Publicerad 15 juni 2016 klockan 16.40.

Bibliotekets nyhetsbrev, Juni och Juli 2016

Publicerad: 15 juni 2016 klockan 16.40

I månadens nyhetsbrev:

Detta nyhetsbrev blir ett dubbelnummer och innehåller blandad sommarläsning; klassiker, romaner och deckare. Dessutom lite litterära huvudbryn.

Det går an – en nyskriven opera


I sommar framför Läckö-operan en nyskriven opera baserad på Carl Jonas Love Almqvists roman ”Det går an” från 1839. En opera om kärlek, glas och vingar.

"Jag vill vara lätt och frimodig som en fågel; och det må du vara säker på, att jag alltid tänker behålla mina vingar." (Sara Videbeck)

Romanen skildrar den vackra och självständiga glasmästardottern Sara Videbeck från Lidköping. Hon har varit i Stockholm och gjort inköp till verkstaden. När hon skall resa hem med ångbåten Yngve Frej hinner inte mostern (=förklädet) med – så Sara får göra sin hemresa ensam.

Men ensam blir hon ändå inte. Den unge sergeanten Albert sluter upp vid hennes sida under den vecka det tar att resa från Stockholm till Lidköping med ångbåt och gästgivarskjuts. Under resans gång förälskar de sig i varandra, lär känna varandra och beslutar sig för att leva tillsammans i framtiden. Men Saras förslag är att de skall leva i ett fritt äktenskap. Hon har upplevt föräldrarnas äktenskap på alldeles för nära håll och hennes inställning till äktenskap är klart negativt. Sara vill att de inte skall äga något tillsammans och att alla gemensamma kostnader delas lika. Dessutom skall var och en försörja sig själv. Sara har ”uppfunnit” ett nytt fönsterkitt, som hon avser att tillverka och sälja.

Allt detta uppfattar vi idag som helt naturligt men då, 1839, blev boken häftigt omdebatterad och följdes av många upprörda tidningsinlägg och följdskrifter.

Boken slutar med att Sara frågar; ”Går allt detta an, Albert”? Han sade ändå intet. Men i hela uttrycket av hans ansikte låg detta svar; ”Det går an”.

De eviga frågor som kan ställas är; hur kan man bli lycklig och få kärleken att räcka utan att ge upp för mycket av sig själv och sin frihet? Går det an att leva självständigt och fritt, enbart i kärlek och inte i äktenskap?

Passa på att se denna opera som uruppförs på Läckö under perioden 9 juli – 30 juli.

..................................................................................................................

Några fler klassiker att läsa i sommar:

Johnson, Eyvind: Nu var det 1914!

Detta är första delen i romansviten, bestående av fyra delar, med samlingsnamnet Romanen om Olof. Den första delen kom ut 1934 och böckerna är starkt självbiografiska. Den 12-årige Olof Persson lämnar hemmet i Norrbotten och läsaren får följa honom under några ungdomsår. Ensam och rädd, men nyfiken och envis samt med ett starkt behov av frihet, utvecklas han från pojke till ung man. Han försöker skapa sig en meningsfull tillvaro under första världskrigets svåra år, där klassmottsättningar, livsmedelsransoneringar och fattigdom präglar Sverige.

Läs fortsättningen: Här har du ditt liv, Se dej inte om, Slutspel i ungdomen.

Rumenius, John: I låga ryttartorpet (1972)

Detta är första delen av sammanlagt fem böcker som berättar om trosspojken Olof Andersson (Silfverlood) (född ca 1584-1676), som började sin militära bana som 14-åring i Wästgöta ryttare, ett regemente han förblev trogen under hela sin långa militära karriär.

Han tjänade kung och fosterland framgångsrikt under bland annat 30-åriga kriget, avancerade till överste och blev adlad Silfverlood. Först 1660 efter mer än 60 års tjänst tog han avsked, men levde ytterligare 16 år. Han är begravd på Västra Tunhems kyrkogård.

Läs fortsättningen: Vid höga Hunneberg, Wästgöta ryttare rider vidare, Wästgöta ryttare i fred, Tre drabanter.

Pollen, Geir: Armfeldts armé (2016)

Denna alldeles nya bok skildrar ett annat krig; Karl XII:s krig och den ödesdigra marschen över fjället från Trondheim till Jämtland år 1718. För att upprätthålla Sveriges position som stormakt hade Karl XII beordrat att Trondheim skulle erövras. I augusti 1718 hade generalen Carl Gustaf Armfeldt marscherat upp med tiotusen man i Jämtland. Men inget gick som planerat. Fem månader senare hade fler än tretusen av Armfeldts bristfälligt utrustade och slitna soldater frusit ihjäl i en hård snöstorm på gränsen mellan Norge och Sverige – en katastrof och stor tragedi.


Du Maurier, Daphne: Rebecca (första svenska upplaga 1939)


Romanens jag är en ung flicka, som möter Maxim de Winter i Monte Carlo, där hon tillbringar sin tid som sällskapsdam åt en rik amerikanska. Hon är ung och naiv och gifter sig efter en kort bekantskap med Maxim de Winter. Hans första fru har omkommit i en drunkningsolycka ett år tidigare. Det nygifta paret flyttar in på Manderley, Maxims slott, beläget vid Cornwalls klippiga kust. Här tas de emot av Mrs Danvers, en hård och kall kvinna, som vårdar den döda Rebecca de Winters minne och accepterar inte husets nya fru.

Den unga hustrun går en svår tid till mötes. Hon tror att Maxim fortfarande älskar sin döda hustru, den vackra och charmerande Rebecca, och Mrs Danvers gör verkligen allt för att tillvaron ska bli otrygg och obehaglig.

Vad ligger bakom Rebeccas död? Var det självmord, eller blev hon mördad…?

Hill, Susan: Skuggan av Rebecca (1994)

1994 kom en fristående fortsättning på Du Mauriers roman. Paret de Winter har lämnat England och lever ett kringflackande liv på kontinenten. De har hållit sporadisk kontakt med Maxim de Winters syster Beatrice och hennes man Giles. Nu kommer ett telefonsamtal, Beatrice är död. Paret de Winter reser hem till England för att närvara vid begravningen. Ett av kondoleanskorten, på en av kransarna, är undertecknat med ett kraftfullt och karaktäristiskt skrivet R. Spökar Rebecca fortfarande…?

..................................................................................................................

Här kommer lite litterärt huvudbry!

Välj rätt landskap till böckerna:

1. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. a/ Värmland b/ Dalsland     c/ Dalarna

2. Raskens av Vilhelm Moberg. a/ Skåne b/ Halland c/ Småland

3. Historier från Färs av Fritiof Nilsson Piraten. a/ Halland b/ Blekinge  c/ Skåne

4. Mor gifter sig av Moa Martinson. a/ Västergötland b/ Östergötland    c/ Västmanland

5. På dessa skuldror av Sven-Edvin Salje. a/ Blekinge b/ Öland            c/ Östergötland

6. Hjortronlandet av Sara Lidman. a/ Norrbotten b/ Västerbotten           c/ Lappland

7. Prästungen av Göran Tunström. a/ Härjedalen b/ Värmland              c/ Jämtland

8. Häxringarna av Kerstin Ekman. a/ Uppland b/ Närke                         c/ Södermanland

9. Hummelhonung av Torgny Lindgren. a/ Västerbotten b/ Hälsingland c/ Jämtland

10. Människor på en ö av Dagmar Edqvist. a/ Öland b/ Gotland            c/ Bohuslän


Ulvros, Eva Helen: Kvinnors röster - livsöden från det moderna Sveriges framväxt (2016)


Hur har Sverige förändrats sett ur ett kvinnligt perspektiv från sent 1700-tal fram till vår tid, tidigt 2000-tal? Tretton kvinnliga livsöden skildras med hjälp av personliga brev, dagböcker, memoarer och intervjuer. Fokus är på kvinnors möjligheter och hur deras sociala, politiska och kulturella liv har sett ut och förändrats över tid.

Eva Helen Ulvros är professor i historia med särskild inriktning på kultur-, genus och socialhistoria.

Läs även: Den dolda kvinnomakten. 500 år på Skarhults slott.


Klingberg, Ewa: Stenhuggarens dotter (2015)

För er som följer den historiska stafettserien Släkten har den sjunde delen kommit ut.

Sissela Konradsdotter föds 1252 i smålandet Njudung. Hennes far är känd för sin magiska förmåga att förvandla stenar till konstverk. Hans berömmelse når ända till kungaborgen i Stockholm, och han får en inbjudan av kung Valdemar.

Dottern Sissela följer med till Stockholm och snart är hon en central del av kung Valdemars liv. Men maktstriderna och intrigerna på kungaborgen tvingar henne på flykt. Med sig får hon kungens frilloson Eskil och den ring som under århundraden burits av kvinnor i maktens närhet. En dag många år senare hinner verkligheten i kapp Sissela, och hennes hemligheter riskerar att avslöjas.

Serien, skriven av olika författare, består av:

Mazetti: Blandat blod. Wahlberg: Sigrids hemlighet. Ingelman Sundberg: Tempelbranden, Gustavsdotter: Helenas hämnd. Kampås: Drottningkronan. Nemert: Ringens hemlighet.

Mantel, Hilary: Frihet (2016)

1974 började Hilary Mantel att skriva skönlitteratur. Valet av ämne var Den franska revolutionen, eftersom hon tyckte att det var det mest överraskande och mest intressanta som hänt i hela världshistorien.

Den första delen, Frihet, kommer att följas av ytterligare två; Jämlikhet och Broderskap. Nästan alla gestalter som förekommer i böckerna är verkliga personer och berättelsen är tätt knuten till historiska fakta – så långt det är möjligt.

..................................................................................................................

Här kommer mer litterärt huvudbry:

Para ihop författarna med deras självbiografi:

1/ Axel Munthe 2/ P.O Enquist 3/ Karl Gerhard 4/ Leif GW Persson

5/ Göran Persson 6/ Barack Obama 7/ Fredrik Reinfeldt 8/ Ingrid Bergman

9/ Kristian Gidlund 10/ Dag Hammarsköld.

A/ Ett annat liv B/ Gustavs grabb C/ Min fader hade en dröm

D/ Åsså kommer det en gosse E/ Mitt liv F/ Vägmärken

G/ Boken om San Michele H/ I kroppen min I/ Halvvägs

J/ Min väg, mina val


McCaig, Donald: Ruths resa (2016)


Denna bok berättar om en viktig person i romanen Borta med vinden, nämligen Mammy. Hon föds i Saint Dominque och blir tidigt föräldralös. Hon blir omhändertagen av två franska emigranter, som tar med henne till Savannah i amerikanska Södern. Här hamnar hon så småningom hos familjen O´Hara och får uppfostra Scarlett.

Varför inte passa på att läsa Margret Mitchells tegelsten Borta med vinden (första svenska upplaga 1937), en klassiker av stora mått.

Även här finns det en fristående fortsättning skriven av Alexandra Ripley: Scarlett (1992).

..................................................................................................................

Doerr, Anthony: Ljuset vi inte ser (2015)

Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo, en stad som kommer att totalförstöras av kriget.

Detta är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan.

Hope, Anna: Vakna (2015)

I London 1920 möter läsaren tre kvinnor, vars liv knyts samman av en fasansfull hemlighet i efterdyningarna av första världskriget. Hettie drömmer om att bli en berömd dansare. Hennes bror Fred har drabbats av granatchock. Överklasskvinnan Evelyn kan inte komma över sin älskades död och Ada vägrar tro att hennes son är död. Hon är beredd att offra allt för att få veta sanningen. Medan London väntar på att Den Okände Soldatens kropp ska anlända från Frankrike för att få sin sista viloplats i Westminister Abbey, nystas hemligheten upp.

Hur kommer framtiden att gestalta sig för de tre kvinnorna, kan de släppa taget om det förflutna och gå vidare?

Maxwell, William: Hej då, vi ses i morgon (1986)

Detta är en modern amerikansk klassiker. Författaren hemsöks i minnet av två tragedier; moderns död när han var 10 år gammal och mordet som begicks i en familj i samband med en skilsmässa. Varför kunde han inte sträcka en hjälpande hand åt den stackars skolkamraten som var mördarens son? Är det här en roman eller en memoar? Vad är verkliga minnen och vad är efterrekonstruktioner?

Michell, Tom: Pingvinlektionerna (2015)

Läs den sanna historien om engelsmannen Tom Michell, som på 1970-talet får arbete som lärare på en internatskola i Argentina. Under en semesterresa räddar han en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar pingvinen att lämna Tom som ser sig tvingad att smuggla med fågeln på flyget tillbaka. Pingvinen, som får namnet Juan Salvador, sprider glädje till alla i sin omgivning. Han blir rugbylagets maskot, värd på Toms fester och simlärare åt en blyg student!

Delacourt, Gregoire: Allt vi såg var lycka (2015)

Antoine är tvåbarnsfar och försäkringsspecialist. Varje dag sätter han ett pris på människors egendom och kroppsdelar – till och med på deras liv. Men vad är det värt egentligen? Han ser tillbaka på ett liv präglat av besvikelser, smärta och feghet men också av glimtar av lycka och kärlek. Kan man älska utan att vara älskad? När Antoine gradvis börjar förlora fotfästet vaknar odjuret inom honom. Ingen hade väl kunnat tro att han var kapabel till detta…


Martin-Lugand, Agnes: Lyckliga människor läser och dricker kaffe (2016)

 

För ett år sedan förlorade Diane sin man och deras lilla dotter i en bilolycka. Sedan dess lämnar hon knappt Parislägenheten där de bodde tillsammans. Bokkaféet som hon drivit med det trevliga namnet - Lyckliga människor läser och dricker kaffe - står och förfaller.

För att fly undan minnena reser hon bort och hyr ett hus på den irländska landsbygden. De rara hyresvärdarna gör allt för att hon ska trivas, vilket inte kan sägas om deras brorson som blir hennes granne.

Orringer, Julie: Den osynliga bron

År 1937 anländer Andras Lévi till Paris från Budapest för att studera vid en arkitektskola. Med sig har han ett brev att ge till den unga änkan och balettläraren Klara. Andras blir handlöst förälskad. När kriget bryter ut drabbas inte bara Andras och Klara - hela Andras judiska familj får kämpa för att inte utplånas.

Richell, Hannah: Systrarna Tides sista sommar

Detta familjedrama har tre generationer kvinnor i centrum. När Dora upptäcker att hon är gravid kan hon inte längre värja sig mot de gamla minnena, den mörka hemlighet som ledde till att familjen splittrades tio år tidigare. Hon återvänder till Clifftops, huset vid Dorsets kust för att få klarhet i vad som hände.

Webb, Katherine: En sång från havet (2015)

I en liten by i södra England lever tonårsflickan Mitzy vind för våg. Så flyttar konstnären Charles Aubrey in i granngården med sin familj. Plötsligt förändras allt. Under några somrar vid 1930-talets slut sätts Mitzys tillvaro i gungning. Många år senare skriver galleristen Zach en biografi över den berömde konstnären.

Läs även: Carolines arv (2013), Av en annan värld (2014)


Dolan, Evan: Döda talar inte (2016)

 

Detta är andra boken om kriminalpoliserna Zegic och Ferreira. De kallas in från hatbrottsenheten i Peterborough för att utreda en smitningsolycka. Bilen har plöjt rakt in i en busshållplats och lämnat död och förödelse efter sig. Det verkar finnas en uppenbart misstänkt, men fallet är inte så enkelt. Ferreira tror att den lokala politikern Richard Shotton, ledare för ett högerextremt parti, kan vara involverad på något sätt.

Läs även: Lång väg hem (2014).

Goddard, Robert: Illdåd på spåren (1988)

Martin Radford får ett erbjudande om en forskningsuppgift han varken vill eller kan tacka nej till. Resan går till Madeira där han skall undersöka varför den unge och lovande inrikesministern Edwin Stafford lämnade sin post i lord Asquiths regering 1910. Martin läser Staffords dagböcker och närmar sig gåtans lösning, men hans avslöjanden visar sig vara livsfarliga. Brott som har begåtts för längesedan och inte blivit sonade hotar nu levande personer.

Läs även: Upp i rök, Fångad i ljuset, När samvetet kallar, Tills sanningen segrar.

Lihammer, Anna: Än skyddar natten (2015)

Nazisterna stärker sin makt i Tyskland, och 1935 inför Hitler antisemitiska raslagar. Samtidigt reser en tysk SS-expedition till Sverige. I sina vanföreställningar om ariska förfäder söker de sitt ursprung i hällristningar och runstenar.
En mörk höstnatt hittas en tysk journalist brutalt mördad vid den berömda Sigurdsristningen.

Kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda mordet och till sin hjälp tar han än en gång polissyster Maria Gustavsson. Med den tyska makten i hälarna försöker de hitta förövaren, men snart pockar andra våldsbrott på deras uppmärksamhet.

Läs även: Medan mörkret faller (2014)
 

Mytting, Lars: Simma med de döda (2015)

Ett norskt-franskt par hittas döda i Frankrike 1971. Deras treårige son Edvard växer upp hos sin farfar på en gård på norska landsbygden. När farfadern dör i början av 90-talet vänds Edvards tillvaro upp och ner. Han söker efter svar på sitt livs frågor vilket leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike.

Nesser, Håkan: För levande och döda i Winsford (2013)

Håkan Nesser har skrivit många romaner under årens lopp, mest kända är nog de två deckarserierna om kommissarien Van Veteren respektive Gunnar Barbarotti.

Levande och döda i Winsford är en fristående roman, som handlar om Maria och Martin, ett framgångsrikt medelålders par som bestämt sig för att ta ett friår. Det är inte helt frivilligt. Martin har blivit anklagad för våldtäkt, och vill komma bort från Sverige. De ska tillbringa vintern i Marocko och under tiden där skall Martin skriva en bok. Men på bilresan genom Europa inträffar en händelse som förändrar allt.

Därefter dyker en främmande kvinna upp i ett ensligt beläget hus i byn Winsford vid Exmoor-heden i sydvästra England. Hon använder inte sitt riktiga namn och vad finns dolt i hennes förflutna. Vad har hänt med hennes man? Är det någon som letar efter henne?

..................................................................................................................

Ytterligare ett litterärt huvudbry:

Fyll i den geografiska platsen som saknas:

1/ Skogsliv vid ……….. av Henry David Thoreu

2/ Vår man i ……. av Graham Greene

3/ Poet i …….. av Federico Garcia Lorca

4/ Trollkarlen i ……….. av Isaac Bashevis Singer

5/ Till ……………….. av August Strindberg

6/ Vi på ……………….. av Astrid Lindgren

7/ Vi ses i …………… av P C Jersild

8/ Vägen till …………. av Harry Martinson

 

Douglas Kennedy

är en populär författare, född 1955 i New York. Han har arbetat som journalist och haft uppdrag åt olika teaterensembler både i New York och i Dublin på Irland.

Douglas Kennedy har alltid tyckt om att resa. Han är visserligen född i USA, men har varit bosatt i mer än 20 år i England. Resorna har fört honom runt om i världen. Upplevelserna har han sedan använt i sina böcker.

Här kommer fem av hans romaner:

Ögonblicket (2012)

Thomas Nesbitt är en medelålders, frånskild författare. En morgon får han ett paket från Petra Dussmann, en kvinna som han hade ett intensivt förhållande med i det kalla krigets Berlin på 1980-talet. Paketet blir vägen tillbaka till det förflutna och de dramatiska månaderna i Berlin som kom att prägla Thomas för all framtid.

Den andra kvinnan (2001)

Detta kärleksdrama tar avstamp 1945 då krigskorrespondenten Jack träffar den unga Sara. Jack är redan gift, och långt senare får vi följa hur hans dotter Kate får reda på vem som är hennes mor.

Ett alldeles särskilt förhållande (2004)

I denna bok möts två utrikeskorrespondenter, Tony och Sally, från England respektive USA. De gifter sig och flyttar till London eftersom Sally är gravid. Men Sally går in i en psykos varför äktenskapet slutar i en vårdnadstvist. En thrillerartad stämning driver handlingen framåt.

Förändringens vindar (2005)

I 1960-talets USA tar Hanna avstånd från sina föräldrars livsstil och gifter sig med sin collegekärlek. Men otillfredsställelsen växer och hon inleder ett passionerat förhållande med den vänsterradikale Tobias. Han visar sig vara efterlyst och Hanna hjälper honom att fly. Trettio år senare gör kärleken och brottet sig påmint.

Lämna världen (2009)

Som ung bestämde Jane att hon aldrig skulle gifta sig och skaffa barn. När hon många år senare oväntat blir gravid accepterar hon moderskapet. Så rasar hela hennes värld samman, hon lämnar sitt liv som framgångsrik Harvardprofessor och flyttar dit ingen kan hitta henne. Men en ung flickas försvinnande tvingar Jane att göra ett val.


 

Årets ALMA-pristagare


Mottagare av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne blev i år, 2016, Meg Rosoff. Litteraturpriset (Alma) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Prissumman är 5 miljoner kronor och delas ut varje år.

Meg Rosoff är född 1956 i Boston, USA, men bor och verkar i London sedan många år. Hon skriver om barn och unga som befinner sig på gränsen mellan barn- och vuxenlivet.

Hon debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen How I Live Now (Så har jag det nu), som blev en omedelbar succé.

Romanen handlar om femtonåriga Daisy som skickas till England för att tillbringa sommaren med sina kusiner som bor i ett stort hus på landet. Det är oro i världen och krig är inte uteslutet. Sommaren blir fantastisk, ett speciellt band uppstår mellan Daisy och Edmond. Men allt får ett oväntat slut när verkligheten hinner ikapp.

Meg Rosoff har skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, ett par bilderböcker och en vuxenroman. Böckerna har översatts till ett tjugotal språk och hon har dessutom valts in i The Royal Society of Literature 2014.

..................................................................................................................

Trevlig Lässommar!

önskar Bibliotekspersonalen!


Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!