Publicerad: 21 oktober 2016 11.46

Bibliotekets nyhetsbrev, Oktober 2016

Publicerad: 21 oktober 2016 klockan 11.46

I månadens nyhetsbrev:

Årets Nobelpristagare i litteratur presenteras. Lite intryck för årets Bokmässa. Slutligen tips på nya böcker.


 

Nobelpriset i litteratur 2016

Till Nobelpristagare i litteratur 2016 utsåg Svenska Akademien den amerikanske artisten, låtskrivaren, konstnären och författaren; Bob Dylan … ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

I dagsläget är det oklart om Bob Dylan kommer till Stockholm och hämtar sitt pris eller om han helt enkelt avböjer det, men enligt Sara Danius är han ändå årets pristagare.

Bob Dylan föddes 1941 i Duluth, Minnesota, och växte upp i en judisk familj. Han lärde sig tidigt spela munspel, piano och gitarr och var med att bilda några band. 1957 skrev han in sig på universitet i Minneapolis, utan att lägga ner särskilt mycket tid på studier. Istället intresserade han sig för beatlitteraturen, liberala politiska idéer, poesi och folkmusik. Det var nu han började kalla sig Bob Dylan, troligtvis inspirerat av den walesiske poeten Dylan Thomas.

Bob Dylan är en av 1900-talets främsta låtskrivare och han blev tidigt inspirerad av folklig berättarkultur och traditionella sånger. När han började skriva texter använde han ofta redan befintliga melodier. Tjugo år gammal kom han till Greenwich Village i New York, en radikal och konstnärlig miljö som blev betydelsefull för hans karriär. Kapprustningen, rasfrågan, Kubakrisen mm gjorde honom engagerad i samhällsfrågor. Bob Dylan ville dock inte se sig som något generationssamvete.

En verklig klassiker under 1960-talet var albumet Blonde on Blonde (1966), där han visar sig vara en utmärkt och genuin rockpoet. Under sent 1970-talet blev det religiösa sökandet viktigt och ledde honom att skriva utpräglat religiösa sånger. Den största framgången under de här åren är den så kallade ”skilsmässoplattan”; Blood on the Tracks, som skapades efter uppbrottet från hustrun Sara Lownds. Under 1990-talet återvände han till de folkmusikaliska rötterna. En annan förnyelse innebar albumet Together Trough Life från 2009, där han släpper fram dragspel och toner som påminner om zigenarmusik.

Bob Dylans stora integritet och vilja till konstnärlig förnyelse har gjort honom till en av 1900-talets viktigaste ikoner, och många pris har det blivit under årens lopp, till exempel Polarpriset år 2000.

På biblioteket finns Memoarer del 1 (2004) samt cd:n Modern times (2006).


Bok- och biblioteksmässan


Årets bokmässa innehöll som vanligt mängder med seminarier, programpunkter i de olika montrarna och mingel med författare mer eller mindre kända.

Johansson, Elsie; Riktiga Elsie (2016)


Möjligheten att få lyssna på Elsie Johansson skall man inte missa. Denna unga gamla kvinna har så mycket klokhet och livsvisdom att förmedla till sina läsare.

När förlaget vill ge ut en memoarbok, ville Elsie skriva den själv och inte låta någon annan göra det. Mycket av sin uppväxt har hon redan skildrat i romanerna Glasfåglarna (1996), Mosippan (1998) och Nancy (2001). ”Jag är alla mina karaktärer och ingen av dem. Nu ska läsarna få reda på den riktiga Elsie”.

Riktiga Elsie är en skildring av en klassresa, flickan från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till att bli dagens hyllade och älskade författare.

I boken framträder hennes föräldrar. Modern, som var tio år yngre än mannen, blev tidigt med barn och kände sig tvingad in i äktenskapet. De älskade aldrig varandra, men Elsie sladdbarnet fick desto mer kärlek. Elsie var begåvad och fick möjlighet att studera på realskolan i Uppsala, medan syskonen tidigt fick ge sig ut på arbetsmarknaden. Elsie ville studera vidare, men kärleken kom emellan och hon gifte sig tidigt. Under närmare 30 års tid arbetade Elsie som postexpeditör. Hennes man led av psykisk ohälsa och familjen hade det ofta svårt ekonomiskt. Läsandet och skrivandet blev för henne en livsnödvändig verklighetsflykt. I hemlighet skrev hon dikter och vid 48 års ålder tog hon modet till sig och skickade in sin första diktsamling ”Brorsan hade en vevgrammofon” (1979) till förlaget. Debuten mottogs med varma recensioner.

Elise Johansson har alltid velat berätta, redan under barndomen diktade hon i sitt huvud på vägen hem. Hon känner ingen bitterhet över att ha debuterat sent - att hon har förlorat tid. Snarare har svårigheterna under äktenskapet vässat henne som författare. Ett lyckligt äktenskap hade kanske inte skapat författaren Elsie Johansson!
 

Läs även: Gå i mitt gräs : dikter 1979-1986, Näckrosträdet (2004), Sin ensamma kropp (2008), Sagas bok (2012).Rickardsson, Christina: Sluta aldrig gå : från gatan i Sao Paolo till Vindeln i Norrland (2016)

 

Åtta år gammal blir Christina adopterad av en familj i Vindeln i Västerbotten. Hennes liv hade verkligen inte varit enkelt. Från att ha bott med sin mamma i en grotta i skogen hamnar de på gatan i storstaden Sao Paolo. Här upplever hon den första stora kulturkrocken. Svält och misshandel är vardagsmat. En liten bror föds på gatan och modern lämnar båda barnen på ett barnhem. Här blir syskonen adopterade av en bra familj hamnar på ytterligare en helt främmande plats.

Christina berättar om uppväxten i Sverige och den nya kulturkrocken, som uppstod när hon kom till det lilla samhället. Hon har bearbetat sina upplevelser i vuxen ålder och har börjat bygga upp ett nytt liv. Hon har kämpat sig fram till att få ihop sina två jag och bli till en hel människa.

I folkvimlet på Bokmässan dök plötsligt Sofi Oksanen upp med sin exceptionella frisyr. Kanske inte så konstigt att hon skriver om hår i sin nya bok.

Oksanen, Sofi: Norma (2016)

Normas hår är övernaturligt. Det växer ovanligt snabbt och påverkas av förändringar i hennes humör. Norma och hennes mamma Anita har alltid kämpat för att hålla det hemligt. Plötsligt dör Anita i något som kanske inte bara är en olycka. Material i Anitas hem visar att hon visste mycket mer om vad som drabbat dottern än hon låtsades om. Norma börjar arbeta på den frisersalong där Anita var anställd. Både Norma och arbetsgivaren har sina motiv.


Nya Böcker:


Jefferies, Dinah: Teodlarens hustru (2016)


Handlingen i denna roman utspelas på Ceylon, nuvarande Sri Lanka, under 1920-talet. Nittonåriga Gwendolyn Hooper kommer till Ceylon där hon ska träffa sin make, mannen som hon blev förälskad i hemma i London. Men det är inte samme man som tar emot henne på teplantagen. Den grubblande och distanserade Laurence har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand. Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna.

Gavalda, Anna: Livet vi drömde om (2016)


Romanen består av två berättelser om människor som på olika sätt är vilse i tillvaron. Den ena handlar om Mathilde, 24 år, som har gett upp studierna i konsthistoria för ett ointressant arbete. En dag glömmer hon sin handväska som innehåller 10000 euro på ett café. Den andra berättelsen handlar om 26-årige Yann som är utbildad formgivare men arbetar som säljare i väntan på att något bättre ska dyka upp. Så blir han bjuden på middag hos sin granne.

Kepnes, Caroline: Gömda kroppar (2016)


Joe´s liv med den nya flickvännen Amy är helt perfekt. Men när Amy en dag försvinner och med henne Joe´s förstautgåvor av Philip Roth-böcker, måste Joe ta till alla knep för att hitta henne. Han flyttar till Los Angeles, finner en bokhandel att arbeta i och lyckas skaffa sig kontakter. Men oväntade möten och en ny relation med den rika arvtagerskan Love får honom på andra spår.

La Plante, Lynda: Tennison (2016)


Minns ni den spännande kriminalserien om den kvinnliga kommissarien Jane Tennison spelad av Helen Mirren?

Nu kommer en ny roman om den unga Jane Tennison. Som 22-årig, nyutexaminerad polis 1973 placeras Tennison i problemdistriktet Hackney i östra London. Chauvinismen och sexismen i polismiljön är påtaglig. Jane dras in i en mörk värld av mord och de förödande effekter som våldshandlingar har på ett offers familj när hon utreder mordet på en ung kvinna.Lantz, Annika: Vad ska en flicka göra? (2016)

 

Radioprofilen Annika Lantz har skrivit en både humoristisk och allvarlig bok om konsten att inse att man inte längre är ung och lovande, om livet i största allmänhet och, efter att ha drabbats av sjukdom, om livet som ställts på sin spets.

Första halvan består av texter om barndomen, åldrandet, arbetslivet och klimatet.

Andra halvan är en berättelse om behandlingen av den livmoderhalscancer som hon drabbades av.

Locke, Attica: Skördetid (2016)

 

Belle Vie var en gång en storslagen sockerrörsplantage, numera är godset en samlingspunkt för turister, bröllopsfirare och konferensgäster. En dag hittas en kvinna, vars hals är avskuren, slarvigt begravd på godsets mark. Snart riktas misstankarna mot en anställd som försvunnit i samband med mordet. Men Belle Vies föreståndare Caren Grey är övertygad om att polisen följer fel spår. I sin jakt på sanningen hittar hon hemligheter ur det förflutna.

May, Peter: Entry island (2016)

 

Peter May kommer här med en ny spänningsroman, där handlingen är förlagd till Entry Island, en ö vid den kanadensiska Saint Lawrenceviken. När ett mord begås kommer kriminalinspektör Sime Mackenzie till den ensligt belägna ön, som del i ett utredningsteam från Montréal. Den döde affärsmannens fru är enda vittnet och blir snabbt huvudmisstänkt. Trots allt fler bevis tror Sime att änkan är oskyldig. Dessutom är han övertygad om att han träffat henne tidigare, fastän det borde vara omöjligt.Morrison, Toni: Gud hjälpe barnet (2016)


I centrum står Bride, en svart, ung, vacker kvinna. Den djupt mörka hudfärgen har fått hennes ljushyade mamma att ta avstånd från henne och förvägra henne både kärlek och ömhet. Bland karaktärerna finns också Booker, mannen som Bride älskar men förlorar och Rain, den mystiska vita flickan som dyker upp i Brides liv. Och så Sweetness, Brides mamma, som slutligen tvingas komma till insikt om att det man utsätter barn för har stor betydelse.


Paasilinna, Arto: Krigshästen och andra kämpar (2016)


Under krigsvintern 1942 är de sovjetiska soldaterna Savolenko och Kunitsin på underrättelseuppdrag i Finland. Leningrad är belägrat av tyskarna och finnarna har ryckt fram ända till Svir. I samband med ett angrepp på ett mejeri i Kymmenedalen hamnar Savolenko och Kunitsin av misstag i fiendeland.Sveen, Gard: Den siste pilgrimen (2016)

 

Detta är första boken med polisen Tommy Bergmann. Carl Oscar Krogh hittas mördad i sitt hem i Holmenkollen. Några veckor tidigare har benrester efter tre människor upptäckts i Nordmarka. Det visar sig att Krogh var en av motståndsmannen Kai Holsts närmaste medarbetare och som försökt finna orsaken till Holsts dödsfall i Stockholm 1945.

Ullmann, Linn: De oroliga (2016)

 

Linn Ullmann och hennes far Ingmar Bergman hade ett gemensamt projekt. De skulle skriva en bok tillsammans, baserad på bandinspelningar av samtal mellan dem. Men efter det sjätte samtalet blev Bergman så dålig att projektet fick avslutas.

En tid efter Bergmans död hittar Ullman bandinspelningarna och slutför boken. Det blir en berättelse om familj, glömska och sorgearbete, och om de många historier som utgör ett liv.

"Det var tre kärlekar. Jag är idag lika gammal som min far var när jag föddes. Fyrtioåtta år. Min mor var tjugosju, hon såg både mycket äldre och mycket yngre ut än sin ålder den gången."Paver, Michelle: Expedition Kanchenjunga (2016)


Himalaya, 1935. Den unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin bror Kits. De ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg, något som ingen lyckats med tidigare. De följer bokstavligt talat i spåren på en tidigare, legendarisk expedition som slutade i en katastrof. Fem män miste livet då. Under förberedelserna blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln börjar han se underliga saker i ögonvrån. Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen.

Pistorius, Martin: När jag var osynlig (2016)


I början av 1988 blev tolvårige Martin Pistorius plötsligt sjuk. Inom loppet av ett och ett halvt år blev han förlamad, stum och okontaktbar. Läkarna förklarade att han drabbats av en okänd sjukdom som gradvis bröt ner hans kropp och att han antagligen bara hade några år kvar att leva. Tio år senare visade det sig att Martin varit fullt medveten hela tiden. Under de följande åren lyckades han med olika hjälpmedel bygga upp ett nytt liv. Trots att han inte kan tala lärde han sig att kommunicera med omvärlden och blev specialist på datorteknologi. Idag driver han företag och är lyckligt gift. Biografi.

Robinson, Marilynne: Hemma (2016)


Glory Boughton har kommit tillbaka till Gilead för att ta hand om sin döende far, prästen Robert Boughton, bästa vän till John Ames, huvudpersonen i romanen Gilead. Snart kommer också hennes bror Jack som varit försvunnen i tjugo år hem. Jack är pappans favoritbarn trots att han är alkoholist och inte kan behålla ett arbete. Jack försöker på alla sätt skapa kontakt med gudfadern John Ames men Lilas goda öga till honom gör det svårt för John.Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!