Publicerad: 19 augusti 2015 11.22

Bibliotekets nyhetsbrev, Augusti 2015

Publicerad: 19 augusti 2015 klockan 11.22

I månadens nyhetsbrev: 

Läs böcker om 1700-talet, bland annat Kerstin Ekmans bok om Clas Bjerkander. Gunnar Arnborg har skrivit sina memoarer. Stewe Claeson har tilldelats årets Selma Lagerlöf-pris. Avslutningvis lite tips på nya böcker.

Böcker om 1700-talet

Nyberg, Gudrun: Systrar till lärda män (2015)

Om åtta kvinnors blygsamma liv under 1700-talet jämfört med deras bröders framträdande och lysande karriärer får vi ta del av i denna intressanta bok. Här skildras bland annat systrarna Maria Magdalena, Elisabeth och Anna Judith Leijonmarck och Anna Magdalena Solander – syster till Linnélärjungen Daniel Solander. Utmärkande för de fyra familjer som skildras i boken är att sönerna får studera och göra karriär, men hur blev livet för deras systrar?

I inledningen står: ”Avsikten har varit att skildra de okända systrarnas liv med hjälp av skärvor av information i bevarade kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker, protokoll, brev, minnesanteckningar med mera". I stor utsträckning var kvinnorna beroende av familjens män och deras förmåga att förtjäna och förvalta pengar och av deras goda vilja. För det var männen som bestämde hur livet kunde gestalta sig för en dotter eller syster. Kvinnorna levde sina liv i stor utsträckning i sfären omkring hemmet, äktenskapet och familjen.

Varför inte läsa Christina Wahldéns bok: Den som jag trodde skulle göra mig lycklig (2013), som handlar om tidigare nämnde Daniel Solander och hans förälskelse i den begåvade Lisa Stina – dotter till Carl von Linné d ä och syster till Carl von Linné d y. Samma öde drabbade Lisa Stina som medsystrarna i boken Systrar till lärdamän. Se Nyhetsbrev juni 2014.

Ekman, Kerstin: Då var allt levande och lustigt – om Clas Bjerkander: Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland (2015)

Clas Bjerkander (1735-1795) föddes i Bjärka församling utanför Skara och var son till en fattig arrendebonde. Han tog studentexamen 1758. Under ett år studerade han i Uppsala och blev en hängiven Linnélärjunge. Bjerkander prästvigdes 1761 och var först huspredikant hos överstinnan Nackrey på Hjelmsäter och från 1763 komminister i Götene. År 1767 gifte han sig med Elisabet Kinnborg, dotter till gästgivaren Nils Nilsson i Enebacken, Holmestads socken. Bjerkander blev sedemera kyrkoherde i Grevbäck 1785 och prost 1792.

Bjerkanders liv som präst var tillbakadraget. Han ville hellre ägna sig åt naturvetenskap. Hans forskningsintresse var stort och brett. Allt var intressant att undersöka, till exempel observationer av åskväder under några år i Skara, olika flyttfåglars ankomst under våren, hur man kan göra gärdselstörar mer varaktiga. Hans forskning om skadeinsekter var gedigen och han kan kallas för den praktiska entomologiens grundläggare i Sverige.

På Kinnekulles sluttningar undersökte han flora och geologi och i komministerboställets trädgård och jordbruk gjorde han fältexperiment. Alla sina iakttagelser av växter, insekter och väder skrev han noga upp i dagböckerna som han förde hela livet. Han publicerade artiklar både i tidningar och finns representerad i Kungliga Vetenskapsakademiens handlingar. 1778 blev han invald i Akademien, men kom aldrig att göra den långa resan till Stockholm för att delta i något sammanträde.

Kerstin Ekman ger ett ömsint och insiktsfullt porträtt av en människa som själv tyckte att han var mer än lycklig, då han fått leva i en tid när allt var ”lefvande och lustigt”.

Läs även Clas Bjerkanders Tal om Kinnekulle hållet 1758 i Skara gymnasium.

Arnborg, Gunnar: Stigar och vägskäl

: kultur i närmiljö (2015)

Västgöten Gunnar Arnborg, (född 1926), är en legendarisk folkhögskolelärare, hedersdoktor, föreläsare och författare till en rad uppskattade böcker om bondekultur och odlingslandskap.

Här har han skrivit en memoarbok som mindre handlar om honom själv utan mer om människor han mött, om seder och bruk och om hårt arbete. I boken skildras ”ett då och ett nu” och författaren blickar ner i en värld som en gång fanns och som det tack och lov fortfarande finns spår av.

Läs även: Stenmur´n (1980) Mulens marker (1987), Eneboken (1992), Folk och potatis (1996), Blommor i bondebygd (2009).

Stewe Claeson

Selma Lagerlöfs litteraturpris 2015 har tilldelats författaren Stewe Claeson.

Motiveringen lyder: ..för ett författarskap som undan för undan, med stilistisk mästerskap och vidsträckta kunskapsfält, har lyssnat in romanens hemspråk i det ovissa, pågående, mot livet öppna”.

Stewe Claeson är född 1942 i Göteborg och har även arbetat som lärare och översättare av amerikansk poesi. Han debuterade 1969 med diktsamlingen Semantica op. 18 och 1993 kom hans första roman, Pigan i Arras.

Ellen Mattson skriver: "I Stewe Claesons romaner kommer verkligheten oss till mötes – i en människa, en plats, en epok, i själva ögonblicket - det rörliga ögonblicket som står öppet i alla riktningar. Till exempel i Rönndruvan glöder (2002) när biskop Tegnér halvklädd stiger ut på sin gårdsplan en vårdag i Växjö och hör tupparna gala och känner den sjuka magen ömma och tänker att denna morgon är ljuset starkare än lusten att känna värk!"

Den senaste romanen heter Komma nära (2014): 

Pontus Wilhelmsson arbetar med miljöfrågor och sådant som rör allemansrätt och strandskydd på ett konsultföretag på västkusten. När en spa-anläggning ska byggas får Pontus i uppgift att gå igenom beslutet. Han finner att man struntat i en mängd gällande bestämmelser och upptäcker kopplingar mellan kommunledningen och byggfirman. En korruptionsskandal är på uppsegling och Pontus får anonyma brev och nattliga påringningar.

Läs även: Mördaren är död : en roman om ett brott och om Hallands söner (2011)

När Johannes Halland har dött, samlas hans sex söner. De öppnar ett kinesiskt skrin, som de alltid har varit förbjudna att röra och hittar ett brev. Brödernas liv förändras i ett slag när de söker efter familjens historia och konfronteras med sina föräldrars lycka och tillkorta-kommanden.

Nya romaner och deckare:


Eriksson, Kjell: Att skjuta hästar (2015)

Deckarförfattaren Kjell Eriksson har här skrivit en stark roman som skildrar ”ett isande helvete” i Spanien under inbördeskriget 1938. Alfons Andersson är en av många frivilliga som är beredd att dö för att bekämpa fascismen och general Franco.

Skybäck, Frida: Polarnatt (2015)

Polarnatt är andra boken om systrarna Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne under 1800-talets mitt. Mellansystern Elisabeth skickas till Bergdala slott för att hitta en make. Efter en omvälvande händelse flyr hon tillbaka hem. Storasyster Cecilia kämpar med att driva hushållet på Apelgården och få sitt äktenskap att fungera. Första boken heter: Norrsken (2014)

Tremayne, S K: Istvillingar (2015)

De sexåriga tvillingarna Lydia och Kirstie är så lika att inte ens föräldrarna Sarah och Angus alltid kan säga vem som är vem. När Lydia dör i en olycka börjar Kirstie bete sig allt underligare. Efter ett år flyttar familjen till en liten isolerad ö i Hebriderna för att börja på nytt. En misstanke börjar pyra inom Sarah…

Nesser, Håkan: Elva dagar i Berlin (2015)

Arne Murbergs far ger på dödsbädden sin son ett uppdrag. För att kunna utföra det måste Arne ge sig av till Berlin. Så småningom kommer han iväg trots bristande resvana och skrala språkkunskaper. Arnes väg korsas av både onda och goda krafter, till exempel en galen professor, en ung kvinna i rullstol och ett par gula skor!

May, Peter: Lewispjäserna (2015)

Detta är tredje boken om Fin Macleod, som nu är säkerhetschef på en egendom på Isle of Lewis. Han utreder en våg av illegal jakt på ön. Han kommer i kontakt med barndomsvännen och tjuvskytten Whistler Macaskill. Whistler bär på en stor hemlighet och Fin inser att konsekvenserna skulle bli förödande om sanningen avslöjades.

Berglund, Siv: Pojken vid forsen (2015)

Vilmo sitter på bryggan och kastar sten i forsen. I dag ska mormor och han flytta till en annan by för att komma närmare mor. Han både längtar och oroar sig. Föga anar Vilmo hur stora förändringarna i hans liv skall bli. Han vet inte att han inom ett år ska stå helt ensam i världen. När mormor dör i kräftan, har hans mor inte plats för honom i sitt nya liv.


Åkervall, Jenny: På ditt samvete (2015)

Anna Sager är överläkare vid Sveriges rättspsykiatriska flaggskepp Helix. En militant antiabortgrupp trakasserar barnmorskor och gynekologer i Stockholm. Samtidigt har kristdemokraterna fått en ny partiledare som med framgång driver en värdekonservativ politik och utmanar statsministern. Detta är ett samtidsdrama om politik, moral och relationer.

Paasilinna, Arto: På spaning efter farfar (2015)

Den finske författaren Paasilinna har utkommit med en ny skröna, som handlar om farfar Verneri som är på rymmen igen. Gubben måste hittas och hämtas hem. Uppdraget går till barnbarnet Aakusti och leder till en resa de båda sent kommer att glömma.

Ozeki, Ruth: En saga om tidens väsen (2015)

Ruth hittar en låda på stranden till den kanadensiska ö där hon bor. Inuti finns en dagbok som en japansk tonårsflicka, Nao, skrivit under sina sista dagar på jorden. I den berättar hon om sig själv, hur hon trakasseras av sina klasskompisar och om sina närmaste. Ruth känner det som om hennes och Naos liv är sammanflätade.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!