Publicerad: 24 mars 2017 13.00

Bibliotekets nyhetsbrev, mars-april 2017

Publicerad: 24 mars 2017 klockan 13.00

Innehåll i detta dubbelnummer av nyhetsbrevet:

Vi uppmärksammar författaren Sigge Stark på Världsbokdagen,  Claes Astin med flera tolkar John "Jönn" Liedholm, trädgårdsböcker, lite "påskekrim", västgötalitteratur, några nya romaner och faktaböcker.


Världsbokdagen lördag den 22 april

 

Världsbokdagen firar vi med att uppmärksamma en av Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare – nämligen Sigge Stark.

Klockan 10.30 föreläser professor Yvonne Leffler om Sigge Stark som ett litterärt fenomen.

Sigge Stark är pseudonym för Signe Björnberg, (1896-1964). Hon var mycket produktiv och efterlämnade inte mindre än 115 romaner och cirka 600 noveller. Mycket av skrivandet var en kamp för brödfödan. Men hennes ambitioner i början av författarkarriären var betydligt högre än så, men den dåliga ekonomin tillät inte några större litterära verk. Under flera år stod namnet Sigge Stark för enkel, lättläst och romantisk underhållningslitteratur. Många böcker och stora upplagor borde ha gjort henne rik, men förlagen skodde sig på hennes dåliga ekonomiska sinne och vid sin död var hon utblottad. Förutom författarskapet ägnade hon sig åt att föda upp travhästar och hundar och var Sveriges första kvinnliga travkusk.

Som ung ville Sigge/Signe studera till läkare, men ekonomin satte stopp för de drömmarna. Flera anställningar som guvernant, sjuksköterska och stalldräng föregick flytten till Stockholm och beslutet att bli författare. 1921 debuterade hon under pseudonymen Sigge Stark med en novell i veckotidningen Vårt Hem. Populära titlar under årens lopp var Hällebäcks gård och Lia-Perla, som båda var uppskattade radioföljetonger.

Hennes kritiker gick loss på den enkla intrigen, som enligt dem handlade för mycket om kärlek och erotik. Hon var helt enkelt en fara för folkbildningen och den svenska litteraturen. Men den i huvudsak kvinnliga läsekretsen var desto nöjdare. Sigge Stark hade fömågan att tilltala läsarna och böckerna är, enligt Yvonne Leffler, intressanta som tidsdokument och visar hur författaren skickligt kombinerade kärlek och äventyr.

Bittert kunde Sigge Stark klaga på förlagens krav på romantik när hon försökte att skildra annorlunda miljöer, till exempel travmiljön, som hon var väl förtrogen med.

Vissa av hennes böcker har karaktären av pusseldeckare, till exempel Vem var den skyldige (1945) och Smycket (1946).

En viss omvärdering har skett under senare år. Sigge Stark ansågs som landsbygdsromantiker, men det fanns en allvarligare underton i hennes böcker, då hon indirekt varnade för urbanisering och utarmning av den svenska landsbygden. Hon var duktig på att teckna karaktärer och bygga upp intriger och skildringarna av djur och natur ansågs ha litterära kvaliteter.

Yvonne Leffler är professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hennes forskning om Sigge Stark har resulterat i en bok som utkom 2015.

 

John "Jönn" Liedholm

Författaren/poeten och konstnären John ”Jönn” Liedholm (1895- 1974)uppmärksammas med en utställning i Konstrummet, Centrumhuset under tiden 20 mars – 7 april.

Konsert – torsdag 6 april klockan 19.00:

"Jönn i våra hjärtan – genom dikt och ton"

Claes Astin framför ett program om Jönn och hans diktning tillsammans med musikerna Perra Ljungberg och Anders Granström.

Lyssna till Claes Astin kärleksfulla tolkning av Jönns dikter, framförda på äkta västgötskt dialekt. Flera av dikterna har tonsatts av Perra Ljungberg och framfördes för första gången av gruppen Skördetid på 1970- och 80-talen.

John Liedholm drev en garnhandel i Falköping, men hans håg stod till konstnärs- och författarskapet. Den pågående utställningen ger prov på hans konstnärskap.

Tre diktsamlingar finns med Jönns dikter; Genom le´t (1945), Mella rågånga (1952) och den postumt utgivna Ätter Jönn (1976).


Trädgårdsdags

Nu när våren närmar sig är det dags för lite trädgårdsarbete och dito inspiration.

Hannu Sarenström är aktuell med en ny bok;

Trädgårdslycka (2017).

Han skriver så här: Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det skall vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne skall vara fyllt av upplevelse som håller mig vid liv över vintern”.

Läs även hans tidigare böcker, till exempel:

Trädgårdsmagi (2003), Trädgårdsvisioner (2009).

Artemisiasällskapet - berättelser ur ett trädgårdsliv (2017)

För skribenterna i boken har trädgården spelat en avgörande roll och de startade det exklusiva Artemisiasällskapet. Här berättar de om trädgården som konst, som tröst och som ett med tidens gång. Vi får läsa om dörren till humlornas hemliga rum, kärleken till träd och regnsommaren som fick timjansoffan att flyta iväg som en gegga nedåt gatan….

Berglund, Karin: Det var en gång en trädgård (2016)

Författaren berättar om sitt liv i trädgården, om människor hon mött, om böcker som har inspirerat och trädgårdar som har gjort intryck.

Fries, Ingemar: Blommor och bin (2016)

Professor emeritus Ingemar Fries tog, efter 35 års forskning om honungsbin, med sig kameran ut på upptäcktsfärd i familjens trädgård. Han ville veta hur det stod till med det vilda bibeståndet. Ständigt hörs nya larm om hotade solitärbin, samtidigt som allt fler studier visar att vildbinas pollinerande förmåga, glädjande nog, är större än man tidigare har trott.

Froster, Anna: Potatis – om pumatassar, kupning och obändig livsvilja (2016)

Det här är den stora boken om potatis. I flera hundra år har denna rotfrukt varit en central del av vår kosthållning, lika självklar på midsommar som till jul.Författaren berättar om potatisens 7000-åriga historia, om odlingssätt både i stadsmiljö, trädgårdstäppan och på landet.

Strömqvist, André: Trädgårdsmästarens anteckningar (2016)

Under ett år får läsaren följa Strömqvists odlarliv - om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter.


Nya faktaböcker


Mustafa, Nujeen / Christina Lamb: Nujeen – flykten från krigets Syrien i rullstol (2017)

Trots sitt handikapp, cerebral pares, och bunden till sin rullstol lyckades Nujeen tillsammans med sin syster lämna det krigshärjade Syrien för en bättre framtid i Europa. I Syrien nekades Nujeen skolgång på grund av sitt handikapp, men utbildade sig på egen hand. Engelska lärde hon sig genom att titta på amerikanska såpoperor på TV och kunde på så vis klara sig fram till den ungerska gränsen, med hopp om att få asyl i Tyskland.

Chlumska, Renata: När bergen kallar (2016)

Renata Chlumska är en av Sveriges främsta och mest kända kvinnliga äventyrare. 1996 föddes idén om att genomföra den legendariska utmaningen ”Seven Summits” – att bestiga de högsta bergen på jordens sju kontinenter. Det tog 15 år och avslutades med Mount Vinsion i Antarktis. Boken är spännande och skildrar tidskrävande förberedelser, risker, motgångar och misslyckanden, men också den euforiska känslan av att till sist nå toppen!

Olson Hagalund, Karolina: Laga lyxigt med liten kassa (2017)

En tunn plånbok behöver inte betyda att man att inte kan leva som en sann livsnjutare och äta både gott och lyxigt. I boken ger Karolina (som har anknytning till Götene) tips på inspirerande recept som ger smakupplevelser och en känsla av lyx – utan att kosta skjortan.

Wallensten, Peter: Fredens diplomater – nordisk medling från Bernadotte till Ahtisaari (2017)

Många medlare i internationella konflikter kommer från Norden. Sveriges engagemang skildras från Folke Bernadotte 1948, via Dag Hammarskjöld, Gunnar Jarring, Olof Palme och Margot Wallströms globala nätverk av kvinnliga fredsmäklare. Av de 40 konflikter och 50 medlare som boken tar upp har medling resulterat i elva fredsavtal som stadigvarande har avslutat stora krig.


Nya romaner:

Kallifatides, Theodor: Ännu ett liv (2017)

I det senaste numret (nr 1 2017) av Biblioteket i Fokus (bif) finns en artikel om Theodor Kallifatides och hans senaste roman.

2014 hade han bestämt sig. Efter decennier av skrivande skulle det inte bli någon mer bok. Dörren till skrivarlyan stängdes för gott. Men det var något som skavde och ville bli berättat. Varför ville han sluta skriva? Skrivkramp? Rädslan för att bli illa behandlad i det åldersfixerade svenska samhället? Att inte duga längre? I samband med en resa till Grekland och besöket i en skola, där eleverna spelade upp ett grekiskt drama – upptäckte han kraften i det grekiska språket. Dess skönhet och rikedom. För första gången skrev han nu på grekiska, orden var på väg tillbaka. Nu skriver han för fullt på sin nästa bok och det kommer att bli fler!

Läs även till exempel: Ett nytt land utanför mitt fönster (2001), Det gångna är inte en dröm (självbiografisk roman) (2010).

McEwan, Ian: Nötskal (2017)

Ian McEwan är knappast känd för att skriva deckare/spänningsromaner, men denna bok anses vara en ”smart, mörk och rolig thriller som får dig att dra andan av spänning”.

Trudi är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London han en gång ärvde. Han är poet och förläggare och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han ibland på för att recitera dikter för sitt ofödda barn.I hemlighet har Trudy ett förhållande med sin svåger Claude, en bufflig och snål fastighetsmäklare. Tillsammans planerar de att göra sig av med John och ta hand om det värdefulla huset och leva tillsammans. Men det finns någon som hör allt om deras onda avsikter; det lilla barnet i Trudys mage. Det är också genom det ofödda barnet vi får följa denna klassiska historia om mord, girighet och kärlek - ett barn som bara väntar på det exakt rätta ögonblicket att inta scenen.

Ragde, Anne: Det finns alltid förlåtelse (2017)

Detta är fjärde boken om familjen med rötterna i släktgården Neshov utanför Trondheim. Tre år har gått sedan Torunn lämnade Neshov som nu står och förfaller. Erlend och hans älskade Krumme har blivit småbarnsföräldrar och lever ett gott liv i Köpenhamn. Begravningsentreprenören Margido har hittat tillbaka till Gud men plågas av grubblerier och de nya tiderna i branschen. Torunn själv har fyllt fyrtio och står på nytt inför ett vägval i livet.

Läs även de första delarna: Berlinerpopplarna (2006), Eremitkräftorna (2007) och Vila på gröna ängar (2008).


Västgötalitteratur


Förutom Christer Westerdahls bok om kalkbränning på Kinnekulle har det kommit ut flera böcker som är av intresse för Götene med omnejd.

Ekebladarna på Stola (2016)

Fem författare berättar i denna bok om släkten Ekeblad, som bebodde Stola ute på Kålland, fram till 1800-talets början. Då avled Claes Julius Ekeblad och testamenterade Stola till sin systerson Gustaf Piper.

1700-talet präglades av Upplysningens radikala idéer. Alla fönster stod öppna mot Europa, och familjen Ekeblad på Stola herrgård utanför Lidköping var en del av denna nya tid. De innehade höga tjänster och viktiga uppdrag i statens tjänst, både i Sverige och på kontinenten. De rörde sig hemtamt vid hovet, läste, skrev brev, lyssnade på musik och diskuterade samtidens tänkare. Men de satte också det lantliga livet på Stola högt”.

Larsson, Håkan; Meken – 110 år industrihistoria 1907-2017 (2016)

Ur förordet; ”Det här är en historia om ett företag som verkat i 110 år. Det är ganska unikt. AB Göteneds Mekaniska Verkstad, förkortat GMV men allmänt kallad Meken, startade 1907 sin verksamhet på sin nuvarande plats vid Järnvägsgatan i området Helde i Götene. Företaget är idag tekniskt utvecklat med produkter som säljs över hela världen”.

Västergötlands fornminnesförenings årsbok för 2016; Sten – en tidsresa,

innehåller flera intressanta artiklar:

Till exempel har Eric Juhlin skrivit om ”Kinnekulleoljan och den svenska flottan”. Eric Juhlin skriver; ”Flottans skifferoljeverk…” var en storslagen industri, men idag finns bara spillror kvar av verkets alla byggnader. Skifferbrottet och försöksverket omvandlades 1969 till motorbanan Kinnekulle Ring. På oljeverkets plats finns sedan 1958 ett spannmålsföretag med stora siloanläggningar. Det mest synliga minnet av oljeepoken är den väldiga asktippen med rödfyr. Den underjordiska skiffergruvan visas sporadiskt för besökare. Övriga artiklar handlar bland annat om liljestenar, om stenhuggerier och kvarnstensgruvan i Lugnås med mera.

Långström, Erik: Biblia Pauperum - målningarna i Husaby kyrka (2016)

Skara stiftshistoriska sällskap har under flera år givet ut böcker om kyrkohistoria till exempel om Sankta Elin och om den Heliga Birgittas anknytning till Västergötland.

Den senaste boken i raden handlar om målningarna i Husaby kyrka. Texten är skriven av prosten Erik Långström och boken är fylld av nytagna fotografier på målningarna i tak och på väggar.

Kyrkorna i vårt land har under alla tider varit förskönade med målningar eller andra utsmyckningar.

Biblia Pauperum eller fattigmansbibel som den också kallas hade till uppgift att ge det icke bokläsande folket ett sätt att lära känna det bibliska innehållet i världens mest lästa bok. Förutom att skildra kulturhistoria vill boken få ”tala in i vår egen tid och till varje betraktares eget sinne”.

Jansson, Sven-Ivar; Stora Ek – en berättelse om folket (2016)

Stora Ek, som ligger mellan Mariestad och Skövde, har en lång historia, som sträcker sig tillbaka till 1400-talet då ägaren hette Erik Tyrgilsson. Senare kända ägarsläkter är bland andra Scheffer och Lilliestierna. Boken handlar om Stora Eks historia samt berättelser om folket på gården och hur det var att leva i det gamla bondesamhället. Källmaterialet är till stor del hämtad från gårdsarkivet på Stora Ek.


”Påskekrim”

I Norge är påskhelgen den tid då det traditionsenligt kommer ut flest nya deckare.

Jörn Lier Horst är en intressant norsk bekantskap. Han är född 1970 och har tidigare arbetat som utredare vid polisen i Vestfold. Flera av hans böcker har prisbelönats, till exempel Jakthundarna (2014), som fick både Glasnyckeln och Rivertonpriset och utsågs i Sverige till årets bästa översatta deckare. Vinterstängt fick norska bokhandlarpriset 2011.

På svenska finns fyra romaner, förutom ovan nämnda, även: Grottmannen (2015), och Blindgång (2016). Nu väntar vi på den femte boken:

Nattmannen (2017)

En kall höstmorgon i Larvik har ett avhugget huvud placerats spetsat på en påle mitt på stadens torg. Offret är en mycket ung flicka och hela Norge är skakat av det blodiga dådet. Ingen vet vem flickan är. Ytterligare ett lik hittas, uppdraget ur den djupa älven. Trådarna i fallet sträcker sig långt bortom landets gränser och har kopplingar till tyngre kriminalitet än någon kunnat ana. Kommissarie William Wisting ställs inför det mest groteska fall han stött på under sin poliskarriär och medierna kräver en snabb lösning.

Jörn Lier Horst jämförs med Jo Nesbö, men anses skriva med större patos, med djupare samhällsanalys och minst lika spännande.

Nesbö, Jo: Törst (2017)

En kvinna hittas mördad i sitt hem efter en Tinderdejt. Hon har blivit biten i halsen och tömd på blod. Harry Hole arbetar inte längre för polisen, men blir inkallad till en särskild utredningsgrupp som snart förstår att de har att göra med en mördare som inte liknar någon annan. Harry börjar känna igen mördarens beteende och ett förflutet misslyckande kommer upp till ytan

Ytterligare en norsk författare, Knut Faldbakken, har skrivit fyra deckare med kommissarie Jonfinn Valmann, som huvudperson;

Gränsen (2008): Händelserna utspelar sig i trakterna kring Kongsvinger, nära gränsen till Sverige och Värmland. En ung kvinna hittas död vid en skogsväg och en övergiven varubil full med frysta kycklingar upptäcks i ett dike. Valmann blir inblandad i fallen.

Nattfrost (2009): När ett äldre par hittas döda tror man först att det rör sig om en familjetragedi. Valmanns sambo Anita Hegg leder undersökningarna och upptäcker att Jonfinn hade nära kontakt med familjen i sin ungdom. Valmann själv är involverad i utredningen av ett skelett.

Tjuvarna (2010): Tre personer är inblandade i jakten på ett hemligt dokument. I deras spår följer våld, tortyr, våldtäkter och mord. Valmann och hans sambo och kollega Anita Hegg blir involverade när en ung släkting till Jonfinn blir ett av trions offer.

Efterskott (2011): Ett blomsterbud hittar Karin Riis död och brutalt misshandlad när han ska lämna en stor bukett blommor till henne. Offrets f.d. man och hennes nya älskare blir misstänkta av polisen - båda har en tvivelaktig bakgrund och motiv för dådet. Men båda har alibi.

 

Millenium-serien –

del fem – Mannen som sökte sin skugga (2017

Redan nu kan man förhandsbeställa femte delen av Millenium-serien, som är skriven av David Lagercrantz.

Boken kommer ut i höst, den 7 september!

Liksom tidigare står Lisbeth Salander i centrum. Hon avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh, som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren, som fått tag i dokument som kastar ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar…

Lönnaeus, Olle: Marias tårar (2016)

Den andra boken med Malmöpoliserna Jonny Lilja och Eva Ström. En man hittas fastfrusen vid Ribbans kallbadhus i Malmö. Samtidigt blir Jonny Lilja påmind om vem han står i skuld till. Mafioson Ratko Jokovic kräver att Jonny tar reda på vem som dödat hans livvakt och hotar att annars avslöja Jonnys smutsiga spelskulder. Jonny får hjälp av Eva Ström som i det tysta börjar snoka i förundersökningen om den döde livvakten på isen.

Läs även den första boken: Jonny Liljas skuld (2014)

Hurwitz, Gregg: Vem är Evan Smoak? (2016)

Evan Smoak lever under falsk identitet. Hans våning är ointaglig och han har lägenheter, bilar och vapengömmor strategiskt utplacerade över hela Los Angeles. Under sin uppväxt har Smoak deltagit i ett topphemligt och olagligt forskningsprojekt hos försvarsdepartementet. Så händer något. Hans hanterare mördas, Smoak går under jorden och väljer att hjälpa människor som råkat i knipa. Men någon anser att Smoak måste försvinna.

Anna Karolina: Förlorat ansikte (2016)

Tredje boken med polisen Amanda Paller vid Västerortspolisen i Stockholm. Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. Mannen som kör henne till sjukhuset försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men Amanda anar att något annat ligger bakom. Då försvinner Tara spårlöst från sjukhuset. Samtidigt kommer förre polisen Magnus ut från fängelset och blir av Felipe erbjuden ett jobb på bageri.

Läs även: Stöld av babian (2014), Står dig ingen åter (2015)

Blanckert, Henrik: Kuriren (2016)

Den f.d. legosoldaten Jakob Nilsson har levt sitt yrkesliv på några av jordens farligaste platser. Nu har han flyttat hem till Sverige och försöker finna sig till rätta som säkerhetskonsult. Hans vuxne son Pontus vill inte längre veta av honom. Ett telefonsamtal förändrar allt och snart sitter Jakob på ett flyg till Manila. Här möter han ett Filippinerna där ett människoliv inte är värt någonting. En värld som hans son tydligen blivit en del av.

Kelly, Mary Louise: Skottet (2016)

Vid en rutinröntgen visar det sig att 37-åriga läraren Caroline Cashion har en kula i nacken. Hon får veta att hennes biologiska föräldrar mördats när hon var tre år. Caroline har inte ens vetat att hon är adopterad. Nu tvingas hon ta reda på sanningen om sitt förflutna - hon som trivts bäst hemma, i sällskap av franska böcker från 1800-talet.

 

Elfberg

Elfberg, Ingrid: Monster (2016)

Erika är sjukskriven och åker hem till Norrland tillsammans med sin hund Boss. Snart dras hon in i den lokala utredningen av det som först ser ut att vara ett makabert självmord på en gammal avrättningsplats i Östersund. När ytterligare en man tagit sitt liv på en forntida offerplats i Göteborg börjar man se ett samband. Erikas äldre bror blir polisens huvudmisstänkte och hon blir besatt av att hitta sanningen.

Läs även: Gud som haver (2009), Tills döden skiljer oss åt (första boken om polisen Erika) 2013, Den du borde frukta (2015)

McDermid, Val: Döden vittnar (2016)

Ett skelett hittas i en gammal förfallen skola i Edinburgh. Ett skotthål har genomborrat skallbenet och kriminalkommissarie Karen Pirie, expert på cold cases, kallas in. Samtidigt blir en man mördad på Kreta och bägge dödsfallen tycks ha kopplingar till Balkankriget på 1990-talet.

Nu väntar vi på den nya boken av Val McDermid:

Det svarta nätet (2017):

Psykologen Tony Hill och kriminalinspektör Carol Jordan konfronteras med en serie mystiska självmord. Det gäller genomgående kvinnor som utsatts för näthat, och det märkliga är att de alla imiterat självmord som begåtts av berömda författare som Sylvia Plath och Virginia Wolf. Kan det i själva verket röra sig om en seriemördare?

Lapena, Shari: På andra sidan väggen (2016)

Anne och Marco Conti har allt; ett kärleksfullt förhållande, ett vackert hem och en underbar bebis, Cora. Grannarna bjuder in dem på middag, men vill inte att Anne och Marco tar med sig flickan, som bara är sex månader. Det är inget personligt, men grannarna står inte ut med gråten. Det borde inte vara något problem, de bor ju i huset bredvid och babylarmet har de med sig. Varje halvtimma tittar de till flickan. När Anne tittade till Cora för bara en stund sedan sov barnet djupt. Men nu, efter att ha rusat uppför trapporna i deras dödligt tysta hus, besannas hennes djupaste rädsla. Cora är borta! Anne och Marco har aldrig tidigare behövt ringa polisen. Nu är polisen i deras hem, i deras liv och vem vet vad de kommer att upptäcka där!?

 

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!