Publicerad: 9 december 2013 16.05

Bibliotekets nyhetsbrev, december 2013

Publicerad: 9 december 2013 klockan 16.05

I det här numret får ni läsa om -inbjudan till glöggmys, årets adventskalendrar, Digigel 2013, litteratur från den afrikanska kontinenten och Jenny Nyström.

Välkomna på glögg och pepparkakor

Fredag den 20 december, klockan 14.00-17.00 är alla välkomna på glögg, pepparkakor, julgodis och tävlingar. Klockan 15.00 blir det sagostund och julsånger.

Plats: Konstrummet vid biblioteket.Årets julkalender i SVT – Barna Hedenhös upptäcker julen

Familjen Hedenhös är kända från Bertil Almqvists bilderböcker om Barna Hedenhös. Böckerna utkom mellan åren 1948 och 1971. Hedenhös är en familj från stenåldern och böckerna handlar om syskonen Sten och Flisa och deras pappa Ben och mamma Knota. I 13 böcker upplever de äventyr i Sverige, Egypten, Amerika och andra länder och till och med i världsrymden. Bertil Almqvist har placerat kända personer och händelser från modern tid i stenåldersmiljö för att det ska bli roligt.

I årets julkalender råkar stenåldersfamiljen ta sig till nutidens Stockholm. Där träffar de Stella, en ensam flicka vars pappa bara tänker på rymdraketen, som ska åka till framtiden. "Barna Hedenhös uppfinner julen" handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.


Årets julkalender i Sveriges Radio - Alla barnen firar jul

Även radions julkalender baseras på en välkänd bok och handlar om en stor familj bestående av 23 barn, mamma, pappa och morfar. Familjen Svennesson bor i en liten lägenhet någonstans i Sverige. Hela den stora familjen med alla de myllrande barnen ska fira jul! Hur ska det gå? En historia helt och hållet på rim om en alldeles speciell julafton. Skaparna bakom julkalendern är också "föräldrar" till bland annat Hotell Gyllene Knorren. Böckerna om Alla barnen är skrivna av Måns Gahrton och Johan Unenge.

Den som vill veta mer om karaktärerna i familjen Svennesson rekommenderas att gå på Sveriges Radios webbsida www.sverigesradio.se där presenteras alla familjens medlemmar.
Augustpriset för barn- och ungdomsböcker

Priset tilldelades Ellen Karlsson och Eva Lindström för boken Snöret, fågeln och jag.

Äntligen ska Selma få vara på landet med mormor och morfar. Där behöver hon inte bry sig om att hon inte har någon bästis. Men fågeln pickar på och påminner henne hela tiden. Då är det bra att Snöret finns. Hon är lite galen och gör precis som hon vill. Och plötsligt pickar inte fågeln lika mycket längre.

Det är en fin och humoristisk historia om vänskap och om att förstå sitt eget värde. Boken är skriven av Ellen Karlsson med härligt skruvade illustrationer av sjufaldigt Augustnominerade Eva Lindström.Digidel 2013

Sedan 2011 har biblioteket haft IT-caféer och enskilda sittningar för alla som velat veta mer om datorer, internet, smarta telefoner, surfplattor och mycket mera. Under dessa år har vi haft 240 besökare, som deltagit på ett eller annat sätt. Det har varit många trevliga stunder, glada skratt, rynkade pannor och aha-upplevelser. De nationella och regionala projekten Digidel har nu avslutats och det utreds i skrivande stund om eller/och hur en fortsättning på ett eller annat sätt kommer att bli. I Götene kommer vi att fortsätta med våra enskilda sittningar och IT-caféer. Dessutom finns mycket tidiga planer på en utvidgning av projektet, men det får vi återkomma till. Vi tackar alla deltagare för dessa stunder och hoppas ni kommer igen, om ni inte känner er fullärda förstås. Ett stort tack dessutom till Britt-Marie Labecker som ställt upp som IT-coach.

 

Afrika på gång

Adichie, Chimamanda Ngozi: Americanah (2013)

Adichie är åter aktuell med en stor roman efter succéerna En halv gul sol (2007), Lila hibiskus (2010), och Det där som nästan kväver mig (2011)

Americanah är en stark roman om kärlek, ras och identitet i nutidens Afrika och USA.

Ifemelu och Obinze växer upp i Nigeria och blir kära som unga. Ifemelu lämnar diktaturen för att studera i USA. Tanken är att Obinze ska följa efter, men då inträffar terrorattacken mot World Trade Center. Obinze släpps inte in i landet och avvisas även i Storbritannien. Obinze återvänder till Nigera och där går det bra för honom. Han blir en rik man och bildar familj. Även Ifemelu lyckas i sitt nya hemland med en uppmärksammad blogg om rasism. När hon återvänder till Nigeria flammar kärleken upp och de ställs inför ett livsavgörande beslut.

När Kweku Saie, en framstående kirurg, avlider i en hjärtattack i sin trädgård i Ghana återsamlas den splittrade familjen. Kweku hade övergivit familjen många år tidigare efter en förödmjukande rättsprocess.

Deras historia - den handlingskraftiga före detta frun, den begåvade äldste sonen, de vackra men gåtfulla tvillingarna och den yngsta systern, nu en ung kvinna - berättas från 1960-tal till nutid och utspelas i USA, Ghana och Nigeria. Återförenade i deras mors nya hem i Ghana avslöjas historien om hur de skiljdes åt, om krossade hjärtan, lögner och brott som begåtts i kärlekens namn.

Det är en gripande skildring om en välutbildad, modern och på ytan framgångsrik familj med rötter i den afrikanska kulturen. Familjen, vars medlemmar alla har sina smärtsamma hemligheter att hantera tvingas försöka försonas med sig själva, sitt komplicerade öde och sina förluster från det förflutna - och börja om på nytt.

Fler böcker om den afrikanska kontinenten;

Van Niererk, Marlene: Memorandum (2013) och Agaat (2012) (Sydafrika)

Duenas, Maria: Tiden där emellan (2012) (Marocko)

Gappah, Pettina: Sorgesång för Easterly (2010) Zimbabwe)

Mengiste, Maaza: Under lejonets blick (2010) (Etiopien)

Azzeddine, Saphia: Sånt berättar jag för Allah (2011) (Nordafrika)

Wicomb, Zoë: Bländad av ljuset (2011) (Sydafrika)

Oumassine, Daima: Kvinnor i arganträdets skugga (2012) (Marocko)

Achebe, Chinua: Allt går sönder (ny upplaga 2004)

Lessing, Doris: Gräset sjunger (1951) (Sydrhodesia)

McCall Smith, Alexander: Limpopos akademi för privatdetektiver (2013)

När Mma Ramotswe plötsligt börjar drömma om en lång, främmande man anar hon oråd. Så försvinner Mma Potokwani från sitt arbete på ett av stadens barnhem. Samtidigt dyker mannen från Mma Ramotswes dröm upp. Det är Mr Clovis Andersen, författare till en bok om privatdetektivers arbete.

Konstnären Jenny Nyström

Jenny Nyström är mest förknippad med tomten och sina barnboksillustrationer. Men hon var också en framstående konstnär med studier på Konstakademin och i Paris.

1874 belönas Jenny vid Akademiens högtidssammanträde med utmärkta ”loford”.

Hon föddes 1854 i Kalmar och hennes barndom var mycket ljus och lycklig. 1880 träffar hon sin man Daniel Stoopendaal, men de gifter sig först 1887 efter att Jenny är tillbaka från Paris. Han kommer från en konstnärsfamilj, men studerar medicin. Tyvärr är Daniel sjuklig, troligtvis av TBC, och är ofta intagen på sjukhus. Han fullföljer inte sina läkarstudier och får aldrig någon fast tjänst. Det blir Jenny som får ta hela försörjningsbördan. 1893 föds den efterlängtade sonen Curt. Denne son som blev sin mors börda, han sägs ha varit tafatt och knotig med stora händer. Även han studerade medicin utan examen och konst för sin mor. Jenny Nyström avled 1946.

För att kunna försörja sig och sin familj blev det under årens lopp många många julkort med tomtemotiv och illustrationer till tidskrifter och barnböcker.

Men hennes livsfilosofi var följande: ”Att alltid vara glad och tänka vackra och vänliga tankar

Elaka tankar gör en gammal och rynkig. Ät lagom med mat, som inte är för starkt kryddad – tidigt upp och tidigt i säng”.

Läs mer: Forsberg Warringer, Gunnel: Jenny Nyström – livet och konsten (2008)

God Jul och Gott Nytt År!

önskar Bibliotekspersonalen med hopp om många platta paket!


Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!