Publicerad: 21 november 2016 11.17

Bibliotekets nyhetsbrev, November

Publicerad: 21 november 2016 klockan 11.17

I månadens nyhetsbrev:

Boksläpp! Christer Westerdahls nya bok: Kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle. En fyrklöver med kvinnliga journalister, så kallade "pennskaft" presenteras. Slutligen tips på ett antal nya böcker.

 

 

”Boksläpp”


Christer Westerdahl
presenterar sin alldeles nya bok ”Kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle”,

Lördagen den 3 december, kl 10.30 på Biblioteket! (fri entré)


Christer Westerdahl berättar bland annat i förordet om hur hans intresse för kalkbränning uppstod. Farfar Johan Pettersson (1885-1965) var förman på Sörgårdens kalkbruk och fadern Lennart Westerdahl inspirerade honom till intervjuer med gamla ”kalkisar”, kalkarbetare. Allt detta material har lett fram till en intresseväckande bok.

Boken inleds med en allmän historisk bakgrund, som leder fram till verksamheten på Kinnekulle. Många intressanta fotografier, både nya och äldre, ger en bild av hårt arbete och boken avslutas med några av de intervjuer som Christer har gjort under årens lopp.

Boken kommer att finnas till försäljning från och med denna lördag för endast 125 kr, en utmärkt julklapp!Fyra ”pennskaft”


”Pennskaft” kallades de kvinnor, som i början av 1900-talet arbetade som journalister. En del menar att det är ett feminint alternativ för slanguttrycket murvel.

Elin Wägner (1882-1949)

 

Elin Wägner får väl anses som en av de tidigaste kvinnliga journalisterna i Sverige. 1903 fick hon fast anställning på Helsingborgs-Posten, där hon skrev recensioner, noveller och kåserier. 1907 etablerade hon sig i Stockholm och fick anställning på tidskriften Idun. Samtidigt frilansade hon på Dagens Nyheter och skämttidningen Puck.

Frågan om kvinnlig rösträtt var viktig för Elin Wägner och hon bevakade den Internationella kvinnorösträttsalliansens kongress i London 1909.

Hon debuterade 1908 med romanen ”Norrtullsligan” och 1910 kom nästa roman ”Pennskaftet”. Huvudperson i romanen är Pennskaftet, eller Barbro Magnus, som hon egentligen heter. Hon är en ung kvinnlig journalist anställd på Morgontidningen. På pensionatet där hon bor finns goda möjligheter att vid frukostbordet diskutera åsikter, främst den om kvinnlig rösträtt, med de andra pensionatsgästerna.

När det gäller Pennskaftets privatliv gifter hon sig med arkitekten, vars älskarinna hon varit. Förutom kvinnlig rösträtt tar Elin Wägner upp frågan om ”fri kärlek” innan äktenskap har ingåtts.

Elin Wägner var mycket produktiv och skrev flera böcker, bland annat Åsa-Hanna (1917). Under mellankrigsåren gjorde hon många reportageresor i Europa och kom mer och mer att engagera sig i fredsfrågan. Debattboken Väckarklocka publicerades 1941.

Elin Wägner blir den andra kvinnan att väljas in i Svenska Akademien 1944. 1942-1943 kommer hennes uppmärksammade biografi om Selma Lagerlöf ut i två delar.Ellen Rydelius (1885-1957)

 

Ellen Rydelius växte upp i Norrköping under relativt goda ekonomiska förhållanden, fadern Axel Rydelius var grosshandlare. Som ung upplevde hon staden småtråkig och längtade hela tiden bort. Efter studentexamen studerade hon vid Uppsala universitet och blev filosofie kandidat 1907. Liksom Elin Wägner arbetade hon på Svenska Dagbladet och Dagens nyheter under ungefär samma period. Åren 1921-1923 var hon redaktionssekreterare på tidskriften Idun. Under åren 1911-1922 var Ellen Rydelius gift med Harald Wägner, bror till Elin Wägner. 1914 föddes dottern Maria, mer känd som Ria. Trots skilsmässan fortsatte Elin Wägner och Ellen Rydelius att hålla en nära kontakt.

Ellen Rydelius studerade ryska och har översatt flera av de ryska författarna till svenska, bland annat Dostojevskij. Mest känd är hon troligtvis för de många resehandböcker hon försörjde sig på att skriva. Den första i den långa raden var Rom på 8 dagar (1927). Den följdes av en lång svit böcker om olika resmål; Paris, Berlin, Italien, London, Prag, Finland mm mm.

Böckerna gav henne möjlighet att resa och bo flera månader i städer som till exempel Rom. De resehandböcker som kom ut på 1950-talet skrev hon tillsammans med dottern Ria Wägner. Ellen Rydelius skrev också flera kokböcker som expelvis; Billiga dagar i franskt kök (1940)l

2016 kom Carina Burmans bok; Vi romantiska resenärer - med Ellen Rydelius i Rom.

Boken lyfter fram ett författarskap som i stort sett varit bortglömt och som skildrar en ensamstående kvinnas yrkeskarriär och kamp för brödfödan. Samtidigt förmedlar boken viktig kulturhistoria inte minst om Rom, den eviga staden.

Ellen Rydelius´ biografi Leva randigt utkom 1951.


 

Ester Blenda Nordström (1891-1948)


Ester Blenda Nordström beskrivs som ”nyfiken, oförvägen och med en snabb journalistisk penna”. Hon medverkade med reportage och kåserier i flera Stockholmstidningar under åren 1911-1917.

Ester var en upprorisk flicka som gick sina egna vägar, hon fick byta skola och förvisades under ett år till sin farbror prosten i Småland. Tiden i prästgården satte djupa spår, men fick henne inte att ändra sin personlighet. Även som vuxen vägrade hon att underkasta sig tidens ideal och bli ”ordentlig”.

Efter studenten började ett sökande, vad ville hon bli? Hösten 1912 anställdes hon på Svenska Dagbladet där hon blev kvar till 1917. Därefter började hon frilansa. Elin Wägner blev en viktig förebild och mentor för henne.

Hennes sociala engagemang kom fram i reportage och böcker. Mest känd är hennes ”wallraff-bok”; ”En piga bland pigor (1914). Ester utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Från sina ungdomssomrar i Småland hade hon erfarenhet av lantbruksarbete. Hon ville ge en så riktig bild som möjligt av pigors liv och hårda slit. Upp klockan fem, femton timmars arbetsdag; ladugården, köket, städning, mjölkning osv. Lönen var usel, femton kronor i månaden. Det blev ett fängslande och innehållsrikt reportage om pigornas hårda villkor på landet.

I Kåtornas folk (1916) skildrar hon sitt liv bland nomadiserande samer. Hon lär sig finska och arbetar som samelärarinna under ett år.

Nästa stora reportagebok är Amerikanskt – som emigrant till Amerika (1923).

Hon skildrar emigranternas öden; överfarten, registreringen på Ellis Island, om det gamla småländska paret i Minnesota och om mormonerna i Salt Lake City. För att få ekonomin att gå ihop tog hon tillfälliga jobb som servitris eller bärplockerska.

Ester Blenda Nordström representerade den nya handlingskraftiga kvinnan som vågade leva fritt och utmana manssamhällets villkor. Hon var sportig och friluftsintresserad, körde både bil och motorcykel. Men hennes liv slutade tråkigt. Under de senare åren av sitt liv blev hon alkoholiserad, fick en stroke och dog 1948 bortglömd och ensam.Barbro Alving (1909-1987)

 

Sist men inte minst; Bang eller Kärringen mot strömmen, som hon också kallade sig.

Hon är född och uppvuxen i Uppsala, där pappa Hjalmar Alving var filosofie doktor och mamma skrev noveller, romaner och översatte romaner från franska – med andra ord ett skrivande påbrå. Hon var en tid redaktionssekreterare på tidskriften Idun, som tydligen var en viktig grogrund för skrivande unga kvinnor. Under många år arbetade hon på Dagens Nyheter och parallellt på Veckojournalen.

Bang var en driven, starkt engagerad och mångsidig journalist med utrikesreportage som sin specialitet. Hon kämpade för fred och mot förtryck av alla slag. För vapenvägran dömdes hon till en månads fängelse på Långholmen. Vistelsen där resulterade i Dagbok från Långholmen (1956).

Bang arbetade även som översättare, skrev filmmanus, producerade radioprogram och många minns hennes speciella karismatiska röst. Typiska drag i hennes personlighet var mod, humor och slagkraftighet. Hon var feminist med ett stort mått av civilkurage. Hon var också nära vän med Elin Wägner.

Hennes dotter Ruffa Alving-Olin har redigerat och givet ut moderns brev och dagböcker under titeln Gemensamt; del 1,2,3 kom ut 1990 och del 4 1992.


 

Nya Böcker


Holm, Elvira Birgitta: Falkens döttrar (2016)


I den 8:e delen av serien Släkten möter vi systrarna Ylva och Ingrid. Det är sommar år 1296.

Ylva har flytt upp i den stora linden på gården för att komma undan sin trolovades vrede och våld. Hon ser männen på gården ta sina yxor för att hugga ner trädet. På andra sidan skogen bor hennes tvillingsyster Ingrid, hon som alltid är klok och lugn och vet råd. Hur ska Ingrid kunna hjälpa henne nu? Sedan händer något fasansfullt och Ylva måste fly för livet. Men systrarnas band är starkt.


Holmén, Martin: Nere för räkning (2016)

 

I den andra delen om boxaren Harry ”Kvisten” Kvist hinner han knappt mucka från Långholmen innan ett gammalt löfte tvingar honom tillbaka på samhällets skuggsida.

Blev hans vän Beda verkligen mördad av sin son? Kvisten och Bedas dotter Elin jagar efter sanningen. Spåren leder dem genom ett regnigt Stockholm och pekar snart så högt upp i samhällstoppen att det svindlar. Nu råder Djungelns lag; att döda eller dödas.

Läs även del 1; Clinch (2015)

Jordahl, Anneli; Som hundarna i Lafayette Park (2016)

 

En kvinna som nyss blivit änka bor ensam ute på landet med sin hund Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.Sem-Sandberg, Steve: Stormen (2016)

 

En berättelse om hatet som ärvts i generationer och om en kärlek som övervinner allt. Innanöarna, 1995. Andreas går igenom kvarlåtenskapen efter sin fosterfar Johannes. Här hittar han berättelser om öns förflutna: om statsrådet i Quislings regering som lät ön bli en koloni för medellösa barn; om föräldrarna som försvann under oklara omständigheter, och om systern Minna som lämnat Andreas ensam med en skuld som inte går att sona.

Sköld, Markus: Kalldrag (2016)

 

När Thereses man John blir vd för Gränshammars stålindustri, flyttar familjen in i direktörsvillan nära ett gruvhål. För sextio år sedan sprängde man i gruvan och släppte lös det som tog gruvarbetaren Pär i besittning. Han blev galen, slog ihjäl fyra arbetskamrater och försvann. Ingen har sett honom sedan dess. Therese börjar forska i händelserna och inser att alla som varit i kontakt med gruvan eller direktörsvillan har dött.

Zweigbergk, Helena von; De behövande (2016)


En mor och en dotter. På ytan ser det ut som vardagliga möten och samtal om barnbarn, makar och vardagsliv. Men därunder finns starka känslor, såriga motsättningar och laddade minnen som skildras ur de två kvinnornas olika perspektiv. Går det att överbrygga de avstånd som uppstått när barnet är vuxet och en förälder förvandlats till en vanlig vuxen människa, men med alla de brister som barnets skarpa blick avtäcker?


 

Sandberg, K/ Kühlhorn, L: I köket hos Maj – en hemmafrus bästa recept (2016)


Åter får vi möta hemmafrun Maj från Kristina Sandbergs romaner. Nu får hon sin egen kokbok med ett hundratal recept på maten hon lagar i böckerna. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Ett stycke mat- och kulturhistoria som säger mycket om vad det innebar att vara kvinna och husmor förr.

Även om boken är helt ny ser den layout-mässigt ut som en kokbok från 1950-talet.

Om ni inte redan har läst Kristina Sandbergs böcker om Maj, så läs;

Att föda ett barn (2010), Att sörja för de sina (2012), Liv till varje pris (2014)

 

Reinfeldt, Fredrik: Nya livet (2016)


”Om att leva till 100, jobba till 75, börja om vid 50, komma igång vid 25”

Idag lever vi nya liv - vi lever längre och har en annan syn på jobb, livsfaser och åldrande. Men har vårt samhälle hängt med i förändringen? I våra nya liv finns nya möjligheter, men också en risk att människor tappas bort och hamnar utanför. Här spanar före detta statsminister Fredrik Reinfeldt in en ny global trend. Med tankar kring möjligheter och ett och annat förslag till lösning på de utmaningar som väntar i en nära framtid.

Läs även; Halvvägs / Fredrik Reinfeldts memoarer. (2015)


Kampusch, Natascha: 10 år i frihet (2016)


Som tioåring blev Natascha Kampusch kidnappad på väg till skolan och inspärrad i en ljudisolerad källare. Åtta år senare lyckades hon fly och trodde att ett helt nytt liv skulle börja. Men det var inte så enkelt. Här berättar Kampusch om hur det var att anpassa sig till friheten - om svårigheterna att hitta en egen identitet, om mörkret som fortfarande följer henne, men också om varför hon trots allt inte förlorat sin tro på människans godhet.

Läs även: 3096 dagar (2011). Den första boken om Natascha Kampusch.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!