Publicerad 28 april 2015 klockan 09.26.

Bibliotekets nyhetsbrev, april 2015

Publicerad: 28 april 2015 klockan 09.26

I månadens nyhetsbrev: 

Läs om Katten Cleo som hjälpte en familj att läkas efter en stor sorg.

Här kommer också tips på nya biografier och memoarer.

Brown, Helen: Katten Cleo : hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas (2015)

Trots sorg efter en död son/bror är detta en solskenshistoria, där en liten katt gör skillnad. Alla älskar inte katter och särskilt inte Helen Brown, men när hon ser äldste sonen Sams lycka när han får hålla en liten nyfödd svart kattunge kan hon inte säga nej. Men strax innan katten flyttar in omkommer Sam i en bilolycka. Familjen är förlamad av sorg och när katten anländer vill Helen inte ta emot den. Men när lillebror Rob ler för första gången efter Sams död – får katten stanna. Katten Cleo blir en värdefull medlem i familjen och lär dem skratta igen.

Fler böcker om kärlek till en katt och kattens betydelse för människor skildras i följande böcker:

Dosa, D: Sjukhuskatten Oscar : en vanlig katt med en ovanlig gåva. (2014)

Myron, V: Bibliotekskatten Dewey [en småstadskatt som älskades av hela världen] (2008).

Bowen, J: Gatukatten Bob [berättelsen om hur en man och en katt tillsammans fann hopp på gatorna]. (2013).

Bowen, J: Mitt liv med Bob [en man och hans gatusmarta katt på nya äventyr]. (2014).

Biografier och memoarer


Hoffsten, Louise: En näve grus (2015)

Artisten Louise Hoffsten drabbades för tjugo år sedan av sjukdomen MS. I boken berättar hon om hur det är att leva med en sjukdom, som hon aldrig kan bli frisk ifrån. Trots det lever hon fortfarande ett aktivt liv som sångerska, låtskrivare och föredragshållare och för det mesta är livet gott.

Läs även: Blues (1998). Låna musik-CD: Knäckebröd blues (2002), Så speciell (2007) och På andra sidan Vättern (2009).

Härenstam, Magnus: Morsning och goodbye (2015)

”Morsning och goodbye” är ett av Magnus Härenstams många citerade uttryck. I boken berättar han om sitt liv – karriären, den kärlekslösa uppväxten, den utomäktenskapliga dottern, om hustrun som dog och om sin egen cancersjukdom. Men också om sin okända karriär som racerförare, nattklubbskung, orkesterdirigent och knarksmugglare.

Dellson, Pia: Väggen : en utbränd psykiaters noteringar (2015)

Alla kan gå in i den så kallade ”väggen”, även en läkare som arbetar med patienter med utmattningsdepression kan själv bli förstummande trött. Boken skildrar en av vår tids folksjukdomar och är skriven av en person som har suttit på både patientens och läkarens stol. De korta inkännande texterna gör att man orkar läsa även om man är mycket trött.

Falkehed, Magnus: Idag ska vi inte dö : fångar i krigets Syrien (2015)

Med Persson/Schibbyes bok ”438 dagar” i färskt minne får vi här ta del av reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström upplevelser i Syrien mitt under brinnande krig. På vägen ut blev de gripna av beväpnade män och satt under 46 dagar som fångar mitt i frontlinjen. Det blev en mardröm med flyktförsök, skottskada och olika former av tortyr. I den dagliga kampen mot hunger, kyla och krigets livsfaror sattes deras vänskap och tro på livet på hårda prov, inlåsta i en mörk källare och vaktade av krigare.

Hirdman, Yvonne: Medan jag var ung : en ego-historia från 1900-talet (2015)

Yvonne Hirdman (1943- ) är professor i historia med särskild inriktning på genus-forskning. Detta är ”boken om mig själv”, men inte några memoarer. Istället en historia om egot i centrum, men också världen som egot bor i, påverkas av, slåss emot. Boken handlar om ett Sverige, från 40-talet till 90-talet, där kvinnors liv förändras från husmorsidealet till allt större personlig frihet.

Pleijel, Agneta: Spådomen : en flickas memoarer (2015)

I skönlitterär form skriver Agneta Pleijel fram den unga flickan så som hon var en gång, från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Barndomen präglades av geografiska förflyttningar och händelserna utspelas i Stockholms förorter, USA och Lund. Det är en berättelse om pappa, matematikern, och mamma, musikern, de två viktigaste personerna i hennes liv som var så olika varandra, och om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen.

Bergqvist, Kjell: Kjelle Berka från Högdalen (2015)

Den populäre skådespelaren Kjell Bergqvist (1953- ) föddes i en arbetarfamilj i Stockholmsförorten Högdalen. Pappa var lastbilschaufför och mångsysslare och mamma arbetade nattskift som sjuksköterska. Förhållandena var knappa och periodvis bodde familjen, bestående av 5-6 personer, i en tvårumslägenhet. Gymnasietiden var orolig och Kjelle blev så småningom relegerad.

Sedan kom teatern in i hans liv och 1973 gick han ut Dramatens elevskola. Vi får följa hans första stapplande steg på teaterscenen och om värdefulla kollegor som Sif Ruud och Tommy Körberg.

Efter filmatiseringen av Katitzi på 1970-talet levde Kjelle med en romsk familj under sju år. Han var gift med Yvonne Ryding 1988-2000 (Miss Universum 1984) och har två döttrar. Numera är han gift med Karin Bergqvist.

För sin roll som begravningsentreprenör i filmen Den bästa sommaren (2000) fick han en Guldbagge.

Låna även DVD: Bröllopsfotografen, Monica Z och Åsa-Nisse – välkom till Knohult mfl.

Lindgren, Astrid: Krigsdagböcker : 1939-1945

Under hela kriget skrev Astrid Lindgren dagbok. Hon berättar om vardagen i Stockholm, om det som händer i världen och om Sveriges agerande under kriget. Det är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Texten är laddad med sorg och förfäran.

Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare. Den första boken om Pippi Långstrump kommer ut samma år som kriget slutar, 1945 – vilket i år är 70 år sedan. Sjutton dagböcker publiceras fyllda av hennes egna privata funderingar, men innehåller också mängder av artiklar hon klippt ut och kommenterat.

Andersen, Jens: Denna dagen, ett liv : en biografi över Astrid Lindgren (2014)

”Jag bara lever på och tycker att man ska behandla var dag som om den var den enda man har”, sa Astrid Lindgren, som avled 2002, vid 94 års ålder. Orden ”Denna dagen, ett liv” följde henne hela vägen genom livet, kärleken och konsten. Vad är egentligen meningen med människans oförskämt korta liv?

Många av oss såg TV-serien om Astrid Lindgren under julhelgen och vi fick då en ny bild av Astrid Lindgren. Allt var inte en dans på rosor. Denna biografi bygger på en mängd okända brev, dagböcker och fotografier samt på samtal med dotter Karin Nyman.

Holden, Wendy: Överlevarna (2015)

Denna bok uppmärksammar 70-årsminnet av andra världskrigets slut.

Tre kvinnor och deras nyfödda barn överlever mirakulöst Förintelsen trots svår undernäring, mycket tack vare medfångars och vänliga medmänniskors hjälp. De tre kvinnorna var gravida när de kom till Auschwitz, en omständighet de höll hemligt. I krigets slutskede förs de över till Mauthausen, en resa som tog sjutton dagar. Ett barn föddes strax före resan, det andra under resan och det tredje barnet föddes precis när Mauthausens grindar nåddes. I samband med 65-årsminnet träffades tre 65-åriga kvinnor för första gången. De bar på samma historia utan att veta om varandra.

Bjereld, Ulf: Och jag är fri (2015)

Juristen och socialdemokraten Lennart Geijer (1909-1999) skrev dagbok från tonåren och fram till 1976. Dessa, hittills okända dagböcker, ligger till grund för boken om Lennart Geijer, som var Sveriges justitieminister under åren 1969-1976. Författaren skildrar Geijers liv och politiska gärning och hans idéer sätts in i ett idéhistoriskt sammanhang – samtidigt som det är en berättelse om socialdemokratin i 1900-talets Sverige.

Milles, Karin: Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga (2015)

I vår svenska historia är Agneta Horn (1629-72) en av få välkända kvinnor. Hon levde ett händelserikt, dramatiskt och ibland outhärdligt tragiskt liv. Agneta Horn var dotterdotter till Axel Oxenstierna och levde mitt i händelsernas centrum. Både hennes far och make var fältherrar i 30-åriga kriget och hon var med dem i fält. Hennes självbiografi visar på en stark och självständig kvinna.

Kontakta Biblioteket om du vill prenumerera på Nyhetsbrevet eller om du inte längre vill ha det. biblioteket@gotene.se. eller 0511-38 60 80. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!