Publicerad 31 mars 2014 klockan 17.13.

Bibliotekets nyhetsbrev, mars 2014

Publicerad: 31 mars 2014 klockan 17.13

I månadens nyhetsbrev: Romanserien Släkten från förlaget Historiska Media. Biografier: Sven Wollter och Ann-Christine Roxberg. Nytt och spännande.  


Släkten – en historisk skönlitterär serie

Förlaget Historiska Media ger i första hand ut faktaböcker i historia. Förlaget ger ut namnkunniga författare som till exempel Dick Harrison och Anthony Beavor.

Men 2008 utgavs den första delen i en skönlitterär serie med samlingsnamnet Släkten.Förlaget har bjudit in olika kvinnliga författare att skildra en historisk epok sedd ur kvinnornas perspektiv, löpande från vikingatid och skall nå ända fram till andra världskriget. Ingen mindre än Dick Harrison har skrivit synopsis och den sammanhållande faktorn är en bärnstensring som följer kvinnorna i släkten i generation efter generation.

Katarina Mazetti

är den första författaren som fick ta emot stafettpinnen. Hennes bok heter Blandat blod (2008) och utspelar sig vid Blekingekusten, där vikingen Säbjörn och hans söner väntar förgäves på hustrun och modern Alfdis att komma hem. "En bitande kall vinternatt försvinner Alfdis utan förklaring. Stormen tjuter runt knuten när hon stänger dörren bakom sig. Kvar hemma på gården på Möckelön väntar maken Säbjörn och de två små sönerna. Mysteriet med moderns försvinnande vilar som en förbannelse över gården".

Nästa bok är skriven av Karin Wahlberg och heter Sigrids hemlighet (2009). Romanen skildrar 1000-talet och platsen är Sigtuna. Under tiden som modern föder ytterligare ett barn skall Sigrid passa sin yngre bror. Han försvinner och hon hittar honom i den mörka och farliga skogen. Här inträffar en fruktansvärd händelse, som Sigrid till varje pris vill hålla hemlig.

Bok nummer tre är Tempelbranden (2010) av Catharina Ingelman-Sundberg.

"

Ljudet av annalkande ryttare bryter tystnaden. Det är mitt i höstblotet och folket på den lilla gården anar inte vad som väntar. Tiderna är oroliga och mitt under festligheterna rider främmande män in på tunet med order om att omvända hedningarna till den nya läran".

Tempelbranden utspelas i mitten av 1000-talet under den tid då Sveaväldet kristnas. Det är en tid då släkter slåss om makten med religionen som vapen och då det gamla sättet att leva är på väg mot sin undergång. Mitt i detta skede möter vi en stark och modig kvinna, Åsa, som snart kommer att ställas inför ett svårt val.

Helenas hämnd (2012)

är nästa bok skriven av Maria Gustavsdotter. Denna bok är särskilt intressant eftersom den baseras på S:a Helena från Skövde. Helena blev helgonförklarad år 1164 och var en av medeltidens mest kända helgon. Enligt legenden var Helena en rik och mäktig kvinna. När mannen dog avsåg hon att leva som änka resten av livet och göra goda gärningar. Helena hade en dotter som misshandlades svårt av sin man. Denne man mördades troligtvis av sina trälar men det påstods att Helena var den som anstiftade mordet. Kort efteråt gjorde hon en pilgrimsresa till Jerusalem, vilket ansågs misstänkt. Vid hemkomsten blev Helena mördad, på väg till invigningen av Götene kyrka, av svärsonens släkt. På platsen sprang en källa fram och en blind man blev seende, då blodet från Helenas finger ströks över mannens ögon. Utifrån detta spännande levnadsöde har författaren fritt tolkat och skildrat en stark historisk person.

Femte boken, Drottningkronan (2013), är skriven av Ingrid Kampås.

I denna bok möter vi den unga flickan Ester, som drömmer om en ljus framtid. Men hennes drömmas krossas när morbrodern sätter henne i kloster. Härifrån rövas hon snart bort av en samvetslös präst som för henne till Finland. När den svenske kungen Knut Eriksson kommer till Finland möter han av en slump Ester. Han blir fullkomligt betagen i henne och bestämmer sig för att ta henne till brud. Snart får Ester mer makt och inflytande än hon någonsin vågat drömma om.

…………………………………………………………………………………………………..


Sven Wollter: Pojke med pilbåge : eftertankar i ord och bild (2013)

Denne folkkäre skådespelare har skrivit en bok, som knappast kan klassas som en vanlig självbiografi. Här bjuder han på olika aspekter av livet på och utanför scenen. I ett förord ger han rekommendationer på hur boken kan läsas: "Denna boken läses bäst som man behagar". Antingen från början eller från slutet – eller varför inte slå i boken någonstans på mitten, på måfå, bläddra, titta på bilderna och läsa där det behövs! Boken är illustrerad med många foton från en lång karriär, blandat med familjebilder.


Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine (2014)

År 2010 kommer den 58-årige prästen Åke Roxberg ut som transvestit. Idag lever han som kvinna. Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst de närmaste. Dottern Ester Roxberg skriver här om att förlora en förälder som ändå finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera. Hon döljer sin vrede och lägger pussel med sina hågkomster.

Klas Östergren – nyinvald i Svenska Akademien

Nyinvald i Svenska Akademien är författaren Klas Östergren, som ersätter den nyligen avlidne Ulf Linde på stol nummer 11. Klas Östergren föddes 1955 och växte upp i arbetarstadsdelen Lilla Essingen (Stockholm). Han har ett långt författarskap bakom sig och debuterade redan 1975. Det litterära genombrottet kom med romanen Gentlemen (1980) och följdes upp 2005 med Gangsters.

Läs även till exempel; Ankare (1988), Under i september (1994) eller den senasteboken Ravioli från 2013.

Svenska Akademien instiftades av Gustaf III 1786 med mottot "Snille och Smak". Syftet är att främja det svenska språket och litteraturen och delar sedan 1901 ut Nobelpriset i litteratur. Akademien ger också ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Denna ordlista finns nu som app.

.

Nytt och spännande

Caroline Eriksson

har skrivit en spännande historisk roman med titeln Djävulen hjälpte mig (2013). Boken bygger på ett gammalt rättsfall, det ökända Yngsjömordet. Den 28 mars 1889 mördades den unga bondhustrun Hanna Johansdotter, född 1867, av sin man

Per Nilsson och svärmodern Anna Månsdotter. Brottet blev mycket uppmärksammat inte bara för själva mordet utan även för att modern utsatt sin son för incest. Per Nilsson dömdes till fängelse, men modern fick utstå lagens hårdaste straff och är den sista kvinnan i Sverige som blev avrättad 1890.

Mycket har skrivits om detta rättsfall och även filmatiserats vid flera tillfällen, bland annat med Christina Schollin och Gösta Ekman (1966).

Läs även Yngve Lyttkens: Yngsjömordet (1966).

Nu väntar vi på Kristina Appelqvists femte deckare; Minns mig som en ängel (2014)

Ett litterärt sällskap möts på Bjertorps slott i Västergötland för att utse en vinnare till ett litterärt pris. Ordföranden avslöjar under kvällen att han känner till vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Morgonen därefter hittas en av sällskapets medlemmar död. Litteraturforskaren Helena Waller dras in i mördarjakten.

Anna Jansson

kommer nu i vår ut med den femtonde deckaren med polisen Maria Waern; Skymningens barfotabarn (2014).

När den nittioårige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn får Maria hand om fallet. Meyer var en av de skadade tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget.

Till samma krigssjukhus i Lärbro kom femhundra koncentrationlägerfångar för att få vård.

.


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!