Publicerad: 16 juni 2015 10.25

Bibliotekets nyhetsbrev, juni 2015

Publicerad: 16 juni 2015 klockan 10.25

I månadens nyhetsbrev: 

Tips på lättlästa och spännande böcker  för hängmattan. Sommarpratare under juni månad. Boktips från läsecirkeln i Blå Huset, Lundsbrunn.

Lättläst i sommar

Författarna Annica Wennström och Eva Swedenmark har skrivit fyra romaner som kretsar kring en familj och deras restaurang, La Stella, i Östersund.

I den första boken Smultron och svek (2005) lär vi känna huvudpersonerna; Liselotte och hennes ständigt arbetande man Mario, barnen Sandra och Elias, föräldrarna Anita och Börje. Liselott börjar förlora sig själv och känner sig instängd i en tillvaro som inte blivit som hon tänkt sig. Men helt oväntat börjar saker hända och hon tvingas ompröva saker och ting. Allt är inte som det ser ut på ytan. Det är en bok om de små livsödena, allt det där som händer när livet pågår som mest och som inkluderar meningen med livet, kärleken och vänskapen.

Läs även: Vinbär och vemod (2007), Hallon och hat (2008), Lingon och lust (2009).

Bergstrand, Mikael: Delhis vackraste händer (2011):

Göran Borgs liv är verkligen trist. Hans fru har lämnat honom, han träffar sällan sina barn och arbetar på ett informationsföretag som gör gatukontorets hemsida. Kan det bli mycket värre? Jodå! Göran får sparken från jobbet och blir iväglurad på en charterresa till Indien. När han ligger drabbad av diarré på ett sjabbigt hotell i Jaipur, dyker textilexportören Yogi upp. Yogi är en man i sina bästa underbara år och som med liv och lust tar med sig Göran på en yttre och inre resa i den myllrande huvudstaden New Delhi.

Fortsätts av: Dimmorna över Darjeeling (2013)

Hjulström, Carin: Finns inte på kartan (2009):

Carin Hjulström skriver med glimten i ögat om journalistlivet. Hennes huvudperson, Frida Fors, får praktikplats på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd. Långt ifrån det glassiga liv hon hade tänkt sig på någon av de stora tidningarna i Stockholm. I Bruseryd står tiden stilla och det gäller att skriva mycket om ingenting. Mot sin vilja dras Frida in i arbetskamraternas och bybornas personliga öden och inte minst i hotet om att ortsnamnet Bruseryd skall försvinna från kartan…

Läs även: Hitta vilse (2010), Kajsas resa (2012), Irene Panik (2014).

Alvtegen, Karin: En sannolik historia (2010)

Helena, Martin och dottern Emelie lämnar en stressig tillvaro i Stockholm och flyttar till Norrland. Här på gården tillbringade Helena många lyckliga somrar som barn. Nu vill hon tillsammans med mannen förverkliga drömmen om ett litet hotell. Det blir slitningar i familjen som slutar med skilsmässa. Emelie vantrivs och längtar hela tiden tillbaka till storstaden. En annan huvudperson i boken är Anders, som har sålt sitt framgångsrika dataföretag. Någon brist på pengar har han inte, snarare en brist på lust att leva. Helena och Anders möts, kanske har de något att ge varandra…?

Läs även Alvtegens spänningsromaner: Skuld (1998), Saknad (2000), Svek (2003), Skam (2005), Skugga (2007), och Fjärilseffekten (2013).

Larsson, Morgan: Det opålitliga hjärtat (2014)

När Love äntligen får det besked han drömt om i hela sitt liv, blir han inte lycklig utan får panik med hjärtstillestånd som följd. Läkaren förbjuder honom att ha sex för att det inte ska hända igen. Men Love börjar i stället leva som om varje dag vore den sista. Han blir populär och dejtar tre kvinnor samtidigt. Samtidigt vill läkare ha hans hjärta i forskningssyfte. Döden och kärleken flåsar honom hela tiden i nacken och det gäller att hitta en balans i den livskarusell som nu snurrar igång.


Macgregor, Virginia: Vad Milo såg (2014)

Denna varma och inkännande bok handlar om pojken Milo. Han har en ögonsjukdom, som gör att han bara ser en begränsad del av världen. Han bor med farmor, mamma och en minigris i ett hus. Pappa har lämnat familjen och flyttat med en annan kvinna till Abu Dabi. Farmor är egentligen pappas farmor och Milo och hon har en fin och speciell relation. När Farmor börjar bli dement ser Milo efter henne. Farmor lär Milo i gengäld att se med annat än sin syn.

Efter en olycka i köket vågar Milos mamma inte låta farmor bo kvar hemma. Farmor skrivs in på hemmet Förgätmigej. Milo förstår snart att det inte står rätt till på boendet. Fast ingen tror honom. De vuxna vill inte lyssna, så med vårdhemskocken Tripi och sällskapsgrisen Hamlet till hjälp bestämmer sig Milo för att avslöja missförhållandena och demaskera den lömska syster Thornhill.

Ahern, Cecilia: Dagboken från i morgon (2013)

Skulle du vilja veta vad som händer i morgon? Tamara, som lever helt i nuet och som aldrig funderat på morgondagen, hittar en stor läderinbunden bok med hänglås på ett kringresande bibliotek. Hennes nyfikenhet väcks och med lite hjälp lyckas hon öppna dagboken och nu börjar oväntade saker hända.

Läs även till exempel: Tack för alla minnen (2012), Mitt liv & jag (2014)

Estassy, Annika: Croissants till frukost (2014)

Gabriel oroar sig för att hans vackra fru Cecilia ska lämna honom igen. Nu längtar Cecilia efter barn och hur de än försöker lyckas hon inte bli gravid. När en vän föreslår att de ska flytta till södra Frankrike tar de chansen - sol, bad, vatten och romantik är precis vad de behöver. Men att börja om på nytt är inte så enkelt. En tragikomisk roman om kärlek och livsdrömmar på kollisionskurs.

Läs även: Solviken (2013)

Puertolas, Romain: Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp (2014)

I denna skröna får vi läsa om Pugalendhi. Han är en bluffande fakir från Rajasthan som lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris. Här ska han köpa IKEAs spikmattesäng Svavelvikspik. Den garderob på IKEA-varuhuset som han gömmer sig i packas in i en låda och skickas iväg och blir därmed inledningen på en galen jakt över världen.

Läs även: Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet (2015 – beställd).

Hamberg, Emma: Rosengädda nästa (2012)

Bror är en ensam 13-årig frankofil med ständigt bråkande föräldrar, Tessan är 29 år och sitter fast i en dålig relation. Hon vill något med mer med sitt liv än att servera korv med pulvermos. Jane är en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men lämnar även dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare hennes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan. Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som för alltid kommer att förändra deras liv.

Fortsätts av: Larma, släcka, rädda i Rosengädda (2013) och Vårjakt i Rosengädda (2015)

Spännande läsning i sommar

Lupton, Rosamund: Genom elden (2014)

Grace springer in i den skola där hennes tonårsdotter Jenny befinner sig när den börjar brinna för att rädda henne. Efteråt måste hon ta reda på vem som orsakat branden. Grace vill skydda sina närmaste från den person som försöker förgöra dem. Hur långt är hon beredd att gå för att försvara det hon håller kärt?.

Elfberg, Ingrid: Gud som haver (2009)

Eva är mammaledig och hemma med två barn; babyn Julia och tvåårige sonen Sebastian. Pojken försvinner och återfinns av förskolläraren Mattias, som blir misstänkt och dömd. En dag får Eva brev från fängelset där Mattias försäkrar att han är oskyldig och att den skyldige fortfarande är på fri fot. Polisen vill inte lyssna och Eva gör egna efterforskningar, som till hennes förfäran leder till den närmaste umgängeskretsen.

Läs även: Tills döden skiljer oss åt (2013)

Morton, Kate: Den glömda trädgården (2009)

Cassandra ärver ett litet hus vid herresätet Blackhurst Manor i Cornwall. Herresätet ska enligt ryktet ruva på mörka hemligheter om den fördömda familjen Mountrachet. I en bortglömd trädgård upptäcker Cassandra spåren av en gåtfull historia.

Läs även: Dimmornas lek (2007), I det förflutna (2011), Envälbevarad hemlighet (2013).

Eriksson, Caroline: Inga gudar jämte mig (2014)

År 1865 anländer kyrkoherden Anders Lindbäck till den värmländska socknen Silbodal. Lindbäck blir omtyckt av befolkningen trots att han lever med två kvinnor. Så dör en av församlingsborna till synes utan anledning och snart följer fler mystiska dödsfall.

Caroline Eriksson har specialiserat sig på verkliga mordfall och har i en tidigare bok Djävulen hjälpte mig (2013) skildrat det uppmärksammade Yngsjömordet, där mor och son dödar svärdottern/hustrun.

Ingrid Hedström har påbörjat en ny spännande serie med diplomaten Astrid Sammils som huvudperson. I den första boken Bortfall (2014) skildras ett gammalt fall från 1978 då den 13-årige Mikael Granberg försvinner spårlöst från sitt hem i Dalarna. Trettio år senare hittar Astrid Sammils Mikaels mössa bland sin avlidne morbror Lars kvarlåtenskap.

I den nya boken Måltavla (2015) utsätts Kungliga slottet i Stockholm för ett attentat. En av Astrids väninnor är spårlöst försvunnen efter att maken begått självmord och själv får Astrid hatmejl. Vissa av dem tycks komma från någon hemmahörande nära Astrids smultronställe i Dalarna. Så hittas en ung rumän död i bygden.

Läs även Ingrid Hedströms många böcker i ”Villette”-serien.

Sommarpratare under juni


21/6 David Batra – välkänd ståupp-komiker och TV-kändis. Läs hans roliga böcker om vardagliga fenomen som vi alla känner igen:

Den som inte tar bort luddet skall dö (2010), Vän av ordning [en bok med arga insändare] (2010).

I Gevär säljes p g a dödsfall (2014) har David Batra granskat Blockets annonsarkiv och återger ett antal av dem tillsammans med kommentarer och betraktelser.

25/6 Terese Cristiansson - journalist, utrikeskorrespondent och författare.

I bokenTalals hus – bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza (2010) har författaren under några månader bott i ett bombat hus i Gaza och framför allt följt kvinnornas liv efter kriget.

28/6 Anna Mannheimer och Peter Apelgren berättar om sitt liv tillsammans. Läs Annas bok; Mitt liv som gift (2015). Boken går också att ladda ner elektroniskt.

Boktips från läsecirkeln i Blå Huset i Lundsbrunn

Bouw, Rose Marie: Det krävs tusen vackra ord (2014)

Den morgonen Ulrika ställer sig på vågen och ser 143 kilo bryts förlamningen. En gräns har passerats. Någonstans mellan tjugofyra och trettiosex tappade hon bort sig själv. Hon blinkar mot siffrorna, 143 kilo. Tre små pojkar leker på vardagsrumsmattan. Hon tar sin handväska och går ut genom dörren, lämnar sitt liv bakom sig. Hon fortsätter att gå...

Powers, Kevin: De gula fåglarna (2014)
Detta är en stark skildring av 21-årige Barts upplevelser under kriget i Irak. Skuldkänslorna då bäste vännen omkommer och konfrontationen på hemmaplan i USA då känslorna och minnena plågar honom.

Hodgkinson, Amanda: Britannia Road (2014)

När andra världskriget bryter ut splittras det polska paret Silvana och Janusz som just fått sitt första barn. Först efter sex långa år kan de återförenas. De slår sig ner i den engelska staden Ipswich för att börja om på nytt, men kriget visar sig ha satt djupa spår.

Zevin, Gabrielle: Livet enligt Fikry (2015)

Herr Fikry är besviken på livet. Hans gravida fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok. Inte ens böckerna ger honom någon glädje längre och han isolerar sig på ön där han bor. En dag får han en udda leverans som vänder upp och ner på tillvaron.

Barr, Nevada: Vargavinter (2014)

Rangern Anna Pigeon deltar i ett vintrigt forskningsprojekt om varg och älg i en nationalpark, en ö i Lake Superior. Forskargruppen, de enda människorna på ön, hittar spår efter en enorm varg när de kartlägger vargflockarnas rörelser. Isoleringen, det hårda vädret och motsättningarna i gruppen gör att allas nerver är på helspänn. Och när en av forskarna försvinner…

Läs även: Stum rädsla (2014), Pumaspår (2015)

...................................................................................................

Sommarlån: 15/6-14/8.

Sommaröppettider: 15/6-14/8: mån-tor: 12.00-18.00, fre 12.00-18.00. Självbetjäning: 08.00-12.00.

Trevlig lässommar önskar bibliotekspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!