Publicerad: 9 november 2017 13.57

Bibliotekets nyhetsbrev, november 2017

Publicerad: 9 november 2017 klockan 13.57

Information om Nordiska biblioteksveckan / Kura skymning. Böcker om brott och slutligen lite nya böcker.

 

Nordiska biblioteksveckan

 

I augusti 1995 tog en nystartad PR-förening ett beslut om att anordna en gemensam nordisk manifestation på biblioteken. Vår gemensamma nordiska berättartradition skulle synliggöras och idén om Kura skymning föddes. Förr samlades människor vid brasan för att lyssna eller berätta historier. På samma sätt ska vi göra i dag – samlas på biblioteken för att lyssna på goda berättelser ur vår nordiska litterära skatt.

I år är temat: Öar i Norden och Finland uppmärksammas särskilt i år eftersom det är 100 år sedan landet blev självständigt.

Årets högläsningsbok är Is (2012) av Ulla-Lena Lundberg:

I romanen möter vi en ung präst som tillsammans med sin fru och dotter flyttar från det finska fastlandet till Örarna i den åländska skärgården. Den lilla familjen ankommer till ö-samhället efter andra världskriget och blir mottagna av en hängiven och förväntansfull församling. Prästen Petter Kummel är entusiastisk och lär sig snabbt att inarbeta öns natur och miljö i sin predikan. Hans goda sångröst ger nytt liv till församlingen som i hög grad präglar ön. Petters flitiga fru Mona strävar efter att sätta prästgården i stånd och tar sig an gårdens djur med den lilla dottern Sanna i famnen.

Livet på ön verkar harmoniskt men i berättelsen anas också dystra undertoner. Idyllen som präglar bokens första del, håller inte i sig och en tragedi inträffar på ön, något som berör alla på ön. Det skiftande vädret på ön, den barska naturen och öns invånare skapar bakgrunden för boken. Is porträtterar livet på en ö långt ute i havet på ett äkta och storslaget sätt.

Högläsning på Biblioteket:

Måndag 13 november, klockan 19.00:

Håkan Brattgård läser ur romanen Is av Ulla-Lena Lundberg.

Övriga dagar denna vecka, högläsning klockan 12.30:

Tisdag: Inger Lindstrand läser finsk lyrik

Onsdag: Björn Sjöstedt läser en novell av Willy Kyrklund

Torsdag: Eda Ekendahl läser ur romanen Sju söner av Aleksis Kivi

Fredag: Margareta von Hofsten Arwidsson läser Vem skall trösta Knyttet

”Årets författare” Ulla-Lena Lundberg är född 1947 och levde sina första barndomsår på den åländska skärgårdsön Kökar. Fadern, kyrkoherde Pehr Lundberg, dog tidigt och familjen flyttade till fastlandet. Storasyster Gunilla var en stor tröst och hon öppnade tidigt Ulla-Lenas ögon för glädjen att läsa och så småningom lusten att skriva. Ulla-Lena ville redan från barnsben bli författare och ingenting annat, men hon studerade ändå nordisk antropologi och religionsantropologi vid Åbo Akademi. Hon har varit gästlärare, ”writer in residence”, vid universitet i Minnesota 1986-87. Hon är hedersdoktor vid Åbo Akademi och under några år på 1990-talet uppbar hon en ”konstnärsprofessur”. Många långa resor, bland annat till Afrika, har gett stoff till hennes skrivande.

Hon debuterade som 15-åring med diktsamlingen ”Utgångspunkt” 1962. Genombrottet kom 1976 med boken Kökar, som skildrar livet på ön som hon växte upp på.

Flera välskrivna romaner om livet i den åländska skärgården har kommit under årens lopp, bland andra:

Kungens Anna (1982), Ingens Anna (1984), triologin; Leo (1989), Stora världen (1991) och Allt man kan önska sig (1995).

En alldeles ny bok, där Ulla-Lena Lundberg har skrivit texten, är Hertiginnan och kaptenskan – Herzogin Cecile och hennes krets (2017)

I sjöfartshistorien seglar den fyrmastade barken Herzogin Cecile fram med oförminskad glans, men omständigheterna efter hennes haveri 1936 väcker fortfarande heta känslor. Ett spännande fynd på Åland av aldrig tidigare publicerade fotografier av Herzogin Ceciles sista resor ligger till grund för den här boken. Boken är en hisnande och sann sjöfartshistoria om den unge åländske sjökaptenen Sven Eriksson och hans hustru Pamela Bourne.

 

Böcker om brott

Ibland kan verkligheten överträffa dikten när det gäller brott och kriminalitet. Flera böcker om kriminell verksamhet har kommit under senare tid, både som facklitteratur eller i skönlitterär form:

Bodström, Thomas: Trippelmordet i Uddevalla (2017)

Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla, skjutna på nära håll. Polisen upptäcker snabbt att två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng. Men samtidigt verkar det otroligt att det skulle vara deras egna barndomsvänner som är gärningsmännen. En skildring av en komplicerad polisutredning, två rättegångar med helt motsatta utfall och en rättsprocess som fortfarande inte är helt avslutad.

Bonnier, Jonas: Helikopterrånet (2017)

Detta är en thriller som bygger på verkliga händelser. Tidigt på morgonen den 23 september 2009 rånas en värdedepå i Västberga. Det är ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med nästan 40 miljoner kronor, allt medan polisen ser på. Inte ett enda skott avlossas. Författaren har intervjuat en mängd personer kring rånet.

Erlandsson, Åsa: Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan (2017)

I denna dokumentära bok skildrar författaren Sveriges värsta skoldåd genom tiderna. Tre personer mördades med svärd på en skola i Trollhättan av 21-årige Anton Lundin Pettersson, innan han sköts till döds av en polis. Dådet inträffade den 22 oktober 2015. Gärningsmannens djupt kända självförakt, rasism och utanförskap berättas och analyseras föredömligt. Följderna, för efterlevande, familj och andra närstående, för Trollhättans stad och Sverige i allmänhet, görs tydliga. Allt är omskakande, nära och fasansfullt, en verklighet där rasismens skräck raserade tryggheten.

Gardell, Mattias: Raskrigaren – seriemördaren Peter Mangs (2015)

En dokumentärroman om seriemördaren Peter Mangs i Malmö. När Mangs greps efter nästan tio års härjande förstod ingen hans politiska motiv. Här får vi följa Mangs steg för steg. Professorn i religionshistoria Mattias Gardell har också intervjuat Anders Behring Breivik och läsaren får följa dialogen mellan de båda mördarna. Även Mangs far ger sin bild av sonens brott.

Ytterligare en bok om Peter Mangs finns;

Palmkvist, Joakim: Äventyr i Svenssonland - seriemördaren Peter Mangs (2015)

Under sju år sköt och mördade Peter Mangs människor i Malmö, alltid i bakhåll. Hans idol var lasermannen, John Ausonius. Måltavlorna för båda var invandrare. Peter Mangs nekade sig igenom rättsprocessen, men efter år av tystnad valde han att för Joakim Palmkvist i detalj berätta om de två mord han är dömd för.


Palmkvist, Joakim: Hur man löser ett spaningsmord – Therese Tangs berättelse (2017)

Therese Tang är den enda privatperson i Sverige som löst ett spaningsmord. Två år efter att Göran Lundblad försvunnit spårlöst hittades kroppen nedgrävd utanför hans gård. Det innebar slutet på en historia om kärlek och svartsjuka och ond, bråd död. Genom sitt engagemang i Missing people kom Therese Tang i kontakt med de anhöriga till den försvunne. Det här är berättelsen om en kvinna som såg det alla andra missade.

Johansson, Anders: Fallet Samir (2017)

År 1986 döms 15-årige Samir för att ha mördat sin styvmamma och blir inlåst på mentalsjukhus. Alla instanser är övertygade om att han är den skyldige. Ingen vill tro på Samir när han några år senare berättar sanningen. När Anders Johansson, kriminalreporter på Aftonbladet, börjar granska ärendet lyckas han få fram nya bevis. Nu, trettio år efter mordet, har domen rivits upp. Boken är berättelsen om vad som egentligen hände, men också om vägen ut.


Lisinski, Stefan: Att ta ett liv – fallet Kaj Linna – Kalamarksmordet (2017)

En aprilkväll 2004 sker ett brutalt rånmord på en enslig gård i den lilla byn Kalamark i Norrbotten. Polisens misstankar riktas snabbt mot 41-årige Kaj Linna, en försäljare som tidigare gjort affärer med offren. Efter att Kaj Linna gripits på flykt i Wales döms han mot sitt nekande till livstids fängelse.

Ett drygt år efter domen får kriminalreportern Stefan Lisinski genom ett tips upp ögonen för fallet. Ju fler stenar han lyfter på, desto märkligare verkar det hela. Är Kaj Linna oskyldig och hur ska man kunna bevisa det? Detta är en bok om undermåligt polisarbete, fartblinda åklagare och hur en envis journalist bidrog till att en oskyldig man friades efter 13 år i fängelse. Men vem är då den verklige mördaren?

Sundelin, Anders: Den magiska cirkeln - hela historien om Salaligan (2011)

Tidningarna döpte dem till Salaligan, själva kallade de sig Den Magiska Cirkeln. Fem rånmord hann de begå, de sköt, gasade eller brände inne sina offer. I februari 1937 dömdes fyra av dem till livstids straffarbete och ligaledaren Sigvard Thurneman till sluten psykiatrisk vård på livstid. Pengarna var inte det huvudsakliga motivet för Thurneman. Mördandet var en källa till spänning och njutning. Boken handlar om dessa bisarra brott, men är också en spännande skildring av en småstad i snabb förändring, av den första bilburna ligan i Sverige och om en fumlig polisutredning.

Läs även Sundelins roman: Fallet Thurneman (2010).

Swahn: Jan-Öjvind: Mordängel i prästkappa – 23 klassiska svenska mord (2016)

Här kan man läsa bland annat om mordet på Gustav III, Yngsjömordet och de von Sydowska morden.

Widlund, David: Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd (2016)

En bok om den s.k. gryningspyromanen, Ulf Borgström. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner får författarna fram en bild av hans barndom med mobbning och ett splittrat hem präglat av misshandel och övergrepp. Utifrån samtal med polis, räddningstjänst, åklagare, vittnen, förhörsprotokoll och domar ifrågasätter författarna rättssystemets förmåga att binda någon till bränderna och presenterar ny bevisning.

Falks grav – DVD

Uppe på Hökensås finns en grav, djupt inne i skogen, långt ifrån bebyggda trakter. Vad som fascinerar och skrämmer är de färska blommor som alltid finns på graven! Denna grav tillhör Jonas Falk, dömd och avrättad för rån och mord år 1855.

Filmen är en dramatiserad dokumentär och skildrar samtidigt Sverige i mitten av 1800-talet. Jonas Falk och hans styvfar Anders Frid hade båda tröttnat på att leva under fattiga omständigheter. De begår gemensamt ett rån mot en postdiligens. Rånet blir lyckat i det avseende att de kom över en stor summa pengar, men Jonas skjuter ihjäl postiljonen under rånet. Detta får ödesdigra konsekvenser. Den 20 november 1855 avrättas Jonas Falk och en stor folkmassa har samlats på platsen för att åse hur mördaren får sona sitt brott.


Nya böcker

Fors, Mats: Natt över Oslo (en Svarta nejlikan-roman) (2017)

Boken bygger på verkliga händelser när den svenske diplomaten Harald Edelstam anländer till Oslo 1942. Han hamnar mitt i deporteringen av de norska judarna som skeppas till förintelseläger i Polen. Edelstam dras snabbt in i Oslos motståndsmiljöer. Gestapo, med Siegfried Fehmer i spetsen, bedriver en hänsynslös kamp. Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör och en rad händelser får Edelstam att förstå att hans liv är i fara.

Fenwick, Liz: Flytten till Cornwall (2017)

Konstnären Maddie Hollis blir änka samtidigt som hon ärver ett hus i Cornwall efter en kvinna hon inte känner. Hon bryter upp från London i hopp om att flytten till Cornwall ska ge henne och den tonåriga styvdottern Hannah en ny start i livet. Trevenen, som huset heter, är en vacker men förfallen byggnad i stort behov av renovering. Maddie hittar foton och upptäcker generationer av tidigare husägare, kvinnor som hon känner sig besläktad med.

Klingberg, Ewa: Manglade dukar och vikta servetter (2017)

Felicia blir plötsligt ägare till en stor fastighet med hyresgäster. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv. När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler, vänds hennes liv upp och ned. En av möblerna döljer en gammal hemlighet. Den leder till Nanny, en ung kvinna som arbetade som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851. Nannys och Felicias skilda livsöden vävs samman.

Kähkönen, Sirpa: Granitmannen (2017)

År 1922 påbörjar den frigivne krigsfången Ilya och hans hustru Klara sin 60 mil långa skidtur mot Sankt Petersburg (Petrograd). De tror att den nya Sovjetstaten är ett Utopia. Men det som väntar dem är en bitter kamp för överlevnad. Så småningom får de en grupp vänner med olika bakgrund som delar deras idealism och kamp för överlevnad. Runt omkring dem börjar Stalins utrensningar. Ilyas yngre bror är den enda som inser sanningen.


Schulze, Anna: Kidnappningen – en släktberättelse (2017)

År 1936 när Anna Schulzes pappa är elva år förs han bort av sin mamma Daisy. Som ekonomiskt utblottad och med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son som ett sista desperat försök att skapa ett förhandlingsutrymme. Anna Schulze utforskar händelsen med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker och berättar hur det formar en människa att som barn bli berövad allt det man känner till.

Ullberg Westin, Gabriella: Fixaren (2017)

Detta är tredje boken om kriminalinspektör Johan Rokka. En 25-årig man skjuts ihjäl efter ett biobesök och Johan Rokka leder förundersökningen som snart riktas mot en vän till offret. Företaget som vd-assistenten Amanda Bruse arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp. När en av företagets nyckelpersoner försvinner spårlöst hamnar Amanda plötsligt mitt i händelsernas centrum. Dessutom råkar Rokka ut för en personlig tragedi.

Läs även: Ensamfjäril (2014), Springpojken (2016).

Welander, Felicia: Kanske i morgon – en vänskapsroman (2015)

Eva och Monika är lika gamla och bor på samma gata, men i helt olika världar. Båda försöker på olika sätt överleva en stor sorg. Den livsglada Monika försöker njuta allt hon kan. Den inåtvända Eva försöker leva som vanligt samtidigt som hon funderar på hur hon ska ta livet av sig. När de möts uppstår en ofrivillig vänskap.

Fortsättes av Bara idag (2017):

Eva åker med Patrik på en efterlängtad semester till Mallorca. Med sig har hon sin vän Monikas lista över saker hon aldrig hann förverkliga innan hon gick bort. Det mesta är ifyllt, men tre rutor är fortfarande tomma. Eva bestämmer sig för att bocka av de sista punkterna åt henne på resan. Men Monikas drömmar är långt ifrån Evas liv. För att kunna fullfölja listan tvingas Eva att möta sina egna rädslor.

Ångström, Emma: Det sista experimentet (2017)

En ung kvinna vaknar inlåst i ett mörkt och kallt utrymme. Hon vet inte var hon är och minns inte hur hon kommit dit. Undan för undan uppdagas den fruktansvärda sanningen. Sommaren 1995 ska fjortonårige Dante tillbringa lovet i Sundborn hos sin farfar. Där finns också Signe som har en förkärlek för det ockulta och Dantes barndomsvän Freja. Men sommaridyllen slås snart sönder när Freja drar in Dante i en virvelvind av svartkonst och okända krafter.


Greive, Bradley Trevor: Flöjtkråkan Penguin – den udda lilla fågeln som räddade en familj (2017)

Böcker om hur djur ger människor glädje och livslust tillbaka är populära. Här kommer en rörande och trösterik bok, som handlar om hur en barnfamilj med hjälp av en flöjtkråkeunge oväntat får livsglädjen tillbaka. Fågelungen ger dem hopp mitt i den tragedi som drabbat familjen när mamman brutit ryggraden och blivit rullstolsburen. Sonen i familjen Bloom hittar fågelungen invid en parkering och familjen ger den namnet Penguin. Genom att hjälp andra får du hjälp tillbaka är budskapet i denna bok. Kärleken till fågelungen hjälper familjen att ta sig ur en svår kris.

Lindnord, Mikael: Artur och hans vänner – och andra berättelser om hundar som fått människor att hitta sig själva (2017)

Boken är en fortsättning på berättelsen om Artur, den tilltufsade men modiga gatuhunden från Ecuador, som följde sin blivande husse Mikael genom djungeln för att till sist hitta ett nytt hem på andra sidan jorden. Nu får vi läsa om Artur under hans första jul i Sverige och på resor till London, lida med honom när han drabbas av sjukdom och glädjas med honom på campingäventyr med familjen.

Schulman, Alex / Eklund, Sigge: Rum – en roadtrip genom psyket (2017)

Det hela började med att Alex Schulman och Sigge Eklund ritade sina psyken i form av världskartor. När de jämförde sina kartor upptäckte de att där fanns platser de aldrig tidigare hade utforskat. Boken skulle kunna kallas ett försök till en fullständig atlas över deras inre. Läsaren bjuds med på en resa till platser som Självhatsmarkerna, De förlorade möjligheternas ö, Sexualitetens delta och Kärlekssorgernas sjöar.

Lindberg De Geer, Marianne: På drift (2017)

När Mona är tonåring skjuter sig hennes pappa. Mamman börjar missbruka och skolan blir omöjlig. Mona blir desperat och reser ut i Europa. Hon börjar inse hur ensam hon är och hur svårt hon har att tolka andra människor. Hon möter män som när som helst och var som helst vill åt hennes kropp. Mick Jagger blir inte den räddare i nöden som hon hoppats på. Så småningom blir Mona mentalskötare för att sedan utveckla sitt konstnärskap.

Moberg, Åsa: Livet (2017)

Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till ett flertal böcker. Inför folkomröstningen om kärnkraften 1980 var hon en av förgrundsgestalterna i nej-sidans Linje 3, senare blev hon sex- och samlevnadsrådgivare i Vecko-Revyn och tv-kritiker i Aftonbladet. På 90-talet var hon med och översatte Simone de Beauvoirs Det andra könet. Här berättar hon om åren på Aftonbladet, om kärleken och politiken och om 1968.


Hjalmar Söderberg är alltid aktuell och lockar författare till att skriva nya biografier. Alldeles ny är Jesper Högströms bok; Lusten och ensamheten – en biografi om Hjalmar Söderberg (2017).

Hjalmar Söderberg är, jämte Selma Lagerlöf och August Strindberg, den mest levande och lästa av de stora svenska författarna från det förra sekelskiftet. Hans roman Doktor Glas ger upphov till nya romaner och dramatiseringar, hans mest berömda pjäs Gertrud sätts upp om och om igen och nyligen blev Den allvarsamma leken svensk storfilm. Samtidigt är Hjalle, som vännerna kallade honom, relativt okänd som person. I Lusten och ensamheten tecknas Söderbergs porträtt i helfigur och i alla de nyanser han var en mästare att gestalta. Hans komplicerade förhållande till kvinnorna står i centrum för både hans liv och berättelsen om detta liv. Och staden Stockholm, som ingen annan skildrat med sådan ömhet och exakthet.

Läs även: Cullberg, Johan: Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof (2014).

Last night in Sweden (2017)

Visst var vi några som satte kaffet i vrångstrupen när vi hörde president Donald Trump utbrista; Se vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige, vem skulle ha trott det”! Hans uttalande härrörde från ett inslag i Fox News kvällen innan…

Vad hände egentligen i Sverige ”last night”? Boken innehåller en stor mängd fotografier, som skildrar vad som verkligen hände i Sverige denna kväll.


Elfberg

Dackenberg, Celia: Kulturkoftor – livet, konsten och saker att sticka (2017)

Koftan är ett favoritplagg, inte bara för ”kulturkoftor”. Författaren följer en rad kulturpersonligheter i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka olika personers plagg närmar sig författaren livsöden och kulturgärningar. Här finns Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle. Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja, som räddade hans dagböcker till eftervärlden. Text och stickbeskrivningar varvas med dokumentärbilder och porträtt.

 

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!