Publicerad: 15 januari 2016 13.43

Bibliotekets nyhetsbrev, Januari 2016

Publicerad: 15 januari 2016 klockan 13.43

I månadens nyhetsbrev: 

Författarbesök av Anna Laestadius Larsson och ett lyrikprogram omkring nobelpristagaren Nelly Sachs. Dessutom uppmärksammas Förintelsens dag med boktips.

Författarbesök av Anna Laestadius Larsson

Onsdag den 20 januari, klockan 19.00 på Biblioteket, Centrumhuset. 50 kr inkl enkel förtäring. Biljetter köps på Medborgarkontoret, 0511-38 60 01.

Anna Laestadius Larsson är författare, journalist och kulturvetare. Hon har ända sedan barndomen varit intresserad av historia, då pappan tog med henne till slott, kloster och andra historiskt intressanta platser.

Det feministiska perspektivet har varit viktig för henne, ända sedan arbetet på Aftonbladet, Svenska Dagbladet och redaktionskapet på tidskrifter som Amelia och M-magasin.

Det var kvinnornas historia Anna ville skildra när hon till slut gav sig på att skriva sin första roman.

Idén till ”Barnbruden” (2013) fick Anna när hon tillsammans med sin 9-åriga dotter besökte Drottningholms slott. Guiden berättade om den unga Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein Gottorp, som 15 år gammal kom till Sverige för att giftas bort med kusinen, Hertig Karl, Gustav III:s bror. Hennes uppgift var att förse landet med en manlig tronarvinge.

Hedvig Elisabeth Charlottas öde är fängslande och hon har själv beskrivit livet vid det gustavianska hovet i nio dagböcker, som fortfarande finns bevarade. Anna blev så intresserad att hon köpte dagböckerna för 12 000 kr. Förutom dessa dagböcker har hon läst mängder med doktorsavhandlingar och historiska faktaböcker för att få den historiska skildringen och den tidstypiska miljön så korrekt som möjligt. ”Jag ville att romanerna skulle dofta – och stinka, för det gjorde det under 1700-talet”.

Det är inte bara kungligheternas storslagna liv som skildras utan läsaren får följa med ut i verklighetens Stockholm. Här finns fattigdom, misär och sjukdomar – inte någon smickrande bild av dåtidens Sverige. Vi får också bekanta oss med Pottungen, den stumma lilla Johanna, som utför det lägsta arbetet som tänkas kan – att ta hand om kungligheternas skit.

I den andra delen ”Pottungen” (2014) strävar Johanna efter ett bättre liv med sin oäkta son Nils. Året är 1792 och Gustav III har just blivit skjuten på Operan. Hertiginnan Charlotta är fortfarande mycket god vän med Sophie Piper (född von Fersen), som också är hennes hovmästarinna. När Gustav III dör blir brodern, Hertig Karl, förmyndare för den unge blivande kungen Gustav IV Adolf. Men Hertig Karl gör ett uselt jobb och rikets finanser är körda i botten.

Folket lider och rikets usla tillstånd blir grogrund för upplopp och protester. Huvudpersonen i den tredje boken ”Räfvhonan” (2015) är Sophie Piper, född von Fersen. Hon är syster till Axel von Fersen, den vackre, välutbildade men ack så snobbige adelsmannen. Borgarna utnyttjar fattigfolkets vrede för att förbättra sin egen status och hetsar dem att lyncha Axel von Fersen år 1810. Även Sophie Piper måste fly undan den uppretade folkmassan.

De tre romanerna skildrar ett dramatiskt skede i svensk historia, från år 1774 till år 1810. En kung blir mördad (Gustav III) och hans son Gustav IV Adolf blir avsatt och får lämna Sverige. Hertig Karl blir kung, Karl XIII, och Hedvig Elisabeth Charlotta blir drottning fram till år 1818 då Karl XIII dör. En ny kung och en ny dynasti tillträder tronen; Jean Baptiste Bernadotte – Karl XIV Johan.

Som läsare får vi en god portion svensk historia sett ur ett feministiskt perspektiv.

Förintelsens dag  

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag och sedan 1999 är det en nationell minnesdag i Sverige. Denna dag hedrar minnet av alla de som mördades under Förintelsen – en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Boktips om Förintelsen

Szulc, Artur: I skuggan av Auschwitz: Förintelsen 1939-45 (2015)

Under Förintelsen mördade nazisterna över sex miljoner judar. Författaren skriver om fyra förintelseläger och två koncentrationsläger, som tillsammans krävde över två miljoner människors liv under åren 1939-45. Med hjälp av vittnesmål och ögonvittnes-skildringar gestaltas den nazistiska dödsmaskinen i all sin brutalitet.

Buergenthal, Tomas: Pojken som överlevde Förintelsen (2008)

En stark berättelse om en pojkes hårda kamp för att överleva i Auschwitz och Sachsenhausen. Tomas befrias av polska och sovjetiska trupper och hamnar på ett barnhem i Polen. Därifrån smugglas han till Tyskland och kan återförenas med sin mor.

Weissová, Helga: Helgas dagbok: flickan som överlevde förintelsen (2013)

Helga Weiss började skriva dagbok 1938 då hon var nio år gammal. I dagböckerna beskriver hon hur livet i Prag förändrades efter nazisternas invasion av Tjeckoslovakien. I skolan är hon inte längre välkommen och hennes far mister arbetet. Helgas vänner och släktingar försvinner en efter en då deporteringen av judar tar fart.Wiseman, Ellen Marie: Plommonträdet (2013)

Christine förälskar sig i Isaac, sonen i den rika judiska familj där hon arbetar som tjänsteflicka. Men det är inte bara deras skillnad i ställning som hotar den framtid som Christine och Isaac drömmer om. Snart befinner de sig i en verklighet där lagar och regler förbjuder dem att vara tillsammans. Christine kommer att möta Gestapos vrede och gå igenom Dachaus plågor för mannen hon älskar.

Nelly Sachs (1891-1970)


Sånger i Rosa” – ett program om Nelly Sachs.

Nelly Sachs är en stor diktarpersonlighet, som presenteras i ett program av Jeanette Meyer.

Det blir ett program fyllt med sång, piano, dragspel, dikt och berättande. Onsdag 27 januari, kl 18.30 i Församlingshemmet.

Nelly Sachs är nog vår minst kända Nobelpristagare i litteratur. 1966 delade hon priset med den israeliske författaren Samuel Agnon. Nobelpriskommitténs motivering lyder: …för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde”.

Poeten och dramatikern Leonie (Nelly) Sachs föddes och växte upp i en judisk familj i Berlin. Fadern var välbeställd fabrikör och dog 1930. Efter Hitlers makttillträde 1933 upplevde Sachs nazismens skräckvälde innan hon 1940, femtio år gammal tillsammans med den 70-åriga modern, lyckades få utresetillstånd till Sverige. Detta mycket tack vare Selma Lagerlöfs ihärdiga insats. Nelly Sachs och Selma Lagerlöf träffades aldrig eftersom Selma Lagerlöf avled i mars 1940.

Sachs och modern delade en etta på Södermalm i Stockholm och bortsett från en liten umgängeskrets levde de för det mesta ett ensamt liv. Sachs vårdade den sjuka modern och skrev under nätterna dikter i det lilla köket, som hon kallade ”kajutan”. Hon blev svensk medborgare 1952. Periodvis vistades hon på Beckomberga sjukhus.

Nelly Sachs är en av den tyskspråkiga litteraturens mest betydande poeter. Hon debuterade 1947 med diktsamlingen ”Idödens boningar”. Flera av de efterföljande diktsamlingarna bygger på egna upplevelser av kriget och av det judiska folkets lidanden i form av förföljelser, fördrivningar och avrättningar i gaskamrarna. Hon skrev sina dikter utifrån ett både socialt och språkligt ”utanförskap” och har själv bekräftat att ”döden” har varit hennes ”läromästare”.

Vid Nelly Sachs död 1970 fick Margaretha och Bengt Holmqvist motta hela den litterära kvarlåtenskapen, biblioteket men också inredningen i Nelly Sachs hem på Bergsundsstrand 23. Allt detta donerades till Kungliga Biblioteket, som i december 1971 lät inviga det minnesrum som finns fem våningar ner under jord. Minnesrummet är möblerat på samma sätt som Nelly och hennes mor hade ordnat det.

Dikt av Nelly Sachs

I GRYNINGSKYLAN, då en fågel över uppvaknandet -

börjar längtanstimman för allt stoft som döden övergav.

O födelsetimma, krystande i smärtor, som skapar en ny människas första revben.

Älskade, ditt stofts längtan tränger brusande genom mitt hjärta.

Läs: Sachs, N: Samlade dikter. Sachs/Fioretos: Flykt och förvandling – bildbiografi (2010). Sachs, N: Den store anonyme. Sachs, N: Brev (mellan N Sachs och Paul Celan). Johannisson, K: Den sårade divan (bland annat om Nelly Sachs, (2015).

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!