Publicerad: 22 augusti 2014 13.29

Bibliotekets nyhetsbrev, Augusti 2014

Publicerad: 22 augusti 2014 klockan 13.29

I månadens nyhetsbrev: 

Triangeldramat Sixten Sparre, Elvira Madigan och hustrun Luitgard. Fler kvinnoöden samt en vacker trädgårdsbok. Avslutningsvis om högläsning för barn och avslutningen av sommarboken för barn.

Lindhe, Kathinka:

Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig – en historia om Lycka  (2014).

Den romantiska och sorgeliga historien om Sixten Sparre och Elvira Madigan är välkänd för många. Men ingen har tidigare berättat den övergivna hustruns historia – Luitgard Sparre eller Lycka som hon kallades. Ingen kan väl vara mer lämpad till detta än Lyckas barnbarns barn, Kathinka Lindhe. Vem var farmors mor? Kathinka har studerat kyrkböcker, läst brev, dagböcker och biografier och tagit del av foton och personliga tillhörigheter. Hon reser till den danska ön Tåsinge, dit Sixten och Elvira tog sin tillflykt.  Här finns ett museum, som skildrar ”den vidunderlige kaerligheden”. Ur detta material växer ett intressant kvinnoporträtt fram. Lindhe skriver in Lycka i samtiden och skildrar kvinnors verklighet under senare hälften av 1800-talet. Gift kvinna var helt underställd mannen, som disponerade hustruns tillgångar efter eget gottfinnande. Behövde hon pengar fick hon be om ekonomiskt bidrag.  Den tidens klädmode hämmade kvinnorna och begränsade deras rörlighet. Turnyren på klänningen gjorde att de knappt kunde sitta, det ihopsnörda livet gjorde att de knappt kunde andas och skorna som under en period gjordes helt raka, gjorde det svårt att gå.

Luitgard Adlercreutz föddes den 3 januari 1859 och sorgeliga saker hände redan då. Hennes mor dog nämligen två veckor efter förlossningen, så det blev dop och begravning på samma dag den 28 januari. Fadern, Carlos Natividad Adlercreutz, gifte om sig redan 1861 och de tre barnen fick en bra styvmor i Sofia Hasselström. Familjen flyttade många gånger och bosatte sig så småningom i Kristianstad. I staden anordnades otaliga aktiviteter, till exempel baler och skridskoåkning för aristokratins ungdomar. 1875 gör familjen en längre sejour på Varbergs Hafsbad. De deltar i det intensiva umgängeslivet med syfte att hitta lämpliga äktenskapskandidater till döttrarna. 1879 är det klart, Luitgards tilltänkte make är löjtnanten Sigge ”Sixten” Sparre och han är så stilig i sin uniform. Sixten Sparre kom från en familj med anor och var ett passande gifte. 

Bröllopet står den 29 september 1880. Familjen Adlercreutz har uppnått sitt syfte. De har fått en dotter bortgift och familjen Sparre har gift in sig i en rik familj. 1881 föds Erik och något år senare Märta. Men är de lyckliga? Snart visar sig olikheterna, Sixten älskade fest och glam, medan Lycka var mer konventionell och förankrad i vardagen. Sixten skapade sig ett ”eget rum”, där han bokstavligen levde sitt eget liv. Han umgicks med sina kamrater på regementet, han älskade att skriva och gav ut ett par diktsamlingar samt skrev recensioner och kåserier i dagspressen. Lycka tyckte inte om hans skrivande, hon tyckte inte det var passande.  Dessutom var Sixten ekonomiskt oansvarig, hans lön var låg och utan Lyckas hemgift och faderns ekonomiska bistånd hade det varit bekymmersamt. Sixten kände sig instängd, i äktenskapet, i yrkesvalet som officer, han ville något annat – han ville skriva.

I januari 1888 annonserar Cirkus Madigan om föreställningar i staden. Här möts Sixten och Elvira för första gången. Hon är mycket vacker, ung och oerfaren. De båda upprätthåller kontakten medan cirkusen fortsätter turnera uppåt landet. Försommaren 1889 försvinner Sixten utan att meddela familjen, han begär permission från 27 maj till 27 juli. I tidningarna kan man läsa att en cirkusprinsessa har rymt med en officer från ett sydsvenskt regemente. Skandalen är ett faktum. De flyr till Tåsinge i Danmark. Snart är pengarna slut och de lever på kredit. I Sixtens bagage finns mycket få klädespersedlar, men han har packat ner pistolen.  Nu är det dags att iscensätta den sista akten av Sixten Sparres ”livsskådespel”. Två skott avlossas och den 22 juli hittas Sixten och Elvira döda.

Vid bouppteckningen uppdagas sanningen. Sixten Sparre efterlämnade skulder precis överallt. Han hade lyckats skuldsätta sig för över 860.000 kr omräknat i dagens penningvärde. Han var så ekonomiskt utblottad att han till och med hade tömt barnens bankkonton. Det fanns ingen annan utväg för Sixten Sparre än döden. Han skulle dö ”stort” och egoistisk in i det sista lät han en ung oskyldig flicka följa honom i döden.

Lycka bodde kvar i Kristianstad ytterligare ett år, bet ihop, svalde och såg tiden an. Därefter flyttade hon hem till fadern och styvmodern som var bosatta i Vetlanda. Hennes stora glädje fanns i barnen, men något mer äktenskap blev det inte för Lycka, 31 år gammal. Hon var ju änka efter en självmördare och tillika mördare. De sista åren levde hon tillsammans med den äldre systern. Lycka dog 1912 endast 53 år gammal i diabetes.

Sixten Sparres och Elvira Madigans sorgliga kärlekshistoria har omsjungits och omskrivits under årets lopp, men är egentligen mer tragisk än romantisk.

Läs även:

Birgit Th. Sparre: Möte med kärleken (1954)

Pia Degermark: Gud räknar kvinnors tårar (2006)

Här kommer fler intressanta böcker om kvinnors liv:

Sandström, Birgitta: Emma Zorn (2014)

Emma Zorn (född Lamm) (1860-1942) kom från en förmögen judisk familj i Stockholm. Anders Zorn (1860-1920) föddes utom äktenskap av en dalkulla och växte upp hos morföräldrarna. De träffades när Anders skulle måla ett porträtt av Emmas systerson. Kärlek uppstod och de var hemligt förlovade i fyra år innan de kunde gifta sig 1885. Efter några år i Paris bosatte sig paret i Mora 1896. Efter hand blev det slitningar i äktenskapet, som mer övergick till ett vänskapsförhållande. Emma hade stor talang för att organisera och efter Zorns död fick hon ta över hela den stora konstsamlingen och lät bygga ett museum i Mora.

Rydin, Lena: Karin Larssons värld (2009)

Den konstnärliga Karin Larsson (1859-1928) fick utlopp för sin kreativitet inom områden som inredning, textil, mode, mat och trädgård. Hon hann med mycket trots sju barn, hem och trädgård att sköta och många gäster. Boken innehåller många vackra foton och avslutas med några av hennes recept från Sundborn.

 

Östberg, Annika: Sorgfågel (2005), Ögonblick som förändrar livet (2011), Se ljuset i det svarta (2013)

I tre böcker har Annika Östberg berättat om sitt liv. Ett liv som innehåller 28 år i ett amerikanskt fängelse, sedan överföring till Hinseberg för att så långsamt slussas ut i ett samhälle som var henne helt främmande. Med stor integritet och utan bitterhet har hon börjat ett nytt liv, i en röd liten stuga tillsammans med Tascha, en golden retriever. Hon har startat ett företag och reser runt och föreläser om sitt liv och om de erfarenheter som har format henne.

Annika Östberg kommer till Skara och deltar i 1000-årsfirandet av Skara stift, fredag den 29 augusti, kl 16.00.

Rydberg, Marina: Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde (2014)

Waldemarsudde är en unik konstnärsträdgård, skapad av prins Eugen, med rabatter i en genomtänkt färgskala och en park med träd, ängar och vilda blommor. Ett besök här är ett absolut måste för den som tycker om konst och en vacker trädgård.  

I boken berättar trädgårdsmästare Marina Rydberg om tillblivelsen av Waldemarsudde. Prins Eugen var själv mycket aktiv i planeringen av huset och trädgården.

Men på väg till Paris våren 1900, ådrog sig prinsen en förkylning som utvecklades till en lungsäcksinflammation. Detta medförde att byggnationen försenades.

Men i september 1905 var prinsens nya hem - med grusplaner, gräsmattor och terrasser - i stort sett färdigt. I text och bild (foto: Per Ranung) skildras hur vacker trädgåren är under olika årstider. Förutom blommor, träd och buskar finns ett flertal vackra skulpturer bland annat av Per Hasselberg.

Tidskriften M-Magasin slår ett slag för högläsning för barnbarnen!

I nummer 10 (2014) finns en artikel om vikten av att läsa högt för sina barn, något som föräldrar har allt mindre tid för. Här kan du som far- och morförälder göra en insats. Kan bristen på högläsning vara en av alla förklaringar till försämrade skolresultat? ”Högläsning är bra för barns språkutveckling, ordförråd, fantasi, självförtroende och aptit på litteratur”. Barnen lär sig hur en berättelse är uppbyggd och skapar egna bilder och blir samti digt aktiva läsare. Tillsammans med en vuxen kan de sedan få svar på sina frågor. Det blir en härlig stund tillsammans.

Högläsningstips 6-10 år:

Martin Widmark: böckerna om Monsteragenten Nelly Rapp samt deckarduon LasseMajas detektivbyrå samt nya serie om vikingakillen Halvdan Vikings äventyr.

Isabelle Halvarsson: böckerna om valpen Puzzel samt katten Fräs.

Daniel Höjer: Strumpmannen, en superhjältes äventyr.

Martin Olczak: Megakillen, också en charmig superhjälte.

Kerstin Lundberg Hahn: Vitas hemlighet, om sjuåriga Vita Olsson och hennes funderingar kring de stora frågorna i livet.

Ingelin Angerborn: Önskestjärnan handlar om Astrid som önskar att hon föddes som hund.

Måns Gahrton / Johan Unenges: humoristiska och tokiga böcker om Hotell Gyllene Knorren

Maria Parr: Våffelhjärtat, norsk berättelse om nioåriga Trille och hans vän Lena. Mod och vänskap samt att hantera förlusten av någon man älskar.

Avslutning sommarboken

Efter en härlig lässommar avslutades sommarboken i Götenes församlingshem under Mångfaldsdagarna. Sommarboken har haft bokcaféer en dag i veckan hela sommaren då 10-15 barn mellan 8 och tolv år träffats i biblioteket. Fika och bokprat samt härlig gemenskap med spontana samtal har avnjutits och för den som är sugen på mer startar åter bibblans bokklubb i höst.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!