Publicerad: 26 juni 2018 15.14

Bibliotekets nyhetsbrev, juni-juli 2018

Publicerad: 26 juni 2018 klockan 15.14

Ett antal böcker som, på olika sätt, tar upp ämnet demokrati presenteras.

Det var 100 år sedan operasångerskan Birgit Nilsson föddes. Samma år gav Elsa Beskow ut första boken om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

Slutligen något om e-böcker och tips på nya böcker samt DVD-filmer.

Innehållsförteckning

Perspektiv på demokrati


Folkbiblioteken i Sverige har ett demokratiuppdrag. Bibliotekslagen betonar bibliotekens betydelse för det demokratiska samhällets utveckling och den grundläggande roll de spelar för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Demokratiuppdraget är alltid aktuellt, särskilt nu när valet närmar sig. Här kommer några boktips, som på olika sätt ger perspektiv på demokrati och yttrandefrihet i dåtid och nutid.

Al-Sharif, Manal: Modet att köra: en saudisk kvinnas protest (2018)

När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen - snart följer en våg av kvinnor i hennes spår.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien - kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa. I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv. Boken är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen.

Augustsson, Lars Åke: Martin Luther King (2018)

Hans dröm och vår verklighet.

Martin Luther King mördades för femtio år sedan, i april 1968, men han är en ännu levande legend. Lars Åke Augustsson tecknar i första delen av sin bok ett konturskarpt porträtt av den amerikanske pastorn och medborgarrättskämpen, av såväl hans starka som hans svaga sidor, med fördjupande kapitel om Kings språk, kvinnosyn och politiska radikalism.

I bokens andra del, som är ett högaktuellt reportage, reser han i Kings spår. Han talar med många människor, från sådana som arbetade med King, till unga aktivister i rörelsen Black Lives Matter, om Kings ideal och ickevåldsmetoder, om kampen mot rasism och för rättvisa i en splittrad nation med Donald Trump som president. Boken slutar med en diskussion om Martin Luther Kings betydelse också för oss utanför USA.

Läs också: Dömd till döden: dödsstraffet igår, idag, i verkligheten (2016)

Blomqvist, Håkan: Potatisrevolutionen och kvinnoupproret på Södermalm 1917. Ett historiskt repotage om hunger och demokrati (2017)

Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror. I det numera trendiga och krogtäta "Sofo" utspelade sig hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. Från Ryssland kom budskapet om den stora revolutionen som störtat tsardömet. I Sverige öppnade hungerprotesterna som svepte över landet beskrivna som »potatisrevolutionen« dörren för allmän och lika rösträtt. Det är om dessa händelser och några av de människor som bidrog till förändringen, denna lilla bok handlar.

Lappalainen, Tomas: Världens första medborgare : om statens uppkomst i det antika Grekland (2017)

Med utgångspunkt i Iliaden och Odysséen visar Lappalainen hur det grekiska samhället utvecklades från en värld dominerad av våld, splittring och maffialiknande beskyddarkultur till en stadsstatskultur som medvetet tog avstånd från äldre tiders heders- och klantänkande. Utifrån det bevarade källmaterialet visar han skickligt och underhållande hur detta historiska skifte tog sig uttryck i vardagen. Bedragna äkta män och bortrövade älskare ger fantastiska inblickar i hur livet kunde te sig i Aten 400 år före Kristus.

Boken kan läsas av alla med intresse för antikens historia och idévärld men också av den som på ett mer filosofiskt plan intresserar sig för frågan: vad är en stat?

Ohlsson, Per T: 1918 : året då Sverige blev Sverige (2017)

Det var året då allt hade kunnat gå galet. Ute i Europa rasade första världskriget, det neutrala Sverige var avspärrat och livsmedelsbristen skriande. Ransoneringarna hårdnade. I Ryssland hade Lenins bolsjeviker gripit makten, i Finland utkämpades ett grymt inbördeskrig och i Tyskland reste sig en krigstrött befolkning medan amerikanska soldater vällde in över västfronten. En ny tid randades.

Samtidigt närmade sig striden för allmän och lika rösträtt ett slutligt avgörande. Vänstern drev på, högern stretade emot.

Om detta spänningsfyllda år, kanske det mest dramatiska i Sveriges historia, berättar Per T Ohlsson månad för månad om händelserna, konflikterna och personerna.

Woolf, Virginia: Mot fyren

”Hos hennes son väckte dessa ord en sällsam glädje, som om saken nu vore avgjord, som om färden alldeles säkert skulle äga rum…”

Mrs Ramsay är värdinnan i familjens sommarvilla på ön Skye. Deras lille son James, vars högsta önskan är att åka på utflykt till fyren, slängs mellan hopp och besvikelse när än den ena, än den andra ger sin väderleksrapport för morgondagen. Mr Ramsay, en analytisk professor, är skeptisk. Runt värdparet kretsar bekanta på besök i sommarparadiset, däribland Lily Briscoe, en ung konstnärinna som förevigar människorna runt omkring henne genom sin pensel.

Det blir dock ingen utflykt, första världskriget kommer emellan, och först tio år senare återvänder familjen Ramsay till ön och den stundande båtutflykten – ut mot fyren.

Mot fyren är ett porträtt i miniatyr av en familj, med det är också ett porträtt av livet självt, om vad tiden och historien gör med människors drömmar och förhoppningar, och en hyllning till det som består.


Några 100-åringar

Birgit Nilsson – operasångerska och folkkär världsstjärna.

Meyer-Topsøe, Elisabeth: Birgit från Västra Karup till Metropolitan (2018)

Detta är den första biografin om Birgit Nilsson på svenska. Det är en personligt skriven bok om en hårt arbetande sångerska, skriven av en närstående vän, elev och kollega. Författaren skildrar många gånger Birgit från nära håll och lyfter fram nya sidor i hennes konstnärskap och personlighet. Det är en delvis gripande närbild av en stor konstnär som bevarade sin ödmjukhet och vänfasthet.https://www.gotene.se/edit-fileresource/5.4bacc1fe1641dda7d729a64/18.4bacc1fe1641dda7d729e2c


Den manhaftiga Tant Grön som tar hand om trädgården.

Den moderliga och husliga Tant Brun, som oftast håller till i köket.

Den förnäma och lite sjåpiga Tant Gredelin, som gärna sihttps://www.gotene.se/edit-fileresource/5.4bacc1fe1641dda7d729a64/18.4bacc1fe1641dda7d729e2ctter i salongen och broderar.

Beskow, Elsa: Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (1918)

Boken gavs ut första gången för 100 år sedan och blev början till en serie om fem böcker, där handlingen utspelar sig i en småborgerlig småstadsmiljö av 1840-talssnitt.
I den lilla staden bodde det tre tanter: tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Och så bodde där deras lilla svarta hund Prick. En dag sprang Prick bort och när tanterna gav sig ut för att leta rätt på honom mötte de två barn, Petter och Lotta. De var föräldralösa och bodde hos gamla tvätt-Kristin, som egentligen inte ville veta av dem. Tänk om tanterna kunde ta hand om dem istället...

Årets ALMA-pristagare

Juryn i Astrid Lindgren Memorial Award ger Jacqueline Woodson årets pris med motiveringen: ”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Jacqueline Woodson är född 1963 och bor i Brooklyn. Huvudpersonerna i hennes böcker är ofta tonåringar på väg in i vuxenvärlden. Åren 2015-2017 var hon "Young People's Poet Laureate" (ungefär: läsambassadör för unga) på Poetry Foundation i Chicago. Jacqueline Woodson har givit ut ungefär 30 böcker.

Woodson, Jacqueline: Brun flicka drömmer (2018)

Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

Nya böcker

 

Buthler, Dan: Kejsaren (2018)

Livet börjar äntligen att arta sig igen för psykopaten Christopher Silfverbielke. Han har lyckats att ta sig från tillvaron som gigolo till en äldre amerikansk mångmiljonärska. Men han behöver fortfarande pengar och genomför därför sin mest ondskefulla idé hittills.

Den numera slitne kommissarien Jacob Colt bestämmer sig för att det enda sättet att stoppa Silfverbielke är att döda honom. Tillsammans med Hector Venderaz sätter han planen i verket. På en ö i Stilla havet drabbar de samman.

Den åttonde boken i serien om psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke. Har man läst de andra är den ett efterlängtat måste . Har man inte läst de första sju är det dags nu.

Feldt, Felicia: Dödsbädden (2018)

Romanen handlar om människors sista veckor i livet. Den sista tiden på hospice. Vi får en inblick i hur människor tänker och uttrycker sig, den döende, de anhöriga och sjukhuspersonalen. Men det är själva sängen som är huvudpersonen i berättelserna, sängen som är den utomstående betraktaren, likt flugan på väggen. Döden visar sig här inte bara vara en sorglig historia – här ryms skratt, absurditeter, uppgörelser, ömhet, kärlek och naturligtvis sorg.

Finn, A. J.: Kvinnan i fönstret (2018)

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar.

Gilman, Charlott Perkins: Den gula tapeten (2018)

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.

Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är en kort men intensiv gotisk skräckberättelse, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind - fängslad i sitt kön av historien. Novellen var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numer räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark.

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860 1935], född i Hartford, Connecticut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av postpartumpsykos.

Kallentoft, Mons: Falco (2018)

En tonårsflicka utför ett kallblodigt terrordåd i Stockholms tunnelbana. Sverige befinner sig i chock. Är flickan en ensam galning eller har hon agerat på någons order? En polis anmäls försvunnen och hittas kort därpå brutalt mördad. Hans senaste uppdrag var som hanterare vid infiltreringen av en stor knarkliga. Nu kräver infiltratören, vars identitet är okänd, kriminalinspektör Zack Herry som kontaktperson. Samtidigt som Zack kämpar med tilliten i sin nya kärleksrelation dras han allt djupare in i utredningen. När bitarna slutligen faller på plats står tusentals människoliv på spel.

FALCO är Mons Kallentofts och Anna Karolinas första gemensamma bok. Genom att spetsa det högaktuella kriminaldramat med personliga konsekvenser skapas en berättelse som berör lika mycket som den skrämmer.

Keyes, Marian: På egen hand (2018)

Amys man Hugh lämnar henne inte. Han tar bara en paus från deras äktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex månader tänker Hugh resa runt i sydöstra Asien och det finns ingenting Amy kan göra för att ändra på det. Javisst har Hugh en medelålderskris, men en paus betyder väl att det kommer en fortsättning? Mycket kan dock hända på sex månader. När Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han då att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus från äktenskapet, då betyder det väl att Amy också har en paus?

På egen hand är inte en historia om att bli kär, utan om att fortsätta vara kär. Det är Marian Keyes när hon är som roligast, smartast och bäst.

Olséni, Christina: Strandhotellet (2018)

Egon, 85 år och singel, upplever sitt livs mest omtumlande sommar. När han och de övriga i pensionärsgänget ger sig ut i Ragnars nyinköpta segelbåt går det inte helt enligt plan. Ombord hittar de nämligen båtens tidigare ägare, Gustav Sparre, död. Utan att tänka på konsekvenserna bestämmer sig Egon och Ragnar för att slänga honom överbord, men olyckligtvis fastnar kroppen i en tamp. Det blir stor uppståndelse i Skanörs hamn när båten anlöper med Gustav Sparre i släptåg. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser har fått ett komplicerat spaningsmord på halsen. När det kort där på inträffar ytterligare ett dödsfall i hamnen, riktas pressens blickar mot den idylliska badorten i söder.

Strandhotellet är en humoristisk deckare om pigga pensionärer, oväntad död och den svåra konsten att både hitta och behålla kärleken. Det är den fjärde delen i den populära serien Mord i Falsterbo.

Skybäck, Frida: Bokhandeln på Riverside Drive (2018)

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel. Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt.

Tudor, C. J.: Kritgubben


Du kan känna den i skogen, på skolgården och i lekparken; du kan känna den i husen och på uppfarterna. Du kan känna den på de flesta platser i den lilla staden Anderbury. Rädslan att något eller någon iakttar dig.

Det började 1986, på tivolit, dagen efter olyckan. Det var då den 12-årige Eddie träffade mr Halloran – Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna: ett sätt att skicka hemliga meddelanden till vännerna. Det var roligt ända till att kritfigurerna ledde dem till en död kropp.

Trettio år senare, när Eddie tror att det förflutna ligger långt bakom honom, kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur.

Kommer historien att upprepa sig? Var spelet egentligen aldrig över?


Ny facklitteratur

 

Hammar, Johan: Sötvatten : En värld av liv (2018)

I Sverige är vi bortskämda med vatten. Våra vattendrag når minst 5 varv runt jorden och det finns närmare 100 000 sjöar. Trots det är det nog fler svenskar som har kikat ner under ytan på ett korallrev än som tittat ner under ytan i en sjö eller älv.

Läsaren tas med på en resa från fjällets glaciärer till slättens fågelsjöar. Från de största sjöarna och längsta vattendragen till den minsta källan och tillfälliga vattensamlingen. Och ett myller av vattenmiljöer däremellan. Stora som små. Längs vägen möter vi några av de arter som är knutna till sötvatten och som är en del av den fantastiska mångfald som finns i och i anslutning till våra sötvatten.

Genom att scanna de QR koder som finns i boken kan du lyssna på när isen sjunger, höra hur en källa låter eller låta dig uppslukas av storlommens stämningsfulla rop över sjön. Till varje kapitel hör även en kortfilm som också nås genom att scanna QR koden. Dessutom kan du få aktuell information om vart exempelvis kungsfiskare och strömstare har observerats de senaste 30 dagarna. Också det genom att scanna QR koder.

Boken Sötvatten är en del i ett större projekt som syftar till att öka kunskapen om våra sötvatten.

Jonsson, Ludwig: Livet och 107 sätt att förhålla sig till det (2018)

Livet är varken logiskt eller förutsägbart och det är kanske lite av poängen. Man upphör inte att förvånas över hur vi beter oss och reagerar. Oftare än vi tror finns det en psykologisk förklaring till våra beteenden (även de mest bisarra).

Kommunikationsbyrån Rodolfo har djupdykt i de senaste forskningsrönen inom psykologi för att försöka förstå hur vi funkar och varför. Resultatet presenteras nu i boken Livet och 107 sätt att förhålla sig till det. Till exempel får vi veta att vår musiksmak avslöjar hur empatiska vi är, att smarta människor googlar mindre och att om vi svär som fan blir vi mer smärttåliga.

Litsfeldt, Lars-Erik: Låt bönor förändra ditt liv (2018)

Det har blivit allt vanligare att människor med diabetes och övervikt äter mindre mängd kolhydrater och mer fett. En ny metod för att ytterligare förbättra hälsa och vikt, är lågkolhydratmat kompletterad med sådant som för med sig goda magbakterier såsom surkål eller yoghurt med tillägg av magbakteriernas egen föda i form av resistent stärkelse, ofta som bönor. Recept, tips och instruktioner om hur man syrar sina egna grönsaker samt lämplig träning.

Whelan, Tanya: Sy klänningar : den ultimata klänningsguiden (2018)

Lediga sommarklänningar, strikta kontorsklänningar och festliga blåsor den här boken är fullmatad med olika slags klänningar.

Genom smarta mönsterkombinationer av klänningsliv, ärmar, urringning och kjolar hittar du här instruktioner till mer än 200 olika klänningar.

Boken innehåller mönsterark, tydliga instruktioner i text och bild, guide till hur man ändrar klänningarna så att de passar olika figurer och en mängd bra tips.

Här finns klänningar som passar alla, både när det gäller stil och form. De tydliga instruktionerna underlättar för nybörjare och möjligheten till variation lockar sömmerskor med mer erfarenhet.

Mönsterark finns längst bak i boken!

Nya DVD-filmer


Vilken jävla cirkus (2018)
Hugo har stått och stampat på samma ställe i livet sedan han förlorat sitt livs stora kärlek Agnes. Med världen på sina axlar cyklar han en dag för fort och kör omkull. Hugo faller handlöst mot marken, svimmar av, och vaknar upp på det mest udda ställe – i en cirkusvagn! Den visar sig tillhöra den vänlige och tankspridde cirkusdirektören Casall. En ny värld öppnar sig med otaliga karaktärer som lever ett liv långt bortom vardagen. En kock som inte kan laga mat, en clown som är mer arg än glad och… vackra, mystiska Anna. Vem är hon? Vad är det för hemlighet hon döljer? Långsamt öppnas dörren till ett nytt och annorlunda liv. Men vågar Hugo ta steget?

Orginaltitel: Vilken jävla cirkus
Regissör: Helena Bergström
Manus: Helena Bergström
Genre: Komedi
Åldersgräns: 11 år
Land: Sverige 2017
Speltid: 125 min
Skådespelare: Gustav Lindh, Molly Nutley, Tomas Von Brömssen
Filmbolag: SF
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Svenska

Elfberg

The Mountain Between Us (2018)

Oscar®-belönade Kate Winslet och Golden Globe-belönade Idris Elba spelar i detta spännande drama om två främlingar som efter en flygkrasch blir strandade på ett avlägset, snötäckt berg. De påbörjar en farlig resa genom ödemarken där de måste lita på varandra för att överleva i den tuffa naturen, och de båda upptäcker en styrka de inte trodde var möjlig.

Orginaltitel: The Mountain Between Us
Regissör: Hany Abu-Assad
Manus: J. Mills Goodloe
Genre: Drama
Åldersgräns:
Land: USA 2017
Speltid: 112 min
Skådespelare: Idris Elba, Kate Winslet, Dermot Mulroney
Filmbolag: Fox Paramount
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

.....................................................................................................

Nytt från ungdomsbiblioteket

Pullman, Philip: Lyras färd (2018)

En annan Almapristagare har gjort en uppföljare.

Klassikerserien Den mörka materian har äntligen fått sin uppföljare. Boken om stoft är en serie som utspelar sig i Lyras värld och flera gamla bekantskaper dyker upp och författaren väver in nya insikter om världen och det mystiska stoft. Floden Themsen svämmar över sina bräddar. Lyra är bara sex månader gammal undangömd i ett nunnekloster, eftersökt både av sin far, lord Asriel, och av mörkare krafter. Pojken Malcolm blir en oväntad hjälte när han räddar Lyra ur det översvämmade klostret. Han kämpar för att undkomma både förföljare och vattenmassor och sätta Lyra i säkerhet.

Philip Pullman som belönades med Alma-priset år 2005, är författare till trilogin Den mörka materian, där Guldkompassen är den första delen och som efterföljdes av Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.

Nordin, Sofia: Allt ska brinna (2018)

Ungdomar och psykisk ohälsa är ett ämne som partierna debatterar mycket kring för att förbättra. Detta är en bok som tar upp vikten av att lyssna, inte fråga.

Minna och Agnes har varit bästa vänner sen en dag i fyran när de gömde sig i plinten för att slippa brännbollen på gympan. Då förstod de att de hörde ihop. Nu är de sjutton år och hör fortfarande ihop. Tillsammans kämpar de för vegetarisk mat i skolan, jobbar extra på ett hem för nyanlända och sätter störiga killar på plats. Ingen ger sig på Minna och Agnes, tillsammans klarar de vad som helst, eller?

Lu, Marie: Warcross (2018)

MARIE LU [f. 1984] är en amerikansk författare som fick sitt stora internationella genombrott med den dystopiska Legend-trilogin, som såldes till 26 länder och följdes av den lika upskattade serien Den unga eliten. Sammanlagt har hennes böcker nu sålt i över 2,5 miljoner exemplar. En långfilm baserad på Legend produceras nu av teamet bakom Twilight-filmerna.

Warcross, den första boken av två om Warcross-imperiet. Hungerspelen möter Minecraft.

Warcross är inte bara ett dataspel - det är ett sätt att leva. Åtminstone för de miljontals människor runtom världen som loggar in på spelet varenda dag.
I ett desperat försök att få ihop lite pengar bestämmer sig den tonåriga hackertjejen Emika Chen sig för att försöka hacka sig in i spelet mitt under öppningsspelet på det internationella Warcross-mästerskapet - ett drag som leder till att spelets skapare, den tillbakadragne miljonären Hideo Tanaka, vill anlita henne som insiderspion för att hitta en säkerhetsläcka. Emika tackar ja till erbjudandet och befinner sig snart i en drömtillvaro i Tokyo - ända tills hon gör en farlig upptäckt som hotar att slå sönder hela Warcross-imperiet.

Apropå fotbollsfeber..

Freedman, Dan: Matchstart (2018)

Första delen i en spännande fotbollsserie, skriven av den brittiske fotbollsjournalisten Dan Freedman.

För Jamie finns det inget viktigare än fotboll, och hans högsta önskan är att bli en av Kingfieldskolans bästa spelare - och när han blir äldre ett äkta fotbollsproffs. Som ny elev på skolan har Jamie extra mycket att bevisa, så varför står inte hans mamma, hans lärare och hans bästa vän på hans sida och stöttar honom? Pressen ökar mer och mer. Har Jamie vad som krävs för att lyckas?

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Testa en e-bok eller ljudbok i sommar

En e-bok är en digital bok. Du läser texten i en dator, smartphone, surfplatta eller läsplatta. En e-ljudbok lyssnar du på i dator, smarttelefon eller surfplatta.

Det här behöver du för att komma igång:

  • Bibliotekskort och pinkod
  • Skapa ett Adobe-Id under Logga inwww.adobe.se Ditt Adobe Id behövs för att läsarprogrammet ska kunna öppna bibliotekets e-böcker. Det krävs olika läsarprogram beroende på vilken utrustning du använder
  • Bra information hur det fungerar finns via länken på Bibliotekets hemsida http://kulturivast.elib.se/

Text

Låneregler


  • En e-bok får du låna i 28 dagar.
  • Du får låna två böcker under en 7-dagars period.
  • En e-bok kan du inte lämna tillbaka, när lånetiden gått ut slutar filen att fungera.
  • Du kan inte låna om en e-bok, vill du låna om boken får du göra ett nytt lån.
  • Vanliga frågor och svar om e-böcker

E-ljudböcker

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk.

Nu finns en ny ljudboksapp Biblio. Den är gratis att testa om du vill lyssna på ljudböcker online eller offline. När du loggar in, anger du vilket bibliotek du tillhör i rullistan. För Götene bibliotek gäller Kultur i Väst. Fyll i ditt vanliga lånekortsnummer och Pin-kod och klicka på Logga in. Mer information finner du på Elibs portal hos Kultur i Väst http://kulturivast.elib.se/

För er som använder appen sedan tidigare:

Det har kommit en ny förbättrad version. Biblio 2.0 är en snabbare och smidigare version av appen.

Ladda ner den nya versionen (i vissa fall kan man behöva radera den gamla versionen och ladda ner på nytt).

Logga in igen.

Befintliga lån behöver laddas ner på nytt. Gamla offline-nedladdningar på befintliga lån måste alltså göras om.

............................................................................................................

Somriga läshälsningar från bibliotekspersonalen!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!