Publicerad 22 mars 2016 klockan 15.41.

Bibliotekets nyhetsbrev, Mars 2016

Publicerad: 22 mars 2016 klockan 15.41

I månadens nyhetsbrev: 

Här presenteras en rad nya romaner och fackböcker.

Nya romaner

Kinnunen, Tommi; Där vägarna möts (2016)

Denna roman är en stark debut av den finske författaren Tommi Kinnunen. Han är född 1973 i nordöstra Finland, men bor numera i Åbo. Boken blev en stor försäljningsframgång i hemlandet och har översatts till flera språk.

Denna kvinnohistoria skildras genom tre generationer starka kvinnor. Handlingen utspelas under 1900-talet och den nyutexaminerade barnmorskan Maria slår sig ner tillsammans med sin lilla dotter i en by i nordöstra Finland. I fattiga hem hjälper hon byns kvinnor genom födslovåndorna och önskar dem ett bättre liv än vad hon själv egentligen tror på. Och trots att byborna tycker Maria tar sig större frihet än vad som är passande för en kvinna rår ingen på den egensinniga barnmorskan.

Dottern Lahja vill inte leva sin mors liv. Istället gifter hon sig med Onni, en stilig karl som varken super eller slår. Ändå förväntar sig Lahja mer av honom än han någonsin kan ge henne. När Onni drar ut i krig växer avståndet mellan dem. För Onni bär på en hemlighet som vilar tungt över familjen.

Så en dag 1996, nästan hundra år efter att barnmorskan kom till byn, städar Kaarina, Lahjas svärdotter, vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.

Davidsson, Camilla: Under Vintergatans alla stjärnor (2014)

Emma söker efter kärleken och meningen med livet. Hon överger karriären i Stockholm och flyttar till London där pojkvännen Eric bor. Men förhållandet blir inte som hon tänkt sig. Av en slump hör hon talas om den tusenåriga pilgrimsleden till Santiago de Compostela och påbörjar vandringen.

Läs även del 2:

Pensionatet vid världens ände (2015)

Emma är tillbaka i Stockholm efter vandringen på pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Trots förhoppningar om att förändra sitt liv, tackar hon ja till ett prestigefyllt arbete och hamnar åter i en stressig vardag. Med hjälp från oväntat håll inser Emma att hon behöver komma bort från allt.

Jansson, Anna: Rädslans fångar (2016)

I den sjuttonde boken om polisen Maria Wern får läsaren följa utredningen av ett brutalt mord på en kvinna. Vid Tingstäde, en vikingatida tingsplats, inväntar en grupp människor jordens undergång. Här förbereder även Ulrika Bodin en föreläsning om Polhem och gör efterforskningar på samma plats. Ett möte med en gåtfull man driver henne att svika de livsval hon en gång gjort.

Bloom, Amy: Lyckligt lottad (2015)

Tolvåriga Eva överges av sin mor och lämnas på trappan till ett hus. Här bor fadern vars fru nyligen dött och den äldre dottern Iris. Moderlösa och med en slarver till far blir de båda systrarna varandras familj. Iris vill bli filmstjärna och tillsammans reser de på 1940-talet i Amerika från sin hemort i Ohio till Hollywood. Oväntade händelser avlöser varandra och deras okonventionella familj växer längs vägen.

Mattson, Ellen: Sommarleken (2016)

Mer av en slump, under en skogsvandring, upptäcker Sandra det vackra gamla huset vid havet. Här bor Markan, som är farmor till tre tonårsbarn; Ylva, Pierre och Rikard.

Sandra dras oemotståndligt till huset och dess invånare. Hon vill höra till och vara med på deras kalas, utflykter och segelturer. I Sandras ögon är det ett paradis hon ser med egen badstrand, segelbåt och en gemenskap hon själv saknar som ensambarn utan syskon. Denna sommar blir annorlunda, som en frigörelse från barndomen. Hon till och med glömmer telefonnumret till sin bästa vän! Sandra fascineras och lockas av syskonen och deras liv, som är så annorlunda jämfört med hennes eget. Är det så att andra människors liv är så mycket intressantare än det man själv lever? På något sätt tycks Sandra tro det. Men till sin förvåning inser hon att syskonen inte själva tycker att de lever det perfekta livet och de till och med kan avundas Sandras välordnade tillvaro. När syskonen fortfarande är kvar trots att höstterminen har börjat, står det klart att något är allvarligt fel i deras familj.

Läs även till exempel: Glädjestranden (2008), Vinterträdet (2012

Olofsson, Elin: Gånglåt (2016)

Sonia ”Salida” Sallström, känd sångerska och låtskrivare reser, tillsammans med sin assistent Harpan, hem till släktgården i Gärningsberg för att skriva sin självbiografi.

På gården finns Sonias syster Gun-Britt, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig, inte minst Sonia. Här finns också Gun-Britts dotter Jenny som lovat att hjälpa sin moster med boken. Men varför sneglar hon hela tiden oroligt mot stugan vid berget? Det blir en sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt.

Läs även: Då tänker jag på Sigrid (2013), Till flickorna i sjön (2014)

Edelfelt, Inger: Fader vår (2016)

Anna får som vuxen veta något som gör att hon omvärderar sin uppväxt. Sökandet efter familjerötterna leder henne till Hagbraket, en gård där Muni Ra fungerar som andlig ledare och botar med kärleksenergi. Hans dotter bedriver ett slags kollektivboende som lockar många sökande människor till sig. Men Anna misstänker lurendrejeri. Samtidigt blir hon förvånad över sina starka upplevelser i Muni Ras närhet.

Läs även till exempel: Samtal med djävulen (2010), Konsten att dö (2014).

Haaland, Annette: Pastor Viveka och tanterna (2016)

Viveka är en frikyrkopastor i Stockholmsförorten Gamla Enskede. Hemma har hon tre tonåringar och en tankspridd man, på arbetet de sträva kvinnorna i kaffekommittén. När en av tanterna hittas död börjar Viveka nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?

Ingelman-Sundberg, Catharina: Rån och inga visor (2016)

Pensionärsligan inser att det kostar en hel del att göra livet lyxigare och roligare för äldre människor. Därför beslutar sig Märtha och hennes vänner för att jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister i franska Saint-Tropez. Men polisen är dem hack i häl och maffian gillar inte konkurrensen.

Paldanius, Annika: Jag vet allt det här : en intermedicinsk roman (2016)

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. Hon och hennes vänner är amasoner med hud av okrossbart glas. Men under det internmedicinska året börjar glaset få sprickor. Och när vännen Filippa dras allt djupare ner i en depression bildas en hinna av rimfrost som inte går att skrapa bort. Varför lever vi egentligen och varför måste döden vänta?

 Williams, John: Stoner (2014)

När Stoner gavs ut i USA 1965 såldes den i ca 2 000 ex och under decennierna som följde levde den ett undanskymt liv. Det var bara entusiasterna som kom ihåg den. Först flera år efter Williams död kom romanen Stoner ut igen i början av 2000-talet. Ett rykte började spridas om boken och särskilt författaren Ian McEwan hörde till fansen och bara i Holland såldes boken i 200 000 ex. Framgången var oväntad, den är inte filmatiserad, författaren närmast okänd och handlingen går knappast att återge.

Om boken sammanfattas enligt Hemingways sexordsprincip skulle det bli ungefär så här: ”Litteraturälskande bondpojke gifter sig. Uthärdar. Dör”.

”Det är en strålande och rik roman. I Stoner har John William komprimerat ett liv på knappt 300 sidor, och resultatet är både sorgligt och trösterikt på samma gång”.

En roman om kärleken till litteratur känns helt rätt så här femtio år efter att den gavs ut.

Dilber, Suzanna: Förlist (2015)

När Carolines älskade man Adam drabbas av cancer slås tillvaron i spillror. Hon måste lämna allt och får låna en stuga i Lofoten av sin väninna. Här hade hon hoppats slippa vara den hon är, men i den karga miljön konfronteras hon med väninnans bror Audun och andra människor. Hennes försvarsmurar bryts långsamt ner och hon börjar se livet och kärleken i ett annat ljus.

Läs även hennes debutroman: Dubbelexponering (2012).

Några nya fackböcker:


Enmark, Kristin: Jag blev Stockholmssyndromet (2015)..

… valvet, föraktet och mitt kärleksförhållande med Clark Olofsson.

1973 var Kristin Enmark 23 år, en helt vanlig tjej som jobbade på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Under några dygn den sommaren förändras allt. Med K-pist och stor peruk stiger rånaren - Janne Olsson, in på banken och tar flera av personalen som gisslan.

I boken berättar hon om skräcken i valvet, skuldkänslorna och om sitt intensiva kärleksförhållande med Clark Olofsson, den unge bankrånare som polisen förde till banken för att förhandla med rånaren. Kristin upplevde att det var Clark Olofsson som var den som skyddade henne och att det största hotet kom från polisen.

Detta har kommit att kallas för Stockholmssyndromet, ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna som fångar mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparen och tar parti för förövaren mot polisen.

Andersson, Lena: Allvarligt talat (2015)

Denna bok innehåller Lena Anderssons svar på existentiella frågor, som hon har besvarat i radioprogrammet Allvarligt talat. Exempel på frågor kan vara hur man skall förhålla sig till döden: ”Hur viktigt är det att tänka på att man en dag ska dö? Finns det någon balans mellan denna tanke och att leva i nuet? Läs Lenas svar på sidan 57. För övrigt finns det frågor som, måste man älska sina föräldrar och är potatisen en varelse eller inte?

Agazzi, Birgitta: Nyord i svenskan (2015)

Författaren presenterar här ca 2 000 nyord från de senaste 20 åren, nyord som ger en bild av vår samtid. Vad sägs om ”Al-Gore-vår”= ovanligt tidig vår, vilket tillskrivs klimatförändringen, blogg = öppen dagbok på webben, minnepinne = usb-minne, timellare = hemmasnickare, styrdans = pardans där man håller i varandra, överklass-safari = utflykt till överklassområde, med flera roliga exempel.

Enhager, Kjell: Tänk låsningar och lösningar (2015)

Kjell Enhager är coach och föreläsare. I snart 30 år har han hjälpt världens främsta idrottsstjärnor, kulturpersonligheter och företagsledare att nå nya höjder i sina karriärer. Hans intresse för människor har lett till kunskap om hur vi kan påverka och förändra våra egna liv. I boken kombineras ledarskap med personlig utveckling.

............................................................................

Så här några veckor efter Internationella kvinnodagen är det väl lämpligt att ta fram boken Genier (2015) – samtal om konsten att äga sitt liv av Moa Gammel.

Moa Gammel har intervjuat sammanlagt 14 kvinnor; skådespelare, författare, regissörer, politiker – alla genier inom sitt område. Här gläntar hon på dörren hos några av sina stora förebilder; såsom bland annat Ann Heberlein. Gudrun Schyman, Märta Tikkanen, Suzanne Osten, Pernilla August… Det är personer som genom sitt mod och intellekt visar på helt nya sätt att vara ett geni!

Torgeby, Markus: Löparens hjärta (2015)

Markus Torgeby är löpartalangen som 20 år gammal bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen. Här levde han som eremit för att hämta kraft i ensamheten och naturen. Boken är skriven till dig som också funderat på att kliva av ekorrhjulet. Vad är viktigt i livet? Vilka insikter lärde sig Markus i sin ensamhet? Han ställer sig frågande till mycket av det som vi andra tar för självklart.

I boken skildrar Markus sin uppväxt där han plågades av väckelsepredikanterna på Öckerö och att alldeles för tidigt ta ett vuxenansvar för sin sjuka mamma. Att springa över klipporna blev hans räddning. Markus upptäcktes av en tränare, men tävlandet och träningen blev ångestladdat och krävande – på ett träningsläger kollapsar hans fotvalv. Markus väljer att kliva av…

Purnell, Sonia: Clementine Churchill – en biografi (2016)

“Behind every great man is a great woman”…

Nu är det dags att lyfta fram Clementine Churchill, en av den moderna historiens viktigaste kvinnor. Till och med Winston själv ansåg att det bästa han någonsin gjort i sitt liv var att gifta sig med den intelligenta, viljestarka och komplicerade Clementine.

Clementine var sin makes klippa och närmaste förtrogna. Hon höll Winston uppe under alla svåra stunder och bromsade hans mest vilda planer. Stark och självständig tog hon del av det politiska arbetet vid Winstons sida och utövade ett inflytande över regeringsarbetet samtidigt som hon var mor till flera barn och värdinna i hemmet.

Mordnatten – vittnenas berättelser, redaktör Viking Johansson (2016)

Mycket har skrivits om Palme-mordet under de tre decennier som har förflutit sedan februarinatten 1986 när vår statsminister Olof Palme blev skjuten till döds på öppen gata. Trots intensivt utredningsarbete har inte någon blivit dömd och straffad för mordet. ”Stora män kräver stora mördare” – internationellt sett var Olof Palme en stor politiker och i vissa fall även kontroversiell. Boken innehåller vittnesmål och ett stort antal bilder ifrån mordplatsen.

Läs även Gunnar Wall: Konspiration Olof Palme : mordet, politikern och hans tysta fiender (2015).

Journalisten Gunnar Wall pekar här på att lösningen kan ligga närmare än vi tror. Han har fått kontakt med flera personer som valt att berätta vad de själva upplevt. Enligt Wall pekar mycket på att statsministern föll offer för ett väl planerat politiskt attentat.

Slutligen;

Ha en bra dag – det är liksom hela grejen (2015).

Här återkommer Stig Johansson med en ny bok ”sticklingar”. Han är en av Sveriges främsta aforistiker och har i denna elfte volym samlat visdom i koncentrat, till exempel:

”Din stund på jorden – ett reklamerbjudande från Evigheten som många kastar bort”.

"Hornborgasjön är tranornas Mallorca – de vilar ut efter flygningen - sen börjar jakten på en partner”.

Glad Påsk – önskar Bibliotekspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!