Publicerad: 18 december 2015 10.48

Bibliotekets nyhetsbrev, December 2015

Publicerad: 18 december 2015 klockan 10.48

I månadens nyhetsbrev: 

Lästips för lediga stunder under alla helgdagar för vuxna och för barn och ungdomar.  

God läsjul och Gott Nytt läsår - önskar Bibliotekspersonalen

Tomten av Viktor Rydberg


"Midvinternattens köld är hård. Stjärnorna gnistra och glimma

Alla sova i enslig gård djupt under midnattstimma

Månen vandra sin tysta ban Snön lyser vit på fur och gran

Snön lyser vit på taken

Endast tomten är vaken"!

Julen förknippas med denna välkända dikt av Viktor Rydberg (1828-1895). Den publicerades första gången 1881 i Ny illustrerad tidskrift.

Viktor Rydberg hade många ”strängar på sin lyra” och var författare, skald, journalist, språkvårdare, religionsfilosof, översättare och kulturhistoriker.

Förutom dikten Tomten har han efterlämnat fler alster om julen, som fortfarande sjungs eller läses. Dikten Betlehems stjärna – Gläns över sjö och strand – är han upphovsman till och musiken till denna älskade julsång har Alice Tegnér skrivit.

Lille Viggs äventyr på julafton är en spännande saga om hur Lille Vigg får följa med julvätten i hans släde och dela ut julklappar till fattiga och rika. Lille Vigg får bannor av vätten för att han avundas prinsen hans fina gåvor och är besviken över de hemstickade strumpor han får av mor. Man skall vara nöjd med sin lott!

Lästips för vuxna


Burton, Jessie: Miniatyrmakaren

En höstdag 1686 knackar den artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Hon har kommit från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brand. Istället möts hon av sin blivande svägerska, den bitska Marin.

Det är först senare som Johannes dyker upp och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga. Det är en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet skall inredas av en gåtfull miniatyrmakare. Hans pyttesmå skapelser visar sig vara avbilder av sina verkliga motsvarigheter på ett överraskande sätt.

Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?

Cohen, Julie: Drömmar, dårskap och en kär liten sak

Ben och Carrie har länge väntat, önskat och strävat efter att få barn. Efter det senaste missfallet orkar inte Carrie mer, hon vill vara nöjd med livet ändå. Ben längtar fortfarande efter barn. Efter en något överförfriskad kväll på puben föreslår deras bästa vän Romily att hon skall föda deras barn. Ben blir förtjust, men Carrie är tveksam – nio komplicerade månader väntar.

Kennedy, Eliza: Att älska i nöd och lust

Lily Wilder är advokat och bor i New York. Hennes pappa älskar kvinnor och kan aldrig få nog. Lily älskar män och är inte den trogna typen. Nu är hon förlovad med arkeologen Will och bröllopet närmar sig. Ingen tycker att hon ska gifta sig och älskar hon verkligen Will eller älskar hon tanken på honom. Samtidigt kräver Lilys arbetsgivare att hon ska ta över en komplicerad skadeståndstvist.

Kline, Christina Baker: De föräldralösa

New York 1929:

När Vivians familj tragiskt omkommer i en brand sätts hon, tillsammans med många andra föräldralösa barn, på ett tåg. De färdas genom USA och auktioneras ut i städerna de passerar. Allra sist blir 9-åriga Vivian vald och sätts snabbt i arbete som sömmerska. Men när depressionen drabbar landet och beställningarna sinar skickas hon vidare. Och vidare. Ska hon någonsin hitta en plats där hon känner sig som hemma? Vivian Dalys liv får en svår start, men ljusnar så småningom och 90 år gammal kan hon se tillbaka på ett händelserikt liv.

Maine 2011:

När 17-åriga Molly tvingas till samhällstjänst blir det droppen för hennes fostermor. Av rädsla för att än en gång behöva flytta går hon med på att städa vinden hos den numera 91-åriga Vivian. Ju mer hon börjar rota bland Vivians saker, desto tydligare inser Molly att de har mer gemensamt än hon någonsin kunnat ana. Trots den stora ålderskillnaden uppstår en djup vänskap mellan dem och nya minnen börjar dyka upp hos Vivian under samtalen med Molly. Denna vänskap kommer att få stor betydelse för dem båda.

Snyder, Carrie: Löparflickan

Detta är en gripande berättelse om en fiktiv elitlöpare Aganetha Smart som vinner OS-guld på 800 m på olympiastadion i Amsterdam 1928.

Läsaren får möta både den äldre och den yngre löparkvinnan, som besatt av löpning sätter på sig löparskorna för att befria sig och bearbeta det mesta som ett ”kvinnoliv” kan innehålla av sorger, förluster och hemligheter. Man behöver inte vara särskilt intresserat av löpning, boken passar för alla.

Spännande böcker


James, Peter: Tills döden för oss samman

Peter James är en populär författare och detta är den tionde romanen om kommissarie Roy Grace.

Den vackra rödhåriga Red har äntligen vågat kasta ut sin misshandlande och svartsjuke sambo och träffat en ny man. När denne man hittas död och sönderbränd tyder ett efterlämnat brev på självmord. Kommissarie Grace är tveksam och blir indragen i en ruggig mordutredning trots att han hellre vill fortsätta med sina giftermålsplaner.

Bolton, Sharon: Små svarta lögner

Catrin och Rachel var barndomsvänner i ett litet samhälle på Falklandsöarna. Vänskapen bröts abrupt när Catrins söner dog medan Rachel passade dem. Tre år senare dominerar hatet fortfarande all Catrins vakna tid. Men när ett barn försvinner förenas öborna i sökandet och kvinnorna tvingas konfrontera sitt förflutna.

Christie, Agatha: Par i brott

För första gången kommer denna novellsamling ut på svenska (orig.uppl 1929). Det unga paret Tommy och Tuppence Beresford tar över en detektivbyrå i 1920-talets London och dras in i allehanda äventyr och mysterier.

Flynn, Gillian: En sån som du

En ung kvinna vill helhjärtat satsa på en karriär som andligt medium. En dag blir hon kontaktad av en kvinna som vill ha hjälp med någon form av andlig rening av sitt hus. Detta är en kuslig kortroman skriven med en underfundig ”flynnsk” knorr.

Knight, Renée; Disclaimer

En dagbok, som berättar om en dramatisk händelse för 25 år sedan i Spanien, ligger plötsligt på Cathrines nattduksbord. Hon börjar läsa och inser att den handlar om henne själv och att någon är hennes hemlighet på spåren. En hemlighet som bara en person känner till och som nu är död. Inte nog med detta - någon har följfullt dagsboksanteckningarna och skrivit en fortsättning – en fortsättning som gör Cathrine skräckslagen.

Lindblad, Cecilia: och sedan aldrig mer

En man hittas död i en badhytt på stranden i Skanör. Kort därefter återfinns en kvinna mördad i sitt hem. Två fall som till en början verkar helt åtskilda men som visar sig ha kopplingar långt tillbaka i tiden.

Medan polisinspektör Monica Blom jobbar hårt för att återknyta gamla kontakter och lösa sina första fall upptäcker hon att någon bevakar henne. Hon har sina misstankar om vem det är. Händelser i det förflutna påverkar utredningen och Monica får all anledning att fundera på sitt beslut att flytta tillbaka. Denna välskrivna debut om polisinspektören Monica Blom är den första romanen i en serie.

Barn- och ungdomsböcker:


Rowling, J.K: Harry Potter och de vises sten

Ny utgåva med fantastiska illustrationer - perfekt för högläsning. Sexton år efter utgivningen av den förstaHarry Potter-boken i Sverige kommer nu en alldeles ny, genomillustrerad utgåva. Harry Potters fantastiska värld fångas mästerligt i Jim Kays makalösa bilder. Böckerna om Harry Potter har sålts i hundratals miljoner exemplar världen över. Den föräldralöse pojken som visar sig vara en trollkarl tog världen med storm, och lämnade ingen oberörd. Böckerna har blivit klassiker, och fortsätter att förtrolla nya generationer läsare.

Dashner, James: Maze Runner

En actionspäckad bokserie om ett gäng ungdomar som fastnat i en labyrint. När Thomas vaknar upp i en hiss minns han ingenting, bara sitt eget namn. När hissdörrarna öppnas möter Thomas en stor grupp tonårskillar, som liksom han själv har fått sina minnen raderade. De är inlåsta i ett stort område som omges av höga stenmurar. Allt de vet är att dörrarna till en enorm labyrint som omger dem öppnas varje morgon, och varje kväll stängs den. Labyrinten myllrar av dödliga faror, och väggarna i den flyttas dessutom varje natt. På något sätt måste de försöka hitta ut, men hur? Serien är en fantastisk framgång som dessutom gjort succé som film. Del 4 har precis kommit ut så passa på att läsa ikapp!

Sugg, Zoe: Girl online

Sextonåriga Penny har en hemlighet. Under pseudonymen Girl Online bloggar hon om vänskap, killar, sin galna familj och de panikångestattacker som har börjat ta över hennes liv efter en olycka. När en pinsam video med Penny börjar spridas på internet, åker hon med föräldrarna till New York, träffar Noah och blir blixtförälskad.

Girl Online har snabbt blivit en bästsäljare utomlands och hamnade omgående på bland annat New York Times topplista och satte försäljningsrekord i Storbritannien! Sedan 2009 har Zoella (Zoe Sugg) youtube fenomenet, engagerat över tio miljoner fans på You Tube, Instagram, Facebook och Twitter.

Girl online är en söt kärleksroman och dessutom debut om två ungdomar från varsin kontinent som möts och kärlek uppstår.

Bildens berättarkraft


Kan bildernas inneboende berättarkraft överbrygga kulturella och språkliga barriärer?

Frågan känns aktuell nu, då många människor från olika länder och med olika språk kommer hit till biblioteket.

Projektet Silent Books startades 2012 av IBBY med ett helt nytt barnbibliotek på den italienska ön Lampedusa, som är belägen mellan Malta och den tunisiska kusten. Här finns ett stort mottagningscentrum för flyktingar. I en värld där global migration blir allt vanligare var avsikten med detta bibliotek att alla skulle kunna ta del av samma berättelse oavsett härkomst och språk.

IBBY (International Board on Books for Young People) har ca 70 medlemsländer och grundades redan 1953 med syftet att främja barn- och ungdomslitteratur. Organisationen delar ut bl.a. H.C. Andersen-medaljen och utger tidskriften Bookbird.

Internationella IBBY lät samla in 111 textlösa bilderböcker från 23 länder och en utställning gjordes på The Palazzo delle Esposizioni i Rom. En internationell jury valde sedan ut ”The honourlist of wordless books” som innehöll 10 titlar och tre hedersomnämnanden.

Att kunna erbjuda textlösa böcker, känns som en god idé. De flesta av böckerna vi har vänder sig till barn.

Här är en lista på de titlar som finns på biblioteket idag:

Bailly, Pierre; Slottet Stinkadus, 2015

Bailly, Pierre; Trubbel i trädgården, 2015

Berner, Rotraut Susanne; Året rundt i Vrimleby, 2013

Björs, Ida: Cirkus!, 2015

Briggs, Snögubben, 1978 Taun,

Shaun, Ankomsten, 2010

Thé, Tjong-Khing, Var är tårtan?, 2013

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

En riktig klassiker i jubileumsutgåva. Varje år sedan 1975 har vi kunnat se den snälla rebellen Karl-Bertil Jonsson ge bort de rikas julklappar till fattiga på TV. Det är nu 40 år sedan och firas med denna jubileumsgåva av Per Åhlins och Tage Danielssons uppskattade saga. Boken tar upp Per Åhlins personliga berättelse om hur filmen blev till samt extra bonusmaterial om berättelsen. En härlig nostalgitripp!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!