Publicerad: 26 mars 2013 15.58

Bibliotekets nyhetsbrev, mars 2013

Publicerad: 26 mars 2013klockan 15.58

I marsnumret av bibliotekets nyhetsbrev får ni läsa om den norska traditionen med "påskekrim", årets firande av världsbokdagen, Maria Lang och så blir det en tävling och boktips såklart.

”Påskekrim” – en norsk tradition

Påsken närmar sig och det är då norrmännen drar upp på fjället till sina hytter med skidor och en packe deckare. ”Påskekrim” – alltså lansering och utgivning av en deckare till påsk – har sin början redan 1923. Det var då två fattiga studenter, Nordahl Grieg och Nils Lie, skrev romanen ”Bergenstoget plyndret i natt”. Författarens bror Harald Grieg på förlaget Gyldendal satsade stort på att marknadsföra romanen med annons på första sidan i rikstäckande tidningar.  Genomslaget blev så stort att förlagen har fortsatt under årens lopp att ge ut nya deckare lagom till påsk och läsarna är många.

I Norge finns många bra deckarförfattare. Här nämns några:

Jo Nesboe skriver i den hårdkokta stilen om polismannen Harry Hole. År 2000 kom den första romanen Fladdermusmannen, som har följts av flera romaner och den senaste heter Gengångare.

Anne Holt är författare och utbildad advokat. Hon var även Norges justitieminister under en kort period. Anne Holt är särskilt känd för sina realistiska polisromaner med den lesbiska polisen Hanne Wilhelmsen i huvudrollen. En av böckerna heter passande nog 1222 meter över havet och utspelas när ett tåg från Oslo till Bergen spårar ur under en snöstorm. Alla passagerarna inkvarteras på ett närbeläget hotell och den alltmer ökande stormen gör att hotellet blir helt isolerat – ett mord inträffar som snart följs av fler…

Karin Fossum har skrivit flera romaner om kommissarie Konrad Sejer. En av de bästa är Älskade Poona (2001). Gunder Jomann har gift sig med Poona i Bombay. När det är dags att hämta Poona vid Gardemoens flygplats, blir Gunder förhindrad och ber ortens taxichaufför att hämta henne. Dagen efter hittas hon mördad i ett skogsparti.

Även s k vanliga författare prövar på att skriva deckare. Knut Faldbakken, som debuterade redan i slutet på 70-talet, har skrivit flera böcker om poliskommissarie Jonfinn Valmann. Särskilt romanen Nattfrost är bra, där två parallella handlingar till slut knyts ihop. Dels är det dubbelmordet på ett äldre par och dels det skelett som hittas i skogen i närheten av parets hus.

Världsbokdagen

Världsbokdagen instiftades av Unesco 1995 och syftet är att uppmärksamma boken och läsandet.

Författarbesök på Biblioteket den 22 april, kl 19.00.

Den här kvällen har vi bjudit in en ”livs levande” deckarförfattare – Mats Ahlstedt från Göteborg.

Mats Ahlstedt har arbetat som journalist, copywriter och haft en egen reklambyrå. På senare år varvar han journalistiken med att skriva deckare som utspelas i Göteborg med omnejd. Han debuterade 2003 med Dödsängeln. Här möter läsaren för första gången kriminalkommissarie Sören Högström och hans kollega Fatima Wallander. Hon kom till Sverige som treåring, då hela hennes familj hade utplånats i Somalia. Nu försöker hon slå sig fram som färgad kvinna i den svenska poliskåren. Flera böcker har följt under senare år. 2007 publicerades Den röda cykeln, som är en invecklad historia om en ung hemlös flicka, som är dotter till en psykopatisk dubbelmördare och därtill förföljs av gangstrar. Dockmakarens dotter är den senaste boken och historien har sina rötter i Vietnamkriget och de desertörer som kom till Sverige vid den tiden. Särskilt väl skildras de människor som är offren, de som drabbas av något som hände för länge sedan och vilka konsekvenser det medfört senare i livet.

Deckargenrens ”grand old lady”

England har Agatha Christie, men vi har Maria Lang (1914-1991). Under en följd av år, från 1949 och fram till 1990, gav hon ut sammanlagt 42 romaner plus några barn-deckare och novellsamlingar. Maria Lang var länge en av Sveriges populäraste och mest lästa deckarförfattare. De senare böckerna fick ofta negativ kritik, de ansågs enkla och hade en tunn intrig.

Handlingen utspelas ofta i svensk samtid, gärna i akademikermiljö, där hon kände sig hemma. Även den lilla staden Skoga drabbas av ett antal brott, som måste klaras upp. Skoga är en lätt omskrivning av den lilla staden Nora i Bergslagen och det var hit som Maria Lang flyttade efter sin pensionering. Någon samhällskritik återfinns inte i böckerna, snarare var hennes avsikt att roa. Liksom Agatha Christie ville hon skriva pusseldeckare och hennes håg låg hellre åt att beskriva mänskliga passioner och erotiska konflikter som leder fram till ett brott. 

Man kan knappast tro att Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, hade tid att skriva så många böcker. Hon var nämligen studierektor och rektor på Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm under åren 1948 till 1974.

Mördaren ljuger inte ensam

Nu har Maria Lang dammats av och hennes första roman Mördaren ljuger inte ensam (1949) har filmats och går nu på biograferna. Namnkunniga skådespelare som Tuva Novotny gestaltar den unga Puck Ekstedt, Linus Wahlgren spelar fästmannen Einar Bure och ingen mindre än Ola Rapace har tagit på sig polis-kommissarie Christer Wijks kostym. Denne långe och ständigt piprökande kommissarie finns med i samtliga böcker. Däremot byts Puck Ekstedt/Bure så småningom ut mot Almi Gran – författarens alter ego.

Handlingen i filmen/boken kortfattat:

Rutger Hammars stuga Lillborgen ligger på Ön i sjön Uvlången i Bergslagen. Där samlar han och hans fru under en sommarhelg en handfull gäster för att umgås, bada och segla. Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd; en av Hammars gäster ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals. Pucks fästman Einar Bure beslutar att kontakta sin gamle vän Christer Wijk, kommissarie vid Stockholmspolisen för att lösa fallet. Det visar sig att gästerna allt mer knyts samman genom kärlek-band och svartsjuka. Alla verkar ha något att dölja, men det är bara en av dem som är mördaren.

Filmen har fått blandad kritik. Intrigen är enkel, dialogen uppstyltad och särdeles spännande är det inte, men 50-talsmiljön är väl skildrad med kläder och bilar och är vackert filmad. Liksom Agatha Christie i Och så var de bara en…” har Maria Lang placerat handlingen på en ö och när den enda båten blir stulen är människorna strandsatta och de kan inte ta sig därifrån – och mitt ibland dem går en mördare!

Mördaren ljuger inte ensam är den första av sex romaner som har spelats in under en 9-månadersperiod. De övriga fem kommer endast att visas på TV:

Kung Liljekonvalje av Dungen, Inte flera mord, Rosor, kyssar och döden, Farliga drömmar, Tragedi på en lantkyrkogård.

Här kommer bibliotekets eget tips på en bra Maria Lang-deckare:

De röda kattorna (1965):

När Bodil kommer hem efter studier i England har hon inte hört något från sin syster Inga-Lill på flera veckor. Inga-Lill har fått jobb som guide på Mårbacka under sommaren och hit beger sig Bodil för att söka upp systern, men upptäcker att hon är spårlöst borta. Det blir ett deckardrama i litterär miljö. Det märks att Maria Lang kan sin litteraturhistoria. Ett höjdaravsnitt i boken är när Bodil en sommarnatt blir inlåst på Mårbacka. I biblioteket framträder den berömda författarinnan själv och berättar för Bodil om Mårbackas röda katter. Pappa löjtnant Lagerlöf tyckte att katterna var för många och drack för mycket mjölk i ladugården och beordrade att de skulle dränkas. Ladugårdsdrängen dränker dem (inte alla) i ån Ämtan. De röda katterna gav lycka till gården, men efter denna nesliga behandling följde olycka. Löjtnanten lyckades inte få med sig bönderna att dika ut ån som oförtrutet fortsatte att år efter år svämma över Mårbackas marker. När Selma har berättat färdigt sin historia, inser Bodil till sin stora sorg att Inga-Lill måste vara död….

Dags för tävling!

  • Puck Ekstedt skriver på en avhandling. I filmen handlar den tydligen om ”mördarens psyke”, men i böckerna skriver Puck om en mycket välkänd svensk för fattarinna. Vem?
  • I vilket Shakespeare-drama finns det en figur som kallas Puck?

Tre pristagare får välja var sin bok. Lämna in svaret senast 12 april, via e-post biblioteket@gotene.se

Kommunbiblioteket 533 80  Götene, eller ”över disk” i Biblioteket. OBS! Svara på båda frågorna!

Här kommer ytterligare några deckartips:

Bauer, Belinda: Mörk jord, Skuggsida, Ni älskar dem inte

Blaedel, Sara: Pulver, Kalla mig prinsessa, Bara ett liv, Aldrig mer fri, De bortglömda

Cleeves, Ann: Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft, Blå gryning (böckerna handlar om Shetlandsöarna). Dolda djup, Döda talar inte (kommissarie Vera Stanhope).

Penny, Louise: Mörkt motiv, Nådastöt, Den grymmaste månaden

Biblioteket önskar alla läsare En riktigt glad Påsk – och en mycket ”ryslig” påskhelgsläsning!


Öppettiderna under Påskhelgen:

Skärtorsdag: 08.00 – 13.00

Påskhelgen är Biblioteket stängt!

OBS! Tisdag den 2 april är personalen på utvecklingsdag – begränsad service – samt biblioteket stänger kl 17.00!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!