Publicerad 8 mars 2014 klockan 10.53.

Bibliotekets nyhetsbrev, februari 2014

Publicerad: 8 mars 2014 klockan 10.53

i månadens nyhetsbrev: Tove Jansson, Supervalåret: Reinfeldteffekten, Gustav Fridolin, Kyrkornas hemligheter, Tips på nya DVD-filmer för vuxna och barn och sist men  inte minst lite boktips från bibliotekets läsecirkel

Tuula Karjalainen: Tove Jansson : arbeta och älska

2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Här kommer en ny biografi över Tove Janssons långa, färggranna och produktiva liv. Tove Jansson var mångsidigt begåvad och arbetade som författare, bildkonstnär och illustratör. Mest känd är hon för de många böckerna om Mumindalen, som "föddes" under tiden för andra världskriget. En rad figurer befolkar Mumindalen; det nyfikna Mumintrollet, den träiga Hemulen, den ångestfyllda Filifjonkan, den självupptagna Muminpappan och den kompromisslösa Lilla My. Tove Jansson hämtade ofta sin inspiration från händelser och människor i sin egen närhet. Muminmamman med sin handväska, som lär symbolisera trygghet, har många drag av hennes egen mor. Tove Jansson har också skrivit flera vuxenromaner, bland andra Sommarboken (1972).

Mycket har redan skrivits om Tove Jansson. År 2002 kom en biografi med titeln Resa med Tove – en minnesbok och en ännu tidigare biografi publicerades 1974 med titeln Bildhuggarens dotter. Ytterligare en nyare biografi av Boel Westin publicerades 2007, nämligen: Tove Jansson - ord, bild, liv.

Barnteater:

Fredag den 21 februari kl 16.30 visas en musikalisk dramatisering av Vem ska trösta knyttet? Familjeföreställning, biljetter bokas i Medborgarkontoret.

Supervalåret 2014

Inför supervalåret kanske du vill läsa lite om de senaste årens politiska utveckling i Sverige. En alldeles ny bok har kommit ut skriven av Aron Etzler: "Reinfeldteffekten: hur Nya Moderaterna togöver makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden". (2013).

Fredrik Reinfeldt har vänt upp och ned på svensk politik. Tio år efter att han tog över Moderaterna är det fortfarande ingen som lyckats knäcka koden bakom hans framgångar. Innan han blev partiledare var Socialdemokraterna Sveriges självklara regeringsparti och Moderaterna var ett av världens minst framgångsrika högerpartier.

Aron Etzler har tidigare varit chefredaktör för Vänsterpartiets tidning Flamman och är nu partisekreterare under Jonas Sjöstedt. I boken skildrar han Moderaternas framgångar från 2006, då de bildade alliansregering med de övriga borgerliga partierna – från katastrofvalet 2002.

Detta är boken för alla som vill förstå vad som hänt sedan Fredrik Reinfeldt kom in i svensk politik.

Gustav Fridolin: Morfar skrev inga memoarer (2013)

I romanform har miljöpartiets ena språkrör, Gustav Fridolin, skrivit en bok om sin morfar Gustav, som kom att betyda mycket för honom. Morfar Gustav växer upp hos sina farföräldrar i början av 1900-talet. Han är sjuklig, men har gott läshuvud. Så småningom tar han sig till Malmö, som i början av 40-talet är en sjudande stad. Här får Gustav arbete i en klädaffär. Klassresan fortsätter med giftermål med en flicka från en fin familj. Gustav kan så småningom återvända till Göinge och öppna en egen herrekiperingsbutik. Boken skildrar morfar Gustavs livsresa från ett arbetarliv i Fattigsverige till en välbeställd affärsidkare i den nya välfärdsstaten.

Ann Catherine Bonnier (mfl): Kyrkornas hemligheter (2013)

I förordet skriver författarna; ”Ibland tänker vi inte ens på dem. Kyrkorna är så självklara; i det svenska landskapet och i städernas siluetter och gatubilder. Men de är märkvärdiga genom att de på ett unikt sätt fångat livet och historien på den plats där vi befinner oss. I många fall har de gjort det i nära 1 000 år utan avbrott”. Idag är kyrkorna ett viktigt kulturarv som behöver uppmärksammas och värnas om. I kyrkorna finns ett myller av märkliga tecken, dolda koder och nästan glömda betydelser och innebörder. Därför behövs en kodbok, en guidebok till kyrkornas hemligheter. I boken skildras kyrkor från olika epoker med text och vackra illustrationer. Här kan vi läsa om Kyrkobygge i Korstågstid med Forshems kyrka som exempel. Ett avsnitt handlar om relikskrinet i Eriksbergs kyrka och Habo kyrkas fantastiska målningar beskrivs i ett avsnitt med rubriken ”Du skall icke synda”. Alltså en bok att fördjupa sig i för alla kyrko- och kulturhistoriskt intresserade.

Nya DVD-filmer (som kommit eller är beställda)

Monica Z

Denna film kräver ingen närmare beskrivning. Den har visats med stor framgång på biograferna under 2013. Skådespelerskan Edda Magnasson fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Mig äger ingen

Filmen bygger på Åsa Linderborgs bok med samma namn. En kärleksförklaring, trots allt, till en alkoholiserad far. Mikael Persbrandt fick en guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Blue Jasmine

Cate Blanchett spelar överklasskvinnan Jasmine som mist allt sedan hennes man Hal (Alec Baldwin) anklagats för bedrägeri i miljardklassen. Pank och eländig åker hon till systern Ginger (Sally Hawkins) i San Francisco för att där börja om sitt liv. Det blir milt uttryckt en social kollision i och utanför den lilla lägenheten de ska dela, när Jasmine måste anpassa sig till ett enklare liv. Ett liv som bland annat innebär att söka jobb och väl sedan på arbetet också behöva jobba där. Detta är en av Woody Allens bästa filmer på länge.

Smärtgränsen

En stark och smärtsam film om en ung flicka som flyttar till en ny stad med sin far efter att modern dött. I den nya skolan utsätts hon för mobbning och sexuella trakasserier, vilket leder till en oförglömlig upplösning.

The Butler

Du ser ingenting, du hör ingenting – du ska bara tjäna. Med de ledorden började Cecil Gaines sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han under inte mindre än sju presidenter – alltid lika lojal.

Downton Abbey, säsong 4.

Nya DVD-filmer för barn och ungdom (som kommit eller är beställda)

Von Broms hemlighet

Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista som visar sig tillhöra den excentriska släkten Broms. Fyndet gör att flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp igen. När kistan plötsligt blir stulen är det upp till de kända deckarna att ta reda på vem som stulit kistan och varför.

Flygplan

En animerad film om det lilla flygplanet Dusty, som sysslar med ogräsbekämpning, men som drömmer om att delta i en flygtävling jorden runt.

Hokus Pokus, Alfons Åberg

I denna första animerade långfilm om Alfons Åberg längtar han efter en egen hund. Med hjälp av magi är han övertygad om att hans dröm kommer att gå i uppfyllelse.

Boktips från bibliotekets läsecirkel

Charlotte Rogan: Livbåten (2013)

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra på sin färd från England till New York. I en av de överfulla livbåtarna får läsaren följa kampen för att överleva. Huvudpersonen, den unga Grace, är nygift och tillsammans med sin man på väg hem till USA. Tack vare en ”penninggåva” lyckas Grace få en plats i en av livbåtarna.

För att några ska kunna överleva måste andra sätta livet till. Grace är en modig och intelligent kvinna och hon tar upp kampen om att härska i båten. Det blir en ödesdiger kamp som visar fram människans överlevnadsinstinkter på gott och ont.

Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande (2013)

Lena Andersson fick Augustpriset för bästa skönlitterära bok 2013 med sin roman Egenmäktigt förfarande. Det är en bok som skildrar den stora passionen och den drabbar Ester Nilsson med fullständig hängivenhet. Målet för denna passion är konstnären Hugo Rask, som hon har blivit ombedd att hålla ett föredrag om. Han sitter själv i publiken och han är hänförd. De träffas efteråt och inleder en relation, som från hans sida inte är särskilt djup eller engagerad. Ester kan inte släppa honom och bryter upp från sitt nuvarande förhållande, helt för att kunna ägna sig åt Hugo Rask. Romanen skildrar hur mycket en människa är beredd att bedra sig själv i sin önskan att bli älskad och hur svårt det är att låta bli att utnyttja andra människors svaghet.

En historisk roman från 1880-talets Västerbotten, där läsaren får följa Klara Höglander, hemmadotter på länsmansgården.  Hennes bror har gift sig och Klara känner sin plikt att gifta sig förståndigt. Men kärleken är inte förståndig när hon möter soldaten Lars från Kräkånger. Klara blir gravid och föräldrarna håller henne gömd tills barnet är fött, ett barn som dör och som måste gömmas undan.

Boken bygger på ett autentiskt rättsfall och är ett gripande och sant kvinnoporträtt.

Katja Kettu: Barnmorskan (2013)

1944 i ett tysk fångläger i norra Lappland möts SS-officeren Johannes och barnmorskan ”Skelöga”. Katja Kettu skildrar här en passion som övervinner både Gud och ideologier. Hon skriver på ett mustigt språk om kroppslighet och sexualitet, om att föda och att döda, om djuriskt och mänskligt i en karg och omänsklig miljö i ett vintrigt landskap.  

Katja Kettu erhöll Runebergpriset för denna roman 2012.

It-stöd för ovana användare

Ett antal träffar och nästa träff är den 17 mars klockan 14.00-15.30. Då går vi igenom appar till smarta telefoner, surfplattor och datorer.

Frågor: Carola Fredriksson, 0511-38 60 74 eller biblioteket 0511-38 60 80.


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!