Publicerad: 27 juni 2014 16.42

Bibliotekets nyhetsbrev, juni 2014

Publicerad: 27 juni 2014 klockan 16.42

I månadens nyhetsbrev: 

Vi tipsar om historiska romaner, avslutningen hos bibblans bokklubb och vi ger er även tips från vår boktipsarkväll.

Historiska romaner

"Den som jag trodde skulle göra mig lycklig"är titeln på en roman av Christina Wahldén och dessutom ett citat ur ett brev skrivet av Daniel Solander till "välborne Herr Archiatern, min gunstiga befordrare" – alltså Carl von Linné i december 1768.

Romanens huvudpersoner är Daniel Solander, Linnés favoritelev och Lisa Stina, Linnés äldsta dotter. Som citatet ovan antyder blev det aldrig något par av dessa två förälskade. Daniel skickas till London 1759 för att sprida kunskapen om Linnés Systema naturae. Under tiden väntar den 10 år yngre Lisa Stina på att han skall komma tillbaka. Daniel Solanders framtid blir framgångsrik, men inte på det sätt som han från början hoppats. Han hade blivit lovad att få överta Linnés professur i Uppsala och han önskade få gifta sig med den begåvade och av botanik mycket intresserade Lisa Stina. Linné väljer istället att ge sin son professuren och han vill förmå Solander att ta en professur i S:t Petersburg. Detta är Solander inte intresserad av. Han blir kvar i London och får många inflytelserika vänner, bland annat den förmögne Joseph Banks. Denne Banks bekostar en tre år lång upptäcktsresa, 1768-1771, på skeppet Endeavour under ledning av kapten James Cook. Solander och Banks fullkomligt frossar i alla de nya växter och djur de "upptäcker" under resans gång, allt nedtecknas och beskrivs ingående. I den nyuppkallade "Botany Bay" stiger Solander iland på Australiens jord som den förste svensk någonsin. James Cook kartlade under resan Nya Zeeland och Australien som vid denna tid var outforskat land och satte den brittiska flaggan på kuststräckan som han kallade New South Wales.

Växelvis får läsaren följa Solanders liv och delta i den långa resan samt om Lisa Stinas betydligt mer händelsefattiga liv i Uppsala. Hon gifter sig vid 21 års ålder med officeren C F Bergencrantz. I äktenskapet föds två barn, varav sonen dör tidigt. Äktenskapet blev olyckligt och Lisa Stina återvänder till hemmet med dottern, som blir hennes livs stora glädje.

Lisa Stina var betydligt mer begåvad än sin bror Carl. Som barn älskade hon att lyssna på faderns föreläsningar, men som kvinna fick hon inte studera. Hennes kunskapstörst drunknade i hushållsarbete.

Hon publicerar dock en vetenskaplig artikel och anses vara Sveriges första kvinnliga botaniker.

Under 1700-talets senare hälft står forskning och upptäcktsresande högt i kurs. Lisa Stina och Daniel Solander är två intellektuella som lever under denna upplysningstid, men deras villkor är helt olika. En av dem blir berömd och får öar och land uppkallat efter sig, den andra glöms bort efter sin död och begravs obemärkt i familjegraven. Båda dör samma år 1782 utan att någonsin träffas igen. Boken handlar om kärlek som aldrig får växa, men också om en kvinnas hopplösa kärlek till vetenskapen.

I slutet av boken antyds att det fanns fler skäl varför Daniel Solander skickades till London.

Läs gärna även: Danielsson, Bengt: I James Cooks kölvatten, 1991.

Mer historia:

Två romaner har kommit ut under senare år som skildrar den unga drottningen Hedvig Elisabeth Charlotta (drottning Charlotta), gemål till Karl XIII:

Gustavsson, Anita: En skandalös kärlekshistoria (2011) och Laestadius Larsson, Anna: Barnbruden (2013).

Barnbruden är en passande titel. Hedvig Elisabeth Charlotta var endast 15 år gammal när hon 1774 förmäldes med den betydligt äldre kusinen Karl, prins av Sverige och yngre bror till Gustav III. Syftet med äktenskapet var att säkra tronföljden, men några barn som överlevde födseln blev det inte. Karl XIII och Charlotta blev nytt kungapar år 1809, efter att Gustav IV Adolf avsatts. 1814 blev hon även drottning av Norge. När hon avlider 1818 tillträder den nye kungen Karl XIV Johan och en ny era i den svenska kungamakten uppstår.

Hedvig Elisabeth Charlotta är mest berömd för sin dagbok, som skildrar livet vid hovet 1775-1817 och som senare blev publicerad. I dagboken, som är full av politiska kommentarer, ger hon en ovärderlig inblick i maktens centrum och är samtidigt en viktig källa för historisk forskning.

I höst kommer en fortsättning av Barnbruden; Pottungen.

Läs även:

Alice Lyttkens har skrivit flera historiska serier med kvinnliga huvudpersoner som heter Catrin Ambrosia, Hedda Skoot eller Stina Pihlgren.

Hon har också skrivit tre faktaböcker om kvinnans historia från forntid och fram till 1840-talet.

Ytterligare tips:

Bo R Holmberg har skrivit flera historiska kriminalromaner; Liemannen (2002):

I 1850-talets Ångermanland dras Länsman Morell och fjärdingsman Brolin in i en serie mord där ett av offren avrättats med en lie. Snögrav (2003): Våren 1849 upptäcks ett lik i den smältande snön och snart finner man ytterligare ett. Morell kopplas in och misstankar riktas mot byns präst, fattighjon och en friare som fått korgen. I Knivsliparen (2010) tar en ung pojke sitt liv av sviken kärlek. En månad senare mördas en släkting till honom brutalt i sin affär.

Maria Gustavsdotter har, förutom boken Helenas hämnd, skrivit bland annat;

Karin Månsdotter (2010), triologin: Dottern, Hustrun, Änkan (2008-2010).

Den senaste romanen: Ulrikas bok (2014) är den första delen i en planerad triologi om tre prästdöttrar. Full dramatik råder i prästgården sommaren 1644 och Ulrika väljer att lämna sitt hem på Orust. Hon slår följe med ett gycklarsällskap och hamnar i ett krigshärjat Uddevalla.

Catharina Ingelman-Sundberg: Mäktig mans kvinna (2001)

Det råder ofred mellan Sveariket och Norge och de båda folken lider. Den mäktige Olof Skötkonung vägrar att diskutera fred med den norske kungen Olav Haraldsson. Stormännen sätter sig till motvärn och hotar med uppror. De vill gifta bort Olofs dotter Ingegerd med Olav. Hon som är kungadotter kan bli den politiska pant som kan förmå länderna att sluta fred. Men Olof Skötkonung vägrar att låta sig överlistas och tvingar Ingegerd att resa till Rus för att gifta sig med en man som hon aldrig har mött. Storfursten Jaroslav av Kiev blir Ingegerds make och de får många barn.

I slutet av sitt liv blir Ingegerd nunna och kallas Anna den heliga av Novgorod och firas som ortodoxt helgon på sin dödsdag den 10 februari.


I romanen Viskningarnas borg (2013) av Carole Martinez möter vi ytterligare ett kvinnoöde i den 15-åriga Esclarmonde, som förs i bröllopsskrud till kyrkan för att giftas bort. Året är 1187. Hon vägrar att finna sig i sitt öde. Hennes röst ljuder klar i kyrkan när hon uttalar sitt nej. Skandalen är ett faktum. Esclarmonde låter sig hellre bli inmurad i en liten cell intill borgens kapell, med bara en liten fönsterglugg som öppning mot omvärlden än att ingå detta äktenskap. Men Esclarmonde är inte ensam i sin cell. Inuti henne växer ett barn….

Läs även Elsi Rydsjö, till exempel serien om Karolina. Den första boken av fem heter Karolinas Poltava och skildrar några kvinnors upplevelser av svenskarnas nederlag i Poltava 1709 och åren därefter.


Avslutning med hemlig gäst för Bibblans bokklubb

Barnboksförfattaren Susanne Macfie hade deckarskola med barnen i Bibblans bokklubb på terminsavslutningen. Barnen fick själva bestämma förloppet om vad, när och hur deckaren skulle utspelas. Handlingen utspelade sig utanför ICA i Götene med en stulen cykel.

Klubben kom till som en förlängning av sommarlovsaktiviteten Sommarboken, ett bokcafé för barn mellan 8-12 år. Ett trettiotal barn träffas en gång i månaden indelade i två åldersgrupper. Träffarna leds av bibliotekarierna Lina Molander och Charlott Hjälm som förbereder träffarna med olika boktips, fika och någon aktivitet. Barnen uppskattar att ge boktips till varandra och prata om vad de läst sedan sist. Under sista träffen för terminen gästade Susanne Macfie klubben där hon presenterade sina populära deckare Hemliga klubben. Barnen fick inblick hur det är att vara författare och vad som inspirerar till att skriva deckare. Klubbträffarna fortsätter till hösten igen.

Trevlig lässommar önskar personalen!

Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!