Publicerad: 27 januari 2017 11.18

Bibliotekets nyhetsbrev, Januari 2017

Publicerad: 27 januari 2017 klockan 11.18

I månadens nyhetsbrev:

Presentation av Sonja Åkesson, tips om nya böcker,  samt böcker som skildrar krig; 30-åriga kriget och andra världskriget.

 


Sonja Åkesson

Författaren och poeten Sonja Åkesson (1926-1977) porträtteras i en föreställning med rubriken ”Ja tack” av ADAs musikaliska teater;

Onsdagen den 8 februari, klockan 19.00, på Biblioteket.

Sonja Åkesson är född i Buttle på Gotland, där fadern var stins. Hon gick 7 år i folkskolan och provade sedan på ett antal yrken såsom servitris, kontorist, affärsbiträde och telefonist.

1951 flyttade hon till Stockholm, men i början av 1970-talet bosatte hon sig i Halmstad.

Sonja Åkesson anses vara en av våra främsta kvinnliga poeter och har fått epitet, såsom; ”den nötta välfärdens hjältinna”, folkhemspoet" och ”vardaglighetens diktare”.

Hennes skrivande startar i de skrivarkurser och lyrikcirklar hon deltog i efter flytten till Stockholm. I sin diktning skildrar hon den kvinnliga verkligheten med bitande, självironiska beskrivningar – ”vara vit mans slav”. Hon förnyade de språkliga uttrycken, drev med banala fraser, veckotidningsspråk och reklamslogans. Vardagen, kärleken och vemodet hos den lilla människan skildras med svart humor, ångest, sorg, men också med förståelse och ömhet.

Sonja Åkesson var gift tre gånger och hade fem barn, inklusive sonen Rolf, som dog 2 år gammal i leukemi. Hon levde hela sitt liv med svår ångest och var under de sista åren beroende av både tabletter och alkohol. Hon dog i cancer 1977.

Läs gärna: Vara vit mans slav och helt andra dikter (2006), Björck, Amelie: Sonja Åkesson (biografi, 2008).

 

Paulsen, Roland: Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen (2015)

 

Sociologen och författaren Roland Paulsen deltog i Erik Schüldt´s TV-program Idévärlden, som startade söndagen den 15 januari. Temat för samtalet var ”Varför lönearbetet gör oss till slavar”. Roland Paulsen talade om arbetets tilltagande meningslöshet och om varför produktiviteten ständigt skjuter i höjden. Behöver vi arbeta mer och varför måste produktiviteten ständigt öka? Hur kommer det sig att 40 procent av alla tillgångar ägs av 1 procent av befolkningen.

2010 kom hans bok Arbetssamhället – hur arbetet överlevde teknologin ut. I boken vill han uppmuntra till kritisk reflektion kring arbetets historiska betydelse för samhälle och ekonomi.

I boken Vi bara lyder skriver han in sig på Arbetsförmedlingen. Snabbt hamnar han i gräl med handläggaren om åtgärdernas meningslöshet. Senare återvänder Paulsen till AF för att genomföra en sociologisk studie om ”funktionell dumhet”. Han lyssnar till samtalen som förs i mötesrum, på handläggarkonferenser och jobbcoachträffar. Det blir en undersökning om byråkratiska ekorrhjul och vad som får tjänstemän att följa regelverk de inte själva tror på. Resultatet är en personlig uppgörelse med hela idén om lönearbetets nödvändighet.

 

Boktips från bibliotekets läsecirkel

 

Här kommer två boktips från läsecirkeln som träffas på måndagar:

Ebervall, Lena: Florence Stephens förlorade värld (2016)

Denna roman har undertiteln En sannsaga om Huseby bruk.

I denna bok skildrar advokatparet Ebervall och Samuelsson skandalen som skakade om Sverige under 1950-talet. Huseby bruk var i början av 1900-talet Smålands mäktigaste egendom. Jord och skog gav rikedom till familjen Stephens. Det var i denna ljusa tillvaro som Florence växte upp i. Men hon hade en stor svaghet, sin starka kärlek till kungahuset. Hon blev ett lätt offer när ögonstenen prins Carl och hans skrupelfria vän gjorde entré.

En av Sveriges rikaste kvinnor, Florence Stephens, blev på några få år i det närmaste ruinerad. Hennes förtrollade värld sjönk sakta ner i mörkret och hon förlorade sitt slott och sitt kungarike.

Ohlsson, Bengt: Drick värmen ur min hand (2016)

Martin är i yngre medelåldern och jobbar som socialarbetare på Sexköparsektionen. Han bor på Södermalm med sin fru och en tonårsdotter. Han har skrivit några monologer som han fick uppförda för länge sedan. Han är förälskad i en yngre polis, men vet att han aldrig kommer att göra något åt det. När en av hans klienter hamnar på sjukhus efter ett självmordsförsök blir han övertalad att ta hand om hunden Rulle. Det är tänkt som en tillfällig lösning, men i mötet med hundens villkorslösa kärlek händer något inom Martin. Starka känslor sätts i rörelse och så sakta inser han vidden av sin ensamhet, mitt i det sjudande storstadslivet.

Läs även Gubbe med katt av Nils Uddenberg!

 

Nya romaner


Salomonsson, Anita: Ängeln i posthuset (2017)

Åter får vi läsa om ett livsöde från Västerbotten skildrat i skönlitterär form av författaren till bland annat dessa böcker; I enslighet framfödt (2013) och Oloflig beblandelse (2015).

Denna gång skildrar hon sin egen moster; Elin Wiktoria Karlsson. Vi får följa Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare.

Läs även; Lika som kärlek eller sammanliggningen i Lubboträsk (2010), Vattenbärerskan (2007),

Wollter, Sven; Hon, han och döden (2016)

Paret är Han och Hon. Mannen har drabbats av cancer. Han har svårt att tala med henne om sin sorg och sin sjukdom samtidigt som Hon gärna vill vara hans stöd. De bestämmer att de ska åka till sjukhuset tillsammans och låta doktorn tala om cancern. Väl där smiter Han ut. På parkeringsplatsen står en buss utan hjul som han kliver på. Hon lämnas ensam med sin sorg och ilska. Det långa återberättandet tar vid och så börjar den stora dialogen.

 

Trosell, Aino: Helmers vals – berättelse om en far och ett Sverige som en gång var (2016)

Aino Trosell berättar åter om sin släkts historia, denna gång om fadern som levde mellan 1902-1992. Hans liv speglar hur Sverige reste sig ur fattigdom och blev ett välfärdsland. Helmer växte upp i en by utanför Malung i Dalarna. Han var en dagdrömmare, men också en arbetare som deltog aktivt när folkrörelserna föddes.

1949 blev han far till Aino. Mycket snart därefter kom skilsmässan. På 1970-talet flyttade han till Stockholm och arbetade som vakt och läste, målade och skulpterade på sin fritid.

Läs även: Hjärtblad (2010).

Olsson, Vibeke: Drömmen om Elim (2016)

Kyrkans café i hörnet av Storgatan och Styrmansgatan är en mötesplats där vem som helst är välkommen. Ann-Charlotte och hennes man pastor Andreas är nästan beredda att gå hur långt som helst för att hjälpa samhällets utstötta. Något som alla i församlingen inte kan ta till sig.

Boken berättar drömmen om gemenskap och om ett annat sätt att leva i 1980-talets Stockholm.

 

30-åriga kriget

Göran Redin har skrivit en historisk triologi, där handlingen skildrar 1600-talets svenska stormaktstid. 30-åriga kriget, som utspelades på kontinenten, kastade sin skugga även över livet i Sverige. I romanerna blandas storpolitiska händelser med den lilla människans glädje och sorg.

I första delen I fjärran krig (2013) möter vi huvudpersonerna tvillingarna Erik och Karin, som föds år 1610 på en gård i Östergötland. När deras familj blir offer för hämnd, hot och utpressning tvingas de bort från hemmet. Men den tidiga stormaktstiden är en tid av möjligheter och oväntade möten. Begåvning och mod kan leda långt när människors liv och rikets framtid styrs av ett fjärran krig.

I den andra delen En skärva hopp (2014) berättas om hur syskonen, var för sig, ställs inför svåra prov. När gamla och nya fiender samlar sina krafter är allt de har till sitt försvar; intelligens, beslutsamhet och kärlek. Men när inte detta räcker mot övermakten och inte mer än en skärva hopp återstår, vad ska man då ta sig till? Vi får följa Erik i det stora kriget i Tyskland, hur Karin klarar sig i Finspång och hur det går för storebror Anders, som är kvar hemma på Lövberga.

I den tredje delen, Ett bräckligt liv (2016) är Sverige fast i kriget och syskonen från Lövberga har skingrats. Erik kämpar sida vid sida med den svenske kungen på slagfälten i Tyskland och hans tvillingsyster Karin bär på ett oönskat barn samtidigt som hon söker sig fram i tillvaron. Kvar på gården finns storebror Anders, nyss räddad undan galgen.


Andra världskriget  

Litvinoff, Emanuel: Tillbaka till Berlin (2016)

Denna bok kom ut redan 1960 på svenska under titeln: Ett rum i Berlin.

Martin Stone återvänder till sin födelsestad Berlin efter andra världskrigets slut. Härifrån flydde familjen 1938 och han växte upp i Londons judiska getto och han känner sig mer engelsk än tysk. Han ser med vrede, förakt och sorg över sitt forna hemland och vill få tillbaka familjeförmögenheten som nazisterna stal.

Vi möter även teatermannen Hugo Krantz, som söker efter sin ungdomskärlek, Putzi, som förrådde, svek och förnedrade honom.

Isherwood, Christopher: Farväl till Berlin

Isherwoods roman ligger som förlaga till musikalen Cabaret, filmatiserad med Liza Minnelli och Michael York i huvudrollerna.

Isherwood övergav sina medicinska studier hemma i England och bodde i Berlin i början av 1930-talet. Här träffade han bland annat vännen och författaren W.H. Auden. Denna vistelse inspirerade honom till en impressionistisk skildring av dekadensen i Berlin, av människor som på olika sätt försöker överleva och det annalkande hotet om ett nazistiskt maktövertagande.


 

Rosnay, Tatiana de: Saras nyckel

Sarah är 10 år gammal 1942 och familjen drabbas hårt i samband med den franska polisens beryktade hopsamling av judiska familjer. Strax innan polisen kommer gömmer Sarah sin yngre bror i garderoben, låser dörren och stoppar nyckeln i fickan. Hon är övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer…

Finns även som DVD.

Fröding, Anna: En värld att vinna (2015)

Karl Frisch växte upp i 1920-talets Berlin. Hemmet var fattigt men kärleksfullt. Föräldrarna var politiskt engagerade på vänsterkanten och när Hitler tog makten fängslades de och försvann.

Karl tvingas leva ett dubbelliv, som medlem i det förhatliga Hitlerjugend, samtidigt som han också utför högst förbjudna ärenden åt den underjordiska kommunistiska rörelsen. En dag får Karl nog, av angiveriet och den omänskliga diktaturen. Inför sina kamrater i Hitlerjugend säger han vad han egentligen tycker och blir genast brutalt misshandlad och fängslad. Nu följer några vidriga år i olika fängelser och arbetsläger.

Detta är en stark berättelse om hur Karl till slut kom till Sverige. Men även här får han höra ekon från det förflutna.

Einhorn, Lena: Ninas resa – en överlevnadsberättelse (2006)

I denna starka biografi berättar författaren om sin mors öde, om hennes upplevelser under andra världskriget.

När Ninas familj och släktingar flyttar in i Warszawa-gettot, lever de alla tillsammans, föräldrar, farföräldrar, fastrar, farbröder, kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut är det bara Nina och hennes bror kvar i livet. På gettots sista dag smugglas de ut och räddas!

Finns även som DVD.

Cleave, Chris; Alla hjältar blir förlåtna (2016)

”Kriget deklarerades klockan 11.15 och vid lunchtid hade Mary North anmält sig som frivillig”.

Hon drömmer om att bli agent, men istället får hon i uppgift att undervisa barn som ingen vill ha. En av dessa är Zachary som evakueras till landsbygden precis som alla andra barn i London.

Mary inleder en passionerad kärleksrelation med Tom. När hans bästa vän Alastair kommer tillbaka dras alla tre in i ett tragiskt kärleksdrama allt medan kriget eskalerar och bomberna faller över London. En stark berättelse om hur kriget kan påverka relationer och utmanar sociala normer som förändrar människor på djupet.

……………………………………………………………………………………………

Trevlig läsning

önskar Biblioteket

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!