Publicerad: 29 augusti 2013 15.45

Bibliotekets nyhetsbrev augusti 2013

Publicerad: 29 augusti 2013 klockan 15.45

I det här numret får ni läsa om årets sommarpratare och Sommarboken ett läsprojekt för barn under sommarlovet

Läsecirkel för män

startar onsdag den 28 augusti. Vill du vara med och diskutera böcker, kontakta Margareta Johansson, 0511-38 60 88 

Årets sommarpratare

Nu närmar vi oss hösten med stormsteg och då känns det bra att minnas sommaren. Inte minst sommarens radiopratare i P1. Det var författare, journalister, regissörer, skådespelare, politiker med flera, som gav oss lyssnare många tankar om livet, världen och möten med andra människor. Som tur är kan du gå tillbaka och lyssna på program som du missade eller som du helt enkelt vill höra igen.

Gå in på www.sverigesradio.se/sommarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2 juli - Pelle Holmberg, biolog

Pelle Holmbergs intresse för svamp och ätbara växter har också format hans bana genom yrkeslivet. I sitt sommarprogram berättade han hur han som ung blev kallad ”Plockelin” och hur intresset för svamp har resulterat i många svampböcker. Idag arbetar Pelle Holmberg som expert på skogens matförråd och han hörs och ses ofta i radio och TV. Pelle Holmberg fick ta emot silvermedaljen från Gastronomiska Akademiens Vänner 2003.

Här kommer ett urval böcker; Lilla Svampboken (2009), Nya svampboken (2006) och Svampkokboken (2004).

7 juli - Mikael Niemi, författare

Niemi fick sitt stora genombrott med Populärmusik från Vittula (2000), som han belönades med Augustpriset för. Fallvatten (2012) är en katastrofroman, där handlingen utspelas under en enda dag. Norrbottens inland drabbas av en tsunami, en vattenvägg, som kommer att förändra landskapet men också livet för den grupp människor som skildras i boken.

11 juli - Theodor Kallifatides, författare

Kallifatides har blivit utsedd av den svenska regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”. Han kom till Sverige redan 1964 och har ett 30-tal romaner bakom sig. Den senaste romanen Brev till min dotter (2012) handlar om den romerske poeten Ovidius och hans liv i exil. På samma sätt upplever Kallifatides sin exil i Sverige, om svårigheterna att leva skild från sin familj, sitt land, sitt språk och ändå försöka skapa sig ett bra liv. 

15 juli - Jan Eliasson

”Jag vill berätta om en kolsvart natt när insikten slog mig att mitt liv är en blinkning i evigheten och att jag inte blev sorgsen utan upprymd av glädje”.

Ingemar Eliassons ord ur sitt sommarprogram den 15 juli.  

På Ingemar Eliassons meritlista kan skrivas riksmarskalk, riksdagsman (Fp), statssekreterare, arbetsmarknadsminister och landshövding i Värmland. Men han började sin karriär under enkla förhållanden i föräldrarnas lanthandel hemma i Värmland.  Alldeles ny är hans memoarbok ”Jag vet var jag kommer ifrån – stycken om mitt liv”. En bok om en enastående klassresa, från landsbygdens Värmland till kungens hov.

18 juli - Tareq Taylor, kock och TV-profil

I sin kokbok Klassiker ger Tareq tips på hur vi kan trolla med vardagsmaten. Det inte är så komplicerat som man tror, men allt för ofta kan middagen sluta i frustration. Det handlar om att planera inköp och tillagning så att matlagningen blir effektiv och rolig. Tareq har bl a bott i Australien, jobbat som kock på en streaptease-klubb och som matros på en båt i Seychellerna.  Alla dessa erfarenheter avspeglas i hans stora passion för mat.

22 juli - Maria Sveland journalist och författare

Maria är utbildad på Dramatiska institutets radiolinje och har sedan dess gjort flera uppmärksammade och prisbelönade program för Sveriges Radio och SVT. Kön, sexualitet och klass är återkommande teman, både i hennes litterära och journalistiska arbete. Hon har också varit en av de starkaste rösterna i debatten om näthat mot kvinnor. 

Bitterfittan (2007) - är en vildsint uppgörelse med kärleksmyten. En roman som ställer de svåraste frågorna om identitet, jämlikhet och föräldraskap.

Att springa (2010) - är en berättelse om det magiska gränslandet mellan barndomen och vuxenvärlden. Om vuxna som sviker, och om hemligheter som man inte ens kan dela med sin bästa vän. Men också om att finna styrka och vänskap där man inte trodde den fanns. 

Hatet: en bok om antifeminism (2013) - är en berättelse om ett Sverige i förändring där ett nytt debattklimat sakta har vuxit fram, och där det är alltmer legitimt att avsky feminismen och dess företrädare.

I antologin Min mormors historia (2009). Tillsammans med tolv kända svenska kvinnliga författare ur fyra generationer skriver hon om sitt förhållande till sin mormor.

30 juli - Malik Bendjelloul, dokumentärfilmare

belönades med en Oscars-statyett (2013) för dokumentärfilmen Searching for Sugar Man. Filmen som blev en världssuccé, handlar om den amerikanske sångaren Sixto Rodriguez. I sitt sommarprogram berättar Malik om hur svårt det var att hitta finansiärer, hur lång tid filmen tog att producera och att man ibland måste ha tur! 

10 augusti - Martin Schibbye och Johan Persson, journalister

För att inte helt tappa förståndet under den 14 månader långa fängelsetiden i det beryktade Kalityfängelset skissade de två journalisterna på ett Sommarprogram!  Under en reportageresa sommaren 2011 i Ogadenprovinsen blev Martin och Johan beskjutna och tillfångatagna av etiopisk militär. I december dömdes de till 11 års fängelse för terrorverksamhet. De erkände och därefter kunde benådningsprocessen starta. De blev frisläppta efter 438 dagar och fick återvända hem till Sverige. 

438 dagar : en berättelse om storpolitik, vänskap och fångar hos diktaturen är titeln på boken som Martin och Johan skrivit (utgivning 14/9). ”Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått åt helvete. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna och med våra egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen”. 

Ny bok: Dödsorsak Ogaden : om flyg och politik med Carl Gustaf von Rosen i Afrika (2013). Skriven av Heli von Rosen.

13 augusti - Sami Said, författare

Sami är född i Eritrea, men uppvuxen i Göteborg. Han gjorde en omtalad debut förra året med romanen Väldigt sällan fin. Hans författande började på mellanstadiet då en lärare bad eleverna att skriva en berättelse varje vecka. ”Jag slutade aldrig”!. 

Väldigt sällan fin skildrar Noha med rötter i Eritrea, som med många förmaningar lämnar sin familj i Göteborg, för att börja studera i Linköping. I början är han ensam, men får nya vänner då han möter Anna på ett tåg och Fredrik, som funderar på att konvertera till islam. 

16 augusti - Katarina Kielos, journalist och författare

Katrine Kielos är politisk skribent och socialdemokratisk debattör. 14 år gammal läste hon Simone de Beauvoirs Det andra könet, vilket väckte hennes intresse för politik och feminism. Hon har arbetat på Expressen, Dagens Arena och Aftonbladet. Katrine är nu bosatt i London och frilansar därifrån. 

Våldtäkt & romantik : en berättelse om kvinnlig sexualitet (2008). I boken sammanfattar Katrine Kielos synen på våldtäkter från olika vinklar. Från samhället, från offret och från män som inte våldtar.

Det enda könet : varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin (2012). Hur får du din middag? lyder ekonomins grundläggande fråga.  Katrine Kielos ifrågasätter de ekonomiska principer och förklaringsmodeller som styr vår tid och våra liv - i högre grad än vad vi kanske själva inser.

Sommarboken 2013

Under sommaren har biblioteket haft ett projekt för att lyfta barns läsning. Alla kommunens barn mellan 8 och 12 år blev inbjudna till bokcaféer. Vi startade den 17 juni med tårtkalas och då dök det upp 17 stycken barn, både från vår kommun samt grannkommuner.  Då fick alla en boklåda och ett häfte för anteckningar och annat. Sedan hade vi bokcafé varje torsdag under hela sommarlovet och hade återigen tårtkalas på avslutningen då barnen fick en gåvobok som tack för sin insats under sommaren. Vi hade besökare på varje träff och som mest var det 20 stycken barn och som minst 2 stycken. Så från bibliotekets sida känns Sommarboken som en succé och nu ska vi försöka starta upp en året-runt-bokklubb för de som vill träffas för att diskutera böcker och fika. 

Pussel för utlån

Nu kan barnföräldrar låna pussel till sina barn. Det finns sex olika pussel, t ex Tomtebobarnen och Alfons. Lånetiden är 14 dagar. 

Prenumeration på nyhetsbrevet

Vill du börja eller sluta prenumerera på bibliotekets nyhetsbrev, skicka e-post till: biblioteket@gotene.se.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!