Publicerad: 29 maj 2018 10.27

Bibliotekets nyhetsbrev, maj 2018

Publicerad: 29 maj 2018 klockan 10.27

Författarbesök av Emma Hamberg och årets Selma-pristagare.

Slutligen ett antal nya böcker samt tips på några nya DVD-filmer.

Innehållsförteckning

Boksläpp med Christer Westerdahl

Götene bibliotek, lördag 26 maj klockan 11.00

Einar Björe (1885-1970) var uppvuxen i Skälvums by och hans minnen utgår därifrån. Han målar med bred pensel över en hel bygd. Götene är bara en socken med en vägknut bland andra.

Christer har moderniserat texten och bidragit med etnologiska och kulturhistoriska kommentarer. Det är lätt och underhållande läsning, som ger mycket kulturhistoria.

Boken finns att köpa till premiärpriset 200 kronor under lördagen. Dessutom kommer de sista exemplaren av redaktörens egen bok Kalkbränning och kalkbrännare kring Kinnekulle (2016) att bjudas ut till försäljning för samma pris.

Välkomna!

Författarfrukost med Emma Hamberg - 2 juni

Fantastiskt roligt att alla 150 biljetter är slutsålda! Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan och Hellekis trädgårdscafé och kök. Emma Hamberg kommer till Hällekis Säteri och berättar om sina böcker som utspelar sig på Kinnekulle. Den första boken i serien utkom redan 2012 och böckerna har lästs av många! Nu i höstas släpptes den fjärde och avslutande boken i serien.

Hamberg, Emma: Rosengädda nästa!

Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan. Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.

Fortsättes av: Larma, släcka, rädda i Rosengädda ; Vårjakt i Rosengädda ; Hjärtslaget i Rosengädda.

Årets Selma-pristagare

Det finns tre litterära priser knutna till Selma Lagerlöfs namn. Det kanske mest kända är Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Priset har delats ut en gång årligen sedan 1984, vanligen i samband med kulturveckan i Sunne i augusti.

Årets Selma-pristagare heter Carola Hansson. Hon debuterade 1983 med romanen Det drömda barnet. Carola Hanssons har gjort sig känd som en författare med förmågan att förena tyngd med lätthet, att i djärva romanbyggen behandla existentiella frågor med hjälp av ett poetiskt och atmosfärrikt språk. Hennes stora roman Andrej (1994) växte fram ur en djupdykning i den berömda ryska familjen Tolstojs öden.
Ett par av Carola Hanssons romaner finns på biblioteket, bland annat Misja och Med ett namn som mitt.

Hansson, Carola: Med ett namn som mitt

Året efter utgivningen av romanen om Leo Tolstojs son fick Carola Hansson ett oväntat brev från Andrejs sonson i Moskva. Med brevet följde en tidningsartikel, en dödsruna över dennes far Ilja Tolstoj, som dittills varit nästan okänd för henne. Artikeln fyllde henne inte bara med en överraskande känsla av förlust och sorg utan också med en mängd frågor. Varför hade sonen sänt henne dödsrunan? Och vad kunde han själv tänkas känna till om den far han förlorade vid tre års ålder?

En rad osannolika tillfälligheter gör att hon ett år senare är i färd med att följa Iljas dramatiska levnadsöde, från tjugotalets turbulens i Sovjet till den livslånga exilen i USA bland den amerikanska överklassen.

Ny skönlitteratur

 

Adams, Jennifer: Stolthet & fördom (2018)

"BabyLit" är serien som får bokälskare på fall världen över. Här får Jane Austens Stolthet och fördom ny kostym i pekboksformat.

Räkna från ett till tio i Jane Austens värld! Strosa genom EN engelsk by, där du stöter på TVÅ eleganta herrar, och de FEM systrarna Bennet ... En oemotståndlig version av en älskad klassiker.

Boyne, John: Hjärtats osynliga raseri (2018)
Irland 1945. Den gravida Catherine Goggin slängs handgripligen ut från mässan, förskjuts av familjen och får på egen hand ta bussen till Dublin och söka sig sin försörjning. Catherine är 16 år, stark och oförvägen, hon tänker inte låta sig kuvas. Sonen Cyril föds och Hjärtats osynliga raseri är hans egen berättelse. Uppväxten med de kylslagna men inte ovänliga adoptivföräldrarna: den ikoniska författaren Maude Avery och den förmögne bankmannen Charles, internatskolan, passionerna, flykten från äktenskapet (vid bröllopsmottagningen), 1980-talets New York, Amsterdam och i bakgrunden Irland och Dublin, den hotfulla, förtryckande staden.

Hjärtats osynliga raseri är en irländsk utvecklingsroman – fängslande, gripande och samtidigt stillsamt humoristisk – som följer Cyril Avery från vaggan till graven (nästan) och Irlands utveckling från 1945 och framåt.

Cristoff, Maria Sonia: Håll mig utanför (2018)

Maras framgångsrika karriär som kringflackande tolk har slutat i katastrof. Nu söker hon motsatsen och bestämmer sig för att leva ett år i tystnadens tecken. Hon tar arbete som salsvakt på ett landsortsmuseum och sätter upp ett par enkla förhållningsregler: hon ska tala så lite som möjligt, aldrig ställa några frågor, aldrig bli berörd. Men när det bestäms att de två uppstoppade hästar som är museets stolthet ska restaureras blir det svårt för henne att stå emot gamla impulser. Experimentet tar en oväntad vändning.

Håll mig utanför är den argentinska författaren María Sonia Cristoffs första bok på svenska. Det är en fascinerande och mångbottnad skildring av en stark och gåtfull kvinna och hennes tysta uppror mot den rådande ordningen.

Frimansson, Inger: De sista rummen (2018)

En kvinna vaknar upp i ett rum hon inte känner igen. Hon kan inte förstå hur hon hamnat där. Vart har hennes barn tagit vägen? Och var är hennes man, Hans? Byggnaden tycks vara någon sorts hotell, men snart inser hon att det inte finns någon väg ut, ytterdörren är låst och telefonerna fungerar inte.

När hon desperat letar efter sin familj träffar hon på människor som verkar vagt bekanta, det är som om hon känt dem för länge sedan. Hon hamnar i den ena skrämmande och farliga situationen efter den andra medan hon irrar vidare mot de sista rummen i sitt försök att hitta tillbaka till sitt tidigare liv.

Nilsdotter, Karin: Döden på spåret (2018)

En kvinna blir påkörd av Kinnekulletåget. Är det ett självmord, eller mord? Har det något att göra med stölden i Västerplana kyrka? Kan en av Kinnekulles godsägare vara inblandad? Konduktören på Kinnekulletåget kan väl knappast ha med saken att göra? Eller, Birgit, hon är ju så gammal och rejäl, med i både kyrkokören och hembygdsföreningen! Kan hemsamariten Hillevi komma sanningen på spåret eller är hon alltför upptagen av romantiska funderingar? Är hennes förälskelse helt ofarlig förresten? Dessa och andra frågor kanske får ett svar i denna inte alltför blodiga kriminalroman.

Truc, Olivier: Det röda berget (2018)

Vid foten av det röda berget hittas gamla skelettdelar från en människa. Om det visar sig att delarna har samiskt ursprung kan de ha stor betydelse för en historisk rättegång mellan det samiska folket och lantbrukare vid högsta domstolen. För vem tillhör marken egentligen?

Kriminalinspektör Nina Hansen och hennes kollega Klemet Nango får ansvar för denna mycket speciella utredning. Deras sökande efter bevis möter misstro och motstånd från både lantbrukare, vetenskapsmän och politiker. Men Nina ger sig inte förrän hon har löst alla mysterier, nutida såväl som historiska, som dyker upp i utredningen. För Klemet kommer deras efterforskningar få större konsekvenser än han kunnat ana. Aldrig någonsin har hans dubbla identitet blivit så utmanad.

Läs också de två föregående delarna i serien: Fyrtio dagar utan skugga (2014) och Skuggorna vänder tillbaka (2016).

Ny facklitteratur 


Axelsson, Anna: Frukost hela dagen (2018)


Maten i Frukost hela dagen är god och hälsosam utan att vara dietmat, och vegetarisk utan att vara bara för vegetarianer. Många av bokens 70-tal recept är, eller kan enkelt bli, laktos- och glutenfria. Det viktigaste är att det är enkel och rolig mat gjord på riktig bra råvaror, då blir även en bananmacka med hemgjord nutella hälsosam(ish).

Rosling, Hans: Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen (2018)

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör - däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden - kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Läs också: Hur jag lärde mig att förstå världen… (2017)

Skogedal, Torbjörn: Hornborgasjön: lockelsens landskap (2018)

Det finns många fantastiska platser i Sverige. Hornborgasjön och dess omgivningar hör till de yppersta i landet: tranorna, det övriga djurlivet och landskapet runt sjön.
Boken är en upplevelsebok om vad som väntar den som ger sig tid att kika på naturen och landskapet vid sjön.
Här behandlas i text och bild året från vinter till vinter, och bygger till stor del på författarens egna upplevelser och iakttagelser i naturen. En del välkända och några mera okända. Boken kan sägas vara en betraktares "rapport" från det senaste decenniet vid Hornborgasjön, men här finns även en historisk tillbakablick.

Sundelin, Anders: Diplomaten (2018)

Sverker Åström är den klarast lysande stjärnan i svensk diplomati under det kalla kriget. Han inträdde i Utrikesdepartementets tjänst 1939 och avslutade sin bana som ambassadör i Paris 1982. Däremellan var han bland annat Sveriges FN-ambassadör och kabinettsekreterare under en rad socialdemokratiska regeringar. Han stod Olof Palme nära. Trots att han så länge var en offentlig person och på sena dagar skrev sina memoarer har stora delar av hans liv förblivit höljda i dunkel. Så till exempel hans studieår vid universiteten i Kiel och München under trettiotalet och hans roll i de tafatta försöken att utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

Anders Sundelin, som följt Sverker Åströms karriär ända sedan han skrev en uppmärksammad biografi över Stig Wennerström (1999) har grävt i arkiv, intervjuat kolleger och tecknar i Diplomaten ett porträtt i helfigur av mannen som på många sätt representerade svensk utrikespolitik under nära ett halvt sekel.

200 roliga saker att virka (2018)

200 roliga saker att virka innehåller en oemotståndlig samling av små och söta virkprojekt som passar alla kunskapsnivåer. Bokens blandning av fina 3D-arbeten med inspiration från naturen som virkade blommor, fåglar, insekter, blad och till och med små havsvarelser liksom en mängd charmiga mormorsrutor kommer få dig att vilja plocka upp dina virknålar och sätta igång direkt.

Läs också: 200 roliga saker att sticka (2018)

Nya DVD-filmer


Victoria & Abdul (2017)

Det här är berättelsen om en oväntad vänskap, uppstånden under de senare åren av drottning Victoria av Englands styre. När den unge tjänstemannen Abdul Karim beger sig från Indien för att delta i firandet av Victorias femtio år på tronen, förväntar han sig inte att vinna självaste drottningens gunst. Då drottning Victoria allt mer börjar ifrågasätta de restriktioner som under hela hennes regenttid omgärdat henne, formar de två en både osannolik och lojal allians - vilken hennes hov och innersta krets gör allt för att krossa. I takt med att vänskapen fördjupas, börjar drottningen se den föränderliga världen genom nya ögon, och börjar samtidigt återfå både mänsklighet och livsglädje.

Orginaltitel: Victoria and Abdul
Regissör: Stephen Frears
Manus: Lee Hall
Genre: Drama
Åldersgräns:
Land: England 2017
Speltid: 111 min
Skådespelare: Judi Dench, Ali Fazal
Filmbolag: Universal
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

Elfberg

Crooked House (2018)

I Agatha Christies mest skruvade berättelse någonsin måste en privatdetektiv försöka hitta mördaren till sin ex-flickväns farfar, före Scotland Yard avslöjar familjens mörka hemligheter.

Orginaltitel: Crooked House
Regissör: Gilles Paquet-Brenner
Manus: Julian Fellowes
Genre: Drama
Åldersgräns:
Land: England 2017
Speltid: 115 min
Skådespelare: Christina Hendricks, Gillian Anderson, Glenn Close
Filmbolag: Sony Pictures
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

.....................................................................................................

Bästa läshälsningar från Lina Molander

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!