Publicerad 28 juni 2013 klockan 14.20.

Bibliotekets nyhetsbrev juni 2013

Publicerad: 28 juni 2013 klockan 14.20

I juni månads nyhetsbrev boktipsas det som biografier som sommarläsning. Boktips för hängmattan ges också av bibliotekets personal och trogna låntagare.

Sommarlån - 17 juni till och med den 2 september

Lånetiden under sommaren räcker ända fram till 2 september – passa på att låna riktigt många böcker!

(Undantagen från sommarlånetiden är resehandböcker, nya böcker och böcker som är reserverade.)

Sommaröppet på biblioteket - 17 juni till och med den 9 augusti

Biblioteket är tillgängligt från klockan 08.00 på morgonen och stänger klockan 18.00 måndag till torsdag. På fredagar stänger biblioteket klockan 17.00. Självbetjäning gäller mellan 08.00 och 12.00.

Biografier

Följer ni TV-serien om den unga och ambitiösa barnmorskan i Londons East End under 1950-talet. Huvudtiteln på de tre böckerna är Barnmorskan i East End och två delar finns nu på svenska. 

Jennifer (Lee) föddes 1935 och arbetade efter skolan som sekreterare. Hon studerade sedan till sjuksköterska på Royal Berkshire Hospital i Reading. Hon flyttade till London för att bli barnmorska. I början av 50-talet arbetade hon för att hjälpa fattiga familjer med många barn i Londons "slumkvarter" tillsammans med systrarna "of St John the Devine", en anglikansk nunneordern. Tiden hos nunnorna var en av de viktigaste i hennes liv.

Hon gifte sig 1963 med Philip Worth och fick två döttrar.

Efter 20 år i yrket, 1973, lämnade hon sitt arbete och ägnade

resten av sitt liv åt sång och musik. År 2002 kom den första delen av memoarerna ut. Jennifer Worth avled 2011.

Många läsare tycker om att ta del av andra människors liv i sorg och i glädje.

Gidlund, Kristian: I kroppen min (2013)

Kristian Gidlund är 29 år, journalist och trummis i bandet Sugarplum Fairy. När han i mars 2011 fick sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern, började han skriva en blogg, "I kroppen min". I augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig.

I sin blogg skriver han följande den 18 maj 2013:

I morse stod jag på den plats där jag vill bli begravd. Jag fastnar vid meningen, för jag förstår att det är en mening att fastna vid. Men för mig gör den inte ont. Jag bestämde mig för länge sedan. Man kan se taknocken på vårt hus därifrån. Gräsmattan gapar fortfarande tom just där på kyrkogården. Till höger om den närmast ängsliknande – om man kommer från skogen som löper längs tågrälsen – ligger det muslimska gravkvarteret. Rådjuret, med det fortfarande prickiga kidet som jag såg häromdagen, gömde sig i snåren, bland björkarna. Liljekonvaljerna kämpade sig upp ur gräset. Vitsipporna var försiktiga, ännu inte helt utslagna av solen. Överallt dagg. Våren, något senare här.

Det var fortfarande tidig morgon. Vacker plats.

Jag kommer att trivas där.

Två nya biografier har kommit om två folkkära skådespelare; Lena Nyman och Michael Nyqvist.

Annika Persson har skrivit boken om Lena Nyman; Jag vill ju vara fri (2013).

Med utgångspunkt från brev, dagböcker, publicerade och opublicerade texter samt intervjuer med Lena Nyman själv och andra har Annika Persson skapat ett porträtt av en folkkär skådespelerska med många strängar på sin lyra. Här finns Nyfiken gul/blå-filmerna, som Lovis i Ronja Rövardotter, Släpp fångarna loss med Tage Danielsson, samarbetet med Hasse och Tage, som vissångerska och som seriös skådespelerska. Från höjdpunkter till drog- och alkoholproblem.

Michael Nyqvist har publicerat ytterligare en bok om sitt liv; Dansa med oss(2013).

Här berättar Michael Nyqvist om sitt liv med början i barndomen på 1960-talet, via tonåren och tiden som teaterstudent till idag. Arbetet med boken påbörjades efter en filmpremiär i New York där Michael Nyqvist upptäcker, efter ett års arbete, att nästan alla hans scener i filmen är bortklippta.

Den första boken, När barnet lagt sig (2009) berättar Michael Nyqvist om hur han blev bortadopterad som barn och hur han söker efter sina biologiska föräldrar och sin egen identitet.

De fann vägen

I trakten av Herrljunga och Vårgårda gör författaren Kjell Andersson och fotografen Tore Hagman nedslag hos människor som valt att leva sina liv på ett annat sätt. I boken De fann vägen (2013) berättar de om människor som har längtat efter en förändring i sina liv – att få leva

jordnära i samklang med naturen, att få ägna sig åt konst eller kultur – att detta är viktigare än pengar och karriär. Bläddra i den vackra boken, titta på bilderna och läs om de kloka tankar och idéer som har uppstått hos dessa människor. Gör ett besök på t ex bokcaféet i Od, drick kaffe, se på konst, köp en bok och njut av miljön.

Herman Lindqvist: Mitt i allt (2012)

Efter mer än 50 böcker om andra människor skriver nu Herman Lindqvist som sitt eget liv. Hans liv har sannerligen varit spännande och farligt. I boken skriver han livfullt om sin uppväxt i Helsingfors och om alla de olika uppdrag han haft som korrespondent. Han har skildrat krig och elände från bl Prag, Mellanöstern, Kambodja, Japan och Afrika. Varför utsatte jag mig för livsfara"? Det finns flera förklaringar; dels att det måste finnas ögonvittnen som kan rapportera om övergrepp och dödande på plats, dels att det är spännande och "inte minst ville jag synas, bli sedd och få beröm…".

En händelse som vände upp och ner på vår värld inträffade i Norge sommaren 2011. 

Siri är på sitt första läger på Utöya. Stämningen är varm och vänskapligt – allt känns bra. Då dyker det upp en man i falsk polisuniform och börjar skjuta vilt omkring sig. Paradiset förvandlas till ett helvete, panik och skräck sprider sig bland ungdomarna som försöker fly för att rädda sina liv.

Siri Sönstelie har tillsammans med sin pappa Erik skrivit boken: Jag lever, pappa – Utöya 22 juli 2011 – dagen som förändrade oss.

Ånglok. Klicka på bilden för att förstora.

Ånglok. Klicka på bilden för att förstora.

En annan överlevare är Natascha Kampusch, som skrivit om sitt "helvete" som fånge hos en psykopat i boken 3.096 dagar.

När Natascha Kampusch 1998 blev överfallen och bortförd var hon tio år. I åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt källarutrymme hos Wolfgang Priklopil. Hon misshandlades såväl fysiskt som psykiskt. Här beskriver hon hur man som offer påverkas av en tillvaro där förövaren är hela ens värld.

 

För barn:

Att läsa om någon som har funnits på riktigt, om någons verkliga liv, tankar och upplevelser, är riktigt spännande tycker många av oss. Det är inte bara vuxna läsare som håller med om detta – och naturligtvis finns det memoarer och biografier som vänder sig till yngre läsare också.

Några exempel:

Första boken om Elsa Beskow av Siv Svensson-Rune En bok om Elsa Beskow, som är lätt att läsa själv.

Bildskatt – närbilder ur Elsa Beskows sagor En bok för de allra yngsta läsarna och för alla som gillar Elsa Beskows bilder.

Boktips för hängmattan – från bibliotekets sommarbokprat:


Karin Alvtegen: Fjärilseffekten (2013)

Elin Olofsson: Då tänker jag på Sigrid (2013)

Cecilia Hagen: Kulla-Gullas lilla lila (2013)

Anita Salomonsson: I enslighet framfödt (2013)

Karina Johansson: Utan egen vinning (2012)

Ingemar Dahl: Kalla stjärnor blinka (2012)

Belinda Bauer: Mörk jord (2011)

Åsa Hellberg: Sonjas sista vilja (2012)

Mikael Bergstrand: Dehlis vackraste händer (2011)

Jojo Moyes: Livet efter dig (2012)

Christ Spring: African textiles today (2012)

Sune Jonssons böcker

Per Holmlund: Glaciärer (2012)

Christel Kvant: Resan till Ribston (2012)

Lasse Berghagen: Flakmopedisten (2012)

Carin Hjulström: Finns inte på kartan (2009)

Lucy Dillon: Ensamma hjärta och hemlösa hundar (2011)

Trevlig lässommar önskar Bibliotekspersonalen!

Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!