Publicerad: 25 juli 2014 13.28

Bibliotekets nyhetsbrev, juli 2014

Publicerad: 25 juli 2014 klockan 13.28

I månadens nyhetsbrev: 

Vi uppmärksammar Nobelpristagaren Nadine Gordimer nyss avliden, Första världskriget, en Englandstripp och lite rysare avslutningsvis.

Författaren Nadine Gordimer avled i juli 2014.

Hon fick Nobelpriset 1991 med motiveringen att hon "genom storartad episk diktning har - med Alfred Nobels ord - gjort mänskligheten den största nytta".

Nadine Gordimer föddes 1923 i Springs, Johannesburg, i Sydafrika. Hennes föräldrar, Isidore Gordimer och Nan Myers, var vita judiska invandrare.

Hela Nadine Gordimers författarskap präglas genomgående av ett kritiskt avståndstagande av den politik som fördes/förs i Sydafrika. Tidigt tog hon avstånd från apartheidsystemet med dess förtryck av den svarta inhemska befolkningen. Hon blev tidigt medlem i ANC och var vän med Nelson Mandela. Gordimers engagemang för rättvisa och mot rasförföljelser växte sig stark redan under barndomen. Föräldrarna, särskilt fadern hade drabbats hårt av förföljelse i sitt hemland Lettland för sitt judiska påbrå. Modern engagerade sig genom att öppna ett daghem för svarta barn.

När Gordimer var elva år gammal upptäcktes det att hon led av ett mindre hjärtfel. Hon fick därför avbryta skolgången i Springs katolska klosterskola och undervisades i hemmet tills hon var sexton år. Detta medförde ett stillsamt liv med böcker och läsning som främsta sysselsättning. Det var då hon började skriva och fjorton år gammal får hon sin första novell publicerad.

I sin första roman, Lögnens dagar (sv.1955), skildrar Gordimer en ung kvinna som bestämmer sig för att stanna kvar i Sydafrika, trots den förtvivlan och skuld hon känner. Här skildrar Gordimer mycket av egna känslor och tankar.

Under årens lopp har det blivit många romaner och noveller och i takt med tiden har ämnet varierats. Hon har hela tiden varit lojal mot ANC. Men hon har inte dragit sig för att kritisera sådant som hon upplevt som fel och under senare år tog hon itu med att skildra det nya Sydafrika efter systemskiftet.

Gordimer upplevde sig alltid som afrikan och blev under hela sitt liv trogen sitt hemland Sydafrika, trots de svårigheter hon hade att skriva fritt. Censuren var hård och till exempel romanerna "Främlingars värld" och "Julys folk" – blev förbjudna. Hon klarade sig trots det bra, tack vare den internationella ryktbarhet som hon med åren uppnådde.

Läs gärna:

Lögnens dagar

(1955), Julys folk (1982), Hillela (1988), Min sons historia (1991), Etttillfälligt möte (2002), Börja leva (2006) m fl.

Första världskriget 1914

I år är det 100 år sedan som första världskriget startade. Många nya böcker kommer i ämnet.

Fabiansson, Nils: Historien om Västfronten : i spåren av första världskriget (2014). Boken utgår från krigets människor och från händelser under kriget som de berättades då och inte långt senare - för än idag lever minnena kvar.

Englund, Peter: Stridens skönhet och sorg 1914 (2014) Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel.

Smedberg, Marco: Första världskriget (2014) Författaren är pansarofficer och i boken skildrar han initierat de krafter som ledde fram till skotten i Sarajevo i juni 1914.

Rudling, Hedvig: Djur i krigets öga : om djur och soldater i första världskriget Detta är en annorlunda bok om djurens betydelse för soldaterna under krigets långa och tröstlösa år. Hästar, hundar, katter, brevduvor m fl djur skildras i boken.

Thompson,Julian: 1916 blodbadets år : Verdun och Somme (2006) Med hjälp av trettio föremål; dagböcker, brev, militära dokument mm skildras utvecklingen av kriget på västfronten 1916.

Läs även klassikern:

Remarque, E M: På västfronten intet nytt (sv. 1929) och fortsättningen Vägen tillbaka (sv. 1931).

England  - En boknörds resa! av Carola Fredriksson

Jane Austen (1775- 1817) blev snabbt ett tema på den Englandsresa jag företog mig i början av sommaren. Resan startade i Hampshire även känt som Jane Austen-land.

Där besökte vi The Jane Austen House Museum i den lilla byn Chawton. www.jane-austens-house-museum.org.uk. Här levde Jane de sista åren av sitt unga liv med att skriva och bearbeta sina verk. Vi följde upp temat med ett besök på den herrgård som många anser vara förebilden för Mr Darcys Pemberley i Janes Stolthet ochfördom; Chatsworth House i Derbyshire. Herrgården har även föreställt Pemberley i flera filmatiseringar, t ex Stolthet och fördom från 2005 och även i filmatiseringen av P D James: När döden kom till Pemberley (2012). I boken Stolthet och fördom nämns även Chatsworth som en av de hus som Elizabeth Bennet besöker på sin resa innan hon besöker Mr Darcys Pemberley. Så vi vet att detta är en herrgård som imponerat på Jane. Jag och mitt resesällskap blev också mycket imponerade, både huset och trädgården var otroligt vackra.

En resa i Jane Austens fotspår utan att besöka Bath är inte möjlig. Trots att Jane aldrig trivdes i Bath så finns det även här ett museum, The Jane Austen Centre. www.janeausten.co.uk. Muséet ligger i ett hus längre upp på samma gata där hon bodde ett tag under sin vistelse i Bath. Här visas en intressant film med skådespelerskan Amanda Root, som berättar om Jane och hennes liv i Bath.

Wales – Hay-on-Wye

Men hela resan var inte bara tillägnad Jane Austen.  Vi besökte även världens boktätaste by; Hay-on-Wye i Wales. Just den veckan pågick Englands största bokmässa här, med en massa kända personer som höll föreläsningar; bland andra Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes), Julia Donaldson (Gruffalon) och Anthony  Horowitz (Foyle´s war, Morden i Midsomer).

Lästips: Läs gärna Anthony Horowitz´ välskrivna och spännande ungdomsdeckare.

Jag blev förälskad i den lilla byn med alla dess boklådor. Det finns verkligen något för alla här och vi gick en hel dag och kände ändå efteråt att vi missat mycket. Det fanns gott om både nya och begagnade böcker och allt till ett bra pris. Ett besök här rekommenderas skarpt till alla bok- och lässugna. Speciellt för oss deckarfantaster finns den underbara lilla affären Murder and Mayhem.

Ett annat spännande besök gjorde vi på TV-aktuella Bletchley Park. www.bletchleypark.org.uk.  Denna plats förkortade, enligt de allierade, andra världskriget med två år. Här arbetade drygt 9000 personer, mest kvinnor, som avlyssnade och avkodade tyskarnas (även japanernas) radiomeddelanden. Här byggdes en av världens första datorer. Tack vare den information som kom till Bletchley och som gick därifrån blev D-dagen den lyckade insats som nu firade 70 år. Nu när sekretessen har släppts har det byggts ett imponerande museum över platsen och dess historia.

Vi gjorde även ett besök i Brighton och där syntes det att staden var stolt över sin egen deckarserie av Peter James. På piren gjordes mycket reklam för James senaste bok. För er som har läst böckerna om kriminalkommissarie Roy Grace vet att på flera omslag kan man se det berömda landmärket.

Läs till exempel: Död mans grepp (2013), Till döds (2014), Döden kan vänta (2014-beställd).

Mysrysare i sommar

Frimansson, Inger: En yxa åt Alice (2014)

Frimansson skildrar, med ett stigande obehag, tonårsflickan Evelina och hennes vänskap med den dödssjuka Alice. En rad händelser startar med att en kränkt man kidnappar Evelina. För att hon skall släppas fri kräver kidnapparen att fadern skall ta sitt liv… Evelinas katt försvinner och Alice ger henne flera obehagliga uppdrag – det sista gäller en yxa med blod på…

Amanda Hellberg har skrivit fyra riktigt otäcka böcker med Maja Grå som huvudperson. Maja är klärvoyant och ser mer än andra gör.  Handlingen i böckerna utspelas i England. I boken Döden på en blek häst (2011) reser Maja Grå till England för att studera konst i Oxford. Dessutom vill polisen i Brighton ha hjälp med att lösa mordet på Majas, sedan länge försvunna, mor. Snart börjar hon förnimma en övernaturlig närvaro på elevhemmet där hon bor.

Läs även: Styggelsen (2008), Tistelblomman (2012), Snögloben (2013).

Waters, Sarah; Främlingen i huset (2010)

Godset Hundreds Hall var en gång ett vackert hus på landsbygden i Warwickshire. Det har ägts av samma familj i över tvåhundra år. Men godset har förfallit och strax efter andra världskriget tvingas modern och de två vuxna barnen att kämpa med ekonomiska svårigheter – och dessutom mot de underliga och otäcka händelser som inträffat under senare tid. 

Hill, Susan: Kvinnan i svart (2013)

En ung advokat, Arthur Kipps, reser till Eel Marsh House för att gå på mrs Alice Drablows begravning och samtidigt rutinmässigt reda ut hennes affärer. 

Men han dras in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter; den gungande stolen i barnkammaren, det kusliga ljudet av en hästvagn om natten, ett barns skrik i dimman och det otäckaste av allt – Kvinnan i svart.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Trevlig lässommar önskar personalen!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!