Publicerad: 19 februari 2016 14.03

Bibliotekets nyhetsbrev, Februari 2016

Publicerad: 19 februari 2016 klockan 14.03

I månadens nyhetsbrev: 

Bodil Malmsten (1944-2016) - folkkär författare. Lars Andersson - "Årets författare i väst", 2015. 

Samt nya böcker som kommer i vår.

Bodil Malmsten (1944-2016)

Bodil Malmsten föddes i byn Hackås i Jämtland, men flyttade i tonåren till Stockholm. Dottern Stefania Malmsten är välkänd formgivare och designer och hon har gjort flera av omslagen till Bodils böcker. Möbeldesignern Carl Malmsten var Bodils farfar.

Den sista boken ”Det här är hjärtat” (2015) är en diktsamling som skildrar både kärlek och sorg. En sorg som förlamar och förstenar, och hur omöjligt det kan kännas att leva vidare när den man älskar inte längre finns. Boken är också en sista avskedshälsning från Bodil Malmsten till alla hennes läsare.

En folkkär författare är borta, men Bodil Malmsten var mycket produktiv och under årens lopp blev det drygt 30-talet titlar. Trots att hon tyckte det var svårt att skriva var det samtidigt det roligaste hon visste. Det var diktsamlingar, bloggar, noveller och romaner samt kåserier och krönikor i dagstidningar och tidskrifter – det finns alltså mycket kvar att glädjas åt.

I slutet av 1990-talet flyttade Bodil Malmsten till Frankrike och bosatte sig i Finistère. Hon kände sig inte längre hemma i sitt eget land och började kritisera den utveckling som socialdemokratin hade tagit i Sverige under de senare decennierna.

2010 flyttade hon tillbaka till Sverige och bosatte sig i Stockholm.

Läs gärna hennes självbiografi: Mitt första liv - den gudarna älskar dör inte (2004). Här finns bland annat en kärleksfull skildring av uppväxten hos morföräldrarna.

samt böckerna från Finistére:

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig : juni 2005-februari 2006,Kom och hälsa på mig om tusen år : mars 2006-april 2077 och Sista boken från Finistére (2008).

Lars Andersson -

”Årets författare i väst 2015” –

Lars Andersson har prisbelönats för sin roman ”De våra”, som är en mycket rik och i ordets bästa bemärkelse svårkategoriserad roman.

Juryns motivering lyder: ”I De våra vävs fiktion och fakta omärkligt samman, kriminalgåtan integreras med skildringen av en svensk småstad under andra världskriget, huvudpersonens sociala metamorfos ses i ljuset av idéer om rashygien och frenologi och det centrala flyktingmotivet pekar rakt in i vår egen tid.”

Lars Andersson föddes 1954 i Karlskoga och är nu bosatt i Karlstad. Han är författare och översättare och har gett ut ett 30-tal böcker.

Jag har alltid tänkt att jag förr eller senare måste skriva en bok om Hedås”, säger Lars Andersson.

Hedås är den by på Klarälvens strand där hans far, farmor och därbakom sju ytterligare generationer växte upp. Från kyrkböcker, skifteskartor, jordeböcker, sockenstämmoprotokoll och bouppteckningar har han hämtat yttre fakta om människorna och deras levnadslopp och från sin egen föreställningsförmåga har han hämtat det som gett människorna liv, tankar och känslor.

Två böcker har det blivit om Hedås; Ljus från Ingenstans (2008), som skildrar Knut som för fyrahundra år sedan bröt mark på denna plats.

I nästa bok De levandes land (2012) börjar handlingen vid slutet av 1800-talet. Mycket kretsar kring de fem döttrarna, som en efter en lämnar gården, alla utom den yngsta, Ida.

Lars Andersson har även tidigare tilldelats litterära priser, bland annat Övralidspriset 2013 och Växjö kommuns Litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2015.

Haag, Martina: Det är något som inte stämmer (2015)

Martina Haag har skrivit en självbiografisk roman, som skildrar ett äktenskap i upplösning. Det är smärtsamt att upptäcka att den person som står en allra närmast har svikit, lurats och ljugit.

Det är under påskvistelsen i sommarhuset som huvudpersonen Petra upptäcker att något inte stämmer. Den tunga ljusstaken står på en pall vid sängen, där har den ju aldrig stått tidigare! Det sätter tankar igång och hennes farhågor besannas. Mannen, Anders, har en ny relation och vill skiljas.
Petra är villig att göra allt för att vara Anders till lags – för att han skall ta henne tillbaka! Precis som det är hon som har gjort något fel!

För att komma bort tar Petra anställning på en avlägset belägen fjällstation, där hon ensam skall ta hand om de fåtaliga gästerna. Här skriver hon på sin bok och när den är färdig blir det känslomässiga resultatet; nu får det vara nog!

Desai, Anita: Sicksackvägen (2015)


Anita Desai är född och uppvuxen i Indien, men är numera bosatt i New York. Hon har flera romaner bakom sig och nämns ofta i Nobelprissammanhang.

I romanen Sicksackvägen möter vi Eric, en ung historieforskare, som har börjat fundera på sitt ursprung och upptäckt att han har anknytning till både England och Mexiko.Tillsammans med sin flickvän reser han till Yucatán i Mexiko. Därifrån vidare till en nästan helt övergiven ”spökstad”, där hans far föddes.

Erics farfar, Davey, var gruvarbetare i Cornwall i England och när tenngruvorna i Cornwall började slå igen blev han arbetslös. Han värvades av ett gruvbolag och hamnade tillsammans med sin fästmö Betty i Mexiko. Här fanns det jobb åt honom i de ökända silvergruvorna, där slitet var dubbelt så hårt som någonsin hemma i Cornwall.

Olsson, Linda: En syster i mitt hus (2016)

Äntligen kommer Linda Olsson med en ny roman, en bok om två systrar vars liv har formats av den barndom de delat, men ändå inte delat.

Maria och Emma har inte setts sedan deras mamma begravdes. Nu har det gått två år och Emma kommer på besök till Maria i hennes hus i Spanien. Till en början känns deras samvaro ansträngd och obekväm och Maria upplever att Emma inkräktar på hennes liv. Men så småningom djupnar samtalen och minnena från barndomen kommer ifatt dem.

Livaneli, Zülfü: Serenad (2015)

Professor Maximilian Wagner återvänder till Istanbul för att försonas med sitt förflutna. Universitetssekreteraren Maya ska assistera den ålderstigne professorn under hans besök. Mötet med Max och hans tragiska kärlekshistoria med judiska Nadia förändrar Mayas liv och uppdagar smärtsamma hemligheter i hennes egen familj. Berättelsen letar sig bakåt i tiden, till andra världskrigets fasor, till Mayas farmor Maris och hennes mormor Ayses öden i det sammanfallande osmanska riket. Genom dessa fyra kvinnors liv binds några av 1900-talets mörkaste minnen samman.

Spännande böcker:

Truc, Olivier: Fyrtio dagar utan skugga (2014)

Efter fyrtio dagars mörker ska solen snart stiga igen i Kautokeino, Sameland. Nyligen har en flera hundra år gammal trumma återlämnats till ett museum. Trumman, som sägs ha magiska krafter, försvinner och en renägare mördas. Klemet och Nina vid norska Renpolisen tror att det finns ett samband mellan händelserna.

En fortsättning av denna bok kommer snart:

Truc, Olivier: Skuggorna vänder tillbaka (2016)

Klemet Nango har återigen blivit en människa med skugga. I Hammerfest krockar framtidsplanerna med de samiska renägarna och deras traditionella livsstil. En renägare mister livet när en renflock simmar över Vargsundet och borgmästaren hittas död i närheten av en helig klippa. Flera misstänkta dödsfall följer. Klemet Nango och Nina Hansen från Renpolisen ansvarar för utredningen.


Booth, Stephen: Bron (2016)

Poliserna Ben Cooper och Diane Fry i Derbyshire utreder ett mystiskt dödsfall. En död kvinna påträffas under Corpse Bridge efter ett Halloweenfirande. På platsen finns ett gammalt gravfält som earlen av Mansby avser att göra om till en parkeringsplats. Ytterligare mordoffer hittas.

Det finns många fler böckerna om poliserna Ben Cooper och Diane Fry, alla mycket läsvärda.

Rankin, Ian: Näbbar och klor (2016)

Han kallas för Vargmannen – för att han tar en tugga av sina offer och för att hans första offer påträffas på den ensliga Wolf (varg) Street i East End.

Kommissarie Rebus kallas in och han får hjälp av en kvinnlig psykolog för att göra en seriemördarprofil. Rebus får hantera både rasfördomar och en galnings våldsattacker.

Penny, Louise: Ett ohyggligt avslöjande (2016)

En välskriven deckarroman om kommissarie Gamache som åter kallas till den till synes fridfulla byn Three Pines. Under ytan så råder kaos och ond bråd död.

Läs fler böcker om kommissarie Gamache:

Mörkt motiv (2012), Nådastöt (2012), Den grymmaste månaden (2013), Ett förbud mot mord, (2015).

Ahlstedt, Mats: När inget annat återstår (2016)

Ella Werner, ny profilerare vid Göteborgspolisen, får som första fall mordet på en ung man. Utredningen för henne till ett ensligt beläget hus på Brännö utanför Göteborg där den excentriske forskaren Egon Guthlin bor. Trots framgångar plågas han av minnet av ett misslyckat experiment flera år tidigare. Egons brorsdotter Sandra får besök av en ung man som påstår sig vara Egons son. Under sina efterforskningar inser Sandra att hennes liv är i fara.

Dahl, Arne: Utmarker (2016)

Den första boken med Sam Berger och Molly Blom vid Stockholmspolisen. Ellen Savinger har varit försvunnen i tre veckor. Få av Sams kollegor lyssnar när han misstänker att en seriemördare tagit henne. Så visar sig den mystiska Nathalie Fredén ha oanade insikter i fallet. En historia med förgreningar till Sams eget liv träder fram.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!