Publicerad: 7 augusti 2013 13.22

Bibliotekets nyhetsbrev juli 2013

Publicerad: 7 augusti 2013 klockan 13.22

I månadens nyhetsbrev handlar det om filmade böcker.

Sommar på biblioteket:

Sommarlån gäller från och med 17 juni till och med 2 september: 

Öppettider för sommaren 17 juni – 9 augusti:

Biblioteket är tillgängligt från kl 08.00 på morgonen och stänger kl 18.00 (fredag kl 17.00). Självbetjäning mellan 08.00-12.00.


Filmade böcker 

Böcker kan avnjutas på flera sätt, inte bara att läsa och lyssna på – utan vi kan se de filmatiseringar som har gjorts. Böcker och filmer kan inte helt jämföras naturligtvis eftersom det är olika berättarteknik. I en bok kan en händelse skildras på flera sidor, men i den filmatiserade versionen kanske händelsen bara blir någon minut. Ofta är filmerna avskalade på bipersoner och bihandlingar och följer helst en huvudintrig. 

Klassiker

Klassiker har ofta filmats flera gånger. Det gäller till exempel Jane Austens böcker. Favoriten är Stolthet och fördom (1813), där vi får följa Elizabeth Bennetts långa väg fram till kärleken, Mr Darcy och Pemberley.

Redan 1940 kom en film med den svenska titeln ”En man för Elizabeth” med Laurence Oliver och Greer Garson i huvudrollerna. 

Filmatiseringen som vi minns med glädje är TV-serien från 1995 med Jennifer Ehle och Colin Firth, som Elizabeth respektive Mr Darcy. Med rätta vann serien en Emmy Award (1996) och Jennifer Ehle fick pris som bästa skådespelerska.

Nästa filmatisering är från 2005 med Keira Knightley och Matthew Macfayden. Detta är en film och inte som den tidigare en serie i sex delar. Detta medför naturligtvis att vissa personer och viss del av handlingen inte får samma plats. Tyvärr saknas ”konflikten” mellan Mr Darcy och Mr Wickham till stor del. De två männen är varandras ytterligheter när det gäller kampen om Elizabeths gunst. Mr Darcy är högdragen och svårtillgänglig, men innerst inne en man med god karaktär medan Mr Wickham å sin sida är inbilsk men farligt charmig.

Brontë-systrarna

En annan klassiker som har filmats flera gånger är romanen Jane Eyre av Charlotte Brontë. 

Jane Austen dog 1817 ungefär samtidigt som Charlotte Brontë föddes 1816. Charlotte Brontës bok är betydligt mörkare och handlingen utspelas inte på baler eller på andra romantiska platser. ”Jane Eyre” publicerades 1847 och blev genast en stor succé. Huvudpersonen Jane är fattig, föräldralös och tvingas bo hos ondskefulla släktingar tills hon en dag skickas till en internatskolas hårda och kärlekslösa tillvaro. Efter avslutade studier här blir hon själv lärare tills hon får en guvernantplats på Thornfield Park. På denna dystra plats möter hon kärleken i den demoniske Mr Rochester, en man som bär på en mörk hemlighet. Jane Eyre är en mycket obetydlig ung kvinna, men hennes stora integritet och klokhet uppmärksammas av Mr Rochester och hennes kärlek blir besvarad. 

Detta är slottet Haddon Hall, som har använts till tre olika inspelningar av Jane Eyre. Här finns den mystik och ruskiga miljö, som krävs för detta mörka drama, som bland annat innehåller den ”galna kvinnan på vinden”, brand och kärlek med förhinder. 

Gå in och titta på Haddon Hall; www.haddonhall.co.uklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Följ med på den virtuella vandringen i slottets olika rum och trädgårdarna. 

På detta slott är även Philippa Gregorys bok ”Den andra systern Boleyn” inspelad. 

Boken/filmen handlar om Mary Boleyn, syster till Anne Boleyn, som blev Henrik VIII:s gemål. Även Mary Boleyn var kungens älskarinna och födde honom två barn. Hon blev offer för hovets intriger och sin egen familjs makthunger. 

Charlotte Brontë växte upp i en prästgård tillsammans med fem syskon. De blev tidigt moderlösa och även de två äldsta systrarna dör tidigt. Kvar blir fadern, Charlotte och syskonen Branwell, Emily och Anne. Familjen lever i en isolerad del av Yorkshire – i den lilla staden Haworth – vid kanten av den stora heden, där dimman ofta vältrar sig ner och lägger sig som ett vått täcke över staden. 

Om denna dystra hed har systern Emily Brontë skrivit romanen ”Svindlande höjder”. Denna bok har också filmatiserats flera gånger, senast 2011 av regissören Andrea Arnold. Det är en mörk historia om olycklig (omöjlig) kärlek, som hämnas i flera släktled. Gå in på www.wikipedia.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – sök på Svindlande höjder och få en resumé av handlingen plus ett släktträd – välbehövlig. 

Läs mer om systrarna Brontë: Brontë society – www.bronte.org.uklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den första hustrun

1966 publicerade författaren Jean Rhys romanen Wide Sargasso Sea, utgiven på svenska 1989 under titeln ”Den första hustrun” (Sargassohavet).

 Rhys inspirerades av Jane Eyre och boken handlar om Antoinette Cosway, uppvuxen i Karibien, som gifter sig med en rik engelsman. Boken handlar alltså om Mr Rochester första hustru, som flyttar till en helt ny miljö – ett kallt och grått England jämfört med det vackra och exotiska Kariben. Den nya miljön, det olyckliga äktenskapet och känslan av att inte höra dit – gör att hon drivs till galenskap.

Filmen heter Wide Sargasso Sea (2011).


Högläsaren

Högläsaren (1997) av Bernhard Schlink är till omfånget en blygsam bok, men innehåller en stark berättelse om den 15-årige Peter, som inleder ett förhållande med Hanna, 36 år, i ett efterkrigstrött Tyskland. Hanna bär på en hemlighet, som till varje pris måste döljas – hellre utför hon hemska handlingar eller tar till flykten än blir avslöjad. Förhållandet är kort och intensivt, men påverkar i hög grad Peters relationer till kvinnor även i vuxen ålder. 

Fler tips:

Tinker, tailor, soldier, spy från 2012 bygger på John Le Carrés roman med den svenska titeln; Mullvaden.

Regissör Tomas Alfredsson.

Ovan nämnda filmer finns. I skrivande stund ej den senaste Stolthet och fördom (samt ej den gamla versionen från 1940). Se även filmer om Jane Austen; Becoming Jane och Lost in Austen). 

Läs och/eller se följande böcker / filmer: 

Fredriksson, Marianne: Simon och ekarna 

Guillou, Jan: Ondskan

Einhorn, Lena: Ninas resa

Niemi, Mikael: Populärmusik från Vittula

 Pilcher, Rosamund: Snäcksamlarna

Arnold, Tonni: Balladen om Marie Kröyer 

Hosseini, Khaled: Flyga drake

Shrewe, Anita: Pilotens hustru

Nicholls, David: En dag  

För barn och unga

Sune i Grekland – en romantisk komedi för alla killar och tjejer som älskar Sune. I år reser familjen utomlands – till Grekland. Spänningen är stor och frågorna många, t ex kommer de att klara sig igenom säkerhetskontrollen? Familjen får nya vänner i en lika tokig grekisk familj. 

Twilight-serien - Tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom – och jag visste inte hur stark den delen kunde vara – som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom”. 

Stephenie Meyers fyra vampyrböcker är alla filmatiserade. 

Spiderwick är spännande böcker och film som tar med yngre läsare/tittare in i en värld fylld av mystiska sagoväsen och innehåller mycket fantasi och passar för dem som är lite för små för Harry Potter. 

Nya filmatiseringar 2013 för ungdomar är The Host,som fått den svenska boktiteln Genom dina ögon även denna av Stephenie Meyer, Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl heter samma både bok och film.

På bio under hösten kommer Skuggornas stad som är skriven av Cassandra Clare, del två i Hungerspeltrilogin Fatta Eld (Catching fire) kommer november samt del två av Tolkiens The Hobbit eller Bilbo som boken heter på svenska. Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!