Publicerad: 16 december 2014 11.23

Bibliotekets nyhetsbrev, December 2014

Publicerad: 16 december 2014 klockan 11.23

I månadens nyhetsbrev: 

I detta nyhetsbrev uppmärksammar vi den hyllade författaren Kjell Westö och hans senaste roman Hägring 38. Sedan följer tips på julklappar eller egen läsning under helgerna.

Kjell Westö

Den finlandssvenske författaren Kjell Westö har sannerligen blivit omtalad och belönad under året med inte mindre än fyra pris: Aniarapriset, Sveriges Radios P1 romanpris, Samfundet de Nios stora pris och Nordiska Rådets litteraturpris. Kjell Westö är född 1961 i Helsingfors i ett välbärgat (svensktalande) hem. Finska lärde han sig under gårdslekarna med grannbarnen. Han kunde läsa före skolstarten och var en brådmogen elev, som hade lätt för att lära. Det var först under gymnasietiden som han förstod att det var dags att börja anstränga sig. Men då umgicks han hellre med vänner och klinkade på gitarren än pluggade. Så småningom började han studera journalistik och litteratur vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. Innan sin författardebut 1986 med lyriksamlingen "Tango Orange" arbetade Westö som journalist bland annat på Hufvudstadsbladet och Ny Tid.


Hägring 38 (2013)

Handlingen i denna roman skildrar Helsingfors under året 1938 med tillbakablickar på inbördeskriget 20 år tidigare mellan ”de röda” och ”de vita”, som på olika sätt satt spår i befolkningens minne.

Det är advokat Claes Thunes tur att samla vännerna i Onsdagklubben. Eftersom han ligger i skilsmässa och hushållerskan är sjuk förlägger han mötet till kontoret. Onsdagsklubben består av sex medelålders män, som varit vänner sedan gymnasieåldern. De möts regelbundet var tredje onsdag i månaden för att umgås, diskutera, äta och dricka.

Claes Thune har skickat sin nya kontorist, fru Wiik, att handla både mat och sprit. Han har redan blivit beroende av fru Wiik, som är strikt, proper, noggrann och mycket effektiv. Han vet inte så mycket om henne förutom att hon har lämnat en lång anställning och börjat hos honom för några veckor sedan.

Thune, med sin politiskt liberala framtoning, ser inte fram emot kvällens samvaro. Han vet att diskussionerna kommer att handla om den politiska situationen i Europa främst Adolf Hitlers expansionspolitik. Det är en politik som väcker både vrede och beundran inte minst bland Onsdagsklubbens medlemmar. Relationen mellan vännerna börjar bli mer och mer ansträngd. Inte minst för att Thune upptäcker att en i gruppen är hustruns nya älskare, psykläkaren Robi Lindemark.

När Fru Wiik anländer till kontoret fullastad med mat och sprit har de övriga medlemmarna i klubben anlänt. Hon stelnar till – ”bland de okända rösterna fanns det en stämma hon kände igen. Först kunde hon inte placera den, men den gjorde henne illa till mods och snart började hon ana vems rösten var”. Hon förflyttas 20 år tillbaka i tiden, till fånglägrets fasor. Mannens röst tillhör ”Kapten”, mannen som i fånglägrets mörker förgrep sig på henne – om och om igen.

Fru Wiik är en sammansatt person, dels är hon den perfekta sekreteraren, dels är hon Matilda, privatpersonen, som älskar att gå på bio för att i biomörkret drömma sig bort. Inuti henne bor också ”Miljafröken”, som kopplas ihop med allt svårt som hände i fånglägret.

Det verkar som Kapten fattar tycke för fru Wiik. Han känner inte igen henne, men han söker hennes sällskap, skriver brev, vill att de skall träffas, promenera, äta lunch. Fru Wiik tackar nej in i det längsta, men hon vet att hon har honom på kroken. När, under denna kalla vår och heta sommar, börjar hennes planer ta form, de som leder fram till det oundvikliga slutet?

Läs även: Vådan av att vara Skrake (2000), Där vi har gått en gång (2006), Gå inte ensam ut i natten (2009). ………………………………………………………………………………………………….

PD James (1920-2014): När döden kom till Pemberley (2012)


"När döden kom till Pemberley" blev PD James sista roman. Hennes författarkarriär var framgångsrik, men det var inte bara därför hon blev adlad som baronessa (Baroness James of Holland Park) 1991 och fick ta säte i Överhuset. Hon belönades även för andra insatser i engelskt samhällsliv.

Phyllis Dorothy James besökte Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för ett 10-tal år sedan. Det var en riktig engelsk ”lady” med fotriktiga skor och dräkt i rutigt tweed-tyg. Hon deltog i ett seminarium med rubriken ”Women do it better, but why” och handlade om varför kvinnor skriver bättre deckare än män! Mycket handlade om detaljrikedom och skildringen av vardagsliv. Hennes stora insats i den engelska deckarvärlden var just att hon introducerade realismen och skildringen av vanliga människor i vanliga miljöer.

PD hade tidigt författardrömmar, men det var först i fyrtioårsåldern som hon tog sig tid att börja skriva. Hon debuterade 1962 med deckaren ”Slut hennes ögon”. I denna bok introduceras den grubblande och poesiskrivande Scotland Yard-kommissarien Adam Dagliesh, som sedan är huvudperson i kommande böcker.

Det är ett djärvt grepp att förlägga en deckare till en Jane Austen-miljö med dithörande persongalleri; mr Darcy och Elisabeth, mr Wickham och Lydia, med flera som vi känner så väl. Darcy och Elisabeth har varit gifta i några år och har en liten son. Nu planeras det för fullt för årets stora händelse; balen. Wickham och Lydia är inte inbjuda, men dyker ändå upp under dramatiska förhållanden med ond bråd död i hasorna. Är Wickham skyldig till kapten Denny´s död? I så fall riskerar han dödsstraff. Ett straff som även kan lägga sin skugga över Pemberley. Följ den spännande filmatiseringen av boken, som just nu går på SVT.

Läs även till exempel: I mördarens rum (2004), Fyren (2006), Patienten (2009).

Lästips och julklappstips


Anna Jansson har för en stund lämnat deckarskrivandet med polisen Maria Waern och skrivit en helt annan typ av bok ”Ödesgudinnan på Salong D´Amour (2014). Till frissan går vi alla, men tillhör du gruppen Vardagskunden, som kommer för en rutinklippning, eller den narcissistiska kunden som drunknar i sin egen spegelbild eller den uppgivna kunden som skriker ”Gör om mig”.

Bohman, Therese: Den andra kvinnan (2014)

Längst ner i hierarkin, i bespisningen, på det stora sjukhuset arbetar en ung kvinna. Men hon har andra drömmar om sitt liv. Hon vill förverkliga sig själv, bli författare och kanske flytta till Stockholm. En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärlekshistoria mellan en gift man och en älskarinna som hela tiden drömmer sig bort.

Brunner, Ernst: Där går han, del 1: 1950-1970. (2014)

Författaren Ernst Brunner har skrivit den första delen av en planerad självbiografisk triologi. Barnet Ernst föds i berättelsens början. Han växer upp i området vid Tullingesjön söder om Stockholm, kallat Seppan, i närheten av AB Separator. Det var en multietnisk miljö bebodd av finnar, tyskar, ungrare och balter. Ernst har också en invandrarbakgrund, hans föräldrar kommer ursprungligen från Österrike.

Cedervall, Marianne: Solsvärta (2014)

Detta är femte och sista boken om de två omaka väninnorna Mirjam och Hervor. Vi har tillsammans med författarens drastiska humor fått följa dem på äventyr på Gotland, i Norrland och ända borta ”over there”, i New York. I denna bok har Mirjam lämnat Gotland och följt med Calle till Västerås. Här ska han arbeta med ett projekt till stöd för den hotade pilgrimsfalken. Hervor, som i en syn har sett sin försvunna barndomsvän Satu och en brevduva, ger sig ut på en resa i Europa på jakt efter ledtrådar.

Läs även: Svinhugg (2008), Svartvintern (2010), Spinnsidan (2011), Stormsvala (2013).

Lundberg, Lotta: Timme noll (2014)

En berättelse sammanvävd av tre kvinnors liv. År 1945 är författaren Hedwig Lohmann på väg ut ur Berlins ruiner, upptagen av tankarna på den försvunna dottern. Terapeuten Ingrid har 2005 gett upp sin praktik och flyttat till skärgården där hennes make drabbats av sjukdom. 1983 hamnar tonåringen Isa hos en psykolog.

Mattsson, Britt-Marie: När kriget kom till Lyckhem (2014)

År 1916, under första världskriget, flyter en ung man i land på stranden vid Fridas och Oskars hem i Bohuslän. Vid slaget på Skagerrak omkommer åttatusen sjömän under ett dygn. Fridas brorson Arthur tar värvning mot sin fars vilja. År 1917 sänds han till västfronten och fasansfulla rapporter kommer om blodbadet som pågår där.

Mendel-Enk, Stephan: Meningen med jobbet (2014)

Detta är en samling humoristiska texter om arbetet. Författaren tar upp några av de funderingar om arbetslivet som många av oss brottas med. Som vad jobbet gör med oss och hur man bör uppföra sig på en arbetsplats. Urspårade mejlkonversationer, maffiaparodier och en erotisk novell som utspelar sig i tandläkarmiljö.

Liljeroth, Anne: Vanliga människor glömmer och går vidare (2014)

Här kommer fortsättningen på boken "Bara människor" från 2013. Sedan Saga Widerbeck flyttade in för ett år sedan på Smedjegatan 6 har mycket förändrats. Huset har blivit renoverat och människorna som bor där har blivit mer på sin vakt. För vem tänker Saga avslöja härnäst? Sagas bok om fröken Andersson rör upp känslor och Saga känner sig hotad. Varför flyttar Anders Månsson tillbaka hem igen och vad händer när bankdirektören Per Norder vill rentvå sitt namn? Allt är sannerligen inte som det ser ut att vara…..

Nicholls, David: Vi (2014)

Efter bestsellern ”En dag” kommer Nicholls med en ny relationsroman. ”Jag såg fram emot att vi skulle bli gamla tillsammans. Du och jag, att vi skulle åldras och sedan dö tillsammans”. ”Men Douglas, vilken normal människa skulle se fram emot det”? Douglas Petersen driver igenom en sista semesterresa, som skall bli århundradets resa genom Europa tillsammans med hustrun, som vill skiljas och en trulig 17-åring, som är på väg att flytta. Syftet är att återvinna hustruns kärlek och sonens respekt. Med alla dessa goda intentioner - vad kan egentligen gå snett?!

En riktigt God Jul och Ett gott nytt Läsår


önskar bibliotekspersonalen!

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!