Publicerad: 31 januari 2014 13.00

Bibliotekets nyhetsbrev, januari 2014

Publicerad: 31 januari 2014 klockan 13.00

I månadens innehåll hittar du bland annat Lady Almina och verklighetens Downton Abbey, Nya biografier, Nya deckare och Digidel våren 2014.

Alla följer vi väl TV-serien Downton Abbey, som har blivit en enastående TV-succé världen över. Nu kommer boken som ligger till grund för den fiktiva karaktären Cora Crawley, nämligen "Lady Almina och verklighetens Downton Abbey".

År 1894 var lord George Carnarvon, 29 år, djupt skuldsatt. Under många år hade han levt ett utsvävande liv, långt över släktens tillgångar. Skulderna uppgick till den kolossala summan av 150 000 pund. Ett år senare gifte han sig med den 19-åriga Almina Wormbell och var åter på grön kvist. Hennes far, bankiren Alfred Rothschild, var oerhört förmögen och hade stora planer för sin dotter. Bakom giftermålet låg krassa förhandlingar. Rothschild hade råd att "köpa" sin dotter en egendom av det slag som Carnarvons slott Highclere utgjorde. För att gifta sig med Almina krävde lorden att alla hans skulder skulle betalas, vilket skedde. Slottet var räddat och tjänstefolket jublade, även arvsföljden säkrades med två barn.
Lady Almina älskade fester och ett kungabesök kostade hela 360 000 pund. Efter krigsutbrottet 1914 förvandlade hon slottet till ett av Storbritanniens främsta sjukhus, där några av landets skickligaste läkare anställdes. Rothschild stod för alla kostnader, från röntgenapparater till båt- och sjuktransporter från skyttegravarna i Frankrike.

Även lord Carnarvon har gått till historien. Tack vare hans hustrus outtömliga bankkonto kunde han finansiera egyptologen Howard Carters mångåriga utgrävningar i Konungarnas dal. Innan lorden avled 1923 fick han uppleva att Tutankhamuns grav upptäcktes i november 1922.


På Highclere Castle bor nu, sedan 2001, Lady Fiona med den nuvarande Earlen av Carnarvon Hon skildrar i boken sin företräderska genom omfattande research bland dagböcker, brev och fotografier och skildrar en spännande kvinnas liv likväl som tidsepoken. Själv är hon författare, revisor och har studerat vid University of St. Andrews.

OBS! Har du missat något avsnitt – kan du hyra serien på DVD – på Biblioteket


Nya biografier

Svennis : min historia (2013)

"Jag kommer att berätta den sanna historien om vem jag är". En historia som Svennis inte har berättat för någon och som följer världsfotbollens historia, från folksport till miljardindustri. Svennis 35 år långa karriär har tagit honom runt hela världen och 2001 blev han Englands förste utländske förbundskapten. För övrigt har han tränat IFK Göteborg, Benfica, Roma och Manchester City. Stora framgångar men även motgångar, lika mycket på "plan" som privat.
 

Lindqvist, Elise: Ängeln på Malmskillnadsgatan (2013)

I S:ta Clara kyrka och bland prostituerade på Malmskillnads-gatan är hon en välkänd gestalt. Mamma Elise kallas hon som alltid ger en kram och har en stund över för att lyssna. Hon delar ut handledsvärmare, bindor och MP3-spelare med något bra på. Hon vet vad det handlar om. Hon har själv varit en av dem som sålt sin kropp på gatan. Hennes barndom var tuff, men fadern uppvägde moderns kärlekslöshet. Hon var 59 år när hon helt oväntat mötte Gud. Sexuella övergrepp, prostitution och missbruk har under åren satt sina spår och gör att hon bättre än de flesta kan förstå Stockholms utsatta och vara den mamma de ofta saknar.

Beata Arnborg: Kerstin Thorvall : uppror i skärt och svart (2013)

 

Kerstin Thorvall var en mångsidig och kontroversiell person. Hon var modetecknare, författare, inte minst till barn- och ungdomsböcker, flitig kåsör och debattör. Kerstin Thorvall tog sig rätten att älska, njuta och tycka.

Vem blir man om man inte borde ha fötts? Vem blir man om man växer upp med en strängt kristen mamma och en sjuk pappa och tidigt får lära sig att glädje och njutning är farligt? Hon lämnade ingen oberörd, hon väckte antingen avsky, ilska, eller glädje och hopp!

I romanen "När man skjuter arbetare" – berättar hon sina föräldrars historia, följt av böckerna I skuggan av oron och Från Signe till Alberte.

Den roman som har gett mest eko är Det mest förbjudna från 1976, där hon skildrar en mor-och dotter-relation.


Strömstedt, Margareta: Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte (2013)

Margareta Strömstedt har träffat många spännande människor i sitt liv, möten som har betytt mycket för henne. I boken skildrar hon Astrid Lindgren, som hon personligen var vän med, Tove Jansson och Aksel Sandemose med flera. Hon ger också starka skildringar av dem som stod henne närmast – den idealiserade pappan och den älskade lillebrodern.

Läs även böckerna; Julstädningen och döden (1984) och Församlingen under jorden (1990), där hon berättar om sin uppväxt i Småland.

Natten innan de hängde Ruth Ellis (2006), innehåller memoarberättelser om sig själv och andra kvinnoöden.


Nya deckare

Karin Fossum: Carmen och döden (2013)

Äntligen en ny Konrad Sejer-deckare. Det är en tät och intensiv historia om ett ungt föräldrapar, Carmen Zita och Nicolai Brandt, som drabbas av en svår förlust. Deras lille son Tommy, 16 månader gammal, hittas drunknad i en närbelägen damm. Båda är förkrossade, men Konrad Sejer samt kollegan Skarre känner att det är något som inte stämmer. Carmen beter sig underligt. Hon hävdar bestämt att hon inte kan anklagas för den "olyckshändelse" som har drabbat Tommy, möjligtvis oaktsamhet. Tommy har Downs syndrom, något som Carmen har svårt att förhålla sig till. Däremot fadern älskar sin son förbehållslöst. Engagerande roman om en tragisk olycka som får en oväntad vändning. En etisk diskussion uppstår; måste alla barn födas perfekta. Är det rätt eller fel att göra abort om man väntar ett barn med till exempel Downs syndrom.

Ann Cleeves: Glasverandan (2013)

Kommissarie Vera Stanhopes grannar, Jack och Joanna, är inblandade i denna kriminalgåta. Joanna har försvunnit och Jack är mycket orolig. Vera upptäcker snart att Joanna har anmält sig till en skrivarkurs med temat spänningslitteratur. I ett stort och gammalt hus på landet har en grupp människor samlats med författardrömmar. En av föreläsarna Tony Ferdinand, med kontakter i förlagsvärlden, hittas mördad under mystiska omständigheter. Joanna blir misstänkt. Ytterligare ett mord inträffar och det verkar som morden har iscensatts utifrån litterära förlagor. Glasverandan är en pusseldeckare i sann god Agatha Christie-anda.

Louise Penny: Den grymmaste månaden (2013)

I byn Three Pines firas påsk och på pensionatet har en riktig "wicca-häxa" checkat in. På självaste Långfredagen lockas hon att ha den första seansen. Nästa seans förläggs till Hadleys övergivna och dystra hus. Här har inträffat ond bråd död och en mördare har bott i huset. Ingen borde frivilligt vilja stiga över tröskeln till detta "onda" hus. Ändå drivs en grupp människor hit, bland annat konstnären Clara Morrow, specerihandlaren med flera av byns invånare. Seansen avbryts av ett fruktansvärt skrik och på golvet ligger en vacker och populär kvinna död med ett skräckslaget uttryck i ansiktet. Ondskan ligger på lur i denna idylliska by och kommissarie Armand Gamache får ett besvärligt fall att lösa, som även försvåras av personer i hans egen grupp.

Det är en oerhört bra bok med det bärande temat "avund". Avunden som kan vändas mot den bästa vännen eller till och med mot den egna partnern. Och vem är fienden? Fienden kan finnas mycket närmare än man tror. Och hur mycket skall man ge avkall på sig själv för att passa in, för att få vara med, för att få vänner?

Böckerna bör läsas i rätt ordning; Mörkt motiv (2012) och Nådastöt (2012).

It-stöd för ovana användare

Ett antal träffar, varannan måndag, anordnas i vår med start måndag den 3 februari, kl 14.00-15.00.

Tema: genomgång av bloggen. Frågor: Carola Fredriksson, 0511-38 60 74 eller biblioteket 0511-38 60 80.


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!