Publicerad: 30 juli 2015 15.48

Bibliotekets nyhetsbrev, juli 2015

Publicerad: 30 juli 2015 klockan 15.48

I månadens nyhetsbrev: 

Läs en klassiker i sommar.  Tips på nya böcker. Dessutom böcker om det slutna landet Nordkorea.

Klassiker

Varför inte passa på att läsa en klassiker under sommaren!

Århundradets svenska böcker:

1997 genomförde tidskriften Biblioteket i Fokus en omröstning bland läsarna om 1900-talets bästa böcker. Listan innehåller 100 böcker, både vuxenromaner och barnböcker, både nyare och äldre titlar.

Vilhelm Moberg

Överst på listan återfinns Vilhelm Moberg med utvandrarserien: Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959).

Romanserien är en historielektion om fattig-Sverige under 1800-talets mitt. Det strävsamma paret Karl-Oskar och Kristina kämpar på sitt 1/16 mantal Korpamoen. Det är mycket arbete och lite får de tillbaka på sitt slit. De börjar fundera på en bättre tillvaro i drömlandet Amerika. Men det är svårt att slita banden med fosterjorden. En utlösande faktor är äldsta dottern Annas död. Hon dör när hon förätit sig på gröt. De fattar sitt beslut att emigrera. Med på resan följer Karl-Oskars yngre bror, Robert, en drömmare som fantiserar om att bli rik ”där borta” genom att hitta guld. Kristinas morbror Danjel i Kärragärde riskerar fängelse för sina religiösa möten i hemmet och ansluter hela sitt hushåll till ressällskapet. Byhoran Ulrika i Västergöl vill lämna sin förnedrande tillvaro och börja ett nytt liv. Den gamla Finn-Kajsa vill återse sin son, den försynte drängen Arvid följer med tack vare Roberts övertygande högläsning ur ”emigrantboken”. Dessa människors öden, umbäranden och hårda arbete i det främmande landet skildras med stor kärlek och inlevelse. Moberg skildrar gärna samhällsutvecklingen sedd ur enskilda individers livsöden med den historiska utvecklingen som bakgrund.

Vilhelm Moberg (1898-1973) växte upp i ett soldattorp i Algutsboda socken i Småland tillsammans med många syskon. Hans läslust var enorm, vilket inte alltid sågs med blida ögon av föräldrarna. Han tog till olika knep för att få läsa. Vid ett tillfälle hade han själv lånat hela Folkbildningsförbundets vandringsbibliotek genom att på låntagarlistan skriva upp namn hämtade från gravstenar!

Tidigt fick han börja arbeta. Endast 11 år gammal var han inbärare på Modala glasbruk med en arbetsdag på 12 timmar. Som så många andra i bygden, inte minst de äldre syskonen, funderade han på att emigrera till Amerika. Föräldrarna övertalade honom att låta bli. Istället började han studera på folkhögskola och därefter studier på läroverket i Katrineholm. 1918 insjuknade han i spanska sjukan och var nära att dö.

Efter militärtjänsten började han arbeta som journalist på flera landsortstidningar. 1927 debuterade han under eget namn med romanen ”Raskens”.

Vilhelm Moberg var en stridbar debattör och propagerade för individens frihet och rättvisa. Han var öppet kritisk mot nazismen, vilket tar sig uttryck i romanen ”Rid i natt”. Han skrev debattartiklar och talade på offentliga protestmöten.

Men han var framför allt en mycket populär författare och flera av hans böcker har blivit filmade. Oförglömliga är Jan Troells filmer Utvandrarna och Nybyggarna med skådespelare som Max von Sydow och Liv Ullman. Om soldatfamiljen Rask gjordes en TV-serie på 1970-talet. Dessa tre filmer finns att låna som DVD på biblioteket. Låna även musik-cdn Sexton favoriter ur Kristina från Duvemåla.

Flera böcker finns att läsa om Vilhelm Moberg och hans författarskap till exempel; Vilhelm Mobergs verk: personer och citat (2013), Vilhelm Moberg – en introduktion till hans författarskap (2001), Vilhelm Moberg – en bildbiografi (1963).

Nya romaner

Allende, Isabella: Amandas gåta (2015)

Indiana Jackson, holistisk healer, och hennes dotter Amanda lever i de bohemiska delarna av San Francisco. De är mycket olika, men står samtidigt nära varandra. Amanda älskar deckare och spelar rollspelet Ripper på nätet. När flera mordfall inträffar i området, upptäcker Amanda att morden hänger ihop. Då kidnappas hennes mor…

Tyler; Anne: Den blå tråden (2015)

Abby och Red Whitshank börjar bli gamla. Nu har hela familjen med barnen Amanda, Jeannie, Stan och Denny samlats. Alla har sin egen berättelse och läsaren tas med till första halvan av 1900-talet. I släkten Whitshank löper kärleken till familjehuset i Baltimore som en tydlig tråd och kanske också oförmågan att bli lycklig.

Andersson, Ulla-Maria: Du skulle sagt som det var (2014)

Boken skildrar en barndom kantad av övergrepp och svek. Om en mamma med många ansikten och en vass blick, om en charmig men opålitlig pappa som inte finns när han behövs. Men också hur man som vuxen kan läka sår som man burit på en hel livstid.

Caboni, Cristina: Doftens vägar (2015)

Elena Rossini blir övergiven som ung när hennes mamma träffar en ny man. Hon lär sig att bli stark och enbart lita till sig själv. Ett högt utvecklat luktsinne och förmågan att komponera parfymer leder till att hon får lära sig parfymtillverkning av sin mormor. I Paris får Elena nytta av sitt välutvecklade luktsinne.

Alverfors, Ann-Charlotte: Vitnäbb (2015)

Jan och Anna har alltid varit friska och räknar med att bli minst 90 år. Men plötsligt vänds deras liv upp och ned. Först drabbas Jan, sedan Anna. Deras trygga och intensiva liv tillsammans förändras. Allt från gemensamma resor och bergsvandringar till vardagslivets rutiner – ersätts av en ständig ström av läkarundersökningar, behandlingar, sjukhusvistelser och operationer. Hur kunde det bli så?

Durrant, Sabine: Att förlora allt (2015)

Programledaren Gaby Mortimer har det perfekta livet: lyckad karriär, fin familj och gott om pengar. Så en morgon under löprundan hittar hon den unga kvinnan Ania Dudek död i parken. På bara några dagar rasar allt när en mängd indicier leder till att hon grips för mordet. Alla verkar övertygade om Gabys skuld.

Kellberg, Christina: Ellen – en roman om livet, kärleken och demens (2015)

Nils och Ellen träffas under fredsåret 1945 och skapar ett liv tillsammans med folkhemmets alla moderniteter, får en älskad dotter Birgitta och går åldern till mötes med tillförsikt. När Nils går bort är det som Ellen sakta börjar förtvina. Hon kan inte längre koka kaffe, passa tider, går vilse. Dottern Birgitta börjar observera moderns sjukdomsförlopp och resultatet har blivit en finstämd skildring om vad som händer när alzheimer tar över en människas liv.

Colon-McKenna, Marita: Den glömda rosenträdgården (2015)

Molly Hennesy bor tillsammans med sin man David i ett hus i byn Kilfinn utanför Dublin. När David plötsligt dör har hon svårt att hejda förfallet, dessutom vill banken att hon betalar tillbaka lånen på huset. Molly får en idé om hur Mossbawn House ska räddas och tar hjälp av sin brorsdotter Kim och Gina som arbetar i byns café.Nordkorea eller Demokratiska republiken Korea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs sedan ett drygt halvsekel av en politisk dynasti. Samhället är militariserat, slutet och genomsyrat av ideologisk propaganda. Medborgarna är strängt övervakade och förbjudna att lämna sitt hemland. Nordkoreanerna vet inte vad som händer i omvärlden, som i sin tur har ytterst liten insyn i Nordkorea.

Trots att Nordkorea är världens mest slutna land har människor lyckats fly. En flykt som är livsfarlig för den som flyr och livsfarlig för den kvarvarande familjen. Det finns ca 200.000 fångar i landet dömda som motståndare till regimen. I Nordkorea är man skyldig i tre generationer för sådana brott. I landet bor ca 25 miljoner människor, huvudstaden Pyongyang har 3,2 miljoner invånare. Beräknad livsålder för en man är 66 år, för en kvinna 72 år.

Chang, Chin-song: Käre ledare – min flykt från Nordkorea (2014)

Poeten och pianisten Jang Jin-Sung tillhörde Nordkoreas propagandaministerium där han skrev hyllningstexter till Kim Jong Il. Han hamnar i onåd när han lånar ut en förbjuden tidskrift och tvingas fly 2004. Under 35 dagar jagas han av säkerhetstjänst från Nordkorea, Kina och Sydkorea innan han lyckas ta sig till Sydkorea.

Harden: Flykten från Läger 14 – den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger (2012)

I denna bok berättar journalisten Blaine Harden om Shin Dong-huyk, som föddes 1982 och växte upp i ett nordkoreanskt arbetsläger. Arbetslägret är den enda värld han känner till. I tjugo år präglades hans liv av svält, tortyr och angiveri. Ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet – ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld – på andra sidan taggtråden.

Kim, Eunsun: Nordkorea – nio år på flykt från helvetet (2014)

Efter nio år på flykt lyckas Eunsun, hennes mamma och syster nå friheten i Sydkorea – efter att ha korsat den mongoliska öknen.


Lamm, Lovisa: Ambassaden i paradiset - Sveriges unika relation till Nordkorea (2012)

Fram till 2001 var Sverige det enda västland med obruten diplomatisk representation i Pyongyang. Boken bygger på UD-rapporter, Säpo-protokoll, tidningsartiklar, intervjuer med inblandade svenskar samt inspelningar från en resa till landet.

..................................................................................................

Sommaröppettider: 15/6-14/8: mån-tor: 12.00-18.00, fre 12.00-18.00. Självbetjäning: 08.00-12.00.

Trevlig lässommar önskar bibliotekspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!