Publicerad 22 september 2016 klockan 16.22.

Bibliotekets nyhetsbrev, September 2016

Publicerad: 22 september 2016 klockan 16.22

I månadens nyhetsbrev:

Föredrag om Karin Boyes liv och diktning tisdag den 27 september. Sara Stridsberg nyinvald medlem i Svenska Akademien. Böcker om migration; Ola Larsmos starka roman Swede Hollow med flera. Deckarfestivalen Crimetime Gotland. Slutligen tips på några nya böcker.


 

Föredrag: Karin Boyes liv och diktning

Biblioteket, tisdag den 27 september, klockan 19.00.

Pia-Kristina Garde berättar i ord och bild om en av våra mest älskade och lästa författare - Karin Boye, vars liv blev kort och mytomspunnet.

För fyrtio år sedan började författaren och skåde­spelaren Pia-Kristina Garde att intressera sig för Karin Boye. Hon började samla fotografier, brev och alternativa berättelser och är idag en av Sveriges främsta kännare av Karin Boye.

Materialet har lett fram till tre böcker; fotoboken Karin Boye och människorna omkring henne (2011), brevboken Karin Boye - Okända brev och berättelser (2013) och i år har Karin Boye - Nycklar och samtal kommit ut.

Karin Boye föddes år 1900 i Göteborg och växte upp i en högborgerlig miljö. Hon var äldst av tre syskon. Familjen flyttade 1909 till Stockholm då fadern fick en tjänst på kungliga försäkringsinspektionen. 1920 tog hon studenten vid Åhlinska skolan och året efter folkskollärarexamen. Efter universitetsstudier tog hon en fil.mag-examen i nordiska språk, grekiska och litteratur 1928.

Karin Boye intresserade sig för frågor som rörde religion och kultur och blev stark påverkad av Freuds psykoanalytiska teorier. Under sitt sista år i Uppsala anslöt hon sig till den socialistiska organisationen Clarté och ingick även i tidskriften Clartés redaktion. 1931 var hon med och startade tidskriften Spektrum.

Intresset för psykoanalys ledde till att hon under några år bodde i Berlin. Här lärde hon känna den unga judinnan Margot Hanel.

Karin Boye debuterade 1922 med diktsamlingen Moln, därefter kom Gömda land (1924) och 1927 genombrottsboken Härdarna.

Prosadebuten skedde med romanen Astarte (1931) och 1934 kom den självbiografiska romanen Kris. Hennes mest kända roman Kallocain (1940) är en dystopisk science fiction-roman. Romanen skildrar läkaren Leo Kall, som har uppfunnit ett serum som ska avslöja människornas innersta tankar.

Karin Boyes återkommande depressioner ledde så småningom fram till hennes självmord 1941.


Kolterjahn, Jessica:

Den bästa dagen är en dag av törst (2013)

I denna skickligt skrivna roman får vi följa Karin Boye till ett kallt och ruggigt Berlin 1931, där hon skall gå i psykoanalys.

Läs även:

Johanna Nilssons bok
"Det grönare djupet" (2015), som tar vid där Kallocain slutar. I dagboksform skildras Linda Kall, läkarens hustru, som flyr från den totalitära Världsstaten och kommer till den extremliberala Ökenstaden. Det är en samhällskritisk roman om människans kamp för frihet och drömmen om ett bättre liv.Sara Stridsberg

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg har blivit invald i Svenska Akademien och vid högtidssammankomsten den 20 december tar hon över stol nummer 13 efter författaren och översättaren Gunnel Vallquist.

Sara Stridsberg föddes 1972 och är bosatt i Stockholm. Hon debuterade med ”Happy Sally” 2004 och fick sitt internationella genombrott med romanen Drömfakulteten 2006. Den belönades med Nordiska rådets litteraturpris.

Hennes senaste bok, ”Beckomberga. Ode till min familj”, utkom 2014.

Romanen ”Beckomberga” skildrar ett mentalsjukhus och dess historia, sett genom några enskilda människoöden; flickan Jackie och hennes far Jimmie Darling. När modern Lone åker till Svarta havet blir Beckomberga närmast Jackies hem. Hon skolkar från skolan och besöker sin pappa varje dag. Pappan är mannen med den omättliga sorgen och alkoholismen. Han som har så lätt att få människor att skratta, men som samtidigt älskar döden så mycket. Jackie har en dröm att kunna rädda honom, samtidigt som hon dras till detta ställe där allt hopp om ett vanligt liv har tagits från människorna. Ändå verkar de vara lyckligare här än någon annanstans.

Beckomberga blir ett slags undantagstillstånd, en drömvärld. Hon möter galenskap och förvridna perspektiv och hittar kärleken i det absoluta vansinnet, hos en flera år äldre hustrumördare.

Stiftelsen Selma Lagerlöf-priset

I sommar har Sara Stridsberg tilldelats stiftelsen Selma Lagerlöf-priset:

Prisnämndens motivering » … för en intensiv och vackert slipad berättarkonst som sjunger det bräckliga livets lov och med öppna ögon återupprättar de utsatta och tystade.«

Ur tacktalet:

”Jag skulle vilja tacka Selma Lagerlöf för friheten, för det väldiga frihetsarv som kommer med henne.

Jag skulle vilja tacka Selma Lagerlöf för försöket att gripa efter hela människan, för lektionerna i empati och för den stora striden om kvinnornas framtid.

Jag skulle vilja tacka Selma Lagerlöf för dårarna, för måttlösheten, för omåttligheten och omättligheten, för de ensamma människoropen som går över det värmländska evighetslandskapet.

Jag skulle vilja tacka Selma Lagerlöf för kärleken och dess förfall. Kärleken är det verkliga vansinnet. Den förvandlar oss till majestäter och dårar, kejsare och tiggare, en sorts underdåniga jämlikar i en ojämlik värld”.

Läs hela tacktalet:

http://www.dn.se/kultur-noje/sara-stridsberg-om-en-foregangare-drottningar-horor-darar-och-kejsare/Larsmo, Ola: Swede hollow (2016)


Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenska emigranter här i obeskrivlig slum. Ett område som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenskar som aldrig lyckades ta sig in i det nya samhället, illa sedda av såväl amerikaner som av bättre lottade landsmän. Vi känner dem till namnen, men inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar som vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.

Vintern 1897 samlas en brokig skara människor i Swede Hollow. Deras
gemensamma nämnare är att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Här finns bland andra familjen Björn från Örebro som flyr från en katastrof och David Lundgren som jagar en förlorad och hopplös kärlek. Deras drömmar tar sig olika uttryck. Alla möter de en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, våld och sjukdomar.

Har deras öde något att lära oss idag?

Nordström, Lars: Skogshuggarna i fjärran västern skogar - en unik svensk utvandringshistoria (2016)


Med järnvägens ankomst i slutet av 1800-talet tog invandringen till Amerikas västkust fart. Många skandinaver letade sig fram till Oregon och Washington, där de kom att bli den största invandrargruppen.

Men det var inte bara män som kom hit. Skogsbolagen insåg tidigt att medföljande hustrur och barn kunde minska på antalet slagsmål, olyckor och alltför mycket supande. Många läger kom till med små, enkla och flyttbara bostäder. Här erbjöds både skola och butik.

Boken innehåller unika familjebilder, som visar hur livet tedde sig för många svenska kvinnor och barn som bodde i lägren. Många bilder visar på det hårda arbetet i skogen, men också hur ny teknik, som ångdrivna vinschar, stålkablar mm, kunde underlätta arbetet för skogshuggarna.Joe Hill – Joel Emanuel Hägglund

 

I Sverige är Joe Hill knappast känd bland gemene man. Desto mer känd är han i USA, där han verkade som protestsångare och aktivist inom den stridbara fackliga organisationen IWW (Industrial workers of the World) i början av 1900-talet.

Joel Emanuel Hägglund föddes i Gävle 1879 och emigrerade till USA 1902. Tidigt blev han uppmärksam på sociala orättvisor och deltog aktivt i IWW för bättre levnadsförhållanden för arbetarna. Han skrev fräcka och humoristiska sånger och lånade ofta melodierna från Frälsningsarmén. Sångerna framfördes på strejker och protestmöten och han blev en ikon för den amerikanska arbetarrörelsen.

Work and pray, live on hay, you´ll get pie in the sky when you die”.

Den 19 november 1915 arkebuserades Joe Hill, anklagad för rånmord. Trots omfattande protester från hela världen samt en vädjan från president Wilson verkställdes domen. Var han skyldig? Eller passade myndigheterna på att bli av med en besvärlig person?!

Till hundraårsminnen av Joe Hills död 2015 utkom flera böcker, bland andra;

Adler, William M: Joe Hill – mannen som aldrig dog

Greider, Göran: Städerna som minns Joe Hill – en svensk-amerikansk historia

Ekman, Kerstin: Menedarna (1970) – en roman om Joe Hill.

1971 gjorde Bo Widerberg en film om Joe Hill med Thommy Berggren i huvudrollen.

 

Crimetime Specsavers Award


Deckarfestivalen Crimetime Gotland instiftade 2015 ett pris till Årets deckarförfattare. Syftet med priset är att sprida spänningslitteraturens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna. Läsarna får själva nominera och rösta fram sin favorit. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och har kommit ut med minst en bok under senaste året.

Många starka kandidater var nominerade, bland andra; Lars Kepler, Camilla Läckberg, Mons Kallentoft, Ann Rosman och Katarina Wennstam.

Valet föll på Emelie Schepp, som med sin ”debutroman ”Märkta för livet” (2013) snabbt blev ett självklart namn i deckarvärlden, och som sedan dess fångat såväl svenska som utländska läsare med spännande och engagerande kriminalhistorier”.

Schepp, Emelie: Prio ett (2016).


Detta är tredje boken om åklagaren Jana Berzelius. När en kvinna hittas svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping, är ambulanssjuksköterskan Philip Engström först på plats. Han gör allt för att rädda kvinnans liv men begår ett ödesdigert misstag. Jana Berzelius får hand om fallet och ser ett märkligt samband med sin egen mors bortgång. Då ytterligare ett offer hittas, börjar kriminalpoliserna Henrik Levin och Mia Bolander se ett obehagligt mönster.

Läs även Vita spår (2015)Gunnarsson, Hans: Rum för resande (2016)


Två historier möts i slutet av denna roman. Britt-Marie, en kvinna i 60-årsåldern, driver ett pensionat tillsammans med Tord, sin vuxne son. Hennes liv har inte varit lätt. Arton år gammal blir hon med barn. Barnets far, Torsten, förnekar faderskapet och föräldrarna avvisar henne så fort barnet är fött och bortadopterat. Torsten, som hon sedan gifter sig med, bär på en hemlighet, som vid upptäckten driver honom till självmord. I samband med faderns död blir Tord psykiskt sjuk och hamnar på sjukhus. Nu bor han hemma, men är ett mysterium och inte till mycket hjälp.

Den bortadopterade flickan, som nu är vuxen, bestämmer sig för att söka upp sin biologiska mor. Tillsammans med sin man och lille son reser de från Gävle den långa vägen till det lilla småländska samhället, där modern bor. De bokar rum på pensionatet. Resan är lång och varm i stekande sol. Med stigande olust förstår man som läsare att det här kommer inte att sluta bra…

Olsson, Tobias: Av samma blod (2016)

Samtidigt som man i Grekland protesterar mot den allt djupare fattigdomen hittas en svensk polisman ihjälslagen utanför en bordell i gränsstaden Orestiada. Utrikeskorrespondenten Jonathan Sandler börjar ställa obekväma frågor och tvingas inse att inget är vad det verkar i detta gränsområde präglat av hundraåriga konflikter. När asyljuristen Livia Köhler i Stockholm får beskedet att hennes pappa mördats kastas hon in i en värld av våld och övergrepp.

Röstlund, Britta: Vid foten av Montemartre (2016)

På en boulevard nära Montmartre har Mancebo sin speceriaffär. En dag kommer madame Cat in och ger honom i uppdrag att spionera på hennes man som hon tror är otrogen. Mancebo upptäcker att saker inte är som han trott. Samtidigt, inte långt därifrån, sitter en journalist på ett café och arbetar. Plötsligt kommer en man och frågar: Väntar ni på monsieur Bellivier? Hon svarar ja, och hamnar på ett kontor med en till synes meningslös uppgift.

Schulman, Axel: Glöm mig (2016)

En roman om sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Han vill ha tillbaka den glada mamma han minns från barndomen. Genom tillbakablickar får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son och det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.Tursten, Helene: Sandgrav (2016)


Nioåriga Amelie lämnar skolan i Strömstad för att åka hem och hämta sina luciakläder, men hon återvänder aldrig. Så försvinner ännu ett barn och misstankarna riktas mot en tystlåten och udda tonåring i det lilla samhället. Men när en polis hittas död och det kort därefter sker en brand i en lada, börjar polisen misstänka att andra krafter ligger bakom dåden. Polisen Embla Nyström kopplas in på fallet.

Winberg, Anna: Jungfruön (2016)

Efter en vårutflykt till Blå Jungfrun i Kalmarsund blir en flicka ensam kvar på ön. Hon återfinns aldrig. Minnet av henne hemsöker brodern medan föräldrarna gör allt för att glömma. Han samlar och ordnar sina minnen, försöker förstå det oförklarliga, men historien verkar sakna både början och slut. En nytolkning av Blåkullamyten, men även en berättelse om sorg och ensamhet i en familj där tystnaden härskar.

 

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!