Publicerad 24 mars 2015 klockan 14.34.

Bibliotekets nyhetsbrev, mars 2015

Publicerad: 24 mars 2015 klockan 14.34

I månadens nyhetsbrev: 

Möt författaren Elisabet Nemert lördagen den 18 april, klockan 10.00! Nu i påsktider kommer tips på "Påskekrim". Dessutom tips på några nya romaner. Bodil Malmsten kommer med en ny "diktbok".

Författarmöte med Elisabet Nemert

Lördag den 18 april, klockan 10.00 på Café på Klostret, Blomberg. 150 kr inkl fika.

För att uppmärksamma Världsboken (23 april) har Biblioteket bjudit in författaren Elisabet Nemert.

Elisabet Nemerts böcker är mycket populära och har höga utlåningssiffror på biblioteken. Hon har anammat Marianne Fredrikssons sätt att skriva och har en oöverträffad förmåga att förena en spännande intrig med en livsvisdom som gör läsningen till något alldeles extra. Elisabet Nemert har sagt att hon vill skriva böcker, som hon själv skulle vilja läsa.

Hon är adjunkt i svenska, historia, konsthistoriaoch filmkunskap. Kanske är det därför hon ser sina huvudpersoner filmiskt inför sina inre ögon.
Hon har berättat hur den första boken Bortom stjärnan (2002) kom till:
”Jag satt i mitt vardagsrum och kopplade av efter en fullmatad dag. Plötsligt dyker bilden av en ung kvinna, iklädd en fotsid blå klädnad, upp på min näthinna. Jag ser henne bakifrån. Vid handen håller hon ett litet barn, en flicka. De vandrar i öknen. Instinktivt vet jag att de är på flykt. Lika snabbt som bilden dök upp försvinner den. Under de närmaste dagarna framträder nya. Kvinnan får ett namn: Sofia. En hemvist: Bethlehem.

På det sättet föddes intrigen till romanen om Sofia, som lever i Bethlehem under romersk ockupationstid.

I sina romaner har Elisabet Nemert även god användning av sina historiska kunskaper. Hennes böcker är fyllda av kärlek och utspelas i historiskt intressanta miljöer.

I Den vita liljan (2003) skildras Catharinas liv, född på Sicilien 1460 och hur hon efter en lycklig barndom säljs av sin biologiske far till en ond man. Hon flyr och hamnar i Florens där hon träffar härskaren och konstmecenaten Lorenzo de Medici.

I Vindarnas ö (2007) utspelas handlingen 1500 f Kr och skildrar en ung, makthungrig man från överklassen, Sargon. Under en resa blir han tillfångatagen och förslavad. När han lyckats fly spolas han iland medvetslös på Kreta. Här startar en förändringsprocess och han kan återvända till sitt land som en god och mild härskare.

Elisabet Nemert har också skrivit del 6 i romanserien ”Släkten, en serie böcker som skrivs av olika författare.

Hennes bok heter Ringens gåta (2014). Handlingen utspelas sommaren 1220 under den tid som den mäktige Birger Jarl enar riket Sverige. Huvudperson är änkan Kristina, som på väg hem till Bjälbo med sina tvillingbarn blir överfallen och träffad av en pil. Dottern Helena chockas svårt av händelsen, tappar minnet och flyr undan förföljarna. En ring löper som en röd tråd i bok efter bok i serien Släkten och spelar en viktig roll för händelseförloppet.

Läs även: Rovfåglarnas tid (2005), Ödets hav (2009), Ljusets dotter (2011), Röd måne (2013).

Dags för lite ”Påskekrim”

Här kommer tips på ett antal nya deckare (som kommer under våren):

Andersson, Lars: De våra : en kriminalistisk roman

I april 1944 hittas en ung kvinna, hemhjälp i en officersfamilj, mördad nära norska gränsen i norra Värmland. Polisinspektören Leonard Ringer sänds till Karlstad av kriminologen Harry Söderman. Kvinnan har gällt för att vara norsk flykting, men Söderman vet att hon varit i frivillig tysk fronttjänst som skrivbiträde 1941.

Appelqvist, Kristina: Flickan framför muren

På Västgöta universitet utses en tysk professor till hedersdoktor. Men omgivningen reagerar negativt på professorns förflutna i DDR. Rektorn hotas till livet och ceremonin slutar med ond bråd död. Litteraturforskaren Helena Waller dras in i jakten på mördaren som leder till Berlin och tiden före murens fall.

Buthler, Dan: Hämnaren

Psykopaten Christopher Silfverbielke har frigivits ur fängelset och inlett en framgångsrik karriär som kristdemokrat. På väg mot partitoppen måste han undanröja några hinder, inte minst kriminalkommissarien Jacob Colt som smider sina egna hämndlystna planer vid Europol i Haag.

Jansson, Anna: Alla kan se dig

En skolfotograf hittas död i sitt hem på norra Gotland. Någon har också försökt tända eld på hans arkiv. Tove Hartmans mor blir misshandlad och tror att någon filmade henne. När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten.

Larsson, Sara: Den första lögnen

Sextonåriga Josefin blir brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater i Visby 1997. Förövarna frias i den följande rättegången eftersom ord står mot ord. Många år senare dyker det upp hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten på mejl och sms. Männen, som nu är vuxna, måste träffas och smida nya lögner.

Lövestam, Sara: Sanning med modifikation  

För att få in pengar vänder sig privatdeckaren Kouplan till kunder som skyr polisen. Nu håller han på med ett kidnappningsfall. Flickan Julia försvann fastän hon sekunden innan höll Pernillas hand. Jakten på kidnapparen leder in i Stockholms undre värld.

Melin, Martin: Brott kan ej styrkas

Thomas Hallgren börjar känna sig som en i gänget på Norrmalms polisstation och tar större plats. Samtidigt kommer han och hustrun Maria allt längre från varandra. När han träffar den unga polisen Louise blir han omedelbart attraherad. Thomas fortsätter samtidigt sina efterforskningar kring fadern, Rolf Hallgren, och de oegentligheter som ska ha skett under hans tid som polis. 

Mårtenson, Jan: Medicis ring

Detta är den 43:e Homan-deckaren! Johan Kristian Homan lockas med på en semesterresa av kollegan Eric Gustafson. I den medeltida byn Panicale ska de njuta av vin och mat och i Florens lockar konstskatterna. Men den idylliska bildningsresan avbryts och Homan dras motvilligt in i en händelseutvecklig med oanade konsekvenser.

Ohlsson, Kristina: Mios blues

Mot sin vilja har advokaten Martin Benner dragits in i jakten på den försvunne fyraårige Mio. Desperat följer han upp de få spår som finns. Samtidigt måste han ta reda på vem som försöker sätta dit honom för mord som han inte begått. Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma.

Ringstedt, Thomas: Högtryck

Den andra boken med kriminalinspektör Ulf Beow och mikrobiologen Lotta Nordenflycht. En ung Uppsalafysiker vaknar upp inlåst i bagageutrymmet på en bil. Några timmar senare hittas ett lik med avskuren hals på en lantkyrkogård. Ulf Beow försöker förstå sambandet mellan de båda fallen och tar hjälp av Lotta Nordenflycht

Sarenbrandt, Sofie: Avdelning 73

Kriminalinspektören Emma Sköld vaknar upp på sjukhuset. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter med sambon Kristoffer och åkte till stallet. Emma får reda på att hon varit med om en ridolycka och legat i koma i fem månader. En känsla av att något inte stämmer smyger sig på.

Schulman, Ninni: Vår egen lilla hemlighet

Fjärde boken med journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wikander och Christer Berglund. En kväll kommer socialsekreteraren Anna-Karin Ehn inte hem från sitt arbete. Hennes man Torsten anmäler henne försvunnen. Dagen därpå hittas Anna-Karins bil övergiven vid vägkanten. Polisen hittar spår av blod i bilen.

Tips på nya romaner


Brunk-Holmqvist, Karin: Akutbjällran

Systrarna Elsa och Julia Nilsson bor i Smedstorp. De har en mycket god vän i grannen Ragnar som alltid ställer upp och kör dem när de behöver handla. Det är bara att ringa i Akutbjällran som hänger utanför deras ytterdörr så kommer Ragnar springande. När systrarna oväntat ärver en stor summa pengar förändras mycket.

Nilsonne, Åsa: H : roman

Romanen utspelar sig under ett dygn i H:s liv när frågorna om vem han är och vad han vill med sitt liv ställs på sin spets. H är hjärnforskare med hippocampus som specialområde. Målet är att förstå minnets funktion ochdess betydelse för hur vi fattar beslut. Samtidigt håller han på att bli förälskad i D.

Persson, Gunilla Linn: Hemåt över isen

Hustrun är en ö i Stockholms skärgård. Vintern 1914 ger sig sju ungdomar ut på isen efter en dans på grannön. De möter en fruktansvärd storm och deras kamp för att ta sig hem över isen kommer att prägla livet på Hustrun i nästan hundra år. År 2013 lever Ellinor på ön när fågelmålaren Herrman Engström kommer hem från Kanada.

Salomonsson, Anita: Oloflig beblandelse

Sara Greta Pehrsdotter är född utom äktenskapet och lever med sin mor på en liten gård i Furunäs i Västerbotten. Hennes vardag präglas av hårt arbete och tyst skam. Men så blir Sara uppvaktad av bondsonen Nils som friar ganska snart. Så småningom förverkligas hotet från ett illavarslande himlatecken hon såg som barn.

Wahlberg, Karin: Livet går vidare

Äntligen kommer andra boken om människorna kring lasarettet i en småstad på 1950-talet. Nancy Brandt väntar sitt tredje barn. Hennes kvällar är långa med radion som enda sällskap när hennes man, överläkaren Egon, är borta. Sjuksköterskeeleven Ella-Kristin oroar sig för en patient som kommit in med knivhugg i buken efter ett överfall.

Malmsten, Bodil:

Det här är hjärtat

"Det här är hjärtat" är en alldeles ny bok av Bodil Malmsten, men ingen roman utan en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. "Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den."

Bodil Malmsten är född 1944 i den lilla byn Hackås i Jämtland. Hon flyttade tidigt till Stockholm och 20 år gammal får hon sin dotter Stefania Malmsten, formgivare och designer ofta till omslagen på moderns böcker.

Bodil Malmsten är mycket produktiv. Hon har skrivit diktsamlingar, noveller och romaner, men också ett stort antal kåserier och krönikor i diverse tidningar och tidskrifter. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen Dvärgen Gustaf.

År 2000 flyttade hon till den franska byn Finistère. Med flytten till Frankrike inleder hon ett nytt skede i sitt författarskap. Hon börjar skriva mer självbiografiskt och profilerar sig ännu tydligare som en skarp samhällskritiker. I Priset på vatten i Finistère skildrar hon orsaken till flytten från Sverige - att hon inte längre kände sig hemma i sitt hemland.

Mitt första liv (2004) skildrar hennes uppväxt i Jämtland på 40- och 50-talen och hennes kärlek till morföräldrarna.

År 1994 romandebuterade Bodil Malmsten med Den dagen kastanjernaslår ut är jag långt härifrån, som inleder en period med fiktiv prosa.

Hon har mottagit flera litterära priser, bland andra Piratenpriset 2004 och Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2006.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!