Publicerad 15 december 2017 klockan 12.53.

Bibliotekets nyhetsbrev, december 2017

Publicerad: 15 december 2017 klockan 12.53

Julböcker blandas med tips på nya biografier och förslag på julläsning. Författaren Jane Gardam presenteras.

 

Julböcker:

Julen stundar, en helg som förknippas med mat, dofter, traditioner och gemenskap.

Aasum Hultberg, Sara: Kola, fudge, knäck & bräck (2017)

Här finns recept på mycket gott; hemgjord kola, fudger med mera, både klassiker och moderna läckerheter.

Söderström, Lena: Julgodis (2017)

Ännu mer julgodis finns i den här boken; kolor, praliner, tryfflar och fudge med mera

Swahn, Jan-Öjvind: Matens historia från A till Ö (2017).

Denna bok fungerar som ett lexikon och författaren berättar till exempel om ”dopp i grytan”, som har gett namnet ”dopparedagen” åt julaftonen. Seden att doppa det hårda och torra brödet i spad var ofta en nödvändighet, inget fick förfaras och på det sättet kunde det hårda brödet bli ätbart. Här finns också recept på hemlagad glögg, vad är till exempel gorån och barkbröd. Här kan man också läsa om Melitta Bentz, som uppfann kaffefiltret 1908.

I Glöggboken : recept, tillbehör och historia (2013) finns recept på glögg, men också goda kakor och julgodis.

I Hannu Sarenströms fina bok Hannus magiska jul från 2015 finns trevliga recept på sillinläggningar patéer, kålrotslåda, morotslåda, Janssons frestelse, revbensspjäll, juldesserter och mycket mera.

Winterson, Jeanette: Juldagar (2017)

Alldeles ny är den här boken som innehåller 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar. Här bjuds vi läsare in i författarens magiska jul, en värld bestående av julsagan om Snömamman, Mistelbruden, Silvergrodan och Åsnan med den gyllene nosen. Berättelserna varvas med recept som hon har lånat, till exempel från författarkollegan Ruth Rendell, vars röda surkål presenteras och tolv andra personliga rätter att tillaga när andan faller på.


Granen av Tove Jansson

Tove Jansson berättar om Mumintrollens förfärande upplevelse av julen i novellen Granen, publicerad i novellsamlingen Det osynliga barnet.

Sin vana trogna sover Mumintrollen sin vintersömn och är lyckligt ovetande om allt vad julen innebär. Hade de inte blivit väckta av en envis hemul hade de sovit ända fram till våren. ”Mamma, vakna, sa Mumintrollet förskräckt. Någonting hemskt har hänt. De kallar det jul”.

Alla de andra invånarna i Mumindalen springer omkring och jäktar, ”ingenting har de skaffat och ingenting har de ordnat.. Innan det blir mörkt måste ni skaffa en gran, skriker hemulens moster när hon far förbi på sin sparkstötting. Innan det blir mörkt.. det farliga kommer ikväll, viskar Snorkfröken förskräckt. Tydligen måste man ha en gran för att klara sig, funderar Muminpappan. En gran införskaffas, som måste kläs – finns det så stora kläder?! Det blyga lilla Knyttet viskar att granen skall kläs med vackra saker. När granen var färdigklädd, ropar hemulens moster igen, att hon måste hem och laga mat till julen. ”Mat till julen”, upprepade Mumintrollet förundrad. ”Äter den också”? Och inte nog med detta, det skall vara presenter också!

När granen är klädd och mat placerad i skålar runtomkring och presenterna fixade, viskar det lilla Knyttet; ”Glad Jul. Du är verkligen den enda som tycker att julen är glad, sa Muminpappan. Är du inte alls rädd för vad som ska hända när den kommer”?

Nej, Knyttet och hans släktingar har längtat efter att få se julen på nära håll och tack vare Muminfamiljens ansträngningar får de ta del av något de bara har hört talas om - och nu är julen äntligen här!

Innan Mumintrollet kryper till kojs igen, viskar han sömnigt: Nu är jag inte rädd för julen lägre. Det verkar som Hemulen och hans moster har missförstått hela saken!

                     .....................................................

Vill du höra hela berättelsen? Lyssna på Radio Kinnekulle på uppesittarkvällen den 22 december, klockan 19.00-22.00, Mgz 102,6 då läser Margareta von Hofsten Arwidsson om Mumintrollens julbestyr.

                     ......................................................

Litteraturbanken är en databas som scannar in klassiker, som är nedladdningsbara utan kostnad. I år har de gjort en trevlig julläsningslänk, som ni kan gå in och läsa;

https://litteraturbanken.se/forfattare/HelgesonP/titlar/

Julklappsboken/sida/1/etext (kopiera länken)


Julklappsböcker

En julafton utan en ny bok är för många ingen jul alls. Selma Lagerlöf berättar i novellen Julklappsboken om en jul när hon var barn.

En julafton år 1868 hade familjen Lagerlöf samlats runt det stora slagbordet i matsalen på Mårbacka. Mörkret har fallit utanför fönstren, men i matsalen är det ljust och varmt tack vare kakelugnen och grenljuset som står mitt på bordet. Familjen och gästerna har ätit av lutfisken, risgrynsgröten och smörbakelserna. Nu väntar man, särskilt Selma och hennes lillasyster Gerda, på julklappsutdelningen. Dörren slås upp och gårdens två jungfrur, utklädda till julbockar, släpar in två stora korgar fyllda med julklappar.

Selma får många paket; en sybåge av pappa, ett syskrin av mamma, av systern Anna får hon en nåldyna, av faster Lovisa en fingerborg av silver och lillasyster Gerda har sytt en märkduk. Selma öppnar det ena paketet efter det andra med sybehör. Allting är ju så förfärligt nyttigt och tråkigt!

Man kan tänka sig att ögonen blir blanka och underläppen börjar darra, för det som Selma mest av allt önskar sig är en julklappsbok! Men just som Selma tror att allt över, plockar mamma upp ytterligare ett paket; som är hårt och platt och fyrkantigt. Paketet är till Selma och hon sliter upp det och stirrar på boken hon fått. Det är en liten sagobok, lycklig slår hon upp boken, men förstår inte ett ord! Det är Gåsmors sagor, säger storebror Daniel – på franska.

Detta att få en bok på franska är nästan värre än att inte få någon bok alls! Men när Selma får se en av de vackra illustrationerna; en prinsessa i en vagn dragen av två strutsar och på den ena strutsen rider en liten page, blir hon förtjust. Oh, det är så vackert. Nästa dag, efter julottan, plockar Selma fram sitt franska lexikon och börjar stava sig igenom boken. Snart har hon löst den första meningen; ”Det var en gång en kung…” När jullovet är över har Selma läst hela boken och hon har lärt sig mer franska än hon någonsin skulle ha gjort tillsammans med guvernanten Aline Laurell!

 

Lästips skönlitteratur

Paborn, Sara: Blybröllop (2017)

I denna bok berättas på ett humoristiskt sätt om en mogen kvinnas väg till frihet. Irene Hussvig är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. Efter alla år med ständiga pikar och sarkasmer har Irene fått nog av sin man. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom för gott. Med hjälp av en gammal kista med blytyngder som hon ärvt av sin mamma, påbörjar hon sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödliga kunskaper om gifter.

Irving, John: Mysteriernas gata (2017)

Juan Diego lever ett stillsamt liv som författare i USA. När han övertalas att besöka Filippinerna, beger han sig ut på ett äventyr som även utspelas i hans drömmar. Han slår följe med två kvinnor och hamnar allt oftare i barndomens Mexiko. Där återupplever Juan Diego det som format honom: uppväxten på soptippen tillsammans med lillasystern, vistelsen på det katolska barnhemmet, mötet med den amerikanske missionären och händelserna på cirkusen.

Lövestam, Sara: Finns det hjärterum (2017)

Detta är fjärde boken med privatdetektiven Kouplan som nu fått sitt uppehållstillstånd och praktik på Farsta bibliotek. Men fortfarande undrar han vad har hänt hans bror. I Uppsala vaknar Victor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.

Natt och Dag; Niklas: 1793 (2017)

År 1793 styrs Sverige med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Överallt frodas paranoia och konspirationer. I oktober hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Kroppen saknar både armar och ben och är totalt vanställd. Trots sin lungsot åtar sig Cecil Winge vid Stockholms poliskammare att lösa fallet. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter och bottenlös ondska vars trådar leder högt upp i samhällets topp.


Smith, Zadie: Swingtime (2017)

Två flickor drömmer om att bli dansare. Men bara en, Tracey, har talang. Den andra har idéer. Tracey blir dansare men får kämpa med vuxenlivet medan hennes vän lämnar uppväxtorten och reser världen runt som assistent till en berömd sångare, Aimee. När Aimee engagerar sig i välgörenhet förflyttas berättelsen från London till Västafrika och flickornas vägar korsas på nytt.

Denna bok skildrar vänskap mellan två flickor. Detta för tanken till Elsa Ferrantes fyra romaner om vännerna Lila och Elena som växer upp i Neapel.

Den första boken; Min fantastiska vännina (2016) börjar när de båda kvinnorna hunnit bli 66 år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena som nu är bosatt i Norditalien. Men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på länge. Som ett försök att rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv.

Fortsättes av; Hennes nya namn, Den som stannar och den som går, Det förlorade barnet. Böckerna håller på att filmas, något att se fram emot. Men läs böckerna först!

Elsa Ferrante är också aktuell med romanen; Dagar av ensamhet (2017)

Olga är 38 år och tvåbarnsmor. I  tjugoårsåldern gav hon upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen. Nu meddelar hennes man Mario att han tänker lämna henne. Olga hamnar i en djup personlig kris, blir handlingsförlamad och fixerad vid Mario och hans nya kvinna. Förfallet tilltar och hon isolerar sig och barnen alltmer. En väg ut ur mörkret skymtar när Olga inleder en relation med en granne.

Santopolo, Jill: Världen utan dig

Lucy och Gabe träffas på Columbia University och blir hejdlöst förälskade. Det är den 11 september 2001 och de bestämmer sig för att inte kasta bort sina liv. När de möts igen ett år senare, kan de kanske finna livets mening i varandra. Men när Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Sedan följer en tretton år lång resa som för dem samman och sliter dem isär om och om igen.


Swanson, Peter: Värd att döda (2017)

På ett nattflyg från London till Boston träffar Ted Severson den vackra och mystiska Lily Kintner. För att få tiden att gå dricker de två främlingarna martini och avslöjar hemligheter för varandra. Så säger Ted, halvt på allvar och halvt på skämt, att han vill döda sin fru, och Lily erbjuder sig att hjälpa till. Tillbaka i Boston håller de kontakten och fortsätter smida planer. Men vad Ted inte vet är att Lily döljer ett mörkt förflutet.

Tolkien, Simon: Order från Berlin (2017)

Hösten 1940 bombas London intensivt. En äldre man knuffas över ett räcke i ett trapphus och dör. Kriminalinspektör Quaid vid Scotland Yard och hans assistent Trave är oense om fallet. När Trave upptäcker offrets sanna identitet börjar han nysta i ärendet på egen hand. Spåren leder honom rakt in i den brittiska underrättelsetjänsten MI6 där tyskarna lyckats placera en mullvad med uppdrag att mörda premiärminister Winston Churchill.

Webb, Katherine: Italienska nätter (2017)

År 1921 återvänder Leandro till Puglia i Italien. Han är nu en rik man med en tjusig amerikansk fru. Den engelske arkitekten Boyd anställs för att förverkliga Leandros drömmar. När Clare, Boyds unga fru, anländer till Puglia med sin styvson drabbas hon genast av onda aningar. Här finns också Ettore, fattig och förlamad av sorg efter förlusten av sin fästmö. När han tvingas be sin farbror Leandro om hjälp, möter han Clara.


Zadoorian, Michael: En sista semester (2017).

Ella och John Robina har varit ett par i över sextio år och haft ett underbart liv tillsammans. Nu är de över åttio, hon har cancer och han Alzheimer.

Men Ella vill uppleva ett sista äventyr med sin man. Så de packar sin gamla husbil, rymmer från överbeskyddande barn och läkare, och lämnar hemmet i en förort till Detroit och ger sig ut på en roadtrip. Medan de kör längs en väg kantad av minnen, kämpar John för att hålla fast vid de få saker han fortfarande kommer ihåg och Ella inser att det är upp till henne att avgöra hur deras berättelse ska sluta.

Whitehead, Colson: Den underjordiska järnvägen (2017)

Cora växer upp som slav i amerikanska södern. En dag beslutar hon sig för att fly via den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att ta sig till norr. I verkligheten var det som kallades den underjordiska järnvägen ett nätverk av hjälpare och hemliga flyktvägar för slavar. Här har den tagit bokstavlig form. Romanen ställer frågor om ras, slaveri, historia och vår egen tid.


Nya fackböcker:

Rosling, Hans: Hur jag lärde mig att förstå världen (2017)

Alldeles för tidigt gick Hans Rosling bort, han hade mycket kvar att berätta för oss människor. Denna bok är skriven tillsammans med journalisten Fanny Hägerstam med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade. Det blev bråttom att skriva boken, den 5 februari 2016 fick han sitt cancerbesked.

”Denna bok innehåller ytterst få siffror, istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon”. Detta är Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla förhållanden kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han berättar öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut, oavsett om de fattades på akutmottagningen i Mocambique, med makthavare i Davos eller i den egna familjevardagen.

Björk, Gunnela; Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg (2017)

Anna Maria Katarina Carlberg, känd under namnet Kata Dalström, var en av arbetarrörelsens starkaste agitatorer och föddes samma år som Selma Lagerlöf, år 1858 på herrgården Emtöholm, Dalhems socken i Kalmar län. Kata fick växa upp på Emtöholm hos sina älskade morföräldrar, men som femåring vid morfaderns död fick hon flytta till föräldrarna. Fadern var brukspatron och var vid hennes födelse 40 år gammal, modern endast 17 år. Kata kände sig aldrig som ett älskat barn och tydde sig till mormor. Kata placerades på en privat flickskola i Örebro, men blev senare relegerad därifrån.

Trots att hon kom från en förmögen borgerlig miljö anslöt hon sig till det socialdemokratiska partiet 1894. Till en början ägnade hon sig främst åt att organisera arbetarkvinnorna, men fick så småningom fler uppgifter inom partiet och fackföreningsrörelsen. Sin största betydelse fick hon som kringresande agitator. Hon reste land och rike runt, hamnade i opposition med partiledningen, men älskades ute i landet. Bland folket sågs hon som en levande legend.

Det finns ett exempel berättat om Kata Dalström från ett besök hon gjorde 1908 i Jonsered utanför Göteborg. Jonsered var ett helt litet samhälle som byggts upp runt industrin med skola, kyrka och bostäder med mera. Här var fackföreningar ett sent påhitt. Det hade funnits en vänstersocialistisk klubb, men som sägs inte fick ha möten i några lokaler i samhället. Så här skildrar ett vittne Kata Dalströms besök:

"Hon var inte vidare väl sedd av bolaget. Hon fick inte lov att samla människor och stå stilla på någon plats och tala till dem, men ingen kunde ju förbjuda henne att gå omkring i samhället. Därför gick hon fram och tillbaka och pratade hela tiden högt. 'Här kommer jag med mina guldklädda lakejer' sa hon, för hon hade hela tiden ett par poliser runt sig som skulle se efter vad hon gjorde."

När SAP splittrades 1917 följde Kata Dalström vänsterriktningen, som hon tillhört länge och anslöt sig senare till det kommunistiska partiet. Hennes privatliv var lika stormigt som det politiska. Hennes äktenskap var turbulent, hon födde sju barn, blev spiritist och buddhist och hade flera kärleksaffärer.

Lundell, Joakim: Monster (2017)

Joakim Lundell följs av ett stort antal människor i sociala medier och hans musik slår lyssningsrekord på Spotify. Men vägen hit har varit lång. Under sin uppväxt placeras Joakim i fosterhem och ungdomshem och skyfflas runt mellan olika myndigheter. En tid är han hemlös med drogmissbruk och kriminalitet och han gör flera självmordsförsök. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner Joakim trygghet och självkänsla.

Hirdman, Yvonne: Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin (2017)

Historikern Yvonne Hirdman, känd genusforskare, har nu i denna nya bok ”klivit in i en tidsmaskin och rest tillbaka till april-maj 1945, de sista, sega veckorna före andra världskrigets slut då tidningarnas kartor visar hur fronterna böljar fram och tillbaka. Alla väntar på nazismen sammanbrott. Alla drömmer om fred i det pinade sönderbombade Europa. Ska Sverige rentav bistå det norska broderfolket för att jaga nazisterna på flykten?”


Elfberg

Jane Gardam (1928- )

Den brittiska författaren Jane Gardam  är en ny bekantskap för de svenska läsarna. Hon debuterade redan 1971 med en ungdomsroman och under åren har det blivit många barn- och ungdomsböcker, novellsamlingar och romaner. Hon är en ganska osynlig författare även i England och har aldrig varit intresserad av det offentliga livet eller varit ekonomisk beroende av att marknadsföra och sälja sina böcker. Hon växte upp i norra England och lärde sig läsa genom att bläddra i Beatrice Potters bilderböcker som fyraåring. När hon var 8 år gammal öppnade ett litet folkbibliotek i hemstaden och läsningen hjälpte henne igenom många av barndomens trauman.

Hennes stil är tydlig, lågmäld, fylld av understatements och många observanta iakttagelser. De litterära förebilderna är Brontë, Hardy och Dickens. Berättelserna är ofta inspirerade av hennes egna erfarenher under krigstiden och av det brittiska imperiets upplösning. Dessutom är hon intresserad av den hårfina gränsen mellan det exentriska och galenskap.

Jane Gardam är nu aktuell för första gången på svenska med tre romaner; en triologi:

Varje bok i triologin utforskar och berättar samma historia, men sett ur de tre olika personernas synvinkel; Edward Feathers, hans hustru Betty Feathers och konkurrenten advokaten Terry Veneering.

En engelsk gentleman (2017)

I den första romanen är Edward Feathers huvudperson. Sitt smeknamn, eller kanske öknamn, har han hittat på själv med inspiration från en uppväxt i utkanterna av det engelska imperiet: Gamle Filth (Failed In London, Try Hongkong). Sir Edward Feathers var en gång en uppburen advokat och domare i Hongkong, nu är han gammal och utlämnad till minnena av en kärlekslös barndom och en livslång kärlek till hustrun Betty.

En trogen kvinna (2017)

Här är det Betty Feathers som står i centrum. Hon växer upp i Kina, blir tidigt föräldralös och sitter en tid i japanskt interneringsläger. Efter kriget möter hon Edward Feathers i Hong Kong. Han är redan en framgångsrik advoket, stilig och med god ekonomi. De gifter sig och hon förblir honom trogen. Men lika trogen förblir hon den man som hon upplevde en enda natt med och som är Edwards dödsfiende.

De sista vännerna (2017)

Här berättas advokaten Terry Veneerings liv och hans mycket laddade förhållande till kollegan och konkurrenten Sir Edward Feathers, vars hustru Betty alltid varit föremålet för de bådas åtrå. Precis som de båda andra har Veneering haft en mycket komplicerad barndom vars sår ingen så framgångsrik karriär som affärsjurist kan läka.

Jane Gardams trilogi om detta triangeldrama i skuggan av det sönderfallande engelska imperiet har vunnit läsare över hela Europa. Hon började skriva relativt sent och får nu, på sin ålders höst, njuta frukterna av ett långt författarskap i den klassiska engelska traditionen: förnuft och känsla.

Böckerna finns också på biblioteket att läsa på engelska; Old filth, The man in the wooden hat, Last friends.

                                  .......................................
Passa på och läs en klassiker under alla helgerna. I det
senaste numret av Biblioteket i Fokus finns tips på bra 1900-talsböcker, som håller att läsa än i dag.

Dessutom en artikel om författaren Val McDermid, som under 30 års tid har skrivit många spännande böcker. De senaste titlarna är; Döden vittnar (2016), Det svarta nätet (2017) och Över gränsen, som kommer först nästa år 2018. Här arbetar Karen Pirie, expert på cold cases, med ett 20 år gammalt ouppklarat sexmord. Dessutom har hon hittat ledtrådar till ett gammalt bombdåd.

                                 .................................

En riktigt God Jul och ett gott nytt läsår!

önskar Biblioteketspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!