Publicerad: 19 maj 2016 16.31

Bibliotekets nyhetsbrev, Maj 2016

Publicerad: 19 maj 2016 klockan 16.31

I månadens nyhetsbrev:

Bibliotekets öppettider i sommar. Jeanette Wintersons nya roman presenteras samt klassikern Lärkan av Kosztolanyi.  En artikel i Biblioteket i Fokus ger tips på besök i författarhem.Avslutningsvis lite nya böcker.

Bibliotekets öppettider 1 juni – 31 augusti:


Måndag-Torsdag: 10.00-18.00, Fredag: 10.00-17.00. Lördag: Stängt.

Passa på att låna många böcker under sommaren:

Sommarlånetid: 1 juni – 31 augusti.

 

Gäller ej ny skönlitteratur och resehandböcker.

Sommarboken för barn startar onsdag den 22 juni, klockan 14.00. Första gången vid församlingshemmet, v.26-28 på biblioteket.

 

Winterson, Jeanette: Tidsklyftan (2016)


I år är det 400 år sedan William Shakespeare avled, den 23 april 1616. För att uppmärksamma detta har flera brittiska författare fått i uppdrag att skriva en ny text utifrån någon av Shakespeares pjäser.

Jeanette Winterson har valt En vintersaga från 1611. Hon följer troget handlingen i Shakespears´ pjäs, men förlägger handlingen i sin roman till modern tid – till finanskrisens London och den fiktiva platsen New Bohemia i USA. Här liksom hos Shakespeare träder människans eviga förslagare fram, i form av hämnd och svartsjuka, men också förlåtelse.

Leo, som är en stenrik företagsmagnat i London, tror att hustrun bedrar honom med bäste vännen Xeno och att barnet hon föder inte är hans. Han ser till att den nyfödda flickan Perdita försvinner och får växa upp hos Shep i USA. Hon är helt okunnig om sin bakgrund när Xenos´ son 16 år senare uppmärksammar hennes skönhet. Frågan är om förlåtelse kan överbrygga tidens djupa klyfta?

Jeanette Winterson har själv växt upp i en adoptivfamilj och har ett livslångt och innerligt förhållande till Shakespeares pjäs En vintersaga. Den handlar om ett förlorat barn, som växer upp i ”fel” familj. Hon känner igen sig i det övergivna barnet. Det handlar också om förlåtelse, om en andra chans och att livet går att förändra.

Läs även till exempel: Det finns annan frukt än apelsiner (1990), Varför vara lycklig när du kan vara normal (2012), Skymningsporten (2015).


Biblioteket i Fokus


Bibliotekstidskriften Bif:en har kommit ut med ett nytt gratisnummer. En artikel handlar om att resa i kända författares fotspår. Tio författare har valts ut och vill man inte resa till Moskva eller Florens – kanske ett besök i våra grannländer Norge och Danmark inte känns så långt borta.

I Hörsholm, ca två mil norr om Köpenhamn, ligger Rungstedlund, som är Karen Blixens födelsehem. Sedan 1991 är detta ett museum. Karin Blixen (1885-1962) bodde här under de sista 30 åren av sitt liv och huset och trädgården ser ut precis som då.

Läs gärna: Den afrikanska farmen (sv.1955). Många böcker är skrivna om henne; Thurman, J.; Karen Blixen – ett diktarliv (1985), Selborn, C.; Karen Blixen – hennes liv i bilder (1986).

I Oslo kan du besöka Ibsen-muséet på hörnet av Henrik Ibsens gate. Muséet har en omfattande utställning om hans liv och verk. Hemmet har återskapats med originalmöbler, färgsättning och dekor och ser ut som när Ibsen och hans hustru levde där under de sista elva åren av författarens liv. Du kan också promenera i Ibsens fotspår och följa samma väg som han gick under ett tiotal år, punktlig som en klocka. Promenaden avslutades på Grand Café vid exakt samma tid varje dag.

 

Kosztolányi, Dezső: Lärkan


Dezsö Kosztolányi (1885-1936) räknas som en av Ungerns främsta författare, lyriker och översättare.

Romanen Lärkan publicerades 1924, men kom ut först 2015 på svenska i översättning av Maria Ortman.

Det är en gripande roman med handlingen förlagd till en dammig småstad i Ungern år 1899. Fredagen den 1 september reser paret Vaykas vuxna dotter till släktingar på landet. Hon kallas Lärkan eftersom hon som barn tyckte om att sjunga. Nu är hon 35 år, hemmadotter och så ful att ingen vill ha henne. Fadern skäms över att han skäms för sin fula dotter och för att dölja detta älskar han henne förbehållslöst.

Lärkan tar hand om hemmet och de gamla föräldrarna och under den vecka hon skall vara borta märks hur beroende de har blivit av henne, på gott och ont. Hur ska de nu klara sig när Lärkan inte är hemma och lagar mat åt dem. Det bestäms att de skall äta på restaurangen Kungen av Ungern, trots att de vet (Lärkan säger) att restaurangmaten inte är god. Men det är tvärtom, maten är mycket god, inte minst vaniljnudlarna!

Paret Vaykas träffar gamla vänner som de inte sett på flera år, de går på teater och har mycket roligt. Mamma börjar spela piano, besöker gamla väninnor och köper en handväska av krokodilskinn. De lever helt enkelt upp och ser yngre ut än tidigare. Efter en middag på hotellet med mycket sprit blir pappa Vaykas rejält berusad, är det i ruset han inser sanningen om sina känslor för sin dotter?

Lärkan har bestämt att de måste leva sparsamt och att tulla på hemgiften är det inte tal om. Innan hon reser gömmer hon nyckeln till skafferiet. Under många år har de tre levt ett tillbakadraget liv och inte unnat sig mycket. Beror detta på att Lärkan inte tycker om att bli sedd, alltid känner sig förbigången och negligerad på grund av sin fulhet?

Lärkan är tillbaka i hemmet. Smärtsamt ser hon tillbaka på sin vecka på landet. Här vill ingen egentligen veta av henne, släktingarna ledsnar snart på henne och i brevet hon har skickat hem berättar hon inte sanningen. Framtiden oroar henne, vad händer när de gamla föräldrarna är borta, vart ska hon då ta vägen?

 

McCall-Smith, Alexander: Kvinnan som gick i solskenet (2016)

 

Affärerna går trögt på Damernas detektivbyrå. Grace Makutsi övertalar Precious Ramotswe att ta semester, hennes första någonsin. Mma Ramotswe ger sig motvilligt iväg. Oron får övertaget när hon får veta att Mma Makutsi har tagit sig an ett nytt och komplicerat fall. En ansedd hjälte från Botswana får sitt goda rykte ifrågasatt efter sin död och nu vill systern rentvå hans namn.

Oswald, James: Bödelns sång (2016)

Det ser ut som ett självmord när en ung man hittas hängd i sitt hem i Edinburgh. Men kommissarie Tony McLean blir förbryllad av det egendomliga självmordsbrevet. En andra hängd man och ytterligare ett underligt meddelande pekar mot ett olycksbådande mönster. McLean kämpar med att försöka länka de två självmorden till varandra. Ett tredje självmord övertygar honom att det ligger ont uppsåt bakom.

Läs även: Flickoffret (2014).


Morton, Kate: Huset vid sjön (2016)


År 1933 är Alice Edevane en begåvad sextonåring med författardrömmar. Från familjens lantgods i Cornwall försvinner den elva månader gamle Theo efter den årliga midsommarfesten. Tragedin splittrar familjen för all framtid. Sjuttio år senare anländer Sadie Sparrow till sin morfars gamla stuga i Cornwall för en påtvingad semester från sitt arbete som polis i London. När hon hör talas om pojken som en gång försvann, börjar hon gräva i historien.

Pröva och läs boken på engelska: The Lake house (2015)

Läs även: Den glömda trädgården (2009), En välbevarad hemlighet (2013).

Ernestam, Maria: Den sårade pianisten (2016)

Veronica och Marieke har varit vänner sedan barndomen. När Veronicas moster Klara dör sätts en händelsekejda igång som förändrar vänskapen i grunden. Tillsammans lämnar de Sverige för att resa i Klaras fotspår, till Langkawi och San Fransisco. Under resan upptäcker de nya sidor hos mostern, men också hos sig själva.

 

Rogan, Charlott: Det enda rätta (2016)

En dag råkar Maggie Rayburn, på ren impuls, stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. När upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas tvingas hon, av de hon trodde var sina vänner, att välja: sanningen eller dem. Samtidigt i Irak har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order med dödlig utgång. Men hans önskan att åtgärda misstaget verkar kunna leda till än mer katastrofala effekter.

Läs även: Livbåten (2015).

Montmar, Lilian O: Det är vår och jag lever ännu (2016)

Författaren skildrar i sin bok kända och okända personers minnen av krigsfångarnas situation under Första och Andra världskriget. Hon berättar om bland andra Florence Nightingale och Elsa Brändström.

 

Spielman, Lori Nelson: Det kommer alltid en ny himmel (2016)


Elizabeth är döende. Hon vet att hennes 34-åriga dotter Brett inte är lycklig trots ett på ytan perfekt liv. I sitt testamente har Elizabeth lagt en lapp med en lista över de livsmål Brett skrev ner som tonåring. Nu ber hon dottern att försöka uppnå dem. Det är allt från att bli förälskad och skaffa barn till att arbeta som lärare och lappa ihop förhållandet med pappan. Vägen till att bocka av listan visar sig vara lång och oförutsägbar.Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!