Publicerad 31 maj 2013 klockan 11.48.

Bibliotekets nyhetsbrev maj 2013

Publicerad: 31 maj 2013klockan 11.48

Detta numret handlar om resor, yttre och inre resor både i geografin och i fantasin.

Den underbara resan

”Det var en gång en pojke”. Med hjälp av sagans formel börjar Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907).

Men boken är inte bara fantasi utan i högsta grad en realistisk berättelse. Boken beställdes av Sveriges folkskollärarförening som ny läsebok för folkskolans barn. Avsikten vara att skildra fosterlandets natur, kultur och historia. Uppdraget att skriva den nya läseboken gick till Selma Lagerlöf, utbildad lärarinna och Sveriges främsta författare. Selma Lagerlöf var inte intresserad av att skriva en bok som torrt skildrar landskap för landskap. Hon ville förmedla kunskap på ett pedagogiskt roande sätt och i boken möts saga och realism i en lyckosam symbios. För att hålla ihop boken skapade hon en ramberättelse med en pojke, som barnen kunde identifiera sig med. Men Nils Holgersson beskrivs i bokens början som lat och elak och kan knappast anses vara en bra förebild för det uppväxande släktet. I första kapitlet blir Nils förvandlad till en tummetott av gårdstomten. Förvandlingen skärper hans sinnen, han kan förstå djurens tal och han kan se i mörker. Gårdens djur är inte nådiga mot Nils i hans nya skepnad. De går till attack mot Nils för alla hans elakheter -  inte minst mot far och mor.

Det är vår i Skåne och över gården flyger vildgässen på sin väg till Lappland. Den tame Mårten gåskarl lockas av vildgässens rop och lyfter för att följa dem. När Tummetott försöker hålla kvar Mårten inträffar det oerhörda. Han följer, mot sin vilja, med upp i luften – och nu börjar resan – äventyret ut i den stora farliga världen. Tummetott och Mårten gåskarl inser snart sitt misstag, de är inte välkomna hos vildgässen. Nu börjar en kamp för att överleva, för inte kan de återvända hem, det vore bra ”skämmigt”. Tummetott och Mårten gåskarl ger varandra ett löfte. De ska hjälpa varandra och göra allt för att bli accepterade av vildgässen och den respektingivande ledargåsen Akka. Glädjen är stor när de upptas som fullgoda reskamrater i gåsflocken.  Under resans gång får Tummetott och Mårten gåskarl uppleva många äventyr och de får lära sig mycket om landet de flyger över. För att få ett markperspektiv införs de två vandrande barnen Åsa gåsapiga och lille Mats i berättelsen. I kapitlen varvas fakta med sagor och sägner och varje landskap beskrivs utifrån sitt mest framträdande drag. I kapitlet om Skåne skildras t ex herrgårdar och slott.

Selma Lagerlöf beskriver landet som präktigt och märkvärdigt och människorna är arbetsamma – överallt sjuder det av liv och framtidstro – ett land att vara stolt över. Men hon väjer inte för att berätta om svåra saker som tuberkulos, emigration och fattigdom.

Förutom att vara en geografibok om Sverige är det också en skildring av en inre resa – om en ung människas uppvaknande och utveckling. När Tummetott så småningom återvänder hem är han förändrad. Han har lärt sig att man inte får svika en vän, aldrig överge en nödställd och aldrig bryta ett löfte. Att leva efter dessa krav kräver mod och Nils har utvecklats till en hjälte, en hjälpare, och vågar sig på de svåraste uppgifter.

Skildringen av Nils utveckling är troligtvis orsaken till att boken har blivit en klassiker och översatts till många andra språk.

Västanå Teater spelar Nils Holgersson i sommar i Berättarladan i Sunne. Västanå teaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

”Den längsta resan är resan inåt”!

Pilgrimsvandringar ligger i tiden. I den stressade värld vi lever i kan det vara upplyftande att ta fram staven och ge sig ut på en vandring. Man behöver verkligen inte bege sig ända ner till Spanien och vandra på ”Caminon” (= vägen) till Santiago de Compostela. Pilgrimsleder finns runt om i Sverige och inte minst här i Skaraborg. Är du ändå nyfiken på Spanien finns flera böcker att låna:

Folkegård, J: Vägen till Santiago de Compostela, 2006.

Fredriksson, K: El Camino - historia och legender kring pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, 2011.

Mokvist, Å. El Camino - pilgrimsvandring till Santiago de Compostela, 2008.                                                                                            

 Paulrud, Anders: Kärleken till Sofia Karlsson, 2005.

En man hoppas finna den kvinna, Sofia Karlsson, som han har haft en passionerad kärlekshistoria med och som övergivit honom. När han nu vandrar längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela, känner han åter sorgen från barndomen. Han blev bortlämnad som barn och adoptivmamman övergav honom när han blev vuxen.

Sjödin, Agneta: En kvinnas resa, 2007.

Maria är en sökare. Hon döljer sin dåliga självkänsla, sin oro och förtränger upplevelser som hon inte orkar konfrontera. Hon söker bekräftelse, förälskelser och passion, men finner aldrig lyckan. Hur ska hon leva för att finna harmoni? Hon får rådet att vandra längs El Camino, för att finna svaren på sina frågor.

 Upptäcktsfärder utöver det vanliga

För den som söker ovanliga resmål kan Fredrik Sörenssons Svenskens guide till planeten vara just en sådan bok som kan ge inspiration till den reslystne. Det är genom författarens egna upplevelser från världsomspännande resor läsaren får ta del av restips, historia, politik och kultur. Boken är rikt illustrerad med vackra färgbilder från tio platser världen runt.

Kryddsafari på ön Zanzibar utanför Afrikas östkust, Potalapalatset (Dalai lamas forna bostad) i Tibet och historiska promenader längs paradgatorna i Berlin avslöjar bokens bredd och spännande material.

Här några boktips för familjen som planerar storstadssemester i sommar

Att resa är att leva

Bedoire, F: Svenska slott och herrgårdar – en historisk reseguide. 2006.

En guide till de 250 viktigaste slotten och herrgårdarna i Sverige.

Björk, M: Lata strövtåg – England, Frankrike, Italien.

Författaren bjuder på 30 lätta vandringar och promenader i härlig natur på bekvämt flygavstånd från storstäder som London, Paris, Nice m fl.

Bruaset, O: Där ingen skulle tro att någon kunde bo. 2012.

Femton olika platser i Norge får besök av författaren och skildras kärleksfullt. Med denna bok reser man nog bäst hemma i fåtöljen.

Engstedt, P: Kloster – vistelser i stilla rum. 2008.

Annorlunda boende i kloster i Sverige och på kontinenten.

Hässler, L: Med båt genom Europas kanaler - Rhen, Donau och Rhône. 2010.

”Boken är en kombinerad rese- och seglingsbeskrivning om hamnar, distanser, kanaler och floder samt bakgrundshistoria om platserna vi besökte”.

Kullberg, F: Retro Stockholm. 2013.

En lite annorlunda resehandbok om Stockholm, en stad som visar sig vara ”förvånadsvärt välförsedd med charmiga, autentiska och ofta egendomliga tidsfickor från förr”, t ex Konditori Valand, restaurang Blå Porten och Bageriet Bulleboden.

Kullberg,F: Sveriges 100 märkligaste sevärdheter. 2010.

I vårt land finns udda platser, mer eller mindre välkända. Från våra trakter återfinns bl a Hindens rev, Karlsborgs fästning och färjan Lina i Töreboda. 

Klingmark, E: Värt en omväg – vägvisare till 30 kulturminnen i Sverige. 2002.

Följ med på en resa i tid och rum och fånga upp glimtar av den svenska historien.

Ottosson,M: Upplev Sverige – en guide till upplevelser i hela landet. 2010.

Skagegård, L-Å: Litterära städer – litterär rundresa till trettiotvå svenska städer. 2010.

Från Ystad med Kurt Wallander ända upp till Boden finns tips på spännande litterära platser

Tips på skönlitteratur om och med resor


Brunk Holmquist, K: Kaffe med musik

Tre äldre damer skrapar var sin reselott hemma i Brantevik. En av dem vinner en julmarknadsresa till Schwerin. De reser tillsammans inklusive den nyinflyttade Svea från Stockholm. Efter diverse strapatser på julmarknaden och på vintriga vägar i Tyskland återvänder damerna hem med roliga minnen och stärkt självförtroende.  

Forster, E M: Rum med utsikt

Lucy Honeychurch, en ung brittisk kvinna, inspireras på en resa till Italien att välja bort den "passande" unge man som hennes föräldrar tänkt ut åt henne. Istället gifter hon sig med den man hon själv har valt. Boken kom ut i England 1908.

Hagen,C: Mina resor med Diana (biografi)

Författaren reser i prinsessan Dianas spår och skriver om hennes liv och öde, hur hon blev den hon blev och om människorna runt henne. Fler och fler kopplingar anas mellan de två kvinnorna under resans gång

Liksom, R: Kupé nr. 6.

I mitten av 1980-talet tar en ung finsk student Transibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar motvilligt en trång kupé med en rysk vodkapimplande man och får ta del av den råbarkade reskamratens fascinerande, men även fruktansvärda historier om sitt hårda liv och om det land han trots allt älskar - Sovjet.

Ndiaye,M: Tre starka kvinnor

Tre kvinnoöden utgör berättelsen om maktförhållanden mellan individ/samhälle, man/kvinna, Europa/Afrika. Norah reser från Paris till sin far i Senegal. Fanta lämnar Dakar och sitt arbete som lärare och flyttar till Frankrike. Den unga änkan Khady försöker ta sig till Europa.

Otsuka,J: Vi kom över havet

År 1919 anländer en grupp unga japanska kvinnor till San Francisco. Framme i det nya landet väntar deras blivande män, som de aldrig har träffat. Åren går, kriget kommer. Plötsligt är japanerna fiender och kvinnorna och deras familjer utpekas som förrädare

Zweigbergk, H von: Ur vulkanens mun

Mats och Anna reser på semester till Sicilien tillsammans med sina två barn. Deras äktenskap är verkligen inte bra och allt ställs på sin spets under denna varma semestervecka. Fortsätts av: Anna och Mats bor inte här längre.

Boktips för hängmattan – måndag 10 juni, kl 19.00 – på biblioteket.

Fri entré.

Enkel förtäring!

Välkomna!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!