Publicerad 15 december 2016 klockan 14.44.

Bibliotekets nyhetsbrev, December

Publicerad: 15 december 2016 klockan 14.44

I månadens nyhetsbrev:

Feelgood-böcker blandat med fackböcker och presentation av Augustprisets vinnarböcker.

 

 

Feelgood-böcker

Att läsa – nyttigt för kropp och själ!

Det har vi konstaterat tidigare - att läsning av en bok ger tillfredsställelse, harmoni, avslappning och perspektiv på livet och omvärlden. Så här efter en lång höst och med utsikten till lite extra ledighet under jul-, nyårs-, och trettonhelgen är det värdefullt att varva ner med en god bok.

Vad kännetecknar en feelgood-bok?

”Feelgood är böcker med värme, humor och känsla. Något som gör läsaren glad, road eller upphetsad, gärna med lite svärta injicerat”.

Boken skall innehålla en huvudperson, oftast en kvinna, som drabbas av ”olycka”, till exempel skilsmässa eller som blir uppsagd från jobbet och därmed förlorar fotfästet. Då är dags för vår huvudperson att lyfta blicken, prova något nytt, något som hon har fantiserat om men inte trott vara möjligt. Efter en tid är självförtroendet tillbaks och snart dyker det upp en ny man.

Allt handlar om tajmning, om humor och att som författare inte halka ur rytmen eller lägga in ett inslag som förstör illusionen. Allt bör ordna sig på slutet och huvudpersonen går vidare mot nya val och möjligheter.

Bra exempel på feelgood-böcker är Jenny Colgan´s tre romaner om Polly. Hennes liv förändras när det lilla företaget, som hon driver i London tillsammans med sin man, går i konkurs. Kvar finns bara skulder och hon lämnas ensam när mannen ”drar”.

Polly lämnar storstan och flyttar in i lägenheten ovanför ett nerlagt bageri, vid Strandpromenaden, i en liten fiskeby på en ö utanför Cornwalls kust. Nu gäller det att börja om och utnyttja eventuella dolda talanger. Passande nog är Polly duktig på att baka och snart doftar det underbart från det lilla bageriet. Men alla ser inte med blida ögon på Pollys talanger, särskilt inte kvinnan som driver det enda bageriet på orten.

Påpassligt inför den kommande helgen heter den tredje boken om Polly:

Jul i det lilla bageriet på Strandpromenaden (2016)

Det är snart jul i Mount Polbearne och Polly skapar läckerheter i bageriet. Men hennes pojkvän Huckles honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats och de måste kanske flytta fram sina bröllopsplaner. Det visar sig att Pollys vän Kerensa undanhåller något som riskerar att splittra vännerna. Mitt i förberedelserna för julmarknaden drabbas området av en hemsk storm och ön isoleras från fastlandet.

Det lilla bageriet på Strandpromenaden (2015)

Sommar på Strandpromenaden (2016)Moyes, Jojo

 

Äntligen har Moyes´ senast översatta bok kommit och hon gör som vanligt ingen läsare besviken.

Toner i natten (2016)

Den firade violinisten Isabel Delancy har alltid tagit sitt privilegierade liv mitt i London för givet. Men när hennes man dör och lämnar efter sig ett berg av skulder, tvingas Isabel och hennes två barn att lämna sitt hem. Mitt i all tragik ärver hon en herrgård på landet. Grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen. Men Matt liksom hans fru Laura har en hemlig agenda. Även fastighetsmogulen Nicholas Trent har ögon på herrgården.

Lucy Dillon är också mycket populär med titlar som "Tango för vilsa själar" och den senaste;

När livet börjar om (2016)

Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett gammalt hotell på landet. De ska förverkliga sin dröm och förvandla det till en tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor. Men projektet visar sig vara svårare än de trott och snart börjar Libby tvivla på drömmen. En dag blir en okänd kvinna påkörd och tappar minnet. Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet vilket sätter igång en kedja av positiva händelser.Svenska feelgood-författare

 

Fredriksson, Anna: Avskedsfesten (2016)

Rebecca och hennes man Jacob ska skilja sig. Passionen har tagit slut och kärleken har ersatts av vänskap. När de berättar nyheten för sina bästa vänner blir det stor uppståndelse. Rebecca vill visa att en separation inte behöver vara någon katastrof. Men efter skilsmässan blir ingenting som hon tänkt sig. Hon blir inte längre bjuden på svampplockarhelger, långpromenader, midsommar- och nyårsfester. Ensamheten breder ut sig. Kanske är det bra att hennes nystartade filmföretag kräver allt, men visst skenar hjärtat lite väl mycket.

Läs även: Sommarhuset (2011), Lyckostigen (2012), Augustiresan (2013), Tisdagsklubben (2015).

Bivald; Katarina: Livet, motorcykeln och andra omöjliga projekt (2015)

Anette Grankvist lovade sig själv som ung tre saker hon skulle göra i livet: köra motorcykel, köpa ett hus och klara sig själv. Nu är hon 37 år, ensamstående mamma, bor i hyresrätt och jobbar på Mat-Extra. När dottern Emma flyttar till en annan stad, börjar Anette ta mc-lektioner, kastar sig in i en förälskelse och andra projekt.

Läs även: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar (2013)

Janouch, Katerina: Skugghäxan (2016)

I denna nionde bok om barnmorskan Cecilia Lund förflyttas vi till Paris. Här upplever hon ett erotiskt äventyr och träffar eldsjälar inom området naturliga förlossningar.

Under hemresan får Cecilia veta att dottern Gretas bästa vän har försvunnit. Väl hemma är hon åter inne i arbetet på förlossningen och tampas med familjens livsbekymmer Snart visar det sig att Greta kan ha med sin väns försvinnande att göra.

Läs även till exempel triologin om Rosanna Wilde: Hudhunger, Nakenlek, Kysstäckt

Hjulström, Carin: Kärlek sökes (2016)

Detta är tredje boken om Frida Fors, som nu är programledare i radio och frånskild tvåbarnsmor. När yngsta barnet flyttar hemifrån blir det tomt. Motvilligt ger sig Frida ut på jakt efter kärlek. Utan framgång på krogen provar Frida nätdejting. Här träffar hon längtande, kränkta, vilsna och besynnerliga män och får uppleva både förälskelser och nederlag.

Läs även: Finns inte på kartan (2009), Hitta vilse (2010)

Övriga lättlästa författare är bland andra: Fredrik Backman Karin Brunk-Holmqvist, Marianne Cedervall, Camilla Davidsson, Martina Haag, Emma Hamberg, Catharina Ingelman-Sundberg, Anna Jansson, Viveca Lärn, Elisabeth Nemert.

 

 

Årets Augustpristagare 2016


Priset delas ut i tre kategorier; Årets svenska roman, Årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok och 6 böcker nomineras i varje kategori.

Årets svenska roman – pristagare Lina Wolff: De polyglotta älskarna

Detta är en ovanlig bok; annorlunda, krypande, egensinnig och prövar läsarens sympati till dess gräns.

Ellinor försöker hitta den rätte och börjar nätdejta. I annonsen skriver hon: ”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man”. Den som svarar henne är Calisto, en svårmodig litteraturkritiker. I hans hus vid havet i Stockholms skärgård blir Ellinor kvar, trots att det snart går upp för henne att han har både våldsamma tendenser och en blind hustru. Men det viktigaste för Calisto är ”manuskriptet”, skrivet av författaren Max Lamas. En man som Calisto beundrar mer än någon annan. Han har fått i uppgift att läsa igenom det, men den enda kopian ligger som en oåtkomlig relik i hans arbetsrum. Detta manuskript visar sig vara centralt för hela berättelsen.

Inte nog med Augustpriset, Lina Wolff har också fått SvD:s litteraturpris 2016. ”För en roman där språket är rakt och hårt, men människorna komplexa och känslosamma – samt för ett egensinnigt författarskap som kaxigt utmanar sina litterära föregångare”.

Övriga nominerade böcker;

Bohman, Therese: Aftonland

Karolina är professor vid Stockholms universitet och lever ensam efter en skilsmässa. En ny doktorand påstår sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär, som var verksam runt förra sekelskiftet. Karolina blir indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Jäderlund, Ann: Djupa kärlek ingen

Titeln är en röd tråd som leder läsaren genom tjugotre år av Ann Jäderlunds poesi.

Boström Knausgård, Linda: Välkommen till Amerika

Vi är en ljus familj”, säger mamman och hon lyser, men i den stora sexrumsvåningen härskar mörker och våld. Sonen spikar in sig på rummet och dottern önskar sin livsfarlige pappas död. När det sker väljer hon tystnaden, rädd för vad hennes allsmäktighet kan orsaka.

Noren, Lars: En dramatikers dagbok 2013-2015

I den tredje dagboksdelen är Lars Norén upptagen av åldrandet och döden, relationen till döttrar, Heidegger och det oupphörliga skrivandet.

Tichý, Andrzej: Eländet

En morgon möter en ung cellist sig själv – eller någon han kunde ha blivit – i en tiggares gestalt. Ur ett förträngt förflutet stiger ett flöde av röster, som vittnar om utsatthet, missbruk och våld.


 

Årets svenska fackbok

 

Pristagare - Nina Burton: Gutenberggalaxens nova

Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution som förändrade Europa. I 1500-talets början spreds litteratur, grafik och vetenskap, men också nyhetsblad om katastrofer, pamfletter om invaderande turkar och religiösa stridsskrifter.

Författaren skildrar Erasmus av Rotterdam och hans tid och genom honom möter vi en hel epok. Han visade vilken roll litteraturen kan spela i en dramatisk tid som har många likheter med vår egen.

Övriga nominerade fackböcker:

Heintzenberg; Arktis. Liv i en värld av is och snö

En hisnande resa till en av världens sista vildmarker. Spåren efter människans framfart syns alltmer i floran och faunan.

Nilsson, Ulf Karl Olov: Glömskans bibliotek

En bok om vansinnets förhållande till språk, identitet och författande, om skrämmande minnesförlust och hotet mot förmågan att göra sig begriplig.

Orrenius, Niklas: Skotten i Köpenhamn.

Ett demokratiskt samhälle utan yttrandefrihet är otänkbart. Samtidigt är den en utmanande rättighet som ständigt ifrågasätts. Utifrån Lars Vilks öde belyses en av våra dagars viktigaste frågor.

Zweigbergk von, Charlotta: Fattigfällan

Trots att Beata har utbildning, lägenhet och själv uppfostrat fyra barn hamnar hon i kön utanför Frälsningsarméns matutlämning. Hur kunde det bli så? Hon begick misstaget att bli långvarigt sjuk! Beatas kamp med socialen är ett fiktivt exempel baserat på dagböcker och anteckningar.

Åsbrink, Elisabeth: 1947

År 1947 är allt i rörelse. FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras, Christian Dior presenterar The New Look, Simone de Beauvoir börjar skriva Det andra könet. Allt kan fortfarande bli annorlunda. Med hjälp av ett antal disparata händelser berättar författaren om en ny värld som på gott och ont börjar ta form. Idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör, en gammal ordning faller och en ny tar vid.


 

Årets barn/ungdomsroman

 

Pristagare Ann-Helén Laestadius: Tio över ett

En spännande skildring av vad som sker i Kiruna med flytt av en hel stad. Maja, som vi möter i boken, anser dock inte (med rätta) att det är någon flytt utan snarare river de staden och bygger nytt på en annan del av Kiruna. Allt detta sker efter att LKABs gruva har urholkat marken på malm och marken riskerar att rämna och svälja allt. Majas familj riskerar livet varje natt. Även om nu alla vuxna runt Maja försäkrar henne om att det inte är någon fara och att marken inte alls kommer att rämna så är det den känslan hon har. Varje natt, tio över ett, vaknar hon och tar på sig sina kläder och gör sig redo för att kunna rädda sin familj.

Övriga nominerade böcker:

Sundin Asp, Ida: Idag vet jag inte vem jag är

Bengtsson, Elin: Ormbunkslandet

Lindström: Eva: Oj, en polis

Stark, Ulf: Djur som ingen sett utom vi

Wallnäs, Henrik: Åka buss


Ungdomsboken Let it snow är en julromantisk följetong i tre delar, av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle. Boken börjar med en snöstorm som sätter spelet i rullning; ett tåg spårar ur, mobilsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar, alldeles för många för gapiga cheerleaders och första kyssar – allt under en förtrollad julhelg. Perfekt läsning för lediga dagar då snön faller vit utanför fönstret!


 

Några nya fackböcker:

 

Seierstad, Åsne: Två systrar (2016)

Åsne Seierstad tar åter upp ett aktuellt ämne. Varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst? Vilka är de människor som söker värvning i IS?

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Han ger sig orädd in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.

Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa? Detta är berättelsen om flickorna som reste, om en islamisk väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.

Hägg, Göran; Sanningen är alltid oförskämd (2016)

I denna biografi om August Strindberg vill författaren skildra både hans mänskliga ofullkomlighet och hans konstnärliga storhet. Strindbergs idéer kopplas samman med hans personliga upplevelser.

Ehrensvärd Cardell, A: Mystik på svenska teatrar – nutida skrock och spökupplevelser (2016)

Författaren och fotografen till denna bok har besökt flera anrika gamla teaterhus runt om i Sverige. Teatrar med vindlande gångar och mörka prång, där skådespelare och andra teaterarbetare berättar om märkliga skuggfigurer, obegriplig iskyla och röster som plötsligt dyker upp ur tomma intet.

 

 

En riktigt skön och god Helg

önskar Bibliotekspersonalen

Öppettider:

23/12 (08.00) 10.00-13.00

Julhelgen stängt

30/12 (08.00) 10.00-13.00

5/1  (08.00) 10.00-13.00

6/1 stängt samt Lördag 7/1 Stängt!

 

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!