Publicerad 19 juni 2017 klockan 11.07.

Bibliotekets nyhetsbrev, juni - juli  2017

Publicerad: 19 juni 2017 klockan 11.07

Innehåll i detta dubbelnummer:

Trevliga resehandböcker presenteras och vad är egentligen "litterär turism"?

Gillar du att skriva! Då kan du i sommar delta i en Novelltävling!

Avslutningsvis tips på några nya romaner, som nyss har kommit eller som är på väg!

Bibliotekets öppettider: 1/6 – 31/8:

Måndag-torsdag: 10.00 – 18.00.

Fredag: 10.00 – 17.00.

Självbetjäning mellan 08.00 – 10.00.

Sommarlån under samma tid, men gäller inte ny skönlitteratur, resehandböcker och böcker med reservationer.

Novelltävling

- under tiden 15 juni – 15 september!

Gillar du att skriva? Välkommen att delta i vår novelltävling, som anordnas av författaren Maria Hede, Vuxenskolan och Biblioteket.

Du kan delta i åldersgruppen; 13-18 år, eller i gruppen över 18 år.

Novellen får omfatta högst 10 A4-sidor med 1,5 radavstånd. Du skall vara bosatt i Götene kommun och skriva på svenska.

Bidraget lämnas in på Biblioteket i förseglat kuvert med novellens namn på framsidan. Samtidigt lämnas ett förseglat kuvert innehållande deltagarens namn, ålder och adress/telefonnummer med novellens namn på framsidan.

Priser består av presentkort och blommor från ICA och Vuxenskolan, bokpriser från biblioteket och biocheckar från Biografföreningen. I juryn sitter Maria Hede, Eva Åborg och Cecilia Waern.

Förlaget Novellix ger ut små böcker med noveller, både nyskrivna och tidigare publicerade noveller.

Det finns noveller av författare såsom Hjalmar Söderberg, Astrid Lindgren, Jonas Karlsson, Katherine Mansfield, Karolina Ramqvist, Maria Sveland med flera.

Elise Johansson har skrivit novellen ”Höra stenarna sjunga”. Den är alldeles ny och ingår i förlagets satsning på berättelser under temat ”Grannar”. Vad är egentligen en granne – är det en främling, vän eller fiende? Begreppet väcker funderingar kring integritet och civilkurage, men det berör även ämnen som gemenskap, utanförskap och gränser. Hur förhåller vi oss till våra grannar?

Novellix böcker är små och behändiga och passar att stoppa ner i väskan och läsas under en buss- eller tågresa.

Det finns flera böcker för dig som vill få tips på hur man skriver en berättelse;

Holmgren, Susanne: Dina ord, dina berättelser

Malmsten, Bodil: Så gör jag – konsten att skriva

Norin, Elisabeth: 3 enkla regler finns inte – en romanskola

Valfridsson, Inga-Lilla: Att skriva om sitt liv


Resehandböcker


Navigare necess est! - ”Att segla är nödvändigt” – eller att resa i största allmänhet!

Värmland, Dalarna och Skåne är populära resmål. Här kommer tre nya böcker:

Sevall, Lena: En bit Värmland. Från falukorv till Värmlandstårta (2016)

16 plastkassar med samlade urklipp av recept, intressanta personer, konst och heminredning! En guldgruva som resulterade i en kulinarisk resa genom Värmländska platser och personer. Vid sidan av sitt yrke som bibliotekarie frilansar Lena Sewall som matskribent.

I En bit av Värmland tittar vi bland annat in hos föreståndarinnan Ellen Lundgren på Selma Lagerlöfs Mårbacka som med kunnig hand styrde över pigorna i köket, besöker Lars Lerin-museet och tar en Sandgrundsbuggare till kaffet eller serveras kultur på fat i Berättarladan, Rottneros. Det värmländska köket är kanske inte så olikt andra men sticker väl ut med egen nationalsång (Värmlandsvisan) och nationalrätt (Värmlandskorven). Boken bygger på många recept uppkallade efter värmländska personer eller platser, präglade av den natur i Värmland som till stor del består av skog och sjö.

Läs även: En bit Skagen (1993), En bit Racken (2013).

Olsén, Håkan: Upptäck Dalarna – 103 upplevelser och utflyktsmål (2017)

I Dalarna finns det alltid något nytt att upptäcka. En sådan plats kan vara Malibambo. Det fantasifulla namnet betyder Malins kyrka och finns i skogarna ovanför Gesundaberget. När Digerdöden på 1300-talet nådde bygden flydde ortsbefolkningen, enligt legenden, uppåt skogen. Den unga Malin hittade ett smycke på marken som föreställde Jesus på korset. Hon bestämde sig för att stanna kvar och vårda de sjuka på fäboden. Hon dog själv av pesten och är begravd invid en sten vid Malibambo. Platsen andas en alldeles egen atmosfär och används idag för bland annat gudstjänst och meditation. Andra trevliga platser i Dalarna är ”Hansjö lanthandel och kaffestuga” norr om Orsa och Hildasholm i Leksand.

Alesmark, Caroline: Gåtfulla Skåne (2017)

Författarna till denna bok har gett sig ut i det skånska landskapet och hittat bortglömda platser, som bär på berättelser om folktro, kärlek, krig och mystik. Sådana platser är Rövarekulan, ett tillhåll för snapphanar, Balsbergsgrottan, Kolerakyrkogården i Baskemölla med flera. Boken innehåll fina bilder, kartor och GPS-koordinatorer.

Eriksson, Leif: 101 svenska öar du måste se innan du dör (2017)

Här beskrivs ett urval av Sveriges öar med fakta och information om väderförhållanden, flora och fauna, historia och kuriosa. Här finns karga och otillgängliga små skärgårdsöar långt ut i havsbandet, lummiga öar i våra stora sjöar och floder, men också våra största, mest välkända och bebodda öar. Varje ö har fått sin egen berättelse. Som bokens titel antyder är öarna väl värda ett besök. Boken innehåller praktiska råd, tips, bilder och kartor.

Länsstyrelsen i Västra Götaland gav 2016 ut boken; Hus, människor, minnen:

Här kan man resa i bokens värld och till exempel läsa om Råbäcks mekaniska stenhuggeri, Horns tegelbruk, Forsviks bruk, Mössebergs kurort och många andra trevliga platser som naturligtvis också går att besöka.

Hansson, E: Göteborg till fots

Med den trevliga undertiteln; trottoarturism och spårvägssafaris kan du bekanta dig med Sveriges andra stad. Olskroken, Stigbergstorget, Järntorget, Önnered, Långedrag, Donsö och Styrsö med flera platser beskrivs. Du guidas på 15 turer till fots, med spårvagn, buss och båt och boken vänder sig till alla Göteborgsfantaster, ny som gammal.


För resor lite längre bort…

 

Hubertsson, Leif-Owe: Karibiska pärlor

Genom ett ö-ABC i Leif-Owe ”Hubbe” Hubertssons Karibiska pärlor, guidas läsaren runt trettiotalet öar i Västindien. En färgstark läsning och bra tips på sevärdheter, mat, historik och resvägar i en spännande övärld. Paradisöar finns, det är inte bara något resereklamen hittat på. Tillsammans med sin fru Kirsti delar de med sig av erfarenheter, både bra och dåliga, från sina resor i den karibiska ö-världen. Underhållande och upplysande både för den som reser hemma i sin fåtölj och för den som vill förverkliga sina drömmar. Återblickar av fantastiska dagar med sol, bad och snorkling i korallrev blandas med berättelser som natten på hotellrummet i väntan på att orkanen Lenny skulle komma, getkapplöpning eller Underwater Sculpture Garden.

Fantastiska resor - upptäck världens mest spektakulära rutter (2015)

Ibland är resvägen lika viktig som slutmålet. I denna bok finns mer än 70 fantastiska rutter världen över, till exempel den urgamla vandringsleden som Inkaleden som leder till Machu Picchu och så vidare fram till moderna klassiker som Route 66.

Mårtenson, Jan/Giraud, Susanne: Oss håller inga bojor, oss binder inga band! På långritt i 1920-talets Europa med Linde Klinkowström-von Rosen

Deckarförfattaren Jan Mårtenson och Lindes barnbarn Susanne Giraud har sammanställt en fascinerande bok om två frimodiga och äventyrliga kvinnor – Linde Klinckowström-von Rosen och hennes syster Thora.

År 1926 rider den unga adelsfröken Linde Klinckowström, uppvuxen på godset Stafsund, ensam ut i Europa. Linde och hennes stora häst Castor ger sig av mot Paris. Här bor Lindes syster Thora, gift med konstnären Nils von Dardel. Här träffar Linde många av dåtidens stora i de bohemiska konstnärskretsarna; Picasso, Modigliani, Hemingway…

Något år senare rider Linde till Rom. Därifrån till Belgien, Ungern, Tjeckoslovakien, Polen… Hon och Castor gör sex långritter i efterkrigstidens Europa, sammanlagt 13 000 kilometer. De möter nya gränser, nya ideologier, raserade statsskick och störtade troner. Allt hon ser dokumenterar hon i sina dagböcker och i tidningsartiklar som publiceras i Bonniers Veckotidning. Och i mängder av brev. Så småningom blir det också flera böcker.

Boken är en intressant reseskildring ur ett historiskt perspektiv. Den beskriver ett på många sätt annorlunda kvinnoöde. Det är en ganska bortskämd ung kvinna, som trots att hon reser ensam ändå möts av välvillighet vid alla gränskontroller. Mycket beror förstås på hennes ställning som adelsfröken, hennes enorma kurage och att flera av hennes resor dokumenterades av pressen.

Jag tycker ändå att författarna till den här boken inte helt får med vilken hästnörd Linde är. I hennes På långritt med Castor, som utkom 1929 beskriver hon tydligt vad det kostar att ta sig runt i Europa och ger bland annat detaljrika råd till intresserade ryttare om hur man håller hästen i form under distansritter.

Trots detta är boken underhållande och rolig att läsa. Linde måste ha varit en människa med stort mod och mycket humor. Det tog lång tid för mig att läsa boken – på grund av alla fantastiska bilder!


Litterär turism


Litterär turism är ett relativt nytt begrepp där utgångspunkten är en litterär text eller ett författarskap. Att få se, känna och uppleva miljöer som beskrivs i ens favoritböcker är för många en spännande och stark upplevelse. Med andra ord, att vara på ett helt nytt ställe, men ändå känna igen sig.

Särskilt i England har vandringar eller resor i författares fotspår och besök i författarhem en lång tradition och har lockat många till ett annorlunda resande.

Populära brittiska författare är systrarna Anne, Charlotte och Emily Brontë, som växte upp i prästgården i den lilla staden Haworth i Yorkshire under första delen av 1800-talet. Prästgården är idag ett museum som kan besökas, böcker om och av systrarna kan köpas, och man kan vandra på samma stigar på heden eller gå på samma gator och besöka puben The Black Bull, där brodern Branwell gärna tog ett (eller gärna flera) glas.

I maj kan man resa till den lilla orten Fowey i Cornwall för att delta i den årliga tio dagar långa festivalen tillägnad författaren Daphne du Maurier. I Sverige är hon mest känd för den spännande romanen ”Rebecca” (första sv.upplaga 1939). Men hon har också skrivit novellen Fåglarna (Fåglarna och andra noveller, 2017), som ligger till grund för Hitchock´s rysare med samma namn.

Den största författaren, förutom Shakespeare, och den mest populära är väl ändå Jane Austen. I staden Bath anordnas varje höst, i september, en Austen-festival. Hon bodde här under några år i början av 1800-talet och det finns ett trevligt museum. I år uppmärksammas att det är 200 år sedan Jane Austen dog, år 1817. Hon är begravd i Winchester Cathedral. Hennes hem under de sista åren kan också besökas, huset ligger i Chawton utanför staden Alton. Ta tåget till Winchester och sedan buss till Alton.

Som turist kan man också resa till ”Midsomer” eller varför inte besöka Highclere Castle i Hampshire, platsen där Downton Abbey spelades in under sex säsonger med totalt 52 avsnitt.

Den första säsongen kostade omkring £1 miljon per timme att göra och är därmed den dyraste brittiska TV-serien någonsin.

Alla säsongerna finns att låna på Biblioteket!


Vandringar i Sverige

Även i Sverige är det populärt med litterära vandringar.

Reseguidesföretaget Lonely Planet har listat världens bästa litterära vandringar ”Top 10 literary walking tours of the world”.

Överst på den listan ligger Stadsmuséets Milleniumvandring i Stockholm!

Denna stadsvandring går i Stieg Larssons och Lisbeth Salanders fotspår på Södermalm. Den levandegör både den verkliga och den fiktiva historien. En viktig adress är Bellmansgatan 1, där Mikael Blomkvist bor och där vandringen startar. Hittills har 55 000 personer gått vandringen. Besökarna kommer främst från Storbritannien, USA och Norden. Triologin är översatt till mer än 40 språk och har sålt i över 70 miljoner exemplar över hela världen. Nyligen översattes böckerna till japanska.

Piamaria Hallberg på Stadsmuséet menar att en stadsvandring, “ska vara trevlig, ställena ska vara bra och intressanta och det skall inte vara för långt mellan stoppen”.


Per Anders Fogelström

 

I år är det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes, 1917-1998. Under flera år har Ulf Bagge lett en guidad tur med start vid Nytorget, som fortsätter förbi Groens malmgård, upp i Vitabergsparken till Bergsprängargränd och som slutar vid Åsögatan. Fogelströms ”barn- och stadsserie” utspelar sig i huvudsak i arbetarkvarteren på östra Södermalm. Här framlevde människorna sina fattiga liv. I den första boken ”Mina drömmars stad” möter vi Henning som ”invandrar” från landet till drömmarnas stad år 1860. Livet blir minst lika slitsamt här som hemma, men han möter kärleken i Lotten och tillsammans skapar de ett liv tillsammans. Henning blir inte gammal, han dör i tuberkulos endast 35 år gammal, vilket var medellivslängden för en arbetare då.

Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad, En stad i världen.

I den sista boken är Hennings och Lottens dotter Emilie 88 år. Genom familjens öden får läsaren också följa stadens utveckling.

Med böckerna Vävarnas barn, Krigens barn och Vita bergen knyter Fogelström ihop Stockholms stads historia med ”Stadsserien”.


Maria Lang  och Skoga (Nora)


Besöker man Nora kan man gå en ”mordisk vandring” och upptäcka staden med teaterscener och berättelser från böckerna och Maria Langs liv, framförda av systersonen Ove Hoffner. Man kan också mordvandra på egen hand. Maria Langs romaner är rena rama guideböckerna, mordplatserna finns kvar och för Nora-borna är det status att ha haft ett Maria Lang-lik i garderoben!

Maria Langs böcker är typiska pusseldeckare, som utspelar sig i övre medelklassmiljö. Det är idylliskt och så oblodigt som möjligt. Hon tog konsekvent avstånd från våld och hårdkokta deckare. Passion och erotik får desto större plats i hennes böcker. I samtliga 42 vuxendeckare löser kriminalkommissarie Christer Wijk alla brott medan han röker pipa och dricker kopiöst med svart kaffe.

Under sin storhetstid på 1950- och 60-talen var Maria Lang (1914-1991)  en välkänd, omtalad och mycket läst författare. Vid sin död 1991 hade tiden gått ifrån henne och böckerna stämplades sedan länge som passé.

2013 ”dammades” de första sex böckerna av och blev filmatiserade och gavs ut i ny upplaga. Mördaren ljuger inte ensam och Kung Liljekonvalje av dungen finns att låna som DVD.

De tre första böckerna kan rekommenderas och är fortfarande läsbara om man bara tänker på deras ”ålder”.

Mördaren ljuger inte ensam (1949), Farligt att förtära (1950), Inte flera mord (1951).

Det finns fler böcker av Maria Lang att låna på biblioteket.

Läs även: Lundgren, Lena: Maria Lang – vår första deckardrottning (2014).

Stieg Trenter (1914-1967)

Om Stieg Larsson använder Stockholm mer som bakgrund, så är både Fogelström och Stieg Trenter noga med miljöskildring och historiska fakta.

Stieg Trenter var den okrönte deckarkungen under 1950- och 60-talen. Han debuterade 1943 med ”Ingen kan hejda döden”. I genombrottsboken Idag röd (1945) möts för första gången parhästarna fotograf Harry Friberg och kriminalkommissarie Vesper Johnson. Deras hemmaplan är Stockholm, som Trenter ofta skildrar utifrån specifika platser. Få överträffar hans miljöskildring av Stockholm och ibland kan de till och med jämföras med Strindbergs.

Det finns många böcker av Stieg Trenter att låna på biblioteket.

Läs även: Rydholm, C; På tur med Trenter - en tidsresa med bildperspektiv genom Stieg Trenters Sverige… (2015).

Henning Mankell

Henning Mankell och kommissarie Kurt Wallander och Ystad

Ystad och Skånekusten är också ett måste för alla älskare av Kurt Wallander, Henning Mankells populäre kommissarie vid Ystad-polisen. Sedan flera år tillbaka har man kunnat vandra i hans fotspår på Ystads gator och till mordplatser vid Skånes kust. Redan 1991 kom den första Wallander-boken ut; Mördare utan ansikte. Det skulle bara bli en bok, men har resultaterat i elva böcker och ca 40 filmer. Tre skådespelare har axlat rollen som Wallander; Rolf Lassgård, Kennet Branagh och Krister Henriksson.

De tre engelska filmatiseringarna finns att låna på biblioteket, plus naturligtvis alla böckerna.

Gå in på denna sida: här hittar du allt du behöver veta om Kurt Wallander; http://www.ystad.se/turism/se-och-gora/kurt-wallander-/

I det senaste numret av Biblioteket i fokus (BiF nr 2) finns en artikel om Litterära platser; ”På Sverigeresa i rum och tanke”. ”Vi verkar gilla att se vårt land genom litteraturens ögon…” I denna artikel tas även Arn-turismen upp som föranleddes av Jan Guillou´s populära böcker om riddaren Arn. Man kan fortfarande resa i det västgötska landskapet i Arns fotspår även om det största intresset har lagt sig.

I detta nummer finns också lästips, korsord och tävlingar mm. Den är gratis, varsågod!


Nyheter

Två starka romaner som tar upp hur samhället, för inte så länge sedan, behandlade de som hade behövt samhällets stöd mer än några andra.

Axelsson, Majgull: Ditt liv och mitt (2017)

När Märit kommer till Lund har det gått över femtio år sedan hon var här sist. Hit kom hon som läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. På Norra kyrkogården finns en massgrav som påminner om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa. Det var där hennes bror gick under. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Hedström, Ingrid: Gick obemärkt förbi (2017)

Romanen skildrar några av de barn som blev intagna på mentalvårdsanstalter från 30-talet och framåt. Vi möter också Helga, hängiven sjuksköterska som kämpar i motvind för att barnen ska få anständigare vård. Enligt tidens synsätt ska de här barnen gömmas undan och helst också glömmas bort. Många av dem avled bara kort tid efter att de blivit intagna på någon av anstalterna. Berättelsen bygger på autentiskt material.


Elfberg

Rickloff, Alix: Dimmornas hus (2017)

År 1940 blir Röda Korset-sjuksköterskan Anna Trenowyth placerad på ett militärsjukhus på Nanreath Hall i Cornwall, det hem där hon en gång levde med sin biologiska mor lady Katherine Trenowyth. Lady Katherine bröt en gång i tiden med sin familj för att kunna leva med sitt livs kärlek, Simon Halliday. Men Simon blir inkallad som soldat i första världskriget och under sin graviditet får hon veta att han dött i kriget.

Hamberg, Maria: Till min allra bästa vän (2017)

1972 flyttar Kristina från gården i Ångermanland till London för att jobba som au pair i en fin familj. Från att ha varit vem som helst blir det tydligt för henne att hon tillhör den tjänande klassen. En annan familj i huset har också en barnflicka, Anabell, en walesisk gruvarbetardotter med ambitioner. De blir snart vänner, en vänskap som kommer att vara livet ut, trots att de kommer att leva helt olika liv med olika ekonomiska förutsättningar.

Lindblad, Cecilia: Det havet gömde (2017)

En bärnstensletare upptäcker en kvinnofot på stranden. Kort därefter hittas det som troligen är resten av kroppen på ön Måkläppen utanför Falsterbo. Kan det vara den försvunna Angela Svensson? Under utredningen dyker det upp ett samband med mordet på en ung flicka för mer än tjugo år sedan som aldrig klarades upp. Samtidigt som polisinspektör Monica Blom i Vellinge jagar mördaren är det någon som förföljer och hotar henne.

Läs även: Och sedan aldrig mer (2015)

Mattsson, Ellen: Tornet och fåglarna (2017)

På Marstrands fästning har kommendanten Henrich Dackward befälet. I juli månad under krigsåret 1719 kan han se hur danskarna samlar sig för det stora anfallet. Han vet att han måste förstärka skansarna, annars blir skeppen i hamnen utan skydd. Men han har inga soldater att avvara från försvaret av fästningen. Och danskarna väntar stora truppförstärkningar. Fyra dagar senare kapitulerar han och staden faller i danska händer. Varför?

Penny, Louise: Begrav dina döda (2017)

Kommissarie Armand Gamache är sjukskriven efter en utredning som gick fruktansvärt fel. För att återhämta sig efter skadorna blir han involverad i en betydligt stillsammare utredning där en besatt historikers sökande efter kvarlevorna av Quebecs grundare slutar i ett mord. Samtidigt skickar han sin kriminalinspektör Jean Guy Beauvoir till byn Three Pines för att ta sig en ny titt på mordet på eremiten i skogen, blev rätt man fälld för brottet? Författaren skildrar välskrivet och ingående ett mycket kallt och vackert Quebec och gör en djupdykning i Kanadas historia.

Reichl, Ruth: Delicious! – en utsökt roman (2017)

Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på den berömda mattidningen Delicious i New York. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessaffärer öppnas. Men så läggs tidningen ner och de färgstarka kollegor som Billie har börjat betrakta som sin familj försvinner. Tills vidare får Billie jobba kvar för att svara på frågor från läsare om gamla recept. En dag hittar hon några mystiska brev, gömda i kontorets gamla receptarkiv.

Riley, Lucinda: Midnattsrosen – en livslång passion, ett ändlöst letande (2017)

Elvaåriga Anahita, från en förnäm men fattig indisk familj, följer med prinsessan Indira till England som hennes ledsagerska precis före första världskriget. Här träffar hon Donald Astbury, arvinge till en avsides belägen herrgård. Nittio år senare har den unga amerikanska filmstjärnan Recca Bradley en roll i en film som ska spelas in på den nu förfallna herrgården. Hit kommer Ari Malik, Anahitas barnbarn, på jakt efter sin familjs förflutna.

Semple, Maria: Idag skall allt bli annorlunda (2017)

Eleanor Floods liv är en riktig röra. Men idag ska allt bli annorlunda. Idag ska hon till att börja med duscha och sätta på sig riktiga kläder. Men innan hon hinner sätta sin blygsamma plan i verket kommer livet emellan. Till råga på allt dyker en gammal kollega upp med ett manus fullmatat med snaskiga familjehemligheter - skrivet av Eleanors egen syster. Kanske kräver nystarten att hon först tar itu med saker som legat begravda alltför länge.

Theils, Lone: Den blå poetens kärlek (2017)

Den världsberömde diktaren och nobelpristagaren Manash Ishmail har under sin flykt från Iran skilts från sin hustru Amina. Nu är hon spårlöst försvunnen. När tidningen Globalt tar kontakt med honom för en intervju, visar det sig att han vill ha journalisten Nora Sands hjälp att hitta Amina. Senast syntes hon till i London. Nora kastas med fara för sitt eget liv in i en mörk värld där ett människoliv inte är mycket värt.

Läs även: Flickorna på Englandsbåten (2016)

Ware, Ruth: I en mörk mörk skog (2017)

Noras barndomsvän Clare ska gifta sig. En av Clares väninnor organiserar en möhippa och vill gärna att Nora kommer, trots att det var åratal sedan Nora och Clare hade någon kontakt. Väl på plats, långt ute i skogen, uppstår snart spänningar mellan både nya och gamla bekantskaper. Möhippan blir våldsam och katastrofal och Nora hamnar på sjukhus. Vad hände från det att hon och de andra lämnade huset tills hon vaknade upp i en sjukhussäng?

Waxman, Abbi: Sorgsna hjärtans trädgård (2017)

Lilis make Dan dör i en bilolycka utanför deras hus. Tre år senare har Lili lyckats komma på fötter igen, men hon saknar fortfarande Dan och är trött på allas tjat om att hon måste gå vidare. Hennes arbetsgivare ger Lili uppdraget att illustrera en flora och anmäler henne till en trädgårdskurs. Lili går motvilligt till kursen, där en brokig skara figurer samlats under ledning av den tystlåtne men stilige Edward. Kanske kan hon börja blomma igen?

Trevlig lässommar önskar biblioteketspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!