Publicerad 2 mars 2015 klockan 15.15.

Bibliotekets nyhetsbrev, februari 2015

Publicerad: 2 mars 2015 klockan 15.15

I månadens nyhetsbrev: 

Bli pigg av att läsa böcker! Ernest Hemingway presenteras av Bo Sunnefeldt måndag 16 mars. Tomas Sjödin och Bodil Jönsson har skrivit om "tiden" som begrepp. Lästips från bibliotekets bokcirkel. Björnen Paddington i bok och film.

Läs böcker och må toppen!”

Så lyder rubriken på en artikel i tidskriften Land nr 6 2015. Det är bra att läsa böcker, särskilt skönlitteratur, oavsett om det är chick-lit, deckare eller Nobelpristagare. Läsning ger välbefinnande både fysiskt och psykiskt. Du kan koppla bort vardagens stressmoment genom att fängslas av en bok. En god vana är att varva ner med en bok innan du somnar (såvida den inte är så spännande så att du bara måste fortsätta läsa…). Läsning kan lindra lättare depressioner - biblioterapi. Läsning, tillsammans med att lösa korsord, spela schack med mera, minskar ansamlimgen av skadliga proteiner i hjärnan och kan fördröja symptom på alzheimer. Läsning ger bättre minne, bättre koncentrationsförmåga och fungerar som hjärngympa. När du läser en bok blir du medskapare och skapar egna bilder av bokens personer och miljö.

Dessutom behöver du inte investera alltför mycket pengar eller tid. Böcker kan du låna gratis på biblioteket och det räcker med 10 minuters läsning per dag för att sänka stressnivån.

Ernest Hemingway

(1899-1961)

Måndag den 16 mars, klockan 19.00, berättar Bo Sunnefeldt, från Karlsborg, om denne färgstarke författare. Plats: Biblioteket.

Författare, journalist, storviltjägare, äventyrare och kvinnotjusare är många av de epitet som satts på Ernest Hemingway. Hans liv blev kort, intensivt och äventyrligt. 61 år gammal tar han sitt liv då sjukdom, skador efter flygolyckor och alkoholism gör hans liv svårt. Ernest Hemingway älskade äventyr och faror. Under första världskrigets slutskede tjänstgjorde han som frivillig ambulansförare i Italien och skadades allvarligt i krigets slutskede. I början av 1920-talet bosatte han sig i Paris tillsammans med den första hustrun, Hadley Richardson, och började sin författarkarriär.

Genombrottsromanen ”Och solen har sin gång” utkom 1926. Hemingway slog genom rejält med romanen ”Farväl till vapnen"
(1929). Denna roman bygger på hans krigsminnen från Italien och skildrar krigets vansinne och meningslöshet.

En annan stor roman är ”Klockan klämtar för dig” (1940). Här skildras det spanska inbördeskriget och visar på Hemingways eget avståndstagande gentemot Franco-regimen. Som journalist bevakade han både det spanska inbördeskriget och andra världskriget. Berömd är hans skildring av de allierades befrielse av Paris.

1928 flyttar Hemingway hem till USA och bosätter sig i Key West i Florida. Senare blev Kuba en fast utgångspunkt för många av hans ofta äventyrliga resor. 1954 tilldelas han Nobelpriset i litteratur ”för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådalagt i The old man and the sea”. Redan då var han märkt av sjukdom och alkoholism och kom aldrig till Stockholm för att hämta sitt pris. De böcker som publicerades efter "Den gamle och havet" ansågs inte hålla samma klass som tidigare romaner.

Hemingways berättarstil är effektiv, knapp och hårdkokt och utvecklades under hans tid som journalist. ”Isbergstekniken” kallas den stil han var expert på – där handlingen är synlig endast på ytan. Undertexten skall läsaren själv ana sig till. Han var också skicklig på att skriva korta och förtätade noveller.

Tomas Sjödin: Det händer när du vilar

(2013)

Tomas Sjödin är välkänd för många - som bland annat föreläsare, radiopratare och författare.

Säkert har du fastnat i ett korsord och inte kommit vidare. Släpp korsordet, ta en promenad, återkom till korsordet, då kan du oftast fylla i ett antal rutor som för en stund sedan var helt omöjliga. För det händer när du vilar/tänker på annat som saker händer. Hjärnan bearbetar intryck under tiden du vilar och kommer ofta med lösningar på problem.

Denna bok är en hyllning till ”sofflocket” – till den regelbundna vilan. Att ständigt arbeta, att alltid vara uppkopplad och tillgänglig per mobil kan ge upphov till stress och sjukdom. Om dygnets timmar inte räcker till är det dags att stanna upp. Är alla aktiviteter nödvändiga? Fyll istället en del av tiden med kravlös samvaro med familj, släkt och vänner.

Enligt Sjödin är det dags att återinföra vilodagen, 24 timmar per vecka, som du fyller med sömn, promenader, läsning, matlagning – eller något annat som du själv väljer att göra.

Läs även: När träden avlövas ser man längre från vårt kök (1997), Tusen olevda liv finns inom mig (2011).

Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet, har också funderat mycket på begreppet tiden. I en artikel i Veckans Affärer (2015-02-17) säjer hon att vi inte borde arbeta mer än två timmar per dag. Hennes definition på tiden lyder: Tiden är naturens underbara sätt att hindra allt från att hända på en gång”!?

Läs: Tio tankar om tid : [ostyckad & styckad tid, ställtid, tid - det enda du har, klocktid & upplevd tid, närvaro & härvaro] (1999) och Tio år senare : tio tankar om tid (2009).

Lästips från Bibliotekets bokcirkel:


Bergdahl, Olivia: Efter Ekot (2015) Detta är en stark debut av en ung kvinna född 1989. Tidigare har hon gett ut en diktsamling; Demo (2007).

”Idag är det den 8 juni 2011. Det har gått 621 dagar sedan jag och Sam träffades första gången. Jag har räknat.” Fanny studerar statistik på universitet och är lite allmänt nördig. Hon träffar Sam och känner sig sedd för första gången i sitt liv. Hon blir kär och snart flyttar de ihop. Sam verkar hur bra som helst, rolig och cool. Fanny väljer först att inte se förändringen hos Sam.

Fanny har nu rest till mormor i Vara. Mormor vet ingenting om vad som hänt, om hur lätt allt kan gå åt helvete. Hur det är att inbilla sig att om man bara älskar tillräckligt, om man bara räknar och memorerar och ser till att alltid lyssna på Ekot, så ordnar sig livet till slut…

Genova, Lisa: Fortfarande Alice (2010)

Denna bok är extra aktuell efter Oscars-utdelningen nyligen. Skådespelerskan Julienne Moore prisades för sin roll som den Alzheimersjuka Havardprofessorn Alice Howland. Femtio år gammal märker Alice att hon börjar glömma saker. Hon får diagnosen tidig alzheimer. Författaren till boken är fil. dr. i neurovetenskap, och låter läsaren följa Alice Howland under två års tid, tills hon inte längre vet vem hon är.

Deckarförfattaren Linwood Barcley har skrivit flera böcker som finns översatta till svenska. I boken Tro dina ögon (2013) får läsaren följa datanörden Thomas som ägnar sina dagar åt att via datorn utforska och memorera världens städer. Thomas visar sin bror Ray ett foto från en gata i New York där det ser ut som någon blir mördad i ett fönster. Ray reser motvilligt till New York för att undersöka om Thomas kan ha sett rätt och han hamnar i en minst sagt obehaglig situation.

Öijer, Bruno K: Och natten viskade Annabel Lee (2014)

En diktsamling med självbiografiska inslag, som ledde författaren tillbaka till tidiga inspirationskällor och människoöden från barndomen. Boken skrevs delvis i Sverige och delvis vid Medelhavet.

Mantel, Hilary: Skuggan av ett liv (2014)

I denna biografi berättar Hilary Mantel om sin något kaotiska barndom och uppväxt i en katolsk familj. Hon blev feldiagnostiserad som ung och proppades full med psykofarmaka. Sjukdomen kom att påverka hennes liv och som kanske också gjorde henne till författare. Hon skriver även om den dotter hon aldrig kunde få. Hilary Mantel är numera Dame Hilary, adlad av drottningen.

Läs även hennes historiska romaner från Henrik VIII:s hov; Wolf Hall (2013) och För in de döda (2014).

Paddington – björnen från mörkaste Peru


Filmen om björnen Paddington är aktuell på svenska biografer och hade premiär i januari 2015.

1958 kom den första boken om Paddington ut skriven av den brittiske författaren Michael Bond. Författaren inspirerades när han iakttog en björn han köpt till sin fru. Plötsligt landade ett par meningar på pappret. ”Det var på en tågstation i London som de träffades första gången – herr och fru Brown och björnen Paddington. Och det var därför som björnen fick ett så konstigt namn, för Paddington var precis vad den där stationen hette”.

Paddington får följa med paret Brown hem till Windsorgatan 32 i London och får bli en del av familjen. Paddington är en artig, ständigt optimistisk björn som ofta ställer till det för sig. Han är stundvis mycket förbryllad över alla regler och bestämmelser vi människor skapar och som gör det mesta i livet krångligare än nödvändigt. Paddington växte upp hos sin gammelfaster Lucy i mörkaste Peru. När hon hamnar på ett hem för pensionerade björnar bestäms det att Paddington skall flytta till England.

..................................................................................................................

OBS! Glöm inte att författaren Gertrud Hellbrand kommer till Biblioteket lördag den 28 mars! Hon har skrivit bland annat:

Veterinären (2014)

Kristin återvänder till sin barndomstrakt för att göra ett radioreportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande ”hemma”, fast hon bott i Stockholm länge. Allting är sig likt, huset på kullen, stallet, skogen, betesvallarna, grönskan och leråkrarna. Men stämningen på gården är spänd. Familjens avelssto skall begravas under ceremoniella former och ryttartalangen Carro är försvunnen. Kristin börjar tvivla på sitt uppdrag, vad ska hon egentligen skildra och kan man fly från det förflutna.

Gertrud Hellbrand erhöll studieförbundet Vuxenskolans romanpris 2014, som tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!