Publicerad 28 maj 2015 klockan 12.05.

Bibliotekets nyhetsbrev, maj 2015

Publicerad: 28 maj 2015 klockan 12.05

I månadens nyhetsbrev: 

Läs om trevliga utflyktsmål. Författarna Sarah Waters och Lionel Shriver presenteras. Dessutom kommer tips på lite nya böcker. Avslutningsvis förslag på två "västgötaböcker".

Tips på lite utflyktsmål nära eller lite längre bort:

El-Mochantaf, C: En kopp kaffe på Nordpolen (2014)

Att fika är mycket svenskt. Ordet har funnits i svenska ordböcker sedan 1910, men ursprunget är oklart. Enligt språkprofessor L-G Andersson bildades verbet fika ursprungligen genom ordet ”kaffi”, en sidoform till ”kaffe”. Men fler tolkningar av ordet finns. Boken innehåller historik och många recept. Recepten härstammar från farmor Svea Larsson. Idag driver tredje generationen konditoriet, vars namn kommer från S A Andrées överraskande ballonglandning i Vara 1894. Konditoriet startades redan 1903 av systrarna Alma och Alvida Jansson. Enligt pastor Tomas Sjödin är ett ”fikastopp” här väl värt en liten omväg.

Arvidsson, Bengt/Svenson Jan: Vägar värd en omväg – Bergslagen (2014)

Författarna har sökt vackra, krokiga, smala, men alltid asfalterade vägar för den resenär som vill söka sig bortom de stora riksvägarna. Detta är en 85 mil lång resa genom ett vackert, spännande och fantastiskt Bergslagen fullt med kulturminnen, industriminnen, byar, muséer och gamla gårdar och inte minst operascenen ”Operan på skäret” – som är ett ombyggt gammalt virkesmagasin. www.operapaskaret.se.

Skagegård, Lars-Åke: Litterära städer (2010)

Gillar du att följa i författares fotspår är detta en guldgruva. Boken innehåller en litterär rundresa till trettiotvå svenska städer.

Vandringar – böcker för en aktiv semester

Flera böcker om vandringsturer finns för många olika platser i Sverige; Siljansbygden, Sälenfjällen, Halland, Gotland, Bohuslän, Vänerland med flera. Det finns också en trevlig bok om vandringsturer på Bornholm.

Sarah Waters

I senaste numret av tidskriften Biblioteket i Fokus finns en artikel om författaren Sarah Waters, född 1966 i kustsamhället Neyland i Wales.

Inklusive den senaste romanen Hyresgästerna finns nu sex översatta böcker till svenska. I en tidigare roman Kyssa sammet (2004) skildras lesbisk kärlek under den viktorianska eran i England och blev särskilt uppmärksammad i dessa kretsar.

För den stora publiken blev Waters populär med romanen Ficktjuven (2003). Handlingen utspelas på 1860-talet och Susan Trinder växer upp hos en hälarfamilj i London. Hon engageras av en herre som kallas Gentleman för att ta arbete som kammarjungfru hos Maud Lilly, en ung arvtagerska, och bereda väg för Gentleman som avser att gifta sig med Maud.

Hyresgästerna (2015)

Vi förflyttas till London år 1922. Kriget har förändrat allt och svept med sig en hel generation av pojkar och män. De kvinnor som nu måste leva vidare gör det i en förändrad värld, men en värld som också erbjuder nya möjligheter. I ett stort hus i en förnäm Londonförort bor Frances Wray tillsammans med sin mor. Deras liv har förändrats dramatiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter tvungna att ta emot hyresgäster. Ett ungt par, tjänstemannen Leonard Barber och hans fru Lilian, flyttar in. De för in den nya världen i huset med sociala spänningar som följd. Frances, som är en ung kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian. Nu påbörjas ett kammarspel som ska explodera och vars konsekvenser man bara kan ana.

Läs även: Livstråden (2001), Nattvakten (2007), Främlingen ihuset (2010).

Sarah Waters bor i London med sin ”domestic partner” och älskar att promenera i London. Här finns alltid något nytt att se. Hon ägnar mycket tid åt att göra research till sina böcker, Researchen gör hon gärna på biblioteket, här finns det mesta hon behöver och hon gillar atomsfären.

Shriver, Lionel (1957- )

Margaret Ann bytte tidigt sitt namn till Lionel – hon tyckte att ett manligt förnamn helt enkelt lät bättre och gav mer ”status”.

Lionel Shriver är född i USA, men har irländskt påbrå. Fadern var frikyrkopräst. Lionel är berest och har även bott länge i Nairobi, Bangkok och Belfast.

Det är med sin sjunde roman Vi måste prata om Kevin (2006), som hon fick sitt stora genombrott. I boken ifrågasätts den villkorslösa moderskärleken och bilden av barn som goda varelser. Eva skildrar i brev sin ovilja att avstå från karriären för att föda ett barn. Hon känner mest likgiltighet inför den nyfödde sonen Kevin. När pojken växer upp utvecklas han till ett grymt och elakt barn, som kulminerar när Kevin, som 16-åring, dödar nio personer på sin skola. Eva har länge känt på sig att något är fel och försökt diskutera frågan med sin man och andra i sin omgivning. Ingen har velat lyssna.

I Shrivers nya roman Store bror från 2015 möter vi två syskon, Pandora och Edison, som inte sett varandra på länge. Pandora blir chockad när hon får se sin kraftigt överviktige storebror. Edison har varit en framgångsrik jazzpianist, men nu lever han mest för att laga mat och hetsäta. Pandora vill hjälpa sin bror, men hamnar till slut i konflikt med maken. Konflikten trappas upp och leder till att hon ställs inför ett ultimatum; äktenskapet eller brodern.

I romanen tar Shriver upp den kroppsfixering som finns i samhället och att ”stora” människor ofta är mindre värda i andras ögon.

Nyheter:

Antti, Gerda: Livet omkring (2015)

Denna bok kallar hon en ”funderingsbok” och innehåller betraktelser över det ”begripliga” livet såsom naturen, djuren, människor hon möter, om den livgivande kärleken, om att åldras och om den ”obevekliga” döden.

Paborn, Sara: En eller annan väg (2015)

Storasyster Marissa är äventyrlig, mystisk och utmanande. Hon är sådan som Frida inte vågar vara själv. En dag kommer Marissa plötsligt tillbaka till deras barndomshem efter en lång utlandsvistelse. Nu lockar hon med Frida på en äventyrlig resa i Europa. Det handlar också om att söka efter det som man kanske redan har inom sig.

Marklund, Liza: Järnblod (leverans juni 2015)

Annika Bengtssons syster Birgitta är försvunnen. I ett sms ber hon Annika om hjälp. Ett mirakel behövs om inte chefredaktör Anders Schyman ska gå till historien som den som tvingades lägga ner den svenska journalistiken. Samtidigt pågår en rättegång om ett bestialiskt mord på en uteliggare.

Mannheimer, Anna: Mitt liv som gift (2015)

Efter tio års äktenskap med Peter Apelgren skildrar Anna Mannheimer det äktenskapliga vardagslivet. Hon visar att det krävs en hel del humor och självdistans för att få en relation att hålla i längden.

Mankell, Henning: Svenska gummistövlar (2015)

Fristående forts. på Italienska skor. Den pensionerade läkaren Fredrik Welin, som bor på en skärgårdsö, vaknar av att hans hus står i lågor. Han hinner ut med två vänstergummistövlar på fötterna. En husvagn på ön blir hans bostad tills vidare. Två kvinnor dyker upp som kommer att skaka om Fredriks liv mer än han någonsin trott.

Janouch, Katarina: Barfotaflickan (2015)

En ny bok om barnmorskan Cecilia Lund. En natt föder en papperslös kvinna en pojke på förlossningen. Dagen efter är hon spårlöst försvunnen, men har lämnat babyn kvar. Samtidigt sker dramatiska saker i Cecilias familj.

Hagberg, Mattias: De användbara (2015)

År 1938 blir den unge läkaren Ludwig Malmström kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtland för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna. Han är lockad av tidens stora idéer, men hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.

Dahlin, Doris: Himlen bar inga moln (2015)

Den framgångsrika författaren Maria återvänder till hemstaden och barndomsvännen Britt-Inger. Maria lever ett tryggt liv med sina böcker, mannen Peter och hans son. Britt-Inger har det precis tvärt om. Hennes dotter Tove har dragit sig in i ett mörker. Hon ber Maria om hjälp. Men mötet och minnena blir inte som de tänkt sig.

Årets ”Västgötabok”

Varje år delar Föreningen för Västgötalitteratur ut ett diplom till ”årets västgötabok”.

I år fick författaren och tecknaren Christina Jonsson utmärkelsen för boken Badgäster och bedragare – ett tecknat mysterium från Hjo.

I förordet skriver författaren: ”Det började med min lust att göra en tecknad tidsresa till min hemstad för 100 år sedan”.

Boken är mycket vältecknad, människor, kläder och miljöer är väl skildrade. Den unga Signe Modin reser till badkuranstalten i Hjo för att bota sin hosta. Här möter hon en gammal vän, journalisten Martin Lööw. Under hennes vistelse där inträffar flera underliga stölder och även ett mystiskt dödsfall. Signe och Martin blir ”detektiver” och försöker finna den skyldige. Boken har ett öppet slut, en fortsättning anas…

Se föreningens hemsida: www.vastgotalitteratur.nu.

Jan-Erik Ullström: ”Frid & Fröjd – ett lustspel i tre akter”

(2014).

Detta är ännu en trevlig "västgötabok" fylld av humor och igenkännande.

Det var en sjukhusvistelse som blev startskottet för Ullströms författande.

Här berättar han om ”Byatorp”, en påhitte-plats, där han placerat ett antal människor som vi kanske alla har mött under vår uppväxt. ”Jag ville hylla den generation som såg till att min uppväxt blev rolig och lärorik. De som byggde bygden och berättade sina anekdoter utan censur och pardon”.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!