Publicerad: 21 september 2015 15.47

Bibliotekets nyhetsbrev, September 2015

Publicerad: 21 september 2015 klockan 15.47

I månadens nyhetsbrev: 

En ny bok om Kinnekulle har kommit: Lokrantz, A: Lustresande och bärsöndagar - presenteras den 3 oktober på biblioteket. Författarna Belinda Bauer och Conn Iggulden får en presentation. Dessutom ett gäng nya böcker, bland annat Jonas Hassen Khemiris Allt jag inte minns.

Anna Lokrantz

Lustresande och bärsöndagar

Anna Lokrantz berättar om sin bok - lördagen den 3 oktober, kl 10.30 - på Biblioteket!

Kinnekulle har alltid varit ett populärt resmål, inte minst i slutet av 1800-talet när turistresandet fullkomligt exploderade. Carl Klingspor på Råbäcks egendom insåg tidigt Kinnekulles stora potential som resmål. På kort tid byggde han upp turisthotellet och utsiktstornet, startade ångbåtslinjer och deltog i utbyggnaden av järnvägen.

Bärsöndagarna i augusti var en upplevelse som fick människor att vallfärda till ”kullen” för att plocka av sötkörsbären.

Denna dag firar vi även Kanelbullens dag med kaffe och bulle: 25 kr, fri entré.

Kanelbullens dag firas sedan 1999 och är en hyllning till något som vi svenskar gillar – nämligen att fika.Hembakningsrådet ville skapa en tradition som vi alla kan delta i.

Nobelpriset i litteratur 2015

Vem som får årets Nobelpris i litteratur är lika spännande varje år. Författare som ligger bra till är; Svetlana Aleksijevitj, Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong´o, Philip Roth och Joyce Carol Oates.

Tillkännagivandet sker en torsdag i oktober, troligtvis den 8 oktober???

För mer information, se annons i Götene Tidning. Välkomna in på biblioteket klockan 12.30. Leif Olsson kommer att ”värma” upp oss under tiden fram till klockan 13.00. Han kommer att framföra dikter/texter av tidigare nobelpristagare, inte minst av Tomas Tranströmer.

Belinda Bauer (1962 - )

Den brittiska författaren Belinda Bauer tillbringade tio år av sin barndom i Sydafrika, ett land präglat av apartheid. Belinda och hennes mor återvände därefter till England - till ett mindre välbeställt liv. Belinda Bauer studerade i Cardiff, trivdes och bosatte sig för gott i Wales.

Hon arbetade som journalist och började själv skriva filmmanus när hon ledsnat på alla dåliga filmer.Hennes författarkarriär är mycket framgångsrik. Redan för den första boken Mörk jord (2011) erhöll hon det prestigefyllda Gold Dagger-priset.

Bauer skriver gärna ur ett barns perspektiv. Hon tycker att det är lätt att komma ihåg hur det var att vara barn. En annan drivkraft i böckerna är galenskap som utvecklas hos någon av huvudpersonerna. Den kan ligga latent och triggas igång av extra-ordinära händelser.

I Mörk jord (2011) har 12-årige Steven tagit som sin livsuppgift att hitta kvarlevorna efter sin mördade morbror, en händelse som ligger flera år tillbaka i tiden. Den nu internerade pedofilen har flera mord på sitt samvete och de mördade pojkarna begravde han någonstans på den stora Exmoorheden. Ingen vet var morbroderns kvarlevor finns och Stevens grävande är tröstlöst. Enda chansen att få klarhet är att skriva till mördaren i fängelset. Ett beslut som får farliga konsekvenser…

Ruby i Livets & dödens villkor (2014) är 10 år gammal, rödhårig, knubbig, ensam och mobbad i skolan. Hon tyr sig till sin pappa, som hon beundrar över allt, särskilt när han på fredagskvällarna klär sig som cowboy med hatt, stövlar och sporrar. Han tillhör ett gäng som brukar möta upp på puben i dylika kläder. Ett antal kvinnoöverfall, flera med dödlig utgång, inträffar i trakten och nu får äntligen cowboy-gänget en uppgift – att leta efter mördaren. Eftersom mamma ofta jobbar sent på hotellet får Ruby följa med. I den dagbok som hon och klasskamraterna har blivit beordrade att skriva börjar det dyka upp händelser och ord som får fröken att höja på ögonbrynen. Hon kallar Rubys föräldrar till ett samtal och efter detta blir ingenting sig riktigt likt. Boken är verkligen bra och slutet är en nagelbitare!

I Det slutna ögat (2015) utreder kommissarie Marvel försvinnandet av 12-åriga Edie. Hon försvann för ett år sedan på väg till skolan och det enda som finns kvar är en kvaddad cykel. Marvel kan inte släppa Edie´s försvinnande och nu har ytterligare ett barn försvunnit. Fyraårige Daniel Buck försvann spårlöst från sitt hem, kvar finns fem små fotavtryck i det nyss lagda cementgolvet. Modern Anna Buck blir helt fixerad vid fotspåren, som hon varje dag rengör från smuts. Hon får bacillskräck och storstädar lägenheten varje dag. Och vad är det för ett barn som ligger i barnvagnen..? Anna har svårt att förlåta sin man för att han glömde att stänga ytterdörren den där ödesdigra morgonen, då Daniel försvann.

Anna tar kontakt med ett medium för att få hjälp. Men det är snarare Anna som är mottaglig för syner, drömmar och hon drabbas av underliga kroppsliga behov, till exempel kan hon bli extremt törstig. Det verkar nästan som om någon söker kontakt med henne - över tid och rum. Finns det någon koppling mellan de båda försvinnandena?

Läs även: Skuggsida (2012), Ni älskar dem inte (2012), Betraktaren (2013).

Conn Iggulden

– författare med rätt att ändra historien”.

Conn Iggulden skriver historiska romaner, men påpekar att han inte är någon historiker. Däremot är han noga med researchen. Han har lämnat Romarriket och Djingis Khan bakom sig och hamnat i 1400-talets England. Det är en dramatisk period där två ätter, York och Lancaster, kämpar om makten i landet.

Rosornas krig, del 1: Stormfågel (2014)

År 1437 ska den fromme Henry VI börja styra England. Han är en svag kung som förlitar sig på sina närmaste män, något som vissa ogillar. När Englands territorier i Frankrike hotas och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat.

Rosornas krig, del 2:Solvarg (2015):

År 1454 har Englands kung Henry VI legat sjuk och sängbunden i över ett år. Under tiden ökar riksföreståndaren Richard, hertig av York, sitt inflytande över landet. Tillsammans med de två earlarna av Salisbury och Warwick verkar han för att krossa stödet till kungen. Så återfår Henry oväntat hälsan.

Ytterligare tre delar är planerade i serien Rosornas krig.

Här kanske behövs en liten snabbkurs i engelsk historia:

Henrik VI (Henry VI), 1421-71, var kung av England 1422-61 och därefter från 1470. Henrik var nio månader gammal när han efterträdde sin far Henrik V. En månad senare efterträdde han dessutom sin morfar Karl VI i Frankrike. Efter många års strider på kontinenten slöts fred 1453 och då återstod endast Calais. Henrik VI var politiskt obegåvad och mest intresserad av religion. Åren 1453-54 var han svårt sinnesjuk och England styrdes av rivaliserande stormän. Kampen mellan dessa – särskilt Edmund Beaufort av Somerset (död 1455) och Rikard av York (död 1460), som hade legitima tronsanspråk – ledde 1455 till rosornas krig.

1461 blev Rikard av Yorks son, Edvard IV, kung. Henrik VI flydde då till Skottland och tillfångatogs 1465. När Edvard IV störtades 1470 återinsattes Henrik VI. Vid hans död återinsattes Edvard IV 1471 på tronen. Edvard IV dog 1483 och lät då sin bror Rikard, hertig av Gloucester, bli förmyndare för den 12-årige sonen, Edvard V.

Enligt legenden lät Rikard fängsla och mörda sin brorson samt hans yngre bror i Towern och grep själv makten och blev då Rikard III. Hans kungamakt blev inte långvarig. Redan 1485 besegrades Rikard III av Henrik Tudor i slaget vid Bosworth Field. Rikard III stupade och blev den siste kungen av huset York.

Henrik Tudor griper makten och blir Henrik VII. För att få slut på Rosornas krig och minska spänningarna i landet gifter han sig med Elisabeth av York. En ny kungadynasti har grundats – Tudor. Nu följer en framgångsrik regeringsperiod med Henrik VIII och så småningom dottern Elisabeth I.

Denna historiska period är väl skildrad i flera skönlitterära böcker;

Gregory, Philippa: Den vita drottningen (2010), Den röda drottningen (2011), Den blå hertiginnan (2013), med flera böcker…

Mantel, Hilary: Wolf Hall (2013) och För in de döda (2014).

Nilsson, Ulf Karl Olov: Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek (Henrik VIII) (2014).

Hedlin, Anna: Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten (Anne Boleyn) (2014)

Khemiri, Jonas Hassen

Den nya boken Allt jag inte minns (2015) handlar om förluster. Huvudpersonen Samuel är död och hans personlighet skissas fram genom minnesbilder från människor som har stått honom nära – av vännen Vandad, barndomskompisen Pantern, flickvännen Laide. Alla minns Samuel, men på olika sätt. En roman om kärlek och ekonomi, om känslor och öden som krockar med varandra i dagens Stockholm.

Jonas Hassen Khemiri har lämnat en lång skrivperiod bakom sig. ”Mitt arbete bygger på att jag sitter instängd i min grotta under långa perioder.Väldigt mycket tid ägnar jag åt mina egna tankar, åt att umgås med de fantasier och figurer som jag har skapat”. Dessa figurer har han sedan mycket svårt att lämna, när boken äntligen är klar.

Khemiri romandebuterade 2003 med Ett öga rött, en bok som såldes i 200 000 ex! 2006 kom nästa bok; Montecore – en unik tiger, som översattes till flera språk. Jag ringer mina bröder publicerades 2012. Den har dessutom blivit dramatiserad.

Khemiri är född 1978 och har en svensk mor och en tunisisk far. Han började studera på Handelshögskolan, men hoppade av. ”Jag tror jag hade blivit en lika obegåvad som olycklig ekonom.Siffror är tydliga, men bokstäver kan däremot användas för att skapa nyanser". Khemiri växte upp med böcker och det fanns en regel i familjen – var inte alla samlade till middagen så var det okej att läsa vid bordet…!

Nya böcker

Cedervall, Marianne: Av skuggor märkt (2015)

Marianne Cedervall har börjat skriva en ny serie spännande böcker. Detta är den första deckaren om Anki Karlsson. Anki ska börja ett nytt liv som pensionär och flyttar ut på landet och skaffar sig två islandshästar. Det låter som en idyll, men snart börjar otrevliga saker inträffa; kyrkan vandaliseras, en häst förgiftas och en ortsbo hittas mördad i Ankis trädgård...

Essbaum, Jill Alexander: Hausfrau (2015)

Amerikanskan Anna Benz bor med sin schweiziske make och tre barn i en välbärgad förort till Zürich. På ytan är hennes liv perfekt, men inuti faller hon sönder. Hon flyr vardagen genom otrohet och söker hjälp i terapi. Allteftersom Annas lögner kommer ifatt henne eskalerar händelseförloppet.

Hawkins, Kvinnan på tåget (2015)

Rachel är arbetslös och alkoholiserad. Varje dag tar hon tåget. Varje dag betraktar hon det unga paret i huset intill spåret. Rachel kallar dem Jason och Jess och fantiserar om att själv vara lika lycklig som de tycks vara. Men en dag upptäcker hon något som skakar om henne. Strax därefter försvinner Jess spårlöst.

Hwang, Son-mi: Hönan som drömde om att flyga (2015)

En dag tröttnar hönan Knopp på att lägga ägg efter ägg bara för att se dem köras bort till marknaden. Genom lagårdsdörrarna ser hon de andra djuren ströva fritt och längtar efter ett annat liv, ett liv i frihet, och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv.

Larsson, Christina: Alibi AB (2015)

Felix´ pappa ligger på sjukhus efter en propp i hjärnan. Rörmokeriet har gått i konkurs och storebrorsan Sebbe är dömd till fängelse för bokföringsbrott. Felix är pank och arbetslös. Med dessa dåliga odds får han en snilleblixt. De ska starta Alibi AB, ett modernt tjänsteföretag som skapar alibin. Inte för att underlätta brott, utan för att underlätta människors vardag!

McEvan; Ian: Domaren (2015)

Fiona May är en framgångsrik hovrättsdomare specialiserad på familjerätt. Hennes barnlösa äktenskap håller på att gå i kras och hon tar sin tillflykt till arbetet. På ett sjukhus vägrar en ung man, som är Jehovas vittne, att genomgå en livsavgörande blodtransfusion. Fiona tvingas välja mellan liv och död.

McPartlin, Anna: Rabbit Hayes sista dagar (2015)

Mia ”Rabbit” Hayes är 40 år gammal och på väg till ett hospice. Under nio dagar får vi vara med Rabbit när hon försöker förlika sig med att hon måste lämna sin familj. Vem skall ta hand om den 12-åriga dottern? Boken är en känslomässig berg- och dalbana, som får läsaren att skratta, gråta och uppskatta livet på ett helt nytt sätt.

Ragde, Anne B: Jag har ett täcke i tusen färger (2015)

Denna bok är ett gripande porträtt av Birte, författarens mor, som ensam tog hand om två döttrar. Hon arbetar kvällsskift på en fabrik som maskinskötare och dessutom extra med broderi. Trots denna arbetsbelastning är hon en levnadsglad person, full av energi och äventyrslust och med en stark längtan ut i världen. Under små förhållanden kunde Birte fixa en överdådig middag med enkla råvaror.

Sveland, Maria: Befrielsen (2015)

Denna roman är baserad på den så kallade Örebromannens överfall på kvinnor. En man på cykel utför en serie brutala kvinnoöverfall och våldtäkter i en liten stad. Polisen står maktlös och skräcken sprider sig. Då börjar Kvinnornas befrielsefront slå ner oskyldiga män för att få polis och samhälle att reagera.

Strandberg, Mats: Färjan (2015)

När 1200 passagerare åker på kryssning mellan Sverige och Finland finns det något ondskefullt med på resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Den finns ingenstans att fly. Relationer sätts på prov, vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer kan också locka fram det värsta i dem.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!