Publicerad: 22 november 2013 14.10

Bibliotekets nyhetsbrev, november 2013

Publicerad: 22 november 2013klockan 14.10

I det här numret får ni läsa om Malala, den pakistanska tjejen som riskerade livet för flickors rätt till utbildning. Dessutom om Anders Behring Breivik och mycket mera.

Två biografier

Två nya böcker har kommit/kommer ut i höst, 2013, som handlar om två människor som sinsemellan är varandra mycket olika. Ingen av dem lämnar någon annan människa oberörd. En står för godhet, en står för ondska. En av dem heter Malala Yousafzai, en 16-årig pakistansk flicka med stor personlig integritet – den andre är Anders Behring Breivik, mannen som genomförde två attentat sommaren 2011 och som har många liv på sitt samvete. Malala tittar frimodigt rakt fram på omslaget till sin bok, medan Anders Behring Brevik vänder ryggen mot världen.

 

Jag är Malala är en berättelse som visar att en enda persons röst kan förändra världen. Boken är en sann berättelse om hur Malalas familj tvingas bort från sitt hem av terrorister och om föräldrar som visar sin dotter sin obevekliga kärlek i ett samhälle som i första hand värdesätter söner.

Det är en bok om en helt orädd ung kvinna, som kämpar för sin och alla flickors rätt till utbildning och som inte låter sig tystas trots hot om våld. Hon höll på att mista livet i oktober 2012, då talibanerna, som tagit kontrollen över Swatdalen i Pakistan, stoppade den skolbuss som Malala satt i. Hon sköts i huvudet på nära håll och få trodde att hon skulle överleva.

Sexton år gammal har Malala blivit en global symbol för fredliga protester och kampen för kvinnors rättigheter.

Malalas kamp har tagit henne från en otillgänglig dalgång i norra Pakistan till FN:s korridorer i New York, där hon på sin 16-årsdag fick tala inför alla världens ledare. Hennes förebilder är Nelson Mandela, Moder Theresa, Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Människor, som precis som hon själv, arbetade för fred, frihet, rätten att fritt få uttrycka tankar, rätten att få rösta i demokratiska val, rätten att få förverkliga sig själv genom kunskap och utbildning.

Malala fortsätter sitt arbete för allas rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation.

Lyssna och se Malalas tal i FN på http://www.youtube.com/. (Malala + United Nations).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seierstad, Åsne: En av oss : en berättelse om Norge (2013)

Den 22 juli 2011 drabbades Norge och hela den demokratiska världen av ett hårt slag, då – ”en av oss” – en norrman genomför ett terrorbrott mot regeringsbyggnaden i centrala Oslo och mot ett politiskt ungdomsläger på Utöya. Inte mindre än 77 människor miste livet, många av dem var unga människor som hade hela livet framför sig.

Det som chockade Norge och Åsne Seierstad var det faktum att det inte var någon främmande terrorgrupp, som låg bakom den största attacken mot Norge i fredstid – utan en ung man från Oslo. Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt förstå vad som drev massmördaren Anders Behring Breivik att utföra det hemska dådet. Åsne Seierstad har utifrån unika källor tecknat en bild – inte av ett monster utan av en pojke och en ung man som i många år försökte passa in i samhället, men som till sist bröt med det på ett avskyvärd och brutalt sätt.

Det här är också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utöya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen.

Författaren och journalisten Åsne Seierstad har tidigare rapporterat från krig och konflikter världen över. Nu hade terrorn kommit till hennes eget land och En av oss är den första bok hon skrivit om Norge.  

Läs också:

Ängeln i Groznyj: berättelser från Tjetjenien (2008)

Med ryggen mot världen : serbiska porträtt (2004)

Hundra och en dag : en reportageresa (2003)

Bokhandlaren i Kabul : ett familjedrama (2002).

Läs även:

Sönsteile, Sire Marie: Jag lever, pappa. Utöya 22 juli 2011 : dagen som förändrade oss (2012).

Skönlitteratur och verklighet

Under senare tid har det kommit flera böcker, som i skönlitterär form berättar om en verklig persons liv.

Exempel på sådana böcker är två romaner om Greta Garbo och en bok om Karin Boye.

Mattson, Ellen: Vinterträdet (2012):

På båten över till Amerika träffar Vendela Berg den redan då berömda Greta Garbo, som reser inkognito under namnet Harriet Brown. Vendela Berg blir Greta Garbos sekreterare och ständiga sällskap i Hollywood. Det är åren kring 1930, Greta Garbos storhetstid. Vendela skyddar Greta Garbo från uppmärksamhet, hjälper henne att skriva kontrakt och placera sina pengar. De diskuterar manuskriptet till den kommande filmen om drottning Kristina. Liksom drottningen är Garbo fången i sin berömmelse och drömmer om att dra sig tillbaka…

Einhorn, Lena: Blekingegatan 32 (2013)

Redan i slutet av 1990-talet gjorde Lena Einhorn en TV-dokumentär om Greta Garbo och tillbringade många timmar med att forska om denna ganska otillgängliga, självupptagna och oftast olyckliga kvinna, som en gång var världens största filmstjärna.

2005 fick Lena Einhorn möjlighet att läsa trettiotre brev från Greta Garbo till Mimi Pollak, skrivna under den tid då de båda var studenter på Dramatens elevskola. Breven betydde mycket för Mimi och hon lär ha förvarat dem i sin handväska under hela livet.

Romanen Blekingegatan 32 börjar i ett fattigt hem på Södermalm 1920. Greta har nyligen förlorat sin far och har fått arbete på varuhuset PUB, men längtar bort, till ett annat liv. Som 17-åring lyckas hon komma in på Dramatens elevskola, som den yngsta av teaterskolans studenter. Vi får följa henne under denna tid, som hon senare skulle komma att kalla för sitt livs lyckligaste. En tid av välbefinnande, kamratskap och, för första gången i sitt unga liv, en känsla av tillhörighet. En tid, också, för passionerad kärlek.

Kolterjahn, Jessica: Den bästa dagen är en dag av törst (2013):

I januari 1932 reser Karin Boye, djupt deprimerad, till Berlin för att gå i psykoanalys. Hon hoppas och tror att psykoanalysen skall bota henne och driva ut det gift som rinner i hennes ådror. Det är en mycket kall och regnig vår och Karin Boye fryser på de billiga inackorderingsrum hon tvingas hyra. För att få inkomster sysslar hon under tiden med översättningar, bland annat av The waste land (Det öde landet) av T S Eliot. Det finns en liten koloni svenskar i Berlin som hon umgås med. På spårvagnen en dag får hon ögonkontakt med en kvinna, som lämnar ett reklamblad i Karins hand när hon stiger av vid en hållplats. Reklambladet avser ett kafé där kvinnor träffar andra

kvinnor, dansar och umgås. Karin Boye blir skakad, syns det på henne att hon är lesbisk. Berlin är vid denna tid en stad som skrämmer henne, som brinner av hat, våld och fattigdom. Men Karin Boye upptäcker också en värld som aldrig tidigare varit tillgänglig för henne – en värld där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor.


Doris Lessing, Nobelpristagare 2007

Doris Lessing har avlidit 94 år gammal. Hon var en populär pristagare när hon fick Nobelpriset 2007. "Det var på tiden" lär hon ha sagt i en intervju. Doris Lessing har ett långt författarskap bakom sig. Redan 1950 kom den första romanen "Gräset sjunger". Romanen skildrar Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) i slutet av 1940-talet och läsaren får följa makarna Turners olyckliga äktenskap och deras kamp för att driva en liten gård i det koloniala Sydrhodesia. Mrs Turner, den vita matmodern, hittas död och den svarte tjänaren anklagas för mord. Vad föranledde mordet? Finns det någon skuld hos den vita kvinnan och hennes beteende mot den svarte mannen?

1994 kom första delen i självbiografin Under huden, som fortsattes av Vandra i skugga (1997). En fiktiv fortsättning kan anas i romanen Ljuvaste dröm (2001). I romanen Alfred och Emily porträtterar Doris Lessing sina föräldrar. Boken består av två delar. I den första delen beskriver författaren i romanform hur hennes föräldrars liv skulle ha kunna bli – i den andra delen beskrivs hur deras liv på grund av första världskriget blev i verkligheten.

Svenska Akademiens motivering: "hon är den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------John F Kennedy – 22 november 1963

Fredag den 22 november är det 50 år sedan J F Kennedy mördades, 1963. Många minns säkert den kvällen när TV-sändningen avbröts och meddelandet om Kennedys död framfördes. Hur hade framtiden sett ut om Kennedy fått leva - är det många som spekulerar om. Ingen vet med säkerhet. Lyndon B Johnson fick hastigt svära in presidenteden och ta över. Han har kritiserats för att ha eskalerat Vietnam-kriget, men han drev också igenom många lagar – mot fattigdom och rasförtryck.

Kennedy-klanen är det närmaste man kan komma en "kunglig" familj i USA. Mycket har skrivits om familjen.

Läs gärna:

Mattsson, Britt-Marie: "Vi tolererar inga förlorare" (2011)

Åsard, Erik: Den sårbara supermakten: USA:s väg från John F Kennedy till Barack Obama (2010).

King, Stephen: 22/11 1963 : en roman. (2013).


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!