Publicerad 16 augusti 2016 klockan 15.58.

Bibliotekets nyhetsbrev, Augusti 2016

Publicerad: 16 augusti 2016 klockan 15.58

I månadens nyhetsbrev:

Här kommer en liten rapport från Dalslands bokdagar med författare som Negar Naseh och Qaisar Mahmood. Ebba Witt-Brattström har fått Mårbackapriset i år. Tips på några nya biografier och sist ett antal romaner som skildrar konsten att vara systrar.

Dalslands bokdagar 2016

 

”Läs många böcker och lev många liv”!

Med dessa ord avslutades årets bokdagar i Åmål, ett kulturarrangemang som genomfördes för 16:e året i rad.

I Kulturmagasinet i Åmåls hamn, en ombyggd gammal kyrka, möttes läsare och författare via det gemensamma intresset för litteratur. Under två dagar, 29-30 juli, berättade författare, som till exempel Ebba Witt-Brattström, Hans Rosenfeldt, Mustafa Can, Negar Naseh, Qaisar Mahmood, Inger Edelfelt och Björn Ranelid med flera, om sina författarskap.

Två av  författarna som besökte Åmål under lördagen var Negar Naseh och Qaisar Mahmood.

Negar Naseh är utbildad läkare. 2014 debuterade hon med romanen ”Under all denna vinter”. Här skildras en komplicerad relation mellan mor och dotter. Dottern Helena har skapat sig en egen tillvaro i Västerbotten. Nu ska modern komma på sitt första besök, en händelse som skapar förväntan och oro. Helena försöker ställa allt till rätta, men får allt svårare att hantera situationen.


Naseh, Negar; De fördrivna (2016)


Mirjam och Filip har lämnat Stockholm tillsammans med sin lilla dotter Olivia. En drömtillvaro väntar dem på Sicilien med värme, doftande mimosa, god mat och möjlighet att utvecklas. Särskilt gäller det Filip, som är konstnär, och som nu fått möjlighet att göra iordning en ateljé med högt i tak och vacker utsikt i ett gårdshus. Mirjam är narkosläkare, men just nu föräldraledig. Hon oroas ständigt för den lilla dottern - att hon under natten skall kvävas i sin kudde och dö. Den ständiga bristen på sömn, värmen och besvikelsen på mannen, som helst vill ägna sig åt måleriet, gör henne rastlös. När hon äntligen kan sluta med amningen återupptar hon rökningen och glasen med gin blir bara fler. Hon orkar inte ta hand om huset, disken eller torka av det kladdiga matbordet, tömma sophinken och flugorna bara surrar…

Paradistillvaron börjar vittra sönder, vilket särskilt märks när Filips barndomsvän Ashkan och hans flickvän Erika kommer på besök. Filips och Mirjams tillvaro börjar ifrågasättas. Ashkan är journalist och vill diskutera och skriva om en helt annan verklighet, om de människor som drunknar i Medelhavet på sin färd mot Europa och ett bättre liv.


Mahmood, Qaisar:


Qaisar Mahmood kom till Sverige från Pakistan när han var sju år gammal. Han har arbetat på en rad svenska myndigheter under årens lopp och är nu verksam som kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. Ofta har han fått arbeta med flyktingfrågor, som med tanke på hans bakgrund, ansågs som självklart av chefer och arbetskamrater. Men han tröttnade snart på den till synes uppenbara placeringen i detta specialområde.

2012 kom hans första bok Jakten på svenskheten. Han reste 900 mil genom Sverige på motorcykel för att söka efter svenskheten och den svenska identiteten.

Qaisar Mahmood är nu aktuell med romanen Halva liv (2016).

Boken skildrar en far och en son och om flytten till ett nytt land. Fadern lever ett dubbelliv med familjen i Lahore, men kärleken i Sverige. I hemlandet tror de att han lever ett liv i lyx. Det är alltid fest när han kommer hem med gåvor och pengar. Många år senare förstår sonen att pappan i själva verket stått längst ner på samhällsstegen och betalat ett enormt pris för sin önskan att ge sina söner ett bättre liv. Många år senare tvingas sonen, i en liknande situation, att välja mellan plikt och passion.


Mårbackapriset 2016 till Ebba Witt-Brattström


Mårbackapriset utdelas vartannat år och tilldelas kulturarbetare som har anknytning till Selma Lagerlöfs författarskap eller de trakter i vilken hon levat och verkat, eller företräder någon av de intresseinriktningar som var hennes.

»Ebba Witt-Brattström tilldelas Mårbackapriset för sitt arbete i Selma Lagerlöfs anda. Med enträget folkbildande arbete för att försvara högkulturens värde förhåller hon sig samtidigt kritisk till patriarkal genikult. Som litteraturforskare och feminist har Ebba Witt-Brattström i decennier lyft fram kvinnors författarskap och varit drivande i att förändra litteraturhistorien, så att kvinnors livsvillkor och professionalitet belyses på samma sätt som mäns. Likt Selma Lagerlöf är Ebba Witt-Brattström en inspirerande och välbehövlig förebild i svenskt kulturliv.«

Ebba Witt-Brattströms senaste böcker har inte gått obemärkt förbi; dels Kulturmannen och andra texter (2016) samt inte minst Århundradets kärlekskrig (2016).

I senaste numret av Vi (nr 9 2016) finns en stark intervju med Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström. Fyrtio år efter Århundradets kärlekssaga (1978) tog Ebba Witt-Brattström upp stafettpinnen och skrev Århundradets kärlekskrig (2016). Båda har skrivit om ett destruktivt äktenskap. Märta Tikkanen har skrivit öppet om sitt äktenskap med den alkoholiserade Henrik Tikkanen, medan däremot Ebbas bok är en fiktiv skildring, som medierna insisterar på är en bok om hennes och Horace Engdahls äktenskap.

De båda böckerna har en grundläggande gemensam ingrediens; kvinnornas besvikelse. Över att inte bli respekterade, att inte bli sedda för den de är. Över männens oförmåga eller rent av ovilja att leva i en jämställd gemenskap och kärleksfull kamratskap” (ur artikeln av Annina Rabe).


Biografier:

 

Garde, Pia-Kristina: Karin Boye – Nycklar och samtal (2016)

 

Pia-Kristina Garde är stor kännare av Karin Boyes liv och diktning. Här har hon samlat några av de otaliga möten hon haft med människor i den närmaste kretsen kring Karin Boye, bland andra brodern Ulf Boye och barndomsvännen Agnes Löwing. Hon ger också en bild av en spännande och dramatisk tid som Karin Boye verkade i.

Göransson, Björn: Maria Elisabeth Hesselblad (2016)

Detta är den osannolika historien om en ung flicka, född 1870 i Fåglavik i Västergötland, som 2016 blir helgonförklarad av påven. Hon utvandrade till Amerika 18 år gammal och hennes andliga sökande fick sitt svar i den Katolska kyrkan. Svårt sjuk kommer hon till Rom där hon är beredd att dö i Birgittas hus. Men istället börjar en ny blomstringstid för birgittinorden både i Rom och i Sverige – under ledning av Moder Elisabeth.


Tenngart, Paul: Livsvittnet Majken Johansson (2016)


Majken Johansson (1930-1993) var på sin tid en uppmärksammad, hyllad och läst poet. Men hon var också alkoholiserad och homosexuell i en tid då samkönad kärlek betraktades som en sjukdom.

Dessutom var hon den svenska Frälsningsarméns mest kända ansikte och framträdde ofta i TV-soffor och i veckotidningar, alltid redo att brista ut i ett jublande ”Halleluja”. Att vara människa var för Majken Johansson detsamma som att vara ett vittne.

Läs även: Karin Hartman: Bottenglädjen – en bok om Majken Johansson (2002) samt Dikter (2002).

Rosengren, Björn: Mitt i steget (2016)

Tillsammans med Johan Hakelius har Björn Rosengren skrivit en 500 sidor ”tjock” biografi. Hans pappa var revolutionär med Marx på skrädderiets vägg medan mamma skötte familjens kassabok. Familjen Rosengren levde i symbios med den svenska välfärdsstaten och Björn blev med tiden en man i statens tjänst. Vi får följa Björn Rosengrens väg från facket till landshövdingeposten i Norrbotten, via uppdraget som superminister till Stenbecksaffären och rollen som riskkapitalist.

Sullivan, Rosemary:

Stalins dotter : Svetlana Allilujevas märkliga och tumultartade liv (2016)

Boken skildrar en tragisk livshistoria; från Svetlanas mors självmord i Kreml, hennes eget avhopp till USA 1967, ett splittrat liv med förödande äktenskap, undvikande av andra exilryssar och så småningom fram till en död i fattigdom – ständigt hemsökt av Stalin.


Relationer – Systrar

 

"Den längsta relation en människa har under sitt liv är med sina syskon". Denna sanning förmedlade psykologen Barbro Lennéer-Axelsson under en föreläsning för några år sedan. Syskonrelationen kan vara bra och berikande, men också svår och oberäknelig. Flera böcker under senare år tar upp just relationen mellan systrar, som om den skulle vara extra komplicerad.

Minns ni filmen Masjävlar av Maria Blom från 2005. Tre systrar skall fira fars 70-årsdag och samlas i barndomshemmet i Dalarna. Storasyster Eivor har ordnat allt, bokat bystugan, fixat mat och underhållning. Hon är van att bestämma och behandlar de yngre systrarna överlägset. Mellansystern Gunilla är frånskild, bor i en liten lägenhet, arbetar inom sjukvården och kämpar med ekonomin. Den yngsta, Mia, är den mest framgångsrika och bor i Stockholm där hon har ett bra jobb med god inkomst.

Avundsjuka och missunnsamhet kommer fram och innan helgen är över har mycket ställts på sin spets. Storasyster får en hjärtinfarkt, mellansystern inser att barnen har tagit faderns parti vid skilsmässan och lillasyster accepterar att hon väntar barn.

Läs gärna; Schönbeck, Elisabeth; Äldst, yngst eller mittemellan - din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig (2008).

Flera av nedanstående böcker har nämnts i tidigare nyhetsbrev, men tål att plockas fram igen:

Ackebo, Lena: Världens vackraste man (2016)

När Barbro bjuder sin syster Mona på en charterresa till Mallorca för att de ska lära känna varandra bättre, följer Mona ytterst motvilligt med. Det blir en i högsta grad annorlunda vecka. Barbros perfekta värld börjar krackelera och Mona drabbas av världens vackraste man.

Axelsson, Majgull: Is och vatten, vatten och is (2008)

Tvillingsystrarna Inez och Elsie glider isär under tonåren. Elsie föder en son, Björn, och ger sig ut till sjöss. Inez blir kvar, får dottern Susanne och tar hand om Björn. På samma sätt som Inez lever i skuggan av Elsie, lever Susanne i skuggan av sin kusin Björn som blir popstjärna. Så händer något som förändrar allt.

Björkman, Mikaela: Innan döden tar oss (2016)

Efter att Louise har hittat sin lillasyster död förändras hennes liv. Framtiden slutar existera och dagarna blir grå. Femton år senare har Louise gjort allt som förväntas av henne. Hon har pluggat, skaffat sig ett jobb och söker nu efter kärleken.

En dag möter hon Gabriel. Trots att han har flytt från kriget i Libanon och tidigt förlorat sin mamma förbannar han inte orättvisorna utan lever sitt liv fullt ut. Han anser det vara hans skyldighet – han som har fått chansen. Kan dessa två, med så olika utgångspunkt, leva tillsammans eller är det omöjligt?

Estassy, Annika: Alla dessa hemligheter (2016)

När Louise Sörenstams man Konrad dör efter 35 års äktenskap vågar hon drömma om att skapa sig ett eget liv. Men snart upptäcker Louise att det enda hon har ärvt efter Konrad är en härva av skulder och ekonomiska oegentligheter. Hon flyr till sin syster Carina i Sydfrankrike. Den påtvingade samvaron gör att hemligheter, minnen och ouppklarade konflikter kommer upp till ytan.

Olofsson, Elin: Gånglåt (2016)

Gun-Britt och Sonja, två systrar, lever två helt olika liv. Gun-Britt har blivit kvar hemma på gården medan Sonja, ”Salida”, har gjort karriär som sångerska och låtskrivare. Varje sommar kommer Salida hem för att vila, men irritationen mellan systrarna är stark. Denna sommar förändrar allt…

 

Olsson, Linda: En syster i mitt hus (2016)


Maria bor i Cadaquez, en liten stad i Spanien, sedan ett år tillbaka ensam. Under läsningen får man veta varför hon är ensam, varför hon är sjukskriven och varför hon inte har arbetat på länge.

Två år tidigare, på moderns begravning, gav Maria sin yngre halvsyster Emma en förflugen inbjudan att hälsa på. En inbjudan som Maria ångrar, hon vill inte ha något besök. Men nu kommer det ett mejl och det är svårt att neka Emma att komma.

Trevande möts de i samtal; vid promenader, vid utflykter och över ett glas gott vitt vin. De känner egentligen inte varandra, kontakten har varit bristfällig under åren som gått. Maria får nu veta att Emma är skild, att hon har varit sjuk och att hon måste lämna villan/sitt hem i Mariefred. För första gången måste Emma börja ta beslut om sin framtid. De talar mycket om modern, som på något sätt hade svårt att knyta an till sina barn. Hon var en kvinna som ständigt sökte något annat. Det fanns ytterligare en syster, Amanda, Marias tvillingsyster. Trots att det är många år sedan hon dog, finns hon ständigt närvarande, särskilt i Marias liv. Systrarnas samtal djupnar och nu går det inte längre att hålla barndomen borta. Nu måste de tala om Amanda, den älskade systern. En vecka senare skiljs de åt, det är dags att ta tag i livet igen, och visst skall de ses till jul…


Trosell, Aino: En egen strand (2013)

Systrarna Hanna och Judit är utarbetade och dränerade på kraft av jobb och familjeliv. De säljer allt och ger sig av till Söderhavet där de finner en obebodd ö. Nu ska de få prata färdigt, vila, läka sig. Nu ska de hitta tillbaka, börja om. Men det som Hanna och Judit hade hoppats lämna bakom sig, hinner i stället ifatt dem.

Zweigbergk, Helena von: Än klappar hjärtan (2013)

Astrid, Sandra och Lena. Tre systrar, tre öden, en sommar. Astrids son ska ta studenten och hela familjen samlas i ett försommarvarmt Stockholm. Astrid möter för första gången på länge sin sons far, hennes livs stora kärlek, Michael som nu är bosatt i New York.

Sandra och hennes man står på konkursens brant och Lena har just fått ett allvarligt cancerbesked. På skolgården står de nu tillsammans med jublande studenter, men snart kommer deras liv att förändras dramatiskt.

Mötet blir en smärtsam påminnelse om vad som hände en sommar på Fårö för snart tjugo år sedan. De tre systrarna berättar utifrån sina skilda perspektiv – om en sommar när plötsligt allting i deras liv stod på spel.

Zweigbergk, Helena von: Sånt man bara säger (2009)


Susanne har alltid varit duktig och anpassat sig. När hon förlorar sitt chefsjobb och erbjuds ett avgångsvederlag, lämnar hon man och tre bonusbarn och reser till sitt torp på landet. Men lugnet blir kortvarigt. Susannes syster Louise ber henne att ta hand om den femtonårige sonen Jonas medan hon själv ordnar upp sitt röriga liv. Det blir ett möte mellan en trulig tonåring och en kvinna som har vänt livet ryggen.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!