Publicerad: 14 april 2016 12.35

Bibliotekets nyhetsbrev, April 2016

Publicerad: 14 april 2016 klockan 12.35

I månadens nyhetsbrev: 

Moa Martinson - kulturprogram "Med humor och svärta" 18 april. Världsboken uppmärksammas den 23 april: boktips av Yvonne Eriksen. Lars Gustafsson, "bläckäktenskap" och lite nya böcker.

 

Kulturprogram: ”Med humor och svärta – ett program om Moa Martinsons liv”


I denna föreställning berättar Lisbeth Johansson om Moa Martinsons liv till ackompanjemang av Carita Jonssons nyskrivna musik.

Måndag 18 april, 19.00. Bio Göta Lejon. Entré 80 kr.

Moa Martinson (1890-1964) hette egentligen Helga Maria Swartz och var dotter till en ogift textilarbeterska. Hon växte upp i statarmiljö, där styvfadern var lantarbetare på gårdarna runt Norrköping. Skolgången blev bristfällig och bestod endast av folkskola. Senare utbildar hon sig till kallskänka. Hon lever tillsammans med Karl Johansson från Ösmo och från 1910 fram till 1916 föder hon fem söner. Alla är födda utom äktenskapet, Moa och Karl gifter sig först 1922. De två yngsta drunknar tragiskt 1925 och mannen tar sitt liv 1928.

Från 1922, under namnet Helga Johansson, börjar hon skriva i den syndikalistiska och anarkistiska pressen.

1927 träffar hon den 14 år yngre författaren Harry Martinson, då en fattig och kringluffande poet. De gifte sig 1929 och Harry flyttade in i Moas torp Johannesdal. Torpet blev platsen för ett av Sveriges intressantaste författaräktenskap (se nedan om ”bläckäktenskap”). Här skrev Moa alla sina böcker. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann Harry sitt lyriska språk. Under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister. Deras äktenskap upplöstes officiellt 1941.

Vid 43 års ålder debuterar Moa Martinson med ”Kvinnor och äppelträd” (1933). Här är det kvinnorna som står i centrum. Boken blev Moas stora genombrott som fortsattes raskt av romanen ”Sallys söner” (1934). Men sin statarbakgrund och sin förmåga att skriva om kvinnors liv blev hon den främsta kvinnliga representanten för Statarskolan, ett begrepp i svensk litteratur som skapades av Ivar Lo-Johansson.

Läs även till exempel de självbiografiska romanerna:

Mor gifter sig (1936), Kyrkbröllop (1938) och Kungens rosor (1939). I boken Jag möter en diktare (1950) berättar Moa om sitt eget liv, från det hon föds som ”oäkting” i ett knekttorp i Östergötland fram tills hon möter Harry Martinson.

 

Bokcafé på Världsbokdagen, lördag den 23 april, klockan 10.30 på Biblioteket


Yvonne Eriksen, välkänd från bland annat Radio Skaraborg, ger boktips som gör gott i själen!

Världsbokdagen firas sedan 1995 och instiftades av Unesco, som ville uppmärksamma boken, skrivandet, läsandet och det fria ordet.

Idén har sitt ursprung i Katalonien där man den 23 april, på St Görans dag, enligt traditionen ger en ros som gåva och får en bok. Samtidigt är den 23 april ett symboliskt datum inom litteraturvärlden. Det är en minnesdag för bland annat Shakespeare och Cervantes. Shakespeare avled den 23 april 1616, alltså för 400 år sedan.

 

”Bläckäktenskap” – vad är det?

Detta är ett nytt begrepp inom litteraturen och syftar på att två eller kanske flera personer skriver tillsammans eller inspirerar varandra i sitt skrivande.

I samband med en litterär frukost berättade författarna Jessica Schiefauer och Elin Boardy om: ”myten om den ensamma författaren på sin kammare, stämmer den? I alla tider har det funnits författare som haft nära samarbete utan att skriva tillsammans. De har läst varandras opublicerade verk, uppmuntrat, kritiserat och hjälpt varandra. Utan detta samarbete hade kanske några av litteraturens mest kända verk aldrig blivit utgivna”.

Bloomsbury-gruppen

Bloomsbury-gruppen är ett sådant exempel. Det var en grupp brittiska intellektuella som hade ett tydligt inflytande över kulturlivet under första delen av 1900-talet. Här ingick kulturpersonligheter såsom Virginia och Leonard Woolf, Vanessa och Clive Bell, Lytton Strachey, Duncan Grant, Dora Carrington med flera. I denna konstellation av människor som var författare och konstnärer kunde litterära diskussioner frodas och stor litteratur skapas.

Lars Kepler

I Sverige kan nämnas under senare tid; författarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril, som under den gemensamma pseudonymen Lars Kepler har skrivit flera kriminalromaner; Hypnotisören (2009), Paganinikontraktet (2010), Eldvittnet (2011), Sandmannen (2012), Stalker (2014) och Playground (2015).

Selma Lagerlöf och Sophie Elkan

De två författarinnorna träffades första gången 1894, ett möte som fick stor betydelse för dem båda. Under de kommande åren umgicks de mycket, skrev otaliga brev till varandra, gjorde långa resor tillsammans och var varandras bollplank och kritiker. Sophie och Selma korrekturläste varandras texter, på gott och ont. De strök hej vilt i texterna, ersatte med andra ord eller hela meningar, ändrade personer och hela stycken. De rådde varandra bland annat att göra om personers karaktärer, ändra beskrivningar av platser eller helt ta bort stora stycken som var skrivna.

Sophie hade svårt att ta kritik, särskilt om den kom från Selma: ”Jag tror allt den myckena kritiken ej ändå passa mig, glädjen går bort och pligter i ändringarna tar bort stämningarna. Jag vet inte kanske jag ändå skref bättre förut, men på mitt eget sätt, allt hvad jag skref i början fick jag glädje av, nu ej”.

Sophie kunde också kritisera och all kritik var inte konstruktiv. Hon lät mer som en lärarinna med rödpenna. Hur hade resultatet blivit om de inte hade lagt sig i varandras texter? Hade böckerna haft en annan ton och hade ordvalet varit ett annat?

 

Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Ett annat viktigt författarpar var Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Under åren 1965 till 1975 skrev de tio romaner med undertiteln ”Roman om ett brott”. Romanserien är en kritisk uppgörelse med det moderna välfärdssamhället Sverige. Det handlar om maktmissbruk och korruption inom poliskåren, om profitörers hänsynslösa framfart, men också om ”rekordårens” stora samhällsomvandling.

I böckerna möter vi kommissarie Martin Beck, en frustrerad man med fysiska åkommor och ett trist äktenskap, och hans närmaste man exmilitären Lennart Kollberg och inte minst Gunvald Larsson, som är arrogant, hård och handlingskraftig. Han är ensamvargen som ibland jobbar utanför riktlinjerna och är den som säger vad han tycker om samhället och polisen.

Ett program i serien ”K special” berättar om hur böckerna om Martin Beck kom till, om ett ungt par som ville berätta om orättvisorna i samhället. Så föddes den moderna deckaren. Nu är det 50 år sedan den första boken kom ut, Roseanna (1965). Nu hyllas Sjöwall/Wahlöö som skapare av hela den moderna deckargenren.

K special: Sjöwall Wahlöö – berättelsen om ett brott. Programmet ligger kvar på Svt Play till den 2 juli.

Samtliga böcker av Maj Sjöwall och Per Wahlöö finns att låna på biblioteket.

 

Lars Gustafsson (1936-2016)


Lars Gustafsson har ett 60-tal böcker bakom sig när han den 3 april 2016 satte punkt för gott. Han var en mångsidig författare till romaner, debattböcker, noveller, essäer och lyrik. Han har tolkat andra poeters verk samt arbetat som litteraturkritiker i Expressen och Svenska Dagbladet.

Han föddes 1936 i Västerås, tog studentexamen 1955 och en akademisk examen 1961. Lars Gustafsson har sedan 1960-talet varit flitigt engagerad i kultur- och samhällsdebatten. Under flera år bodde han utomlands; 1970-72 i dåvarande Västberlin och från 1982 till 2006 i Austin, Texas, där han var professor i filosofi och germanska språk.

1957 debuterade Lars Gustafsson med romanen ”Vägvila”. Hans första böcker behandlar gärna identitetsproblematik. I början av 1970-talet märktes en tydlig politisk radikalisering i hans författarskap, till exempel i Yllet” (1973), en bok som filmatiserades 2003 under filmnamnet ”Sprickorna i muren”.

Individens frihet har alltid varit ett återkommande tema i Lars Gustafsson författarskap. Romanen Tennisspelarna” (1977) anses vara en av hans bästa. 1986 kom romanen ”Bernhard Foys tredje rockad”, som blev hans stora internationella genombrott.

Lars Gustafssons böcker är översatta till ett femtontal språk och han har fått ett stort antal litterära priser under årens lopp.

När han fick Pilotpriset 1996 beskrev juryn honom med orden:

"Diktarfilosof, fantast, encyklopedist, hemmastadd främling på varje breddgrad från Västmanlands slussar till Texas vidder".

 

Charlotte Brontë född 21 april 1816.


I år uppmärksammas Charlotte Brontë då det är 200 år sedan hon föddes i prästgården i Haworth, Yorkshire. Hon var äldst av de tre systrarna, som under några få år skrev världsklassiker. Av Charlottes hand finns fyra romaner; den mest kända är

Jane Eyre (första sv uppl 1850), som har kommit ut i många upplagor och filmats flera gånger.

Övriga titlar är Shirley, Vilette och Professorn.

Emelie Brontë skrev ”Svindlande höjder” och den yngsta systern, Anne Brontë, två romaner; ”Främlingen på Wildfell Hall” och ”Agnes Grey”.

Under pseudonymen Currer, Ellis och Acton Bell gav de gemensamt ut en diktsamling 1846.

Lagom till ”födelsedagen” kommer en ny bok som skildrar systrarnas liv;

Dinsdale, Ann: Systrarna Brontës värld (2016)

De tre systrarna Brontë växte upp på prästgården i Haworth. Det var där, på randen till Yorkshires karga hedlandskap, som de skrev några av den engelska litteraturens största romaner. Boken ger en bild av systrarnas liv i den lilla staden, berättar om familjen och skildrar den värld de levde i. Den sätter in deras dikter och romaner i sitt sociala och historiska sammanhang, hur kritiker tog emot böckerna och hur Haworth har utvecklats till en världsberömd litterär vallfartsort.

 

Nya böcker

 

Ackebo, Lena: Världens vackraste man (2016)


Mona, pensionerad lärare, och hemmafrun Barbro är systrar. De har inte mycket gemensamt; Mona är präglad av mörka minnen medan Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. På Barbros initiativ åker de på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre. Men mellan dem kommer en ytterst charmerande engelsman och sedan är inte mycket sig likt i systrarnas liv.

Clegg, Bill: Familjen jag hade (2016)

June Reids liv slås i spillror natten före dotterns bröllop. June förlorar alla hon älskar: sin exman, sin pojkvän, sin dotter och dotterns blivande man. Ensam och utan mål sätter hon sig i sin bil, lämnar det lilla samhället i Connecticut, kör västerut och finner en tillflyktsort i ett motell vid Stillahavskusten. Rösterna från dem som berörts av det som inträffat blandas och fram träder historien om den tragedi som länkat dem samman.

Gustafson, Anders: Mordbrännaren (2016)

Detta är andra boken med kriminalinspektör Solbritt Andersson som huvudperson.

En våldsam brand utbryter en höstnatt i husvagnar och tält på campingen där en grupp romer bor. Solbritt Andersson och hennes kollega Lena Karlsson leder utredningen. Snart står också en gård på norra Singö i lågor. Parallellt med brandutredningarna fortsätter polisen arbetet med att kartlägga nätverket kring spionen och ex-militären Sven Löwengrip.

Gustavsdotter, Maria: Ebbas bok (2016)

Detta är tredje och sista boken om de tre prästdöttrarna. År 1658 bor Ebba kvar i Morlanda prästgård. Liksom de äldre systrarna, som nu lämnat hemmet, drömmer Ebba om ett annat liv. Hon vill komma bort från styvmodern och prästen Jostein Erlendsen som vill att de ska gifta sig. Bara vid vävstolen känner hon sig lycklig. När Ebba så småningom blir förälskad, är föremålet för hennes kärlek redan gift.

Hellberg, Åsa: Gloria (2016)

Under femtio dagar ska Gloria repetera Carmen mot Dominic på Stockholmsoperan. En gång var de ett par, men han lämnade henne och Sverige för att göra internationell karriär. Nu är han tillbaka och gör allt för att komma henne nära igen. Glorias syster Agnes har en kris i sitt äktenskap och flyr till Gloria på Söder. De kommer varandra närmare och börjar prata om sin barndom. Carmens och Glorias liv vävs samman på ett ödesmättat sätt.

Magee, Audrey: Löftet (2016)

I desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna han aldrig har träffat. Hon i sin tur får löfte om änkepension om han dör. De firar smekmånad i Berlin och överraskas av den passion som uppstår dem emellan. De lovar att vänta på varandra, men väntan blir lång och kriget sätter fasansfulla spår.

Phillips, Jayne Anne: Historien om Quiet Dell (2015)

År 1931 har trebarnmamman Asta Eicher penningbekymmer efter att hennes make plötsligt gått bort. Hon börjar brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson och åker så småningom till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Några veckor senare hittas hela familjen Eicher mördad och nergrävd under Piersons garage

Oates, Joyce Carol: Det förlorade landskapet – en författares uppväxt (2016)

En memoar om händelser, människor och platser som har bidragit till att forma författarens liv. Här skildrar Joyce Carol Oates sin uppväxt på landsbygden i staten New York med såväl fattigdom, sjukdom och våld som framtidstro, drömmar och möjligheter. Slitet på familjens lilla gård kantas av stora uppoffringar och förluster samtidigt som den unga Joyce, inspirerad av Alice i Underlandet, börjar se livet som en ändlös räcka äventyr

Läs även till exempel: Karthago (2014), De fördömda (2013), Mörker och ömhet (dikter) (2013), Dykvinnan (2012).Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!