Publicerad 26 maj 2014 klockan 21.34.

Bibliotekets nyhetsbrev, maj 2014

Publicerad: 26 maj 2014 klockan 21.34

I månadens nyhetsbrev: 

Bokpratskväll på Biblioteket, Sommarlån, Lättläst i sommar, Elsie Johanssons Sagas bok. Vi tar även upp inför sommaren tips på deckare och faktaböcker. Samt vår kulturlunch om ”fula ord”.

Välkomna till biblioteket – tips på sommarläsning


Måndag den 9 juni klockan 19.00

Bibliotekspersonalen ger boktips tillsammans med en hemlig gäst.

Dessutom quiz och något till livs!

Fri entré

Välkomna!

Sommarlån!

Lyssna gärna på Lundströms bokradio på lördag morgon kl 08.05 eller på reprisen på måndag kväll 18.15. Du kan lyssna på äldre program på www.sr.se.  

I programmet har programledaren tipsat om lite ”sommarkanon”: Magorian: Godnatt Mister Tom och Thomas Mann: Bergtagen. Just nu läser ”bokcirkeln”: Hundra år avensamhet av nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez, som avled tidigare i år.

Lättläst i sommar:

Moyes: Livet efter dig (2012)

Lou Clark bor fortfarande hemma och försörjer föräldrarna med sitt servitrisjobb. Längre än så sträcker sig inte hennes ambitioner. När hon blir arbetslös tar hon, i brist på andra jobb, anställning som personlig assistent åt den totalförlamade Will Traynor. Olyckan förändrade hela hans liv. Han är inte längre den framgångsrike aktiemäklaren med vacker fästmö, utan ett ”paket” helt beroende av andra. Will´s liv är verkligen glädjelöst och han vet exakt hur han skall få slut på det, något som Lou tänker förhindra. Ingen av dem vet att deras liv under tiden kommer att förändras.  

Boken påminner om biografin och filmen En oväntad vänskap av Abdel Sellou. Den handlar om invalidiserad man som får en ny personlig assistent. Oväntad vänskap uppstår mellan dessa två helt olika män till fromma för dem båda. Film och bok finns att låna på biblioteket.

Moyes: Sophies historia, 2013

Två kvinnor, skilda av nästan ett sekel, är beredda att slåss för det de älskar mest.

I Frankrike, under första världskriget, driver Sophie och hennes syster familjehotellet medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på ett porträtt av Sophie föds en besatthet som tvingar Sophie till ett ödesdigert beslut.

2006hängerSophies porträtt hemma hos Liv Halston i London. Porträttet är en gåva från hennes make innan hans plötsliga död. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att återigen vända upp och ner på Livs tillvaro.

Läs även till exempel; Brudskeppet (2006) och Sista brevet från din älskade (2014).

Jewell, Lisa: Fågelburen (2013)

I ett underbart vackert gammalt hus i en pittoresk by växer de fyra syskonen Bird upp. Idyllen är total. Men en påskhelg drabbas familjen av en tragedi, som skiljer dem åt. Under åren som går har syskonen mycket liten kontakt med varandra. Men något inträffar som gör att de alla återvänder hem till huset där de växte upp och till händelserna den dramatiska påsken.

Fågelburen är en varm och charmig familjesaga med en rejäl dos svärta i botten.

Klougart, Josefine: En av oss sover (2014)

Omtalad dansk roman om en ung kvinna som återvänder hem för att vara nära sin svårt sjuka mor. Bakom sig har hon den stora kärleken, den som aldrig skulle ta slut. I barndomens landskap söker hon försonas med det hon är på väg att mista och det som redan gått förlorat.

Elsie Johansson är aktuell med en rykande färsk roman; Sagas bok : en trovärdig historia

På bodelningsdagen, den 27 september 1971, ska Sagas avlidna mammas fattiga bohag fördelas mellan sju barn. Saga är sladdungen i familjen och flyttades som tonårig till en överklassfamilj på Östermalm. Hon har fått en helt annan uppfostran än syskonen och är nu en framgångsrik journalist på ett veckomagasin. I kammaren bakom köket finns den gamla nötta spegeln kvar och här möter hon plötsligt sig själv som barn, som tonåring och som vuxen. De ”tre ögonparen” är fyllda av frågor och gåtorna är många. Finns det någon försoning i gåtornas svar?

Sommartid = Deckartid

Stieg Trenter anses var den svenska detektivromanens för gångsgestalt. Han prisas för sin miljöskildring av ett svunnet Stockholm, för sina intriger och för en rapp dialog. Däremot fick han kritik för sina klichéartade person-teckningar särskilt av unga kvinnor.

Han debuterade 1943 med deckaren ”Ingen kan hejda döden”. I stort sett alla Stieg Trenters böcker finns på biblioteket och även som nedladdningsbara e-böcker.

Prova gärna Farlig fåfänga (1944), Idag röd.. (1945) eller Tragiskt telegram (1947). Den sista romanen Rosenkavaljeren (1967) var nyss påbörjad när Stieg Trenter avled. Boken färdigställdes av hustrun Ulla Trenter, som fortsatte att skriva om Harry Friberg och Vesper Johnson.

De brittiska deckarförfattarna är många och mycket bra. Här kommer några förslag:  Stephen Booth, Agatha Christie, Ann Cleeves, Reginald Hill, P D James, Val McDermid, Elly McGriffiths, David Peace, Ian Rankin, Ruth Rendell, Peter Robinson.

Flera av de svenska deckardrottningarna är aktuella med nya böcker;

Kristina Appelqvist:  Minns mig som en ängel

Marie Jungstedt:      Den man älskar

Anna Jansson:         Skymningens barfotabarn

Viveca Sten:            I maktens skugga

Varför inte testa några av deras äldre böcker...


Kulturlunch om ”fula ord”

I femte upplagan av ”Stora fula ordboken”, samsas mer än 18 000 ord som på något sätt, under någon tid betraktats som fula eller tabu. Med engagerande anekdoter och upplysande exempel berättade Bengt Dagrin om de fula ordens vara eller inte vara. Varför betraktas de som fula? Är det något i orden eller är det människorna som har orsakat fulheten? Ord som idag känns helt neutrala var i början av förra seklet skällsord eller förbjudna att uttala. ”Fula” ord kan genom användning ”tvättas rena” och tas med i Svenska Akademiens ordlista.

Intressanta faktaböcker:

Sten Bergman: Kamatjaka, Kurilerna, Korea och Nya Guinea (2013)

Jens Sucksdorff berättar i denna bok om sin morfar, Sten Bergman, en av Sveriges sista upptäcktsresande. Sten Bergmans hela bildmaterial donerades till Etnografiska muséet med förbehållet att Jens i framtiden skulle få använda materialet till en bok. Boken är nu verklighet och återger det bästa och mest intressanta från samtliga Sten Bergmans resor. Bland textförfattarna återfinns Lena Haglund, som är välkänd från Go´kvälls resereportage.

TV-serien Svenska Hem bygger på verkligheten. I början av 1900-talet tröttnade en handfull Stockholmskvinnor på den snuskiga och dyra maten hos handlarna. Under ledning av Anna Whitlock, förlagan till Fröken Friman, startades en kooperativ affär där de kunde lita på varorna. Butiken ägdes av medlemmarna och bara kvinnor fick handla där. Det blev en kamp. För hur gör kvinnor som varken har arbete, rösträtt eller egna pengar att bestämma över? Dessutom får de alla de manliga handlarna emot sig. Många av den tidens kända kvinnor var med; Ellen Key, Selma Lagerlöf och Elin Wägner. Efter 10 år fanns fem butiker och 3.000 medlemmar. 1916 slogs Svenska Hem ihop med det nybildade Konsum Stockholm. Efter några år var butikerna borta eller hade bytt namn och de kvinnliga butiksföreståndarna var utbytta mot män. Kvinnornas pionjärinsats glömdes och begravdes i KF:s arkiv!.

Diskussionerna om god mathållning och god djurhållning fortsätter än idag!

Trevlig lässommar önskar personalen!

Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!