som inte ville ha makten, men som samtidigt var makten personifierad under nästan ett kvarts sekel. Han plågades av dåligt självförtroende, men lyckades genomdriva i princip alla reformer han föresatte sig. Han förenade kärleken till politiken med ett brinnande intresse för naturvetenskap, litteratur och scendramatik.

Läs även Tage Erlanders egna böcker om sitt liv, flera finns på biblioteket!


Nästa biografi handlar om en historisk kvinna, som trots att hon var född på 1500-talet var modern nog att kräva kvinnors rätt till studier, val av egen make och förespråkade vikten av kunskap och bildning.

Till Sophie Brahes (ca 1556-1643) intressen hörde astronomi och astrologi, vilket kanske inte var så konstigt då hennes bror var astronomen Tycho Brahe. Hon deltog i broderns forskning och besökte ofta Ven, där observatoriet Uraniborg låg. Men hon var också intresserad av alkemi, tillverkning av läkemedel, trädgårdskonst och släktforskning.

Följ med författarna i Sophie Brahes fotspår:

Hultqvist, Marie & Lennart; Sophie Brahe – vetenskapen, kärleken, stjärnbrodern (2017)


Nya romaner


Alfredsson, Karin: Skrik tyst så grannarna inte hör (2017)

Ellinor har lämnat Stockholm och sin frisörsalong för en lyxtillvaro som hustru till biståndsrådet på den svenska ambassaden i Zambia. Roger är omtänksam och uppvaktande och blev lösningen på den ekonomiska mardröm som Ellinor hamnat i. Efter ett liv av fattigdom i Lusakas kåkstäder flyttar den unga änkan Loveness in hos sin pojkvän i tjänarhuset på Rogers och Ellinors bakgård. En oväntad vänskap tar form.

Bakkeid, Heine: I morgon kommer jag att sakna dig (2017)

En ny norsk författare som har skrivit en suggestiv thriller. Den tidigare förhörsledaren Thorkild Aske släpps ut från fängelset. Tre år tidigare körde han drogpåverkad ihjäl en kvinna. Han låter sig övertalas att bosätta sig på en fyrholm långt upp i norr för att hjälpa till i sökandet efter en ung man. Den lokala polisen har avskrivit försvinnandet som en drunkningsolycka, men modern kan inte komma till ro innan de har hittat kroppen. Så småningom börjar Aske inse att det är något som inte stämmer.

Bergström, Mikael: Den sorglöse hemsamariten (2017)

Här kommer en ny bok av författaren till Dehlis vackraste händer (2011).

Under början av åttiotalet närs drömmarna om framgång och lycka i kön till Café Opera i Stockholm. Hit kommer den unge, vackre och självupptagne skåningen Matz Zern med ett enda mål: att slå världen med häpnad. Men allting går inte så lätt som han trott. För att klara sin försörjning börjar han arbeta som hemsamarit på Reimersholme. Mötet med pensionärerna förändrar hans syn på både livet och döden. Så möter han litteraturstudenten Carina Carlsson.

Bondeson, Sören: Lögnen är en annan sanning (2017)

Hösten 1941 tycks Hitler oövervinnlig. Stockholm betraktas som en spioncentral för olika underrättelsetjänster och en fristad för norsk motståndsrörelse. Här finns också Enskilda banken, hjärtat i Wallenbergarnas maktimperium där hemliga allianser med tyska affärsmän och Göring görs upp. Mitt i allt arbetar den f.d. sjömannen, vaktmästarbiträdet Axel Olof Severin. Han dras in i en härva som visar sig vara betydligt större än han kan hantera.

Cole, Daniel: Trasdockan (2017)

Detta är den första boken med kriminalkommissarie William "Wolf" Fawkes. Ett lik bestående av kroppsdelar från sex olika personer hittas och ges namnet Trasdockan av pressen. Fallet hamnar på Wolfs bord. Mördaren hånar polisen genom att meddela pressen namnen på de personer han tänker döda härnäst. Kommer polisen kunna stoppa mördaren innan sex personer till mister livet?

 

Holmström, Johanna: Själarnas ö (2017)

År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö utanför Åbo. Fyrtio år senare placeras den femtonåriga Ellinor på Själö, efter en räcka händelser som slutat med kidnappning och flykt undan rättvisan. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli. Denna roman bygger på verkliga händelser.

Den isländske deckarförfattaren Arnuldor Indridason påbörjar nu en ny polisserie med kriminalinspektör Konrad Flovent som huvudperson; Det tyska huset (2017)

Sommaren 1941 hittas en handelsresande mördad i en liten lägenhet i Reykjavik. Polisen antar att förövaren finns bland de många amerikanska soldater som är placerade i staden. Konrad Flovent tvingas begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska.

James, Peter: Älska dig till döds (2017)

Nu kommer den tolfte boken med kriminalintendent Roy Grace. Pressen från de överordnade är stor på Grace. Hans förra fall håller honom fortfarande vaken om nätterna, mycket har hänt i sökandet efter hans försvunna hustru Sandy och en gammal fiende är tillbaka. Men värst av allt är att han misstänker att en Svart änka befinner sig i staden. En med ett särskilt giftigt sinne.


P C Jersild är tillbaka med en ny satirisk roman: Tivoli (2017).

Ett annorlunda äldreboende byggs upp på Djurgården i Stockholm efter att Tivoli Gröna lund gått i konkurs. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med full service och nöjen. Dessutom en livförsäkring med 100-årsgaranti. Bland de boende finns två gamla bröder, där den yngre försöker hålla ordning på den äldres eskapader. Anläggningen får namnet BlissGardens - Lycksalighetens trädgårdar.

Klenell, Johannes: Det fria ordet (2017)

På mediehuset Det fria ordet är man för allt som är bra, som demokrati, yttrandefrihet och solidaritet. Det är 2005 och verksamheten går dåligt. Samhället verkar vara på väg åt ett annat håll. När Jonas börjar som praktikant kastas han rakt in i en eskalerande kris. Vännen Einar blir verksamhetens nya stjärna och Jonas räddning. Medan allt fler bisarra räddningsoperationer utförs inne i förlagshuset tar sig Sverigedemokraterna in i riksdagen.

Mattsson, Britt-Marie: Projektet (2017)

Peter Carlsson har byggt hela sin karriär på att inte synas samtidigt som han tagit sig upp till de högsta höjderna inom svensk politik. Nu står han inför att själv träda fram och ta makten. Det stora Projektet som omformade ett av Sveriges största partier och gav dem regeringsmakten är avslutat. Men med erfarenheter och kunskaper från det senaste amerikanska valet överrumplar Peter Carlsson både sitt eget parti och de politiska motståndarna.


Elfberg

Olofsson, Elin: Krokas (2017)


Äntligen kommer en ny roman av Elin Olofsson. I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokom. Hon har med sig en bunt brev skrivna av en Elsa Pettersson som ska finnas här. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som hände mellan henne och Hansi, Ulis älskare som deserterade och dog i Norge under kriget. Samtidigt grubblar Elsa Pettersson över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro. Mötet förändrar deras liv för alltid.

Oz, Amos: Judas (2017)

I det sena 1950-talets Jerusalem tar den unge bibelforskaren Shmuel anställning som assistent och samtalspartner hos Gershom Wald, en intellektuell som betalat ett högt pris för det han tror på. I huset finns även svärdottern Atalia, som mist sin man i det arabisk-israeliska kriget 1948. Schmuel dras ohjälpligt till henne. Parallellt fördjupas relationen mellan honom och Gershom och Shmuel ställs inför frågor som han måste finna svar på.


Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!