Publicerad 30 april 2013 klockan 12.35.

Bibliotekets nyhetsbrev, april 2013

Publicerad: 30 april 2013klockan 12.35

I det här numret finns det mycket smått och gott. En närblick på Karin Boye blir det. Tips på bra böcker inför den nya odlingssäsongen och även byggtips.

Karin Boye

Karin Boye


”Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Varför skulle annars våren tveka?

Varför skulle all vår heta längtan

bindas i det frusna bitterbleka?

Höljet var ju knoppen hela vintern.

Vad är det för nytt, som tär och spränger?

Ja visst gör det ont när knoppar brister,

ont för det som växer

                          och det som stänger”.

Så lyder första strofen i Karin Boyes välkända dikt, publicerad i diktsamlingen För trädets skull (1935). Karin Boyes dikter handlar om hur man borde leva eller hur man lever. Det handlar om smärtan i det ofullkomliga, när man vill vara fullkomlig. Det gör faktiskt ont, just för att ingen levande någonsin kan vara den hon vill vara.

Karin Boye föddes år 1900 i Göteborg. Hemmet var till en början välbärgat, men fadern blev tidigt förtidspensionerad från sitt arbete och modern började missbruka alkohol. 1909 flyttade familjen till Stockholm och Karin började på Åhlinska skolan. Hon var en mycket duktig elev. 1920 tar hon studenten och börjar studera på Folkskoleseminariet. Hennes avsikt var att bli lärarinna. Hon lider av psykiska problem och religiösa grubblerier samtidigt som hon förälskar sig i en klasskamrat. Karin Boye började tidigt skriva dikter, måla och teckna. Den första publicerade diktsamlingen heter Moln (1922). Hon var gift en kort period med Leif Björk. Under en vistelse i Berlin, där hon gick på psykoanalys, blev hon förälskad i en ung judinna, som sedan flyttade till Sverige. Karin Boyes stora kärlek var dock Anita Nathorst. Den 23 april 1941 tar Karin Boye sitt liv.

Hon har efterlämnat en fantastisk skatt av lyrik, förutom de redan nämnda diktsamlingarna även; Gömda land (1924), Härdarna (1927), De sju dödssynderna (postumt utgiven 1941).

Se Karin Boye-sällskapets hemsida: www.karinboye.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – under rubriken ”Verk av Karin Boye” finns möjligheten att lyssna på valda avsnitt ur dikter där Karin Boye själv läser.

Inger Alfvén. Klicka på bilden för att förstora.

Inger Alfvén. Klicka på bilden för att förstora.

Trädgårdsdags

Snart är det dags för en ny odlingssäsong och vi kan börja drömma om vårens och sommarens dofter.

Här kommer tips på några trevliga böcker:

Arvidsson, Camilla: Citrusdrömmar & olivlundar – medelhavskänsla i trädgården (2013):

En del medelhavsväxter kan trivas här i vårt klimat om de sköts på rätt sätt. I boken får du förslag på ett antal sådana växter såsom citrus, oliv, kiwi, fikon, granatäpple, persika och kryddväxter. Dessutom får du tips på hur en egen medelhavsoas skapas med växter och detaljer som krukor, mosaikbord och pergola.

Engstrand, Kerstin: Nybörjarens lata trädgård (2010):

Bara för att man älskar trädgårdsarbete betyder det inte att du måste jobba för högtryck. Författaren skriver: ”odlingslusten brukar slå till på våren. Som nybörjare är det lätt att vara för ambitiös”. Författaren ger här tips till dig som inte vill skapa en helt ny trädgård utan snarare är nyfiken på att börja odla. Här tipsas om jordtyper, lämpliga växter, sådd och plantering.

Engstrand, Kerstin: Romantisk trädgård (2011):

Här kommer ytterligare en trevlig bok av Kerstin Engstrand.  I boken beskrivs hur du får en trädgård som inte bara är vacker att se på utan som doftar och dignar av frukt. Trädgården ses som en helhet med stämningsskapande bäckar, dammar, buskar, träd, staket, grindar och vatten som samspelar med blommorna. Författaren har besökt kända trädgårdar med skapare som Claude Monet, Tasha Tudor och Vita Sackville-West. Många vackra fotografier på lämpliga växter och blommor.

Flowerdew, Bob: Sådd och plantering (Trädgårdens grunder) (2012:

Boken tar upp sådd, plantering, vattning och gödsling, som är fyra områden där man kan lära sig mycket genom att pröva sig fram. Författaren skriver ”vi tar helt enkelt hand om våra växter för att vi vill att de ska trivas hos oss”. Därför är det viktigt att göra allt rätt från början”.

Hallsénius Lindhe, Tyra: Året i köksträdgården (2012):

Månad för månad får du följa författarens odlingsmödor i denna trevliga bok. Redan i januari kan den ivrige odlaren börja fundera på var växter och fröer skall planteras genom att göra en odlingsskiss. Planteringstips, förslag på olika sallader, goda recept, ätbara blommor, hur gör man ett pilstaket och mycket mera finns beskrivet och varje månad avslutas med tips på vad som behöver göras just den här månaden. 

Palmstierna, Inger: Det grönskande växthuset – från krokus till tomat (2012):

Många önskar sig ett växthus att odla i, som är varmare och ljusare för växter än både trädgård och boningshus. Växthuset ger växterna fler möjligheter att växa och odlarna fler möjligheter, men det ställer också större krav på jord, vatten, näring och skötsel. Boken ger tips till dig som redan har ett växthus eller som planerar att införskaffa ett sådant.

Svenson, Peter: Ekologisk trädgårdsglädje (2012):

Peter Svensson är utbildad trädgårdsmästare med ett brinnande intresse för ekologisk trädgårdsodling och trädgården som kulturarv. Här kan du bl a läsa om den ekologiska trädgårdens växt- och djurliv och i slutet av boken finns ett växtlexikon där författaren väljer ut ett antal av sina favoritväxter. Dessa kan ge stor variation i din trädgård.

Mördarsniglar är inget man önskar i sin trädgård. Kanske dessa två böcker kan ge dig tips på hur du blir av med dem:

Engstrand, Kerstin: ABC om mördarsniglar (2009)

Ford, Sarah: 50 sätt att mörda en snigel (2004)

Hannu Sarenström

Under Vårrundan, den 4 och 5 maj 2013, har alla trädgårdsintresserade möjlighet att besöka Hannu Sarenströms unika trädgård i Posseska gården i Hällekis. www.hannusarenstrom.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under april månad kommer Hannu ut med en helt ny bok; Lundens skugga (2013), som han beskriver som följer: ”Äntligen gör jag en bok om mitt favoritämne i trädgården, den ljuva skuggan.

 I alla trädgårdsmänniskor finns ett hjärta som bultar lite extra för lundens växter, rara sippor, ljuva nunneörter och oemotståndliga julrosor”.

Under tiden som vi i skrivande stund väntar på Hannus nya bok kan vi glädja oss åt tidigare böcker såsom:

Vårkänning: lökar, knölar och andra vårväxter i trädgården” (2000), Trädgårdsmagi (2003) och Trädgårdsvisioner (2009).

Karin Berglund är en annan välkänd trädgårdsskribent. Hennes trädgårdsböcker är alltid en källa till inspiration. De innehåller underbara texter och bra tips speciellt till dig som tycker om en gammaldags trädgård. Karin Berglund är också känd för sina foton och har haft ett flertal fotoutställningar runt om i landet. Läs och njut av de vackra bilderna.

Byggtips

Här kommer några tips om du vill snickra på huset eller snickra i trädgården eller varför inte smycka din trädgård med antika föremål.

Hansson, Christine: Antikt i trädgården (2012)

Jarnerup Nilsson, Liselotte: Snickarglädje och blomdoft (2007):

Här finns många tips för dig som vill försköna ditt hus. Här finns mallar till olika typer av snickarglädje.

Mårtensson, Hans: Trä ute – snickerier till hus och trädgård (2011):

Vill du t ex bygga ett litet växthus, en grind, en bro, altan, trädgårdsmöbler, kompost – så finns här många förslag.

Hjalmarsson Neideman, Ulrika: Bli med sommarstuga (2011):

Vem drömmer inte om ett eget torp – med såväl glädjeämnen som mycket arbete.

Nilsson, Malin: Betong med guldkant (2011):

Författarna till den här boken fullkomligt älskar betongens grå yta som är vacker med både grönska och skira rosa blommor. Här finns både lätta och lite svårare projekt. Varför inte börja med att göra ett enkelt fat, en mönstrad skål eller en klok uggla. 

Thorstensen, Dag: Terasser & Uteplatser (2010):

I denna bok finns 25 projekt till nytta och nöje – gör det själv! Förutom terrasser i trä finns förslag på terrasser i sten, trappor och trädgårdsmurar.

Välkommen att låna dessa böcker på biblioteket!

Tidskrifter på Biblioteket  

(lånetid 14 dagar, ej senaste numret)

Allt om Trädgård

ICA-kuriren

Kloka hem

Land

Lantliv

Sköna hem

Tävling i marsnumret:


rätt svar: Fredrika Bremer och En midsommarnattsdröm. Pristagare: Gertrud Svensson

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!