Publicerad 21 februari 2018 klockan 15.34.

Bibliotekets nyhetsbrev, februari 2018

Publicerad: 21 februari 2018 klockan 15.34

Föredrag om Piperska lasarettet. Romaner i sjukhusmiljö och slutligen ett antal nya böcker.

 

Kulturprogram

Föredrag: Med hjärta för medmänniskan : Piperska i Lundsbrunn 200 år

Måndag 26 februari, klockan 19.00. Entré 40 kr.

Förra året, 2017, uppmärksammades 200-årsjubiléet av Piperska lasarettet, som inrättades av greve Piper på Mariedal i åminnelse av hustruns, grevinnan Jaquette Du Rietzs, alltför tidiga bortgång.

Journalisten Henrik Dammberg berättar om Piperska med utgångspunkt från sin bok Med hjärta för medmänniskan : Piperska i Lundsbrunn 200 år.

 

Kärlek och dramatik i sjukhusmiljö


I tidskriften Släkthistoriskt Forum, nr 5 2017 och nr 1 2018, finns intressanta artiklar om sjuksköterskeyrkets tillblivelse.

Kvinnor har i alla tider vårdat sjuka; i kloster, helgeandshus eller på hospital – men framför allt utfördes vården i hemmet. På de tidigaste lasaretten som upprättades under 1700-talet och början av 1800-talet arbetade så kallade sjukpigor och natt- och sjukvakterskor. Statusen och yrkeskunnigheten var obefintlig och dessa kvinnor var ofta smutsiga, försupna och oansvariga. Dödligheten var enorm och något måste göras. 1863 tillkom Landstingen som ansvarade för byggandet av nya lasarett och vårdinrättningar. Då uppstod behovet av utbildade sjuksköterskor. Emmy Rappe, en överklasskvinna med starkt religiöst patos, utbildade sig till sjuksköterska i London där Florence Nightingale år 1860 hade startat en sjuksköterskeskola. 1867 startade Emmy Rappe en utbildning på Nya sjukhuset i Uppsala.

Utbildningen, sjuksköterskedräkten, sjuksköterskebroschen – allt var viktigt för att höja statusen för yrket. Vid slutet av 1800-talet kunde till och med borgerskapets döttrar tänka sig att utbilda sig till sjuksköterska.

Författaren och läkaren Karin Wahlberg har skrivit flera deckare i sjukhusmiljö. Huvudpersonen Veronika är läkare och gift med poliskommissarien Claes Claesson. Hon blir ofta inblandad i mannens polisarbete. Den bästa boken i serien är Blocket från 2006. Handlingen utspelas på Lunds universitetssjukhus där en man hittas död, troligtvis mördad, i en städskrubb på sjukhuset. Veronikas dotter Cecilia studerar på universitet och har precis fått en egen lägenhet. Lund skildras i en solig och vacker höstprakt där studenterna och övriga lundabor fikar eller äter sin lunch utomhus. Mitt i idyllen inträffar katastrofen. Cecilia blir nedslagen och misshandlad på väg hem från en sen fest. Veronika vakar vid hennes säng. Vem kan ha utfört detta överfall och vem är den döde mannen i skrubben?

Läs även: Sista jouren (2001), Hon som tittade in (2002), Ett fruset liv (2003), Flickan med majblommorna (2004), Tröstaren (2007), Glasklart (2011).

2018 kom den tredje delen, Lätta ditt hjärta, i Karin Wahlbergs romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet.

Huvudpersonen Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att påbörja sitt första riktiga arbete som barnmorska. Arbetet känns påtagligt och livsbejakande och hennes ambition är att göra allt för att underlätta kvinnornas födande. Persongalleriet är stort; syster Greta bekymrar sig för bristen på sjuksköterskor och anställer syster Kajsa trots osäkerheten var hon kommer ifrån. Lilla Marianne oroar sig för sin mamma Sonja, som ofta är sjuk och får hämtas med ambulans, med flera… ”En vilsam berättelse om kvinnoliv på 1950-talet”.

De två första delarna heter Än finns det hopp (2013), Livet går vidare (2015)


Katerina Janouch

har skrivit flera böcker om barnmorskan Cecilia Lund. Den första, Bedragen, kom ut 2008. Cecilia Lund är fyrabarnsmor och gift med John. Livet är tryggt och rullar på, men en dag dyker en ung man upp som heter Simon. Han påstår att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek.

Serien fortsätter med Systerskap (2009), Hittebarnet (2010), Tigerkvinnan (2011), Modershjärtat (2012), Nattsländan (2013), Blodssystrar (2014) ; Barfotaflickan (2015), Skugghäxan (2016).

Den senaste boken, nr 10, i serien heter Vapendragerskan (2017).

Cecilia Lund har problem i familjen, särskilt runt den äldsta dottern Sofia. Ett stöd från oväntat håll visar sig bli helt avgörande. Samtidigt hotas Cecilias arbetsplats BB Victoria av nedläggning. Den privata kliniken går med förlust och avtalet med landstinget kommer troligtvis att sägas upp. Förlossningen drabbas också av ett brutalt våldsdåd, som chockerar både personal och blivande föräldrar. Inte nog med det, en ung AT-läkare hittas död på sjukhusområdet. Samtidigt försvinner en ung student spårlöst och Cecilia engagerar sig ofrivilligt i fallet. En skoningslös gärningsman väntar i skuggorna – beredd att släcka ännu ett liv…

Även Jonas Moström skriver spänningsromaner i sjukhusmiljö. Han debuterade redan 2004 med Dödens pendel. Huvudpersoner är kriminalkommissarien Johan Axberg och läkaren Erik Jenssen vid Sundsvalls sjukhus. De senare romanerna har fått ytterligare en huvudperson i psykiatern Nathalie Svensson;

Himlen är allt högre (2014), Dominodöden (2016) och den senaste i serien;

Trogen intill döden (2017)

En morgon hittas landslagsstjärnan i fotboll, Henrik Borg, död i sängen i sin sommarstuga utanför Ystad. På hans bröst ligger en blå ros. Inom en vecka påträffas ytterligare två dödsfall under likadana omständigheter. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, GMP, kallas in och Nathalie Svensson avbryter sin semester för att delta i arbetet. Kriminalkommissarie Johan Axberg tvekar däremot till en början.

Leandoer, Kristoffer: September (2012)

Romanen börjar i fel ände – på sjukhuset – där i en säng ligger en kvinna ännu inte 42 år.

I tillbakablickar berättas kvinnas liv, från barndomens ekande prästvåning på Södermalm till studierna i Lund. Det är femtiotal och i litteraturkretsarna finns brådmogna unga män och kvinnor som talar med släpig röst. Hon bildar egen familj och väljer att göra allting tvärtom; barn, liv och rörelse! Men hon slits också mellan rollen som mor och det intellektuella liv som hon en gång drömde om. När hon så småningom börjar få syn på själv, ja då är slutet redan ofattbart nära.


Schjetlein, Anne-Marie: Döden ingen ser (2017)

Detta är tredje boken om kirurgen Andreas Nylund. En sjuksköterska hittas död på rälsen efter att ha sagt upp sig från sjukhuset. Många tvivlar på att Lotta skulle ha begått självmord. Hon verkade alltid så glad, älskade sitt jobb och var omtyckt av kollegorna. Snart är Lottas död inte det enda märkliga dödsfallet. Andreas känner sig alltmer otrygg och pressad i sin arbetssituation och med det ökar risken för att allvarliga vårdmisstag begås.

Läs även: Döden kvittar lika (2014), Döden den bitterbleka (2016)

Weithz, Jesper: Vintersystrar (2015)

Amina och Lollo växer upp i skilda Stockholmsförorter. Som elvaåringar blir de brevvänner och utvecklar en vänskap som inte får hotas från något håll. De blir ”systrar”, de är varandras trygghet när världen runt omkring blir obegriplig, svår och trasig.

Som vuxna blir de sjuksköterskor på samma arbetsplats. När Amina inleder en affär med en gift överläkare skulle det kunna vara en bagatell. Men relationen djupnar och hon håller den hemlig – samtidigt som Lollo blir allt mer aktiv i konflikten mellan personal och ledning på sjukhuset.


Nya böcker

Atwood, Margaret: Häxyngel (2018)

Nu är det Margaret Atwood´s tur att skriva en roman utifrån ett Shakespeare-verk. Hon tar sig an pjäsen Stormen och har skapat en intensiv roman fylld av illusioner och dråpliga överraskningar.

Den hyllade teaterchefen Felix ska just sätta upp sitt mästerverk – Shakespeares pjäs Stormen – när han förråds av sin rival och tvingas bort från teatern. Sveket drabbar honom hårt. I tolv år lever han isolerad och hämndlysten medan han sörjer sin bortgångna dotter Miranda. Men så skymtar Felix sin stora chans till upprättelse. Han tar jobb som teaterlärare på ett närbeläget fängelse, övertalar de intagna att väcka liv i Stormen och bjuder in representanter från regeringen för att se resultatet.
När Felix upptäcker sin rival i publiken iscensätter han en egen mullrande och högst personlig storm.

Ferencik, Erica: Floden om natten (2018)

Winifred Allen behöver verkligen semester. Tillsammans med sina bästa tjejkompisar reser hon till Maines vilda skogar. Med den snygge guiden skall de pröva på forsränning. Men den underbara semestern i den vilda naturen förvandlas snart till en mardröm. En olycka gör att de förlorar sin flotte och allt som de behöver för att klara resan. Plötsligt är de ensamma med endast hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram. Vad döljer egentliga floden om natten?


Hermanson, Marie: Den stora utställningen (2018)

Marie Hermanson är åter aktuell med en roman som blandar fakta och fiktion i denna skröna om Einsteins besök på den stora världsutställningen i Göteborg 1923.

Ur fyra olika perspektiv berättas historien; Otto är en fattig och föräldraslös pojke som hamnar på utställningen som åsnan Bellas skötare, Ellen arbetar som oavlönad skribent för utställningens egen tidning, polisen Nils – och så Albert Einstein själv. Romanen berättar om hur antisemitiska krafter försöker undanröja den populäre judiske vetenskapsmannen och Ellen får upp ett spår, men vem lyssnar på en ung kvinna….

Jensen, Jens Henrik: Den frusna elden (2018)

Niels Oxen, dansk krigsveteran, tros ha omkommit i en olycka till sjöss. Han överlevde och försöker nu komma tillbaka till livet på en liten ö i den svenska skärgården. När ledarna i det hemliga maktnätverket Danehof upptäcker att de har misslyckats eliminera Oxen inleds en jakt för att döda honom. Oxen vet att han inte kan gå till polisen, för då blir han anklagad för ett mord han inte begått. Han beslutar sig för att själv hitta de skyldiga. Om han misslyckas är han för alltid dömd och kan inte återse sin son. Han kontaktar sin tidigare partner, Margrethe Franck, som nu arbetar som städerska på ett hotell. Tillsammans tar de upp kampen mot Danehof, en kamp som tidigare haft dödliga konsekvenser.

Jewell, Lisa: Och sen var hon borta (2018)

15-åriga Laurel försvinner spårlöst och hennes föräldrars äktenskap spricker. Tio år senare förälskar sig mamman i Floyd, som har en dotter som starkt påminner om Laurel. Samtidigt får läsaren följa vad som händer Laurel i fångenskapen och hennes kidnappares motiv. Romanen har en välskriven person- och miljöskildring, är tragisk, hoppfull, gripande och spännande allt på samma gång.

Läs även: Fågelburen (2013), Den tredje hustrun (2015), Flickorna i parken (2016), Jag fann dig (2017).

Kitamura, Katie: Separationen (2017)

Denna roman presenterades i TV:s Go´kväll och fick mycket goda recensioner där. En ung kvinna har kommit överens med sin otrogne man att det är dags att skiljas. Detta är fortfarande en hemlighet för övriga familjen trots att det gått sex månader. Hon har precis påbörjat ett nytt liv med en ny man när hennes ”exsvärmor” ringer och berättar att Christopher har försvunnit i en avlägsen del av södra Grekland. Hon går motvilligt med på att resa dit för att söka upp honom, men när hon anländer till hotellet har Christopher checkat ut för flera dagar sedan…


Lidbeck, Petter: Kvinna utan minne (2018)

”Jag öppnar ögonen. På min högra sida sitter en oklippt pojke med hängande axlar, till vänster två flickor i tidig skolålder. Mittemot mig har jag en fånigt leende man. Allt bra? frågar han. Jag förstår inte. Pratar han med mig? Jag har en gaffel i min vänstra hand, en kniv i den högra. På tallriken framför mig ligger en påbörjad pannbiff, sallad och potatis”.

Mia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner. Hon har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkaren hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet.

Parsons, Julie: En sista söndag (2018)

En fridfull söndag, han skulle ligga och dra sig, tänka på hur långt han kommit i livet. Senare skulle dörrklockan ringa. Han skulle öppna ytterdörren. Han skulle dö. Den fridfulla badorten utanför Dublin lamslås av chock när den uppburne pensionerade domaren hittas brutalt mördad i sitt eget hem. Den före detta polisinspektören Michael McLoughlin gör det bästa av sin fridfulla pensionärstillvaro, men dras oundvikligen in i utredningen och börjar nysta i domarens förflutna. Utredningen leder honom tillbaka till fadern som mördades av IRA för många år sedan. Förövaren är fortfarande på fri fot, utom lagens räckhåll. McLoughlin söker sanningen bakom de båda brotten och hamnar i en ond spiral av utpressning och våld.


Swärd, Anne: Vera (2018)

Vera är Anne Swärd fjärde roman. Den handlar om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar, om skuld och kärlek som följer med i generationer.

Under falskt namn kommer den unga Sandrine från krigets mörker till ett soldränkt försommarsverige. Året är 1945. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. Sju månader senare står hon brud på en ö längst ute i skärgården. Kvinnoläkaren Ivan Ceder har sökt dispens för sin ännu inte giftasmyndiga brud, den hälften så gamla Sandrine. Bakgrund: okänd. Sjutton år med döden bakom sig och livet framför sig?

Genom att säga ja till Ivan gifter Sandrine in sig i en främmande värld; den stora överklassläkten Ceder. Under bröllopsnatten drar en farlig snöstorm in över skärgården och hela festföljet fryser fast ute på ön. Det är som om denna natt förebådar hur resten av äktenskapet ska bli – en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla.


Elfberg

Willows, Elin: Inlandet (2018)

En ung kvinna från Stockholm flyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhället i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut innan de hunnit fram. Hon tar jobb i en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon inte själv riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?


Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!