Publicerad 8 maj 2017 klockan 10.36.

Bibliotekets nyhetsbrev, maj 2017

Publicerad: 8 maj 2017 klockan 10.36

Innehåll i månadens nyhetsbrevet:

Biblioteket inbjuder in till ett spännande möte med journalisten och författaren Yrsa Stenius. Författaren Elin Boardy presenteras. Väntar du på en uppföljare till en favoritbok, får du förslag på några nya böcker. Avslutningsvis några nya romaner och fackböcker.


"Författarfrukost" med Yrsa Stenius

 

Lördag den 13 maj, klockan 09.00, Kinnekullegården.

Yrsa Stenius är född 1945 i Helsingfors, men bosatt i Sverige sedan 1978. Hon är journalist, författare och opinionsbildare. Efter flytten till Sverige arbetade hon på Aftonbladet, först som kulturchef och sedan som chefredaktör. Under åren 2007-2011 innehade hon ämbetet som Allmänhetens pressombudsman (PO).

Under årens lopp har hon skrivit flera böcker, bland andra; Mannen i mitt liv (om Albert Speer) 1998, en biografi om Jussi Björling; Tills vingen brister (2002), och Taxar, kärlek och sorg (2007).

Nu är Yrsa Stenius aktuell med den självbiografiska boken Orden i min makt från 2016. Här gör hon bokslut över sitt journalistiska liv i Finland och Sverige under ett halvt sekel.

Yrsa Stenius skildrar i sin bok tidens mest uppmärksammade händelser och debatter; studentrevolterna 1968, mordet på Olof Palme 1986, Estonia-katastrofen, tsunamin och mycket annat. Hon berättar också om tidens mest kända personer i Finland och Sverige, om interna konflikter på Aftonbladet och om medias utveckling under de senaste 50 åren. Boken Orden i min makt är ett stycke svensk och finländsk nutidshistoria, en spännande läsning skriven på ett enkelt och lättillgängligt språk.

Samarrangemang mellan Biblioteket och Vuxenskolan.


Elin Boardy


Elin Boardy är en ung spännande författare, född 1979 i Majorna, Göteborg. Med en pappa som är konstnär och en mamma som är bibliotekarie har Elin alltid läst och skrivit mycket. Hon har studerat litteraturvetenskap och svenska vid Göteborgs universitet och gått flera skrivarutbildningar samt utbildat sig till bibliotekarie. Elin Boardy medverkade i debutantologin ”Debut 2003” och har sedan dess skrivit flera romaner;

Den senaste romanen, Tiden är inte än, har även den ett historiskt tema, nämligen Digerdöden.

Tiden är inte än (2017)

Omkring år 1350 ligger Europa i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. I Sverige har en kvinna mist hela sin familj och flyr nu ut ur landet. Det är början på en vandring som blir mycket lång, en flykt som tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja.

Allt som återstår (2008):

Detta är en familjehistoria från början av 1900-talet. På en gård i Bohuslän flyttar syskonen hemifrån. Bara Emma stannar kvar och tar hand om gården tillsammans med sin far. Som tonåring blir hon gravid med drängen Emil, de gifter sig och barnen blir snabbt fler. Emma är fast på gården….

Mot ljuset (2011)

Elly är kartritare och 24 år när hon följer med sin lillasyster Annie till Malaya. Annies man Laurids ska praktisera som läkare där. Elly har konstnärsdrömmar, dras till äventyret och attraheras av den hemlighetsfulle Niels vars politiska medvetenhet blir ett uppvaknande för henne. Så inträffar ett uppror i trakten.

Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Doloares & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva (2014):

Denna berättelse utspelar sig parallellt med romanen Skattkammarön, men här är det ur kökspigan Marys perspektiv. Mary Jones hamnar på grund av fattigdom på krogen Kikaren som drivs av Dolores och hennes man Long John Silver. Dolores lär Mary läsa och skriva, ger henne dagboken och uppdraget att teckna deras historia.

För denna bok tilldelades Elin Boardy Tidningen VI:s litteraturpris 2014. Juryns motivering lyder: ”Med gott humör, oförvägenhet och absolut gehör kapar Elin Boardy den traditionella äventyrsromanen, och skildrar hamnkrog och skattjakt ur köksflickans underifrånperspektiv.

I Mary Jones historia återuppstår Skattkammarön som en sinnlig berättelse om systerskap, solidaritet, svek och oväntad kärlek.”

Passa på och läs Robert Louis Stevensons klassiker "Skattkammarön", första svenska upplaga från 1887.


Uppföljare på populära böcker:

 

Kinnunen, Tommi: Ljuset bakom ögonen (2017)

Detta är en fristående fortsättning på romanen Där vägarna möts (2016), där läsaren fick följa tre kvinnoöden från tidigt 1900-tal och framåt. Här möter vi Helena, 9 år, när hon skickas till en skola för blinda i 50-talets Helsingfors. Gradvis tar hon till sig den stora stadens ljud och dofter och lär sig att beräkna avstånd utifrån antalet steg.

Fyrtio år senare flyttar Helenas brorson Tuomas söderut för att studera. Tuomas vill leva upp till familjens krav och förväntningar. Han drömmer om en egen familj, men han har också en hemlighet. I staden lär han känna sin faster på nytt. Hur är det att livet igenom känna ett utanförskap? Går det att en dag bli accepterad för den man är?

Rudberg, Denise: Simone (2017)

Fortsättning på Disa ur serien Sthlmqueens.

Simones förhållande med Christopher känns alltmer kvävande. Det som Simone först tolkade som ett charmigt bevis på kärlek blir alltmer ett kontrollerande. Som tur är har hon sina vänner Disa och Mercedes, ett kompisgäng som hängt ihop i flera år. Men att tackla både plugg, praktik och pojkvänsproblem blir för mycket, och när Simone får ett dramatiskt besked faller allt.Pleijel, Agneta: Doften av en man (2017)

I denna nya roman, som är en fortsättning på Spådomen, berättar Pleijel om den unga kvinna som hon en gång var, från 60-talet och framåt.

Hon bor i en omodern etta i Haga i Göteborg och studerar litteraturhistoria, studier som går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Romanen är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.

Roslund, Anders: En bror att dö för (2017)

Fristående fortsättning på Björndansen. Leo är fjorton år när han är den som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Han vet hur. Han ska maskera sig och begå sin första kupp. Flera år senare släpps han ut ur fängelset efter en serie bankrån. Han har ett enda mål - han ska begå det perfekta brottet. Så händer ett misstag som bjuder in kriminalkommissarie John Broncks och ändrar spelreglerna.
Thorfinn, Helena: Den som går på tigerstigar (2017)

Denna roman är en uppföljare till Innan floden tar oss.

Sofia och Janne återvänder till Dhaka efter semestern i Sverige. Ett terrorattentat har förändrat och chockat staden. När Sofia blir fast med en amerikansk kollega, Collin, i ett tigertätt träsk inser hon att hon är i fara både politiskt och privat. Dansarna Dipita och Pinky har flyttat in i rummet på garagetaket. Deras nattliga uppdrag på den närliggande militärförläggningen undgår svenskarna helt.Nya romaner

 

Nuottimäki, Petteri: En berusad björn i Bergslagen (2017)

I en centralort på landsbygden kämpar kommunalrådet Per Danielsson med kommunens ekonomi. När en film på en förmodad björn får spridning på internet invaderas staden av New Age-intresserade och hippies, som tror på ryktena att björnen är ett slags Loch Ness-odjur eller en alien. Men tänk om björnen bara är en kottplockarmaskin som den lokala uppfinnaren provkört i skogen? Den saken måste givetvis tystas ner så att inte turisterna överger orten.

Aspenström, Karin: Utan dina andetag (2017)

En roman om tvåsamhet och ensamhet, om drömmar, förväntningar och att upptäcka att livet inte blev som man tänkt sig. Evelyn tänker på sig och Erik som det perfekta paret, så jämställda och medvetna. Hon vet att de hör ihop. Innan de gifter sig och skaffar barn ska de göra den där långresan de så länge har pratat om: två månaders kringflackande i Indien. Den här resan ska bli en nystart i deras förhållande, Evelyn är övertygad om det.

Nyman, David: Nerverna – en berättelse om en familj (2017)

År 1942 i byn Vilan har Ivar Broman efter många år uppnått drömmen om en egen lanthandel. Hans hustru Ida tar hand om parets sjuårige son Harry och väntar deras andra barn. Men hon får missfall och fastnar i en djup och aggressiv psykos. När Ida blir intagen på sinnessjukhus måste Ivar till slut sälja butiken och Harry utackorderas till en släkting. Ivar lämnar allt han drömt om bakom sig. Först mer än trettio år senare återförenas far och son.

Robinson, Marilynne: Två par systrar (2016)

Systrarna Ruth och Lucille Stone bor i ett förfallet hus i Fingerbone i Idaho. Som föräldralösa har de genom åren tagits om hand av olika släktingar. Nu är de tonåringar och deras excentriska moster Sylvie har kommit tillbaka efter sexton år för att bo med dem. Ruth och Lucille väljer olika vägar för att frigöra sig.

Detta är Marilynne Robinsons debutroman och kom ut på svenska redan 1981 under titeln Systrar olika som bär.Rosnay, Tatiana de: Mocka (2017)

Frilansöversättaren Justine lever ett lugnt liv i Paris med man och två barn. Men en helt vanlig dag blir sonen Malcolm överkörd vid ett övergångsställe på väg hem från skolan och förövaren smiter från olycksplatsen i sin mockafärgade Mercedes. Sonen ligger i koma medan polisutredningen stannar upp. Justine bestämmer sig då för att inleda sina egna efterforskningar och försöka spåra upp den skyldige. Hon måste få veta sanningen - till varje pris.

Schwitter, Monique: Det ena i det andra (2017)

När hennes man Philipp sitter och läser sina mejl får hon plötsligt lust att leta efter sin första pojkvän Peter på internet. Efter att ha arbetat som skådespelare och dramatiker vill hon nu utforska sitt eget liv. Fram träder tolv män hon har mött. Sökandet formar sig till en berättelse om nuet och det förflutna, som till sist är oupplösliga. Kärleken kommer och går, den ena kärleken glider in i den andra och de lever inuti varandraSimonsson, Helen: Sommaren före kriget (2017)

Sommaren 1914 anländer den unga latinläraren Beatrice Nash till den lilla staden Rye i East Sussex. Hon är fritänkande, självständig och smart - något som inte uppskattas av invånarna i det konservativa samhället. Familjen Kent med matriarken Agatha blir ett starkt stöd för Beatrice, som sörjer sin fars bortgång. Medan Beatrice försöker finna sin plats i småstaden blir läget i världen alltmer instabilt, kriget rycker närmare.

Spielman, Lori Nelson: Älska, glömma och förlåta (2017)

Så kallade förlåtelsestenar skickas med ett kedjebrev med uppmaningen att förlåta och därefter be om förlåtelse. Hannah Farr, populär programledare i New Orleans, har gömt undan sina stenar och hållit tyst om sitt förflutna. Men en dag berättar hon i sin tv-show om åratal av svåra konflikter med sin mamma. När Hannah kan se klarare på vad som hänt i det förflutna inser hon att den sanning hon klamrat sig fast vid sedan hon var ung inte stämmer.

Sundqvist, Christel: Vonne och Marie (2016)

Marie borde vara lycklig. Hon är mamma och hustru och snart ska hon doktorera. I släkten finns sorg och missbruk. Kan problem vara ärftliga? Psykologen säger: ”Barn tar över sina föräldrars sorg. Du bär din pappas och mammas sorg. Din dotter Ronja bär din”…


Elfberg

Nya fackböcker

 

Larsdotter, Anna: Kvinnor i strid (2016)

I alla tider har kvinnor på olika sätt deltagit i krig, från 1600-tal till 1900-tal. I denna bok skildras kvinnornas många olika roller; som soldater, piloter, prickskyttar, vårdpersonal eller delar av trossen. En del kvinnor förklädde sig till män för att kunna delta i strid. Vissa sökte på så vis sin försörjning, medan andra ville ha frihet och äventyr.

Boken visar att kvinnor alltid har varit en naturlig del av kriget, inte minst vid fronten. I traditionell militärhistoria är kvinnor ofta osynliga – i traditionell kvinnohistoria har det regelrätta kriget sällan någon plats. Begrepp krig och kvinnor tycks helt enkelt inte höra ihop?!

Ohlsson, Birgitta: Duktiga flickors revansch (2017)

Ibland framförs åsikten att kvinnor ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själva. Men med flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggörs klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar Birgitta Ohlsson att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna ge kraft och frihet, vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Lichtblau, Eric: Min granne nazisten – hur Hitlers hantlangare fick en fristad i USA (2016).

Författaren har skrivit en väldokumenterad och skrämmande bok om Hitlers hantlangare som fick en fristad i USA. I samma ögonblick som andra världskriget avslutades inleddes ett kallt krig mellan USA och Sovjetunionen. USA rustade med CIA och FBI. Antikommunismen florerade i landet och nazistiska krigsförbrytare blev snabbt viktiga medarbetare. Som belöning väntade förlåtelse för gamla synder, amerikanskt medborgarskap och en bekväm tillvaro i det nya landet!

Faludi, Susan: Mörkrummet (2017)

En sommardag 2004 får Susan Faludi ett meddelande, efter många år, från sin 76-årige pappa. Numera lever han som kvinna efter en könskorrigering under namnet Stefanie. Relationen till fadern var under uppväxten i högsta grad problematisk, men trots detta beslutar hon sig för att resa till Budapest för att möta, ja vad? Under sin resa undersöker hon Stefanies olika identiteter; den judiske pojken i andra världskrigets Budapest, äventyraren i Amazonas och den amerikanske familjefadern. En fråga som ställs; är identitet något du kan välja, eller det enda du inte kan undkomma?

Susan Faludi är tidigare känd för sina uppmärksammade böcker; Backlash – kriget mot kvinnorna (1992) och Ställd - förräderiet mot mannen (2000).


Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!