Publicerad: 28 oktober 2013 11.08

Bibliotekets nyhetsbrev, oktober 2013

Publicerad: 28 oktober 2013 klockan 11.08

I det här numret får ni läsa om årets Nobelpristagare, Andréexpeditionen och de nominerade författarna/titlar till Augustpriset!

Nobelpriset i Litteratur 2013

Spänningen var som vanligt tät i Börshuset torsdagen den 10 oktober likaså var förväntningarna stora, när årets Nobelpristagare i Litteratur skulle avslöjas av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Utanför dörren väntade den samlade världspressen, radio och TV sände direkt – och det blev ett populärt författarskap som belönades – Alice Munro från Kanada.

”Hon har skrivit kort i 45 år” – dessa ord syftar på att Alice Munro uteslutande skriver noveller och Svenska Akademiens prismotivering lyder också kort och gott: Den samtida novellkonstens mästare”.

Alice Munro gifte sig tidigt och fick flera barn. Under denna tid skrev hon under de korta stunder som blev över när familjen fått sitt. Här utvecklade hon den svåra

novellkonsten. Många kritiker menar att hon i en novell får fram mer än vad andra författare kan få under ett helt författarskap. Alice Munro har under årens lopp varit sparsam med intervjuer, men träder nu fram och möter journalisterna. Hon har en spröd framtoning, men hennes kloka ansikte lyser av en inre styrka och hon visar stor personlig integritet.

Alice Munro föddes 1931 i Wingham, Ontario, i en arbetarfamilj. Tidigt fick hon hjälpa till hemma då modern blev sjuk. Hon har alltid älskat att skriva, ända sedan hon som barn skrev ett nytt slut på H C Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. Alice Munro kunde inte acceptera sagans olyckliga slut utan skrev ett nytt med lyckligare utgång. Hon är som en antropolog, som ingående studerar och skildrar sina medmänniskor och samhällslivet utifrån ett klassperspektiv, särskilt avseende sin hembygd i sydvästra Ontario. I sina noveller skildrar hon en vardagsvärld, som till det yttre är stilla och händelsefattig, men som fungerar som en portal till en inre värld fylld av motsägelser, längtan och mörker. Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med den ryske författaren Anton Tjechov. Från debuten 1968 har det blivit femton novellsamlingar, där möjligtvis novellsamlingen Tiggarflickan kan framstå som en roman, där varje novell handlar om samma person. På svenska finns åtta titlar; de senaste är För mycket lycka (2010) och Brinnande livet (2013). Alice Munro har med ålderns rätt bestämt att den senaste novellsamlingen Brinnande livet skall bli den sista. Men är det verkligen säkert…?

 


Uusma, Bea: Expeditionen : min kärlekshistoria (2013)

Tre modiga män, eller snarare tre dumdristiga män, lämnar Danskön på Spetsbergen i en vätgasfylld ballong den 11 juli 1897. Syftet var att de tre skulle bli de första att nå Nordpolen, som då till stora delar var outforskat. De nationella känslorna svallar i hela Sveriges land med kung Oskar II i spetsen. Men färden med Örnen är dömd att misslyckas; Samuel August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel, nödlandar efter bara tre dagar på packisen och därefter börjar en tröstlös vandring i försöket att nå fast mark. Deras kunskaper om artiska förhållanden är bristfällig, de är för dåligt klädda och slädarna för tungt lastade med onödig proviant. Efter knappa tre månader, den 5 oktober, lyckas de ta sig iland på Vitön, efter att fåfängt ha vandrat på isflak som driver åt fel håll. Det tre männen planerar för en övervintring. Men något inträffar som gör att männen bara efter några dagar är döda.

I femton års tid har författaren och läkaren Bea Uusma varit uppslukad av denna tragedi. På en tråkig fest plockar hon på måfå ut boken Med Örnen mot polen

Andrées polarexpedition år 1897 ur en bokhylla och kan inte sluta läsa. Hon tar helt sonika med sig boken hem. Sedan dess har hon forskat om expeditionen, läst många böcker i ämnet, besökt Andrée-muséet i Gränna och gjort flera expeditioner med olika fartyg. Allt för att bringa klarhet i vad de tre männen egentligen dog av. Spekulationerna har varit många ända sedan lägret på Vitön återfanns 1930. Bea Uusma återger alla de tänkbara dödsorsaker som har diskuterats i olika böcker och gör sina egna medicinska bedömningar. Hon går noga igenom dagboksanteckningar, undersöker kläderna de bar, tar del av deras ”matsedel”, vad de många närkamperna med isbjörnar innebar och sakta börjar hon se en trolig förklaring, som hon delger läsaren.

Bea Uusmans bok Expeditionen är nominerad till årets Augustpris i kategorin facklitteratur.

Läs även: Sundman, P-O: Ingenjör Andrées luftfärd (1967), Lundström, S: Andrées polarexpedition (1988), Lundström, S: ”Vår position är ej synnerligen god”, Andréexpeditionen i svart och vitt. (1997) Kåreland, L: Ett sällsamt dubbelliv : Gurli Linders memoarer om åren med S.A. Andrée. (2011)Illies, Florian: Århundradets sommar : 1913. (2013)

Den franske författaren Florian Illies skildrar vad som hände under ett år, 1913, inom konsten, musiken och litteraturen. Det var ett år då allt tycktes vara möjligt. Vad hände egentligen året innan första världskriget bröt ut? Vad tänkte människorna på? Vilka böcker lästes? Vilka böcker skrevs? Boken är indelad i tolv kapitel, ett för varje månad. För varje årstid kommer vi allt närmare den stora katastrofen.

En bok som kom ut det här året var första delen av den sju delar långa romansviten På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust (1913-1927). På totalt ungefär 3 000 sidor beskriver Marcel Proust med stor detaljrikedom och intim självrannsakan livet i Paris med omnejd decennierna kring 1900. Den första delen, Swanns värld, inleds med en återblick på berättarens barndom i Combray med det väldiga hushållet dominerat av den sjukliga men aktiva tante Leone. Här finns det berömda avsnittet med minnesupplevelsen, då han som vuxen doppar en madeleine-kaka i en kopp lindblomste och plötsligt igenkänner en liknande smak från barndomen och påminns om de känslor och stämningar som då fanns. ”På spaning efter den tid som flytt” räknas som den litterära modernismens centrala prosaverk. Den har tolkats som delvis självbiografisk och har en alldeles speciell berättarteknik, där då- och nutid hela tiden blandas


Augustpriset 2013

Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugofemte gången. Priset delas ut i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur samt Lilla Augustpriset. Priset består av en bronsstatyett och 100 000 kronor. 

De nominerade författarna/titlarna i kategorin skönlitteratur är:

Andersson, Lena; Egenmäktigt förfarande Ester Nilsson är en förnuftig poet, som blir ombedd att hålla föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv. En kärlekshistoria inleds mellan dem, som blir destruktiv för Ester. Det är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade. Enquist, P-O: Liknelseboken Boken kan ses som en fortsättning på Ett annat liv. En kärleksskildring tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en förbjuden kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården. Farrokhzad, Athena: Vitsvit Frostenson, Katarina: Tre vägar Karlsson, Sven Olov: Porslinsfasaderna I byn Eriksfors i Västmanland röjer familjeföretaget Silvers auktioner ut traktens dödsbon under 1970-talet. Knud auktionerar sedan ut lösöret till bybor och sommargäster. Men dottern i familjen har andra planer. En berättelse om att hela livet kämpa för att följa sina drömmar eller kämpa för att dölja dem. Westö, Kjell: Hägring 3. Onsdagsklubben i Helsingfors är ett informellt diskussionsforum som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Året är 1938 och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran. Thunes mycket dugliga sekreterare, fru Wiik, jagas av minnen från inbördeskriget. En dag hinner minnena ikapp henne.

De nominerade författarna/titlarna i kategorin facklitteratur är:

Janson, Tore: Germanerna. Myten. Historien. Språken. Josefsson, Dan: Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall… Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen. Sedan domarna har avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. Mandelman, Marie & Gustav: Självhushållning på Djupadal. Persson, Johan/Schibbye, Martin: 438 dagar. Vår berättelse om storpolitik… Se nyhetsbrev september. Sundström, Lena: Spår Boken handlar om de två egyptiska flyktingar som 2001 skickas till Egypten där de torteras av säkerhetstjänsten. Det är också en berättelse om tre journalister som börjar nysta i spåren efter de två egyptierna, vilket leder dem in i en värld av CIA-agenter, politiska lögner och hemliga företag i amerikanska småstäder. Uusma, Bea: Expeditionen

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80.


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!