Publicerad: 9 mars 2018 15.36

Bibliotekets nyhetsbrev, mars 2018

Publicerad: 9 mars 2018 klockan 15.36

Föredrag om systrarna Brontë. Dags för "Påskekrim": tips på nya spännande romaner och deckare. Slutligen ett antal nya böcker samt tips på några nya DVD-filmer.

 

Systrarna Brontës värld

Föredrag av Anna-Karin och Per Ove Ehrling.

Onsdag den 14 mars, klockan 19.00 på biblioteket. Fri entré.

Systrarna Charlotte, Emily och Anne Brontës liv är minst lika intressanta att ta del av som deras romaner, som har blivit klassiker.

I prästgården i Haworth, Yorkshire, vid kanten av den stora heden växte sex syskon upp. Två systrar dog tidigt i TBC och kvar blev Charlotte, Emily, Anne samt brodern Branwell. Även modern dog tidigt och barnen blev uppfostrade av mostern samt av fadern kyrkoherden Patrik Brontë. Branwell fick av fadern ett dussin träsoldater, vilka inspirerade syskonen till skrivande om fantasiländerna Gondal och Angria. Detta tidiga skrivande ledde så småningom fram till romanerna, och även till lyrik. Om kvällarna gick de runt det stora matsalsbordet, diskuterade och läste upp vad de skrivit för varandra.

År 1846 skickade systrarna in var sin roman till en förläggare i London under pseudonymerna Acton, Ellis och Currer Bell. För Charlottes del var det hennes första roman; Professorn, som refuserades och som publicerades först efter Charlottes död 1857, Emilys roman var Svindlande höjder, den enda roman hon skrev samt Annes roman Agnes Grey. Redan 1847 utgavs Charlottes roman Jane Eyre, som blev en stor framgång.

För att försörja sig arbetade alla tre systrarna under perioder som guvernanter. Det var då som Charlotte och Anne bland annat fick stoffet till sina romaner. Guvernanttillvaron var ofta svår och de längtade efter att få slippa lämna hemmet. Planer på att starta en egen skola i hemmet gjorde att Charlotte och Emily reste till Bryssel för att studera språk. Tyvärr fick de aldrig några elever.

 

Charlotte Brontë (1816-1855) var den enda av systrarna som vann framgång som författare under sin livstid. Romanen Jane Eyre skildrar en föräldralös flicka, som utsätts för släktingarnas likgiltighet, och blir placerad på en känslokall internatskola. Trots sin svåra barndom vägrar Jane Eyre att underkasta sig sitt sociala öde. Hon blir så småningom guvernant åt Mr Rochesters skyddsling på Thornfield Hall och förälskar sig i honom. Detta är en kärlek som besvaras trots att Jane varken är rik eller vacker, men hon är intelligent och har en stark integritet. Vad Jane inte vet är att Mr Rochester har en hemlighet…

Läs även: Professorn (1857), Shirley (1849), Villette (1853).

Emily Brontës (1818-1848) roman Svindlande höjder är helt annorlunda jämfört med systrarnas. Romanen är en våldsam släktkrönika om passion, hat och hämnd. Handlingen utspelas på heden, där två familjer och deras hem står i centrum tillsammans med den omöjliga kärleken mellan Catherine Earnshaw och Heathcliff. Finns som DVD, inspelad 2012.

Emily lämnade ogärna hemmet och tycktes vara helt ointresserad av socialt umgänge. Hon ägnade sig hellre åt hushållsgöromål med en uppslagen bok bredvid sig.

Anne Brontë (1820-1849) har skrivit två romaner; Agnes Grey (1847, ej översatt?) och Främlingen på Wildfell Hall (1848), som kom på svenska först 2004.

Främlingen på Wildfell Hall väckte stor uppmärksamhet, indignation och upprördhet, då den kom ut på grund av sitt grova språk och våldsamma scener. Huvudpersonen Helen gifter sig mot familjens vilja med den illvillige och destruktive Arthur Huntingdon. Hon underkastar sig mannens förnedrande behandling tills hon inte längre står ut utan rymmer tillsammans med sonen. Hon etablerar sig på främmande ort under annat namn och försöker försörja sig som konstnär.


"Påskekrim"

Barr, Nevada: Eldstorm (2017)

Elden är obarmhärtig där den drar fram och hela landskapet står i lågor. Anna Pigeon tjänstgör som sjukvårdare bland de utmattade brandmännen, som bekämpar skogsbranden i nationalparken. Ett plötsligt väderomslag piskar skogsbranden rakt emot dem och de måste fly för livet. När branden har passerat upptäcker Anna att två män har dött, en i lågorna och den andre med en kniv i ryggen. Nu drar en vinterstorm fram och isolerar överlevarna och förhindrar alla räddningsförsök. I den lilla gruppen som försöker överleva - finns en mördare!

Läs även: Stum rädsla (2014), Pumaspår (2015), Djup grav (2015), Ond vind (2016).

Haaland, Annette: Pastor Viveka och Glada änkan (2018)

Ett nytt fall, det tredje i ordningen, för pastor Viveka. Under stumfilmens tid fanns en biograf i Enskede där filmerna ackompanjerades av en rejält sminkad äldre dam som kallades Glada änkan. Hundra år senare väcker lokalbefolkningen liv i kvartersbion, som döps till just Glada änkan. Men hon tycks inte alls ha varit särskilt glad och kvalitetsfilm kan väcka många olika sorters känslor.

Hur ska Vivekas församling spendera den miljon de fått ärva efter Doris och vem är den nya medlemmen som dyker upp i kyrkan. Mitt i alltihopa hittas ett avhugget finger samtidigt som det hela tiden snöar.

Läs även: Pastor Viveka och tanterna (2016), Pastor Viveka och hundraårsjubiléet (2016).


Jennings, Amanda: Svallvågor (2017)

Tjugoåttaåriga Bella har återvänt till sitt barndomshem för att begrava sin mamma. Pappan är förvirrad och förtvivlad och vill berätta något viktigt för henne. Men han förmår inte att göra det. Dagen efter begravningen hittar hon honom död med ett avskedsbrev. Detta brev raserar Bellas liv totalt. Det visar sig att hennes barndom rymmer fruktansvärda hemligheter och svek. Bella lämnar sin man utan förklaring och beger sig till Cornwall för att försöka förstå vem hon egentligen är…

Horst, Jörn Lier: Bottenskrap (2018).

Bottenskrap är den sjunde romanen som handlar om kommissarie William Wisting, som har översatts på kort tid.

I den lilla orten Stavern i Norge sköljs en avkapad vänsterfot i en sportsko upp på stranden. Så en till, och så ännu en. Under loppen av en vecka har det dykt upp fyra vänsterfötter i sommaridyllen. De fyra fötterna utgör kärnan i vad som tycks vara ett olöst mysterium, där dömda mördare, människor som försvunnit spårlöst och en mängd oregistrerade vapen spelar en viktig roll. Detta blir ett av William Wistings svåraste fall…


Overton, Hollie: Baby doll (2017)

Lily kidnappades när hon gick i high school. I åtta år har hon levt instängd och under fångenskapen har hon fött en liten flicka som heter Sky. Nu har de lyckats fly. Alla trodde att hon var försvunnen för alltid så hennes familj och tvillingsyster blir alla chockade och överlyckliga när hon kommer tillbaka. Men är det möjligt att gå tillbaka? Lilys tonårsliv existerar inte längre och tillvaron för hennes familj har också ändrats.

Riel, Ane: Kåda (2017)

Det är inte alltid lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting. Som varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet. Varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt – varför man måste döda farmor. Författaren, som fick Glasnyckeln 2016 för Nordens bästa spänningsroman, berättar här om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att börja krackelera.

 

Fjell, Jan-Erik: Smugglaren (2017)

Detta är andra deckaren med kriminalkommissarien Anton Brekke. Den småkriminelle Bernandas från Litauen kör in i Norge med en förseglad last på uppdrag av den ryske gangsterbossen Doskino. Men kontakten som ska ta emot lasten dyker aldrig upp där de stämt träff. När Bernandas inser vad det är för last han har, grips han av panik. Dagen efter hittas den äldre läraren Viggo Holm brutalt knivmördad i sitt hem i Sarpsborg. Han visar sig vara Bernandas kontakt. En motvillig kommissarie Brekke får hand om fallet.

Läs även: Angivaren (2017)

Raabe, Melanie: Fällan (2017)

Linda Conrads, 38 år, är en berömd och mycket tillbakadragen kriminalförfattare. För tolv år sedan blev hennes syster Anna brutalt mördad. Mördaren åkte aldrig fast, men Linda såg honom. Nu har hon sett honom igen – på TV. Mannen är numera en känd reporter och Linda vet att ingen kommer att tro henne om hon anklagar honom. Så hon gör det hon kan bäst: hon skriver en ny thriller – om ett mord på en kvinna – där gärningsmannen kommer undan. När boken publiceras ger Linda en enda intervju. I sitt eget hem – till den enda person som vet mer om fallet än hon gör. Han vet vad som hände den där natten. Hon å sin sida har skrivit en bok om det. När han ringer på Lindas dörrklocka vet ingen av dem hur det ska sluta…


Nya böcker

Allnutt, Luke: Himlen tillhör oss (2018)

Detta är en stark berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara. När Rob tänker tillbaka var han en lyckligt lottad man, gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade pojken Jack och med ett eget hus i norra London. Men det var då, innan Jack fick allt mer huvudvärk och efter alla läkarbesök som bekräftade varje förälders största rädsla.

Chase, Eve: Sanningen om Audrey Wilde (2017)

När femtonåriga Margot och hennes tre systrar kommer till Applecote Manor i juni 1959 förväntar de sig en stillsam engelsk sommar på landet. Men fastern och farbrodern har fortfarande inte kommit över tragedin fem år tidigare då dottern Audrey försvann. Margot märker att hon dras in i livet Audrey lämnade efter sig. En dödlig händelse en het sommardag är avgörande för hur flickornas framtid kommer att bli.

Femtio år senare övertalar Jessie sin man att köpa Applecote Manor. Det måste vara den perfekta platsen för deras barn att växa upp i, men huset har en kuslig historia och omgärdas av märkliga rykten.

Arnesson Westerdahl, Agneta: Skuggornas tid (2017)

Här kommer nu nionde delen i romanserien Släkten, som skrivs av olika författare.

Året är 1350 och den högättade Elin återvänder till sin gård Lejsta. Hennes man och barn har som så många andra fallit offer för Digerdöden och dagarna är fyllda av sorg och hunger. När Elins vägar korsas av den föräldralösa flickan Unni fylls gården med nytt liv och förrådet av mat växer. Men Unni, som är van att gå sin egen väg och bär på svåra minnen, har svårt att anpassa sig till ett liv så nära rikets tron. Tio år senare drar nästa pestvåg över landet. Elin och Unni har nu flyttat till ett kloster på Gotland och får nu på nära håll uppleva slaget utanför Visbys ringmur.

 

Nya DVD-filmer

Tulpanfeber:

Filmen Tulpanfeber är baserad på Deborah Moggach´ roman med samma namn från 2000.

Den välbärgade köpmannen Cornelis Sandvoort anlitar konstnären Jan von Loos för att måla ett porträtt av honom och hans unga hustru Sophia. Ett ödesdigert beslut som resulterar i oväntad passion, svek och lögner. Målningen växer fram penseldrag för penseldrag, i samma takt som passionen mellan konstnären och Sophia. Har de en gemensam framtid att se fram emot eller ska deras sköra lycka spricka liksom den överhettade tulpanlöksmarknaden? Den kvinnliga huvudrollen spelas av Alicia Wikander.

Det finns fler bra filmer där Alicia Wikander har en stor roll; Till det som är vackert, En kunglig affär, The testament of youth, Fyren mellan haven.

Herr och fru Adelman:

Författaren Victor Adelman och hans fru Sarah har varit gifta i nästa 50 år. Passionen har genomsyrat livet, men det har inte alltid var kärlek och en dans på rosor. När Sarahs make går bort funderar hon på hur hon ska går vidare med sitt liv. Då knackar en ung författare på dörren och frågar – vem var författaren Adelman egentligen?

Jordgubbslandet:

I en skraltig bil kommer 15-årige Wojtek och hans föräldrar farande från Polen till Blekinge för att plocka jordgubbar. Under sitt slit med det underbetalda arbetet träffar Wojtek bondens dotter Anneli, som är lika kylig mot honom som alla andra svenskar är. Men bara till en början. Snart väcks varma känslor mellan dem och de börjar mötas i smyg, smärtsamt medvetna om att deras omgivning inte kommer att acceptera deras romans om den blir känd.

En klassiker är utan tvivel filmen Flicka med hycacinter från 1950 i regi av Hasse Ekman med Eva Henning och Ulf Palme i huvudrollerna.


Elfberg

Varför inte passa på och titta på några av Ingmar Bergmans filmklassiker:

Sommaren med Monika från 1953. Filmen bygger på Per Anders Fogelströms roman med samma namn. Oförglömliga scener med två utmärkta skådespelare; Harriet Andersson och Lars Ekborg på en solig sommarö.

Mozarts opera Trollflöjten från 1974 med bland andra Håkan Hagegård och Elisabeth Eriksson.

Viskningar och rop från 1973. Skådespelarna är inga mindre än Harriet Andersson, Ingrid Thulin, Liv Ullman och Erland Josephson.

Den goda viljan från 1990 som bygger på Ingmars Bergmans bok om föräldrarnas liv och deras komplexa kärlekshistoria. Filmen är gjord av Billie August och bland skådespelarna ses Pernilla August och Samuel Fröler.

Super-swede – en film om Ronnie Petersson

Superswede är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld. Filmen tar tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

Andra världskriget tycks vara en outsinlig källa för böcker och filmer. Här kommer två nya filmer:

Churchill:

I juni 1944 är de allierade redo att inleda den gigantiska invasionen av Normandie och pressa tillbaka nazisterna. Men en man står i deras väg - Winston Churchill. Bakom bilden av denna ikoniska hjälte döljer sig en kluven man som är vettskrämd över att upprepa fiaskot 1915 då hundratusen unga soldater miste livet på Gallipolis stränder. Utmattad av åratal av krig är Churchill bara en skugga av sitt forna jag. Endast hans fru, den viljestarka Clementine, kan rädda honom från total fysisk och mental kollaps. Det som nu ska följa är några av de viktigaste dagarna i Churchills liv - och hela mänsklighetens?

Dunkirk:

Dunkirk är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.

.....................................................................................................

Tack för mig, nu överlämnar jag Nyhetsbrevet till mina kollegor. Hoppas att brevet har varit till hjälp och glädje att hitta böcker mm, både nya och äldre titlar.

Bästa läshälsningar från Annicka Berggren


Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!