Publicerad 18 augusti 2017 klockan 08.52.

Bibliotekets nyhetsbrev, augusti  2017

Publicerad: 18 augusti 2017 klockan 08.52

I detta nummer finns flera böcker som uppmärksammar Finland, bland annat om Gustaf Mannerheim. Två drottningar presenteras i nya romaner; drottning Victoria och drottning Kristina. Hjälten Charles Lindberg har fått en intressant biografi. Avslutningsvis lite nya deckare och en presentation av Fredrik Backman samt "vintage".

 

Pehrson: Historien om Charles A. Lindbergh – från Jesus till Judas (2017)

 

Biografin över flygaren Charles Lindbergh (1902-1974) tar sitt avstamp i Sverige på 1860-talet då farfadern August Lindbergh emigrerade till Amerika. Han hette egentligen Ola Månsson och var bland annat riksdagsman för bondeståndet. Hans beslut att lämna Sverige var snarare en flykt och namnbytet skedde i samband med emigrationen.

Charles Lindbergh utbildade sig till flygare och flög för det amerikanska postverket. Han ansågs mycket skicklig och lyckosam. Inte mindre än fyra gånger blev han tvungen att kasta sig ut ur ett störtande plan med hjälp av fallskärm.

Över en natt blev han hela världens hjälte efter att ha genomfört den första soloflygningen nonstop över Atlanten 1927. En bedrift som kom att påverka och förändra hans liv. Några år senare, 1932, inträffar den tragiska kidnappningen av den lille sonen som senare återfinns död. Det är en händelse som får enorm uppmärksamhet. För att komma undan och för att rädda sitt privatliv lämnar han och familjen USA och flyttar till Europa. Här imponeras Lindbergh av den tyska upprustningen och ansåg snarare att det var Sovjetunionen med Stalin i spetsen som var den verkliga faran. Vid krigsutbrottet återvänder han till USA och blir där beskylld för att gå nazisternas ärenden.

Charles Lindbergh kan framstå som den mest individualistiske av alla individualister, kanske är det en del av förklaringen till att han kunde flyga ensam över Atlanten och bli en av 1900-talets största hjältar. Men när hans dotter Reeve mindes honom 30 år efter hans död fanns en annan bild kvar hos henne, en bild av hur hennes far omgavs av vad som måste ha varit en ”outsäglig ensamhet”.


Ahlander, Dag Sebastian: Gustaf Mannerheim (2016)


I år är det 100 år sedan Finland blev ett självständigt land, 1917. Gustaf Mannerheim (1867-1951) är en av förgrundsgestalterna i Finlands 1900-talshistoria. Han anses vara Nordens störste militär och statsman och under tre krig räddade han Finland undan Sovjetunionen.

Gustaf Mannerheim kämpade sig igenom familjekatastrofer, en svår uppväxt, ekonomiska bekymmer och gjorde en lysande karriär som kavallerist och general i den kejserliga ryska armén. 50 år gammal tvingas han fly undan ryska revolutionen. Ensam och utblottad återvänder han till Finland. Då trodde han själv att karriären var slut, men den hade inte ens börjat. Han valdes till riksföreståndare 1918-1919, var överbefälhavare 1939-1946 och president under åren 1944-1946.

Fler böcker om Gustaf Mannerheim finns;

Blomster, Kjell: Gustaf Mannerheim – marskalk af Finland, Finlands frihetshjälte eller slaktargeneral (2015).

Lindqvist, Herman: Mannerheim – marsken, masken, myten (2017)

Meinander, Henrik: Gustaf Mannerheim – aristokrat i vadmal (2017)

De Waal, Edmund: Den vita vägen – en berättelse om porslinets historia och själ (2017)

Kan en bok om porslinets historia vara spännande? Ja, i den skicklige författaren och keramikern De Waals händer. Han ger sig ut på ett uppdrag att spåra porslinets brokiga och spännande historia. Det är en resa som börjar i Kina och som fortsätter ut i världen, till bland annat Venedig, Dresden och Cornwall. Vilka var dessa människor som skapade porslinet, som levde av det, som drogs till dess speciella magi och som till och med kunde gå under i begär och besatthet? Det är en historia som spänner över tusen år och når en tragisk klimax i vår moderna tid.

Läs även: Haren med bärnstensögon (2012)


Drottning Victoria

 

När drottning Victoria avlider 1901 har hon regerat i över 63 år! Victoria föddes den 24 maj 1819 och avled den 22 januari 1901. Redan 1837, endast 18 år gammal, blir hon drottning över den mäktigaste nationen i världen; Storbritannien och Irland. Från och med 1876 var hon också kejsarinna av Indien. Hon fick en isolerad uppfostran som sträckte sig till sällskapstalanger, språkkunskaper och ”kristliga dygder”.

I samband med kröningen till drottning frigör sig Victoria från moderns inflytande. Vid sin sida har hon premiärministern lord Melbourne, som hon hyser stort förtroende för. Hon gifter sig 1840 med sin kusin Albert av Sachsen-Coburg-Gotha. Äktenskapet var ett resonemangsparti, men blev mycket lyckligt. Under arton år föddes nio barn, däribland Victorias efterträdare Edvard VII.

Redan 1861 avlider Albert och det är ett hårt slag för drottningen. Hon flyr in i regeringsplikterna, men för övrigt drar hon sig undan all representation. Efter sorgearbetet förvandlas hon så småningom från den ”sörjande änkan i Windsor” till landsmoder och symbol för imperiets storhet och makt.

Goodwin, Daisy: Victoria (2017)

 

Författaren har skrivit en romantiserad och spännande roman om drottning Victorias liv. Hon har använt Victorias dagböcker och sin egen känsla för historia och dramatik och gör ett levande porträtt av den unga drottningen. Kommer drottning Victoria att bli en självständig regent eller en marionett? Kommer hon att kunna stå på sig mot män som hertigen av Cumberland, som anser att kvinnor inte kan styra ett land? Och måste hon verkligen gifta sig? Victoria möts av intriger och motstånd över allt, inte minst från sin egen mor.

 

Drottning Christina (1626-1689)


I motsats till drottning Victoria fick Christina en helt annan uppfostran. Hennes far Gustav II Adolf hade bestämt att Christina skulle få samma utbildning som en manlig tronföljare med fysiska aktiviteter som ridning och jakt. Men hon fick också en mycket gedigen boklig skolning med studier i språk, filosofi, teologi, historia och politik. Christina imponerade på Axel Oxenstierna som tidigt lät henne delta i rådets sammanträden. Christina var sex år gammal när Gustav II Adolf stupade vid Lützen 1632. Landet leddes av en förmyndarregering fram till 1644. Under tio års tid är Christina drottning av Sverige. Den 6 juni 1654 abdikerar hon och överlämnar tronen till sin kusin, den blivande, Carl X Gustaf.

Sjögren, Kristina: Kvinnokungen – en roman om drottning Christina (2017)

Detta är en fascinerande roman om att vara kvinna i en mansdominerad värld och maktspelet vid det svenska hovet.

På 1600-talet utkämpar Sverige oändliga krig nere på kontinenten. På gatorna i Stockholm härjar bränder och sjukdomar, tiggare stapplar omkring bland grisar, avföring och lik. Samtidigt växer Christina upp i överflöd på slottet Tre Kronor med en förmyndarregering ledd av Axel Oxenstierna. Men som nybliven drottning vägrar hon att vara en marionettdocka, hon vill ha mer makt.

Men varför väljer hon några år senare att abdikera och lämna landet? Myterna är många om drottning Christina och spännande… Hur såg hon på sig själv? Här får vi veta vad hon drömde om och varför hon vägrade att gifta sig. 

Det finns många böcker som handlar om drottning Christina; bland andra:

Englund, Peter: Silvermasken – en kort biografi om över drottning Kristina (2006)Rodén, Marie-Louise: Drottning Christina (2008)

Petersson, Erik: Maktspelerskan – drottning Kristinas revolt (2011)

Petersson, Erik: Drottning utan land – Kristina i Rom (2012)


Fyra dagar i Kabul (2017)

är den första boken i en serie om Amanda Lund, som arbetar som förhandlare på Nationella insatsstyrkan. Amanda Lund beskrivs som en ”kvinnlig gedigen polis med skinn på näsan”, som sover gott om natten och inte dras med vare sig missbruk eller sjukdomar.

Handlingen i boken utspelas växelvis i Kabul och i Stockholm. En kidnappning i Kabul av två svenska diplomater ställer enorma krav på Amanda Lund att lyckas som förhandlare. Det är en kamp mot klockan. Under jakten på kidnapparna upptäcker hon att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna – och värst av allt - hon har ingen att förhandla med! Samtidigt i Stockholm arbetar Amandas kollega Bill Ekman med att utreda mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Det verkar som regeringen försöker mörka kidnappningen och varför hör inte kidnapparna av sig?

Anna Tell är en ny författare som skriver spänningsromaner. Hon är kriminalkommissarie i Stockholm och har en examen i statsvetenskap. Flera uppdrag, bland annat för FN och den svenska försvarsmakten, har skickat Anna Tell till platser såsom Bosnien, Kosovo och nu senast till Afghanistan. Det var här som tankarna på en bok uppstod. Afghanistan är ett land med en fantastisk och magisk dragningskraft.

Hiekkapelto, Kati; Kolibri (2017)

För denna bok nominerades författaren till Petrona award, årets bästa skandinaviska kriminalroman 2015.

Detta är första boken om kriminalpolisen Anna Fekete. Som barn flydde hon kriget i Jugoslavien och nu har hamnat i en nordlig finsk kuststad, där hennes karriär som brottsutredare startar. Hon hamnar i ett svårlöst fall, som fångat hela nationens intresse. En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Ytterligare ett mord inträffar och allt tyder på en seriemördare. Kan Anna och hennes medhjälpare Esko spåra mördaren innan hen slår till igen?


Bengtsdotter, Lina: Annabelle (2017)

Detta är en spännande och suggestiv debutroman av författaren, bördig från Gullspång.

En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i sitt arbete funnit rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Först vill hon inte åka, men lyder som alltid order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort allt för att fly ifrån. Men här väcks minnen till liv. Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annebelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund. Hon tvingas möta sitt värsta minne – den gången hon lät en annan människa dö.

Robotham, Michael: Liv eller död (2017)

Audie Palmer är dömd för väpnat rån där fyra människor fick sätta livet till och har nu suttit tio år i fängelse i Texas. Rånbytet lär ha blivit sju miljoner dollar och alla är övertygade om att Audie vet var pengarna finns. Därför har han gång på gång misshandlats och hotats av både interner och vakter. Nu har Audie avtjänat sitt straff. Men på morgonen samma dag som han ska friges är han försvunnen. Alla jagar honom, men han är inte på väg mot pengarna, inte heller flyr han för att rädda sitt eget liv – det är någon annan han vill rädda…!

Sarenbrant, Sofie: Bakom din rygg (2017)

Författaren är aktuell med en ny bok, som är den första i en planerad triologi. Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och tittar inte längre åt sin kollega Jenny. Vem döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad? Fylld av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på detta. Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall inträffar. Under ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel…!

 

Westö, Kjell: Den svavelgula himlen (2017)

Den fine finlands-svenske författaren Kjell Westö är aktuell med en ny roman.

Romanen Den svavelgula himlen spänner från 1960-talet fram till vår tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell.

Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.
Det är en bred Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång.

Ytterligare en finsk roman, men med ett helt annat stuk;

Hallonbåtsflyktingen av författaren Miika Nousiainen, (2009). Det är en humorfylld och ironisk berättelse om Mikko Virtanen, som inte längre vill vara finsk. Han vill inte vara den där tysta grubblande typen med ångestskänslor och dåligt självförtroende. Istället vill han vara svensk! Efter lite problem på vägen, blir verkligen Mikko Mikael Andersson, en vältalig äkta man och familjefar från Göteborg. Priset blir högt, men vad gör man inte för att leva i världens bästa land!?

Boken blev filmad 2015 med bland andra Jonas Karlsson och Frida Hallgren. Den finns att låna på biblioteket.


Fredrik Backman

valdes 2016 till Årets författare av tidskriften Visions läsare. Han debuterade 2012 med två romaner; Saker som min son behöver veta om världen och En man som heter Ove. En man som heter Ove blev en stor framgång – en bok om en bister, butter och ordningsam änkling, som försöker hitta en mening med livet. Vilket han så småningom lyckas med.

Elsa är huvudperson i Min mormor hälsar och säger förlåt (2013). Den sjuåriga Elsa älskar sin mormor. Mormodern, som står upp för henne när hon känner sig annorlunda och utsatt och som finns där för henne när föräldrarna skiljer sig.

Fredrik Backman är född 1981 och bosatt i Stockholm, men växte upp i Helsingborg. Istället för att fullfölja sina studier i religionshistoria hoppade han av för att bli truckförare i grönsaksgrossisthandeln. Han fick nog efter ett antal år och blev antagen som krönikör på Xtra Helsingborg. Han har också arbetat på Moore Magazsine och därefter varit krönikör på Metro. Han är även en flitig bloggare.

Nu är han aktuell med den vemodsfyllda kortromanen; Och varje morgon blir vägen hem längre och längre (2017).

Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård.

Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne.Farfar inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna här på bänken med Noah, där doften av hyacinter fortsätter vara så stark. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.

2016 kom den första delen av Björnstad, en bok om människorna kring en hockeyklubb. ”Jag älskar sport. Sport är en verklighetsflykt. Här finns berättelser och stora moraliska diskussioner. Gott mot ont, hjältar och demoner. Det är också ett av de få sammanhang i livet där du får skrika rakt ut. Det blir väldigt tyst utan sport".

I år kommer en fortsättning på Björnstad; Vi mot er.

Läs även: Britt-Marie var här (2014).

Fredrik Backman berättar i en intervju att när ”jag är färdig med en bok och skickat den till tryckeriet, så är jag färdig med den och då börjar jag skriva andra grejer och lägger allt mitt fokus där. När läsarreaktionerna kommer flera månader senare är boken redan gammal för mig, då har jag släppt den och gått vidare”.


Elfberg

Vintage

Har du varit runt på loppisar och auktioner i sommar och kommit hem med grejor du egentligen inte vad du ska göra med? Här kommer några böcker med tips på vad du kan göra med alla prylar:

Hedengren, Sania: Vackert med vintage (2011)

Larsson, Åsa: Remake (2013)

Lundberg, Helene: Nött blir nytt - olika sätt att förvandla loppisfynd (2004)

Magntorn, Ida: Från loppis till salong (2012)

Sjöstedt, Ann: Second Hand – måla, renovera, fixa, sy (2004)

Zacke, Susanna: Vackra vintagehem (2014)

 ..................................................................................................................

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!